Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

[Tartışma] Bir üye bana 'Sağlam bir insan olarak bizim aramızda ne işiniz var!' dedi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Laus_Deo

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
0
Bu siteden bir üye bana özel mesaj yazarak dedi ki:
  • SİZ BİZİMLE DALGA MI GEÇİYORSUNUZ? SAĞLAM BİR İNSAN OLARAK BİZİM ARAMIZDA NE İŞİNİZ VAR?
Evet saygıdeğer arkadaşlarım aynen böyle bir mesaj aldım bu gün :(

Sağlam bir kimse olarak ben bu mesajdan sonra, böyle güzel bir site ve ortak paylaşım platformunda bunca konuşmanın ve yazının sadece ve sadece havada ve anlamsız bir söz yumağı olduğunu düşünmek istemememe rağmen, aklımdan da geçirerek mutsuz oldum ne yazık ki :(

Ben her zaman ayrımcılığa karşı, fırsat eşitliğine inanan bir kimse olmaya çalıştım. Düşüncelere açık oldum çoğu zaman. Bazen de karşı çıktım arkama bakmadan. Gerekirse yine ve yeniden yaparım. Hiç de üzülmem yaptıklarımdan. Çünkü üzülecek bir şey yapmamaya özen gösteririrm. Ama bu farklı birşey. Tuhaf bir duygu. Ak ile Karayı bir birinden ayırırsın, Gül ile Papatyayı birbirinden ayırırsın, İnek ile örümceği birbirinden ayırırsın. Yahu arkadaşlar İnsan ile insanı birbirinden ayırmak ne kadar doğru? Biz hepimiz insanız. Engelli yada engelsiz. Siyah yada beyaz, Kumral yada kel ne bileyim çoğaltın çoğaltabildiğinize. Ben inanıyorum ki doğada ki diğer canlılar bizim kadar ayrımcılık yapmıyorlar birbirlerine. :!:

Ben artık bu sitede "Engelli Dostu" yada Engelli engelsiz ilişkisi nasıl yürür" ve hatta "Sen engelli misin ki bizim aramızda ne işin var?" gibi söylev ve kavramların olmamasını hatta artık son bulmasını temenni ediyorum.

Biz eşitiz sadece ve sadece bir bütünün parçalarıyız, o da evrenin o kadar.

Sevgi ve saygı ile kalın.

Az Önce mesajı akktardığım şahsiyeti isim vermeden tekrar ve yorumsuz olarak yeni gönderilen mesajını aktarıyorum:

"SİZ BİZİM HALİMİZDEN NE ANLARSINIZ? YANİ ENGELLİ BİR İNSANIN NE ÇEKTİĞİNİ DUYGULARINI ACILARINI HİSSEDEBİLİR MİSİNİZ? YÜKSEK BİR KALDIRIMA ÇIKARKEN ÇEKTİĞİ SIKINTIYI,OTOBÜSE BİNERKEN YAŞADIĞI REZİLLİĞİ BİLİR MİSİNİZ? ENGELLİ BİR BAYANA GÖNÜL VERİR MİSİNİZ? DAHA O KADAR ÇOK ÖRNEKLER SAYABİLİRİM Kİ... O YÜZDEN SİZ BİZDEN DEĞİLSİNİZ..."

BU DÜŞÜNCELERİMDEN HİÇBİR ZAMAN KURTULAMAM.YAŞADIĞIM O KADAR ACI DOLU HATIRALAR VAR Kİ BİLEMEZSİNİZ. SUNBURN SİZE KARŞI BİR KİNİM YOK AMA ENGELLİ SİTESİNDE ENGELSİZ BİRİ SADECE ACIMA DUYGULARIYLA OLABİLİR.BU ARADA BEN DE SİLAHLI KUVVETLER PERSONELİYİM.SİVİL MEMURUM.TABİKİ ENGELLİ KADROSUNDAN.BURADA BULUNMA AMACINIZ NEDİR? BİZLERİ ANLAMAYA ÇALIŞMAK MI? YAŞADIKLARIMIZI ÖĞRENMEK Mİ? ÇÖZÜM BULMAK MI? SADECE DEĞİŞİKLİK MERAK MI? SİZE BU KADAR YÜKLENMEMİN SEBEBİ SANIRIM YAŞADIKLARIM.SİZE ÖZEL BİRŞEY DEĞİL.SAĞLIKLI İNSANLARA KARŞI ÇOK TEPKİLİYİM .ÇÜNKÜ ÇOK İNCİNDİM.KUSURA BAKMAYIN...

ilknur bu tarz bir düşünceye 2 yıl önce bende kapılmıştım.Emin ol bu, Kendini yıpratmaktan ve başkalarını kırmaktan başka bir işe yaramıyor.

Seni anlamakla birlikte yaptığının yanlış olduğunu düşünüyorum..Umarım bunu çok geç olmadan anlarsın.:)

Bu arada bunların nedeni derin bir Aşk yarası gibi geliyor bana.Tabi bu özeliniz benide çok ilgilendirmez.

Grafiker' Alıntı:
Bu arada bunların nedeni derin bir Aşk yarası gibi geliyor bana.Tabi bu özeliniz benide çok ilgilendirmez.

YAPMAYINNN NE ALAKASIVAR YAHUU :) BEN EVLİ BARKLI BİR İNSANIM :D
DAHA NELER VALLA :!:

ilknur helvacıoğlu' Alıntı:
SAĞLIKLI İNSANLARA KARŞI ÇOK TEPKİLİYİM .ÇÜNKÜ ÇOK İNCİNDİM.KUSURA BAKMAYIN...

- BANA GÖNDERDİĞİNİZ MESAJI SAĞLAM OLARAK BİLDİĞİNİZ TÜM KİŞİLEREDE GÖNDERDİNİZ Mİ? YOKSA BANA MÜNASIRAN BİR DURUMMU ?

- SON YAZDIĞINIZ İFADELER DEN ÖZELLİKLE SON BÖLÜM ÇOK İLGİMİ ÇEKTİ DOĞRUSU."SAĞLIKLI İNSANLARA KARŞI ÇOK TEPKİLİYİM" ŞEKLİNDE YAZILANI. BU YAZILARI DÜŞÜNEREKMİ YAZDINIZ ?

- AİLENİZDE SAĞLAM OLAN KİMSE YOKMU ?

- EĞER VAR İSE ONLARA AYNI ŞİDDETLE TEPKİLİMİSİNİZ ? ( ANNE YADA BABANIZA YADA KARDEŞLERİNİZE )?

- AYRIMCILIK YAPMAK SİZE NE GİBİ ARTI ÖZGÜRLÜKLER YADA BAŞKACA ÖZELLİKLER KAZANMANIZA YARDIMCI OLDU VEYA KAZANDIRDI.?

- ENGELLİ OLMADAN ÖNCE ENGELLİLERE BAKIŞ AÇINIZ NASIL DI ? NE KADAR ZAMANDIR ENGELLİSİNİZ ? AİLENİZDE BAŞKA ENGELLİ VARMI ?

- TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ GİBİ MAZİSİ ŞAN VE ŞEREFLE DOLU BİR ORDUDA ÇALIŞMAKTA OLDUĞUNUZU BEYAN ETTİNİZ.BÖYLE BİR ORDUDA GÖREV YAPAN ENGELSİZ ORDU MENSUPLARINA DA AYNI ORANDA TEPKİNİZ VAR İSE BU CAMİADA KALMANIZ SİZE NE TÜR BİR ARTI SAĞLIYOR ?

- YİNE BU FORMDA ( SAĞLIK GÖRÜŞ(LERİNİZ )-SORU/CEVAP BÖLÜMÜNÜN ( ÖZELLİKLE ORTOPEDİ KONUSUNDA DOKTOR SEÇERKEN ÇOK DİKKATLİ OLUN.YOKSA...) ŞEKLİNDE BİR BAŞLIK AÇARAK BÖLÜM YÖNETİCİSİ DE DAHİL OLMAK ÜZERE BİR ÇOK KİŞİYİ YAZILARINIZ İLE KONUYU AÇIKLAMADAN,SALT DUYGULARINIZ İLE YÖNLENDİRME/MEME YAPTINIZMI?

- SAKIN ŞAHSIMA YADA BENİM GİBİ OLAN SİTE ÜYELERİNE KARŞI BU DURUŞUNUZUN,BAŞINIZA GELEN MÜESSİF VE TALİHSİZ BU OLAYDAN SONRA DEĞİŞEN/MEYEN DÜŞÜNCELERİNİZDEN KAYNAKLANIYOR OLMASIN ?

SAYGILARIMLA.

Ben de engelli olmayan biriyim ama engelli mücadelesine katkı yapmayan bir kişi olmamak için bu siteye üye oldum.
Bir vatandaş olarak engellileri tanımak,toplumdaki görevimi öğrenmek ve mücadeleye omuz vermek için buradayım.
Bir gün engelli olursam 'Türkiye de engelli olarak yaşamak zor değil' diyebilmek için buradayım.

Sevgi ve saygılarımla.

Her insanın yeni bir düsünce yeni bir bakış açısı olduğunu düşünerek burdayım. Kendi fikirlerim önemlidir ama etkileneceğim fikir ve düşüncelerinde olabileceğini bilecek kadar zekiyim.Engelliler nasıl acı çekiyor, nasıl bir acının içindeler diye sadistce bir düsünceye de sahip değilim. Olayları düsünce boyutunda irdeliyorum.Hepimiz bu toplumun bir parçasıysak ve ilişkilerimizin daha samimi ve sağlam temellere oturmasını diliyorsak birbirimizi daha yakından tanımalıyız. Bu yüzden engelli arkadaşları tanımayı istiyorum.Bundada yanılmadığımı bu başlık altında rahatca görebiliyorum.Biliyorumki toplumun bir bölümünde rahatsızlık varsa o tüm topluma yansır.Rahatsızlıkları gidermede bir nebze faydam olsun diye burdayım.
Saygılar.

ya arkadaşlar bu ne fıtına böyle,sabah sabah iki başlık okudum herkes birbirine saldırır olmuş..ve ikiye ayrılan gruplar ve her grupa dahil olmaya çalışan insanlar..yapmayın allah aşkına..nedir paylaşılmayan siz buna değinin...biri birine sarkıntılık yapar(bu diğer konuda var olan bir yazıydı) bir başkası ben engelliyim sen değilsin polimiği...yapmayın ne olur..kimsenin kimseye kırdırılması,ve kimsenin incinmesi gerekmiyor...herkesin yaraları vardır..ascı dolu zamanları bunları kimse es geçemez...ama şu da bir gerçekki;bu kimsenin kimseye düşmanlık beslemesine sebep değil...tartışılacak o kadar çok konu paylaşılacak o kadar çok sorun varki..bunlarla birbirimizi üzmeye kırmaya gerek varmı? bence yok...bu konun kapanmasını istiyorum ben..

SUNBURN SİZE HAKSIZLIK ETTİĞİMİN FARKINDAYIM.ÇOK ÖZÜR DİLERİM.ASLINDA BÖYLE BİRİ DEĞİLİM AMA DÜN SAĞLIK YÖNÜNDEN CİDDİ SIKINTILARIM VARDI. GEREKSİZ YERE KIRDIM SİZİ. HERKESİN ÖNÜNDE SİZDEN ÖZÜR DİLİYORUM...

ilknur, sen ne cüretle hiç tanımadığın, yazışmadığın, hakkında (sakat olmadığını bilmek dışında) hiç bir bilgiye sahip olmadığın biri hakkında böyle bir mesajı o kişiye özel mesajla gönderebiliyorsun? Yani bu hakkı nasıl kendinde buluyorsun kardeşim?
Yolda yürürken, okulda, iş yerinde, otobüste... hiç tanımadığın, sakat olmayan biri yanına yanaşsa ve "lanet olsun sana, Allah vermiş belanı zaten sakat kalmışsın, defol git burdan, tiksiniyorum sen ve senin gibi sakatlardan, toplumun estetiğini bozuyorsunuz, gidin şehrin dışında bizlerden uzak yerlerde yaşayın, lanetinizi bizlere de bulaştırmayın..." dese, ne hissedersin?
Bence sakat olan senin, sakat olmayan sunburn'a yaptığı (kelimeler farklı olsa da) aynı şey.
İçinde biraz aşağılık kompleksi, biraz yaşamdan nefret, biraz isyan, biraz topluma kızgınlık, biraz saygısızlık... olan acayip bir duygu fırtınası yaşıyorsun gibi geliyor bana. Sahi, tüm tanıdıkların, ailen de sakat mı? Onlar anlayabiliyor mu seni?

Biz bu siteyi sakatlara iyilik olsun diye kurmadık ve bunun için yaşatmıyoruz. Bu sitenin kuruluş amacı toplumsal bir hastalık olan AYRIMCILIK konusunda TOLUMSAL OLARAK farkındalık yaratmak ve bu lanet hastalığın içimizden söküp atmak. Kör topalı, sağır tekerlekli sandalyeliyi, sakat sakat olmayanı, sakat olmayan sakatı, kadın erkeği, erkek kadını, heteroseksüel eşcinseli, Müslüman ateisti, Alevi Hıristiyanı, Türk Kürtü, Ermeni Çerkesi, zengin fakiri... ötelemesin, ayırmasın diye, herkes birbirinin hakkını savunsun diye yazıp çiziyoruz burada.
Karşımızdakilere "sakatlara ayrımcılık yapmayın" derken, aynı zamanda sakatların sakat olmayanlara ayrımcılık yapmamasını, erkeğin kadına ayrımcılık yapmamasını söylemek ve dahası yapıldığı yerde karşısına dikelmek için buradayız.

Bununla birlikte, çok yaygın olmadığını düşündüğüm, sakatların sakat olmayanlara ayrımcılık yapması durumunun böyle dillendirilmesi değişik bir deneyim site için. Mutlaka İlknur gibi düşünen üyelerimiz de vardır... Bu arkadaşlarımız bu başlığa görüşlerini yazsınlar lütfen. Ben ya da başkaları aksi görüş yazdı diye yazmamazlık etmeyin. Sadece tek bir şey rica ediyorum, o da konuyu kişiselleştirmeyin. Yani sunburn-ilknur arasında değil bu tartışma. Ve lütfen saygılı olalım...
Evet,
Neden sakat olmayanlar bu sitede olmamalı?
Neden sakat olmayanlardan nefret ediyorsunuz?
Bir insan sadece sakat (ya da değil) diye kendinizi ona yakın hisseder misiniz?
Sakatlık sizin için "bir şey" midir, yoksa herşey" midir?
Siz sakat olmayanları aranızda istemediğinizde, sakat olmayanların da (çoğunlukta olduğu) yaşam alanlarında sakatları istememesi ikilemi konusunda ne düşünüyorsunuz?

Tartışalım...

SAYIN OTURANBOĞA DÜN AKŞAM HATA YAPTIM FARKINDAYIM.DİYORUM YA BEN BÖYLE BİRİ DEĞİLİM.SAĞLIK YÖNÜNDEN SIKINTILARIM VAR BU GÜNLERDE İSYANLARDAYIM.BU YOĞUN DUYGULAR İÇİNDEYKEN SİTEDE GEZERKEN SUNBURN NUN YAZISINI OKUDUM.DİYORUM YA ÇOK HATALIYIM.YAPTIĞIM ÇOK YALNIŞ VE ÇİRKİN BİR DAVRANIŞ.AZ ÖNCE DE ÖZÜR DİLEDİM SUNBURN DAN ZATEN.ONUN OLAYLA HİÇBİR İLGİSİ YOKKEN GİTTİM ONA ÇATTIM.SAÇMALADIM İŞTE.YÖNETİCİMİZ OLARAK SİZDEN DE ÖZÜR DİLİYORUM.BENİM YAPTIĞIM ÇOK YALNIŞTI DÜN AKŞAM.ÜSTELİK BANA YAKIŞAN BİR DAVRANIŞ DA DEĞİLDİ.O KADAR ZOR DURUMDAYIM Kİ BU GÜNLERDE KENDİMİ BİLE TANIYAMAZ OLDUM.GEÇECEK.KUSURA BAKMAYIN.

Ben ilknuru anlayabiliyorum bazı yaşadıklarımız bize bunları düşündürebiliyor tabiki her insanı aynı kefeye koymak yanlış zaten ilknurda bundan dolayı özür dilemiş hatasını anlayıp. Bizler tabiki bir bütünlük içinde olmak isteriz engelli engelsiz farketmez ama ister istemez insanin içinde küçükte olsa bir şüphe oluşuyor ve ilknurunda bu soruları size sormasını doğal karşılıyorum fakat sizin verdiğiniz tepkiyide aşırı buluyorum eğer engelli insanlarla iç içe olmak istiyorsanız böyle bir tepkiyle değil daha ılımlı yaklaşabilirdiniz diye düşünüyorum affınıza sığınarak ne yakın olursanız olsun ne kadar anlalıyorum diyebilsenizde BUNU YAŞAYAN BİLİR hiç bir şeyi yaşamadan anlayamazsınız.

böyle düşünerek engellileri ayrı bi sınıfa koyuyorsunuz engellerimizle barışık olup bize engelli diyerek başka gözle bakmalarını engellemek gerekir bu şekilde davranarak onların ekmeğine yağ sürüyorsunuz. Kategori belli olduktan sonra yeri geldiğinde bi gün işte bize ayrımcılık yapılıyor gibi deyimleri nasıl kullanacaksınız zaten siz kendi yerinizii seçmişsiniz. aşın bunları aşın. yüreği ve düşünceleri sağlam her insan insandır ister engelli olsun ister sağlam.

İyiki sunburn gibileri var. İyiki bizleri unutmamış insanlar var. Keşke daha çok olsalardı. Hem bu sitede sadece sakatlar olsaydı bence çekilmez olurdu. Bence engellileri ilgilendiren her tür meselede sağlıklı insanlarında fikri ve sağlıklı insanları ilgilendiren meselelerde engelli insalarında fikri alınmalıdır. Hayat müşterektir.

Ama şuda varki bir çok engelli insanın ilknur gibi düşündüğü dönemleri mutlaka olmuştur. Çünkü gerçekten öyle zamanlar oluyorki sağlam insanların vurdum duymazlıkları insanı çileden çıkarabiliyor. Benimde hayatıda sağlam insanlara kızdığım pek çok anım olmuştur. Ama benim onlara kızmam sağlam oldukları için değil, engellilerin hayatını zorlaştırıcı aptalca işler yaptıkları içindi. Yoksa durduk yerde sunburn gibi keyif veren bir kişiye bu şekilde tepki sunulması çok yersiz bir durum.

Ben şahsen bu siteyi beğeniyorum. Engellilere ait bir çok site var ama hiç birisi bu site kadar entellektüel mozaik bir yapıya sahip değil. Bu sitede çok farklı düşüncelere sahip, sosyal yönden de çok farklı konumlarda olan insanlar bulunuyor. Farklı insanlar tanıdıkça aslında insanlardan çokta farklı olmadığımı, çokta farklı yaşamadığımı öğreniyorum. Bunu anlamak yaşam sahnesinde bana cesaret veriyor. Ve yaşamdan korkmamak gerektiğini anlıyor, komplekslerimi yenebiliyorum.

Sağlam kişilerin burada ne işleri var? demenin mantığını anlammakta bende zorluk çekenlerdenim. Arkadaşlar sağlam arkadaşlarla ne kadar iletişim içinde olursan sorunlarımızı ne kadar sağlam arkadaşlarla paylaşırsak, çözüm üretmemizde o kadar çabuk olur. Bu günkü meclisi düşünün kaç engelli vekillimiz var, 1 mi 2 mi? Çözümü dışlamak istediğimiz sağlam insanlardan bekliyoruz. O yüzden bu sitede ne kadar çok sağlam arkadaşımız olursa çözüm de o kadar çabuk olur. Aksi taktirde çok ilğinç bir halk söyleyişimiz vardır, "KÖRLER SAĞIRLAR BİRBİRİNİ AĞIRLAR." durumuna düşeriz. Umarım bu yazdıklarımdan da alınacak aramızda kimse yoktur.
Saygı ve sevgilerimle.

"Yaşıyorum, öldürüyorum, yok etmenin insanı kendinden geçiren gücünü yaşıyorum; bununla karşılaştırıldığında yaratmanın gücü çocuk oyuncağından başka birşey değildir."

Bu sakatların yaşamın kendilerinden insanca güçlerini olumlu bir biçimde ortaya dökme yetisini esirgediği kimselerin kullandığı şiddettir.

Hayır hayır, abarttığımı sanmnıyorum. Neden abartı değil, çünkü:
  • Yolda yürürken, okulda, iş yerinde, otobüste... hiç tanımadığın, sakat olmayan biri yanına yanaşsa ve "lanet olsun sana, Allah vermiş belanı zaten sakat kalmışsın, defol git burdan, tiksiniyorum sen ve senin gibi sakatlardan, toplumun estetiğini bozuyorsunuz, gidin şehrin dışında bizlerden uzak yerlerde yaşayın, lanetinizi bizlere de bulaştırmayın..." dese, ne hissedersin?
Ve zaten yazdıklarım İlknur'u vesile ederek konuyu tartışmak amaçlı. Kişisel bir mesaj değil yani önceki mesajım...

Hem sadece İlknur'un duygusal bir anında yazdığı tek bir mesaj değil bunları bana yazdıran. Eski üyelerimiz bilir, "sakat değilsen ne işin var burada" söylemi forumlarda da sohbet odasında da çok kez dillendirildi. Yani bu duygular/ifadeler çok da bireysel değil, sanırım sakatlığı olanlar arasında azımsanmayacak oranda yaygın.

Açıkçası bu düşüncelerin burada dillendirilmesinden rahatsız değilim. Sonuçta sakatlığa dair bir durum bu da. Ve istiyorum ki böyle (yani sakat olmayanlar bizi anlamaz, ne işleri var burada, gitsinler.. diye) düşünen kişiler bu görüşlerini/duygularını buraya yazsın...

Neden sakat olmayanlar bu sitede olmamalı?
Neden sakat olmayanlardan nefret ediyorsunuz?
Bir insan sadece sakat (ya da değil) diye kendinizi ona yakın hisseder misiniz?
Sakatlık sizin için "bir şey" midir, yoksa herşey" midir?
Siz sakat olmayanları aranızda istemediğinizde, sakat olmayanların da (çoğunlukta olduğu) yaşam alanlarında sakatları istememesi ikilemi konusunda ne düşünüyorsunuz?
Bir insanın yaşadığı sıkıntıları anlamak, anlamaya çalışmak, onun sorunlarının çözümü için mücadele etmek için illa onun gibi mi olmalıyız?

Bülent'e katılıyorum. Öncelikle kendisininde belirttiği gibi Bülent'in yazdıkları bir kişiye karşı değil. Yani İlknur arkadaşımızı hedef alarak yazılmış sözler değil onlar. Çünkü sakat olmayanların bu sitede olmasını garipseyen hatta karşı çıkan bir sürü engelli arkadaşımız var. Banada söyleyen oldu bu sözleri ama önemsemeim, önemsemem de. İnsanları anlamaya çalışmak bir suç değildir. EMPATİ çok önemlidir. Ve bende insanları anlamak için Empatiyi sonuna kadar kullananlardanım. Kendimi sizin yerinize koyuyorum. Tamam tam olarak sizin yaşadıklarını yaşayamam haklısınız. Ama sizleri anlamak için elimden geleni yapıyorum. Ve bir çok üyeninde böyle yaptığına eminim.

Birde başlığa dikkat edin. Ayrımcılıkla mücadele... Ama engelli olmayan insanların aramızda ne işi var demek de bir ayrımcılıktır. Hatta ayrımcılığın başlangıcıdır. Hepimiz insanız. Malesef üzülerek aynı haklara sahibiz, eşitiz diyemiycem... Bunu gerçekleştirmek için çabalıyoruz zaten... Umarım başarırız...

İlknur'u da linç etmeyelim.

Dün akşam Sunburn'a yaptığım bir itirazda dile getirmiştim,(Dileyenler Müzik başlığında okuyabilir) bu olayı gereğinden fazla kullanma diye...Tehlikeyi sezmiştim diyelim...

Bana göre o laflar ''kavgada'' söylenmiş laflardır...Kavgada da en büyük taş aranır ya hep,sonucu düşünülmeden,buda öyle bir şey işte...

Tamam bu konuyu tartışalım;ama ilknur üzerinden değil...
Sevgiler.

Evet, kişisel olarak İlknur-sunburn burada önemsiz. Sadece fikirleri konuşalım..
Ve lütfen kimse yazmaktan çekinmesin. Sakat olmayanları sevmiyorsanız, kızgınsanız, istemiyorsanız... mutlaka bi gerekçeniz vardır. Bu gerekçeleri herkesle paylaşın ki biz de işin o yönünü bilelim, sizler de işin diğer yönünü görün..

Evet... Bu konuda herkes kendi düşüncesini mutlaka yazmalı. Böylece fikirlerin ne olduğunu da apaçık ortada görürüz. Bunun üzerinden tartışırız...

'Abartı yok' dediğim paragrafta abartı yok:)

• ilknur, sen ne cüretle hiç tanımadığın, yazışmadığın, hakkında (sakat olmadığını bilmek dışında) hiç bir bilgiye sahip olmadığın biri hakkında böyle bir mesajı o kişiye özel mesajla gönderebiliyorsun? Yani bu hakkı nasıl kendinde buluyorsun kardeşim?
Cüret: "Düşüncesizce, saygıyı aşan davranış, cesaret."

Ve örnek verdim, sana biri ..... yapsa ne düşünürdün(üz)?
Sahi sen ne düşünürdün Selda?
Yolda yürürken, okulda, iş yerinde, otobüste... hiç tanımadığın, sakat olmayan biri yanına yanaşsa ve "lanet olsun sana, Allah vermiş belanı zaten sakat kalmışsın, defol git burdan, tiksiniyorum sen ve senin gibi sakatlardan, toplumun estetiğini bozuyorsunuz, gidin şehrin dışında bizlerden uzak yerlerde yaşayın, lanetinizi bizlere de bulaştırmayın..." dese, ne hissederdin?

Engelli olmayanları sevmiyormusunuz gibi bi soru olamaz ben kabul etmiyorum. Bu konu niye o kadar saptırıldı onada anlam vermiş değilim. Bizim kapımız her zaman herkese açıktır. Biz bu ayrımı heran yaşarken engelli olmayan bi arkadaşa söylenen birşey hemen ayrım olarak nitelendirildi. Bi arkadaşımız empatiden bahsetti yine konu ilknura geldi ama bahsetmeden geçemeyeceğim ilknura verilen tepkide o arkadaş empati kurdumu ben hiç sanmıyorum eğer kursaydı bu kadar tepki vermezdi. Yineliyorum bizim kapımız herkese açıktır her ne kadar engelli olmayanları bize kapısı her zaman açık olmasada.

İlknur kızgınlıkla yazmış ve pişman olmuş olabilir ama bende Bülent bey e katılıyorum. konu kişisel algılanmamalı herkes düşüncesini yazabilmeli.

Ben engellimiyim bilmiyorum, evet raporum var ancak raporun olması engelli konumunda olmaya yetmez. Hareket kısıtlılığı bile engel olmayabilir. engelli olmak birkaşkasının yardımı olmadan yapamayacağın işleri kapsar diye düşünüyorum. yani görme/işitme kısıtlılığını bir şekilde yenebiliyorsan, ilaçlarla sağlıklı olabiliyorsan engellimisin?

bu siteye üye olmadan önce formları gezdim okudum.

bu site bana gazeteyi anımsatıyor. sürekli canlı yayın yapan, yenilikçi ve gerçek. hergün yeni birşey okuyup öğreniyorum. bazen merak edip araştırıyorum. dün sivil anayasa taslağını aradım siteye koyabilmek için ama bulamadım (bülent bey bulabilirseniz ekleyelim yazmıştı) neden? birilerine bir faydamız olsun diye.

Hastalıkları tanıyorum, yaşanılan sorunları, çözüm önerilerini okuyorum.. Herkes engelli adayıdır. kendini karşıdakinin yerine koyup anlayabilmek için yaşadıklarını bilmen gerekir. Ya olmasaydı oyununu biliyormusunuz? ben kızlarımla arada bir oynarım. biz engelli görünce acımaz takdir ederiz. eşit şartlarda yaşıyoruz ama onlar daha fazla çaba sarfediyor diye.
tek gözünü kapatıp masadaki bardağa uzan.. tek kolunu bağla yemek yemeye çalış.. vs vs..

Burada ne işiniz var sorusuna cevabım... "SENİN NE İŞİN VARSA BENİMDE O İŞİM VAR YAŞAMI ÖĞRENİYORUM" olurdu.

sevgili sunburn'ün karşılaştığı şey çok üzücü bence. 2 yıldır burada engelsiz biri olarak aranızdayım. Ve bu süre içinde bir çok kez aynı mesajlarla, yorumlarla karşılaştım. " engelli değilsin neden burdasın? bizimle dalgamı geçip eğlenmek istiyosun? " hatta abartıp , sağlamken "engelli biriyle berabersin, demekki sende de zihinsel bi engel var" deme cüretinde bulunanlar bile oldu :) kimi düşüncesini devam ettirirken, kimine de uygun bi dille neden burda olduğumu, burda kurduğum sıkı arkadaşlıkları izah ettiğimde beni anladılar.

şimdi ; neden burdasın? sorusuna gelince;

yine engeli bir arkadaşımın tavsiyesiyle bu siteye üye oldum ben. Burdaki ortamı seviyorum. harika arkadaşlıklar kurdum. mükemmel diyebileceğim dostlarım oldu. Ve hepsini çok seviyorum.

İnsana insan olarak bakmaktan, değer vermekten yanayım. engelli-engelsiz ayrımı yapmak hiç doğru değil. Engelli de engelsiz kadar kötü olabilir yeri geldiğinde. sonuçta hepimizin taşıdığı beyin aynı :) DAvranışlara da yön veren elimiz, ayağımız değil beynimiz, vicdanımız.

Ben burda olmaktan mutluyum, hepinizi de çok seviyorum. burdayım, elimden geldiğince de burda olacağım :wink:

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt