Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Türkiye Sakatlar Derneği ve faaliyetleri hakkında düşünceleriniz, deneyimleriniz..? [Araştırma]

bezmez

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
Türkiye Sakatlar Derneği ve faaliyetleri hakkında düşünceleriniz, deneyimleriniz..? [Araştırma]

Arkadaşlar Merhabalar,

Ben Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim görevlisiyim. İsmim Dikmen. Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji’den arkadaşım Sibel ile birlikte, bir makale üzerinde çalışmaktayız. Makale çok genel anlamda Türkiye’deki sakat hareketine odaklanıyor. Yani “Türkiye’de hak söylemli bir sakat hareketi var mı? Yok mu? Yoksa, neden yok?” vs gibi bir takım soruların yanıtlarını arıyoruz.
Bu amaçla sakat hakları ile ilgilenen derneklere de bakıyoruz. Çok basit bir sorumuz olacak size. Bize fikirlerinizi bildirebilirseniz, çok çok memnun olacağız:

• “Türkiye Sakatlar Derneği ve faaliyetleri hakkında düşünceleriniz, deneyimleriniz nelerdir?”
Şimdiden çok teşekkür ediyoruz zamanınız ve bilgiler için. Herkese kolay gelsin, Dikmen

Burada Türkiye Sakatlar Derneği ile bir şekilde ilişkisi bulunan ya da bir şekilde ilişkisi olmuş yüzlerce arkadaş olduğundan kuşkum yok. Onların deneyimlerini ve ilişkilerini aktarmasını umuyoruz...

Böylesi akademik çalışmalara katkı sunmamız sakatlar ve ilgili sivil toplum örgütleri için her açıdan çok yararlı olacaktır.

Not: Ben site yöneticisi olduğum için -şimdilik- görüş yazmamayı daha doğru buluyorum. Yazdıklarımla yönlendirmiş olmak istemem...

türkiye skatlar derneği buyuk bır dernek ama geçenlerde gıttığımde sinek avlıyorlardı kımseler yook genel merkez federasyon da bunyelerınde ama sorduğunuzde 10 bın üyemız var diyorlarda kaçtanesı derneğe gelıyor bılmıyorum içler acısı dernek var ama üyeler yook sadece
erzak zamanı ramzanlarda ve kamp zmanı mahşer günü gıbı oluyor şaşırıyorsunuz bukadar engellı burayamı uye diğe derneğinde eksikleri var tabiki insanları organize etmeleri için bir gurup kurmaları lazım onlarda bu işten menunlar gibi derneklerde kolar vardır her kloun sivil toplumu bılınçlendırmesı toplu halde sinayama veya tiyatro ya vs vs
müzik gibi falıyetler kurması lazım ciddi bir anlamda yönetim 1 adım atacakki üyelerde 5 adım atsın bu konularda zayıf tarafı var diye düşünüyorum ama dernek sadece gezi erzak ve kampla olmaz sivil toplum örgütlerini bilinçlendirmek lazım gençlik kollarının iyi çalışması kadın kollarının bu tip organızelerı yansıtmazı lazım işin aslına bakarsanız bizim engelli arkadaşlarımızda çook duyarsız bu konulara belkı bu dediğim işlerı yapmış olabılır dernek ama herşeyı dernekten bekleemelıyız diyede düşünuyorum yani hem kendimizi hemde derneğin eksiklerını anlatmaya çalıştım sadece gördüğüm kadarını yazmaya çalıştım saygılarımla

sakatlar

valla hocam söz konusu derneklerin hiç bir şey yaptığı yok.
o makamlarda oturan arkadaşlar makamı kullanma sevdalarında
bir çoğu, gerçekten bişeler yapmaya çalışanlarda var tabi de o iyi niyetli
arkadaşlarda makam sevdası arkadaşlarımızca çalışmaları engellenmekte.
selamlar...

Şimdiye kadar cevap yazan arkadaşlara çok teşekkürler. Bize verdiğiniz bilgilerin hepsi bizim için çok değerli. Gerçekten anlamak istiyoruz, dernek sizin için ne ifade ediyor.

Teşekkür...

Bizi bizden iyi kimse anlayamaz diye çıkıyoruz yola aslında ama bakıyoruz bi süre sonra birbirimizin düşmanı olmuşuz.Bilmiyorum bi önyargımı ama derneklerde birleştirici bütünleştirici vasfını kullanmaktan çok kıskançlıklara dışlanmışlıklara yol açan uygulamalar yapmaktadırlar.Kemikleşmiş bir yapı var onun dışına çıkamıyosun.Fikir bile beyan edemiyosun.Birlikte çalışalım diyosun selam bile alamıyosun ya sen daha başırılı olursan!

dernek mi hani nerdeler.....
faliyetlerine gelince günün belirli günlerinde varlar bence gereksiz.....

ben sokak cocukları (umut evi) derneği Antalya da denetleme kurulu başkanı olarak 2 dönem görev yaptımaya calıştım. Yapılan sacmalıklar cıkar catışmalrına dayanamayıp hem üyelikten hemde görevimden noter kanalıyla istifa ettim. Nedense iyi bişeyleri yapmak yerine derneklerde bile koltuk, protokol ve cıkar catışmaları almış başını gidiyor. İyi şeyler yapmak isteyenler dışlanıyor tabir belki hoş değil ama harcanmaya çalışılıyor.

Türkiye’de “sakat harekâtı” var diyemeyiz bunu söylemek için 7.5 milyon engellinin tamamının olmasa bile ekser çoğunluğunu peşine takacak onların yaşadığı sorunları sürekli gündemde tutacak gündemde tutarken de iyi yönde iyileştirme yapmaları için Devlet üzerin de baskı oluşturacak birilerinin ya da Dernek lerin olması lazım ki şu an için böyle bir şeyin varlığı söylemek imkansız gibi bir şey.

Türkiye Sakatlar Derneği’ni çok çok yetersiz buluyorum bana göre “tabela derneği” olmadan öteye geçemeyen derneklerden biri.

Dernek yöneticileri bana göre yeteri kadar donanıma sahip kişiler değil olaya tekerlekli sandalye dağıtma gözüyle bakıyorlar oysa bu iş derneklerin değil devletin görevi olmalı onlar da tekerlekli sandalye dağıtmak yerine devletin bu işi yapması yönün de baskı oluşturmaları lazım. Tabi burada tekerlekli sandalyeyle iş bitmiyor bu örneği derneklerin olaya bakış açılarını anlatabilmek adına verdim sadece.

Mesajlar için çok teşekkürler herkese. Merakla okuyorum arkadaşlar yazdıklarınızı. Derneklerin böylesine hayal kırıklığı yaratmış olmaları ne üzücü...

KASTAMONUDAN SAYGILAR...

Merhaba değerli dostlar
Ben kastamonuda Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) üyelerindenim.
Burda bana verilen görevleri sonuna kadar yerine getirmeye calışıyorum...

Ama her ildeki özürlü sayısı ve özürlünün sosyal ortam bulamayıp sosyalleşememesi durumundan derneklerin faaliyetleri öne cıkamamakta. Ama biz bunu değerli kastamonumuzda aştık...

Önümüzde 3 aralık dünya özürlüler günü var. Ben kendimde 2002'den beri t.sandalye kullanıyorum. Derneğin bana verdiği gençlik kolları baskanlığını layikı iler yerine getirdiğimi sanıyorum

Değerli Ünüverstemizden değerli arkadaşlarında katıldığı ENGELSİZ TİM adı altında bi grup kurduk ve hızla büyüyo....

Buna istinaden 3 aralık günü tüm kastamonu halkını çelenk koymaya davet ettik bunuda bu broşür ve posterlerle halkımızı davet ettik

artık yorum sizin

ENGELSİZ TİM EKİBİ
KASTAMONU
SAYGILARIMIZLA...

HAZIRLANAN BROŞÜR

daha büyük görmek için tıklatınız...

http://img383.imageshack.us/img383/759/engelsztmut5.png

ısıtme engellı olmayan dıllı arkadaslar dururken ısıtme engellılere bısı kalmıyo zannedersem :D
dernekten mernekten hayır ummak bos ıs
kımse babasının hayrına yaralı parmaga ısemez
gecımımızı dogrutcak bır ısımız olsa kımseden dernekten mernekten bısı beklemıyoz

Derneklerin bizlere hiçbir faydası yok.Kapatsınlar daha iyi bize faydası olmayan derneği ben ne yapayım.

bezmez' Alıntı:
... Makale çok genel anlamda Türkiye’deki sakat hareketine odaklanıyor. Yani “Türkiye’de hak söylemli bir sakat hareketi var mı? Yok mu? Yoksa, neden yok?” vs gibi bir takım soruların yanıtlarını arıyoruz.
,
Şu anda herhangi bir derneğin üyesi olmadığım için, sorunun bu kısmına ve önce soruyla cevap vereyim:

Türkiye'nin 'sağlam' hareketi var mı ki, 'sakat hareketi' olsun?

Gerçi, böyle bir genelleme biraz "ukalâca" algılanabilir ama değil! Bunu tartışmanın yeri de burası değil zaten. Siyasete kayabilir.. ;)

Üç yıl kadar önce başka bir başlıkta tartışmıştık "engelli hareketi"ni. O başlığı bulamadım ama köşe yazılarımın birinde oradaki cevabımdan bir bölümü almıştım:
"... Sizce 'Engelli Hakları Hareketi'nin Siyaseti (ABD'deki örnek ışığında) ülkemizde var mıdır?"

Henüz yoktur..

"Bu Hareket'in diğer Hareket'lerle dayanışma içinde olması konusunda ne düşünüyorsunuz?"

Böyle bir hareket ancak, diğer hareketler gibi, trenin bir vagonunu oluşturmalıdır. Tren katarının lokomotifi; zinciri sürükleyecek ana halkayı elinde bulunduracak olan örgütlü güç olmalıdır.

"Sizce Hareket tamamen sivil unsurlardan mı oluşmalıdır, yoksa varolan siyasi (parti) ve/veya idari (devlet-bürokrasi) organlarla bütünleşmeli midir?"

Nasıl ki; bir trenin vagonları ayrı ayrı yönlere hareket edemezlerse, bu hareket de toplumun tüm muhalif kesimleri ile bütünleşik hareket etmek zorundadır.

"Sizce bu Hareket muhalif mi olmalıdır, yoksa iktidar için ödünler vermeli midir?"

Tren 'gar'a girene kadar muhalif.
O yazı dizisinin ilkinde de :
… Günümüzde gerçek anlamda tepki, bilinçli + örgütlü insan işidir. Kimin, neye, neden, nasıl, nerede ve ne zaman tepkide bulunması gerektiğini saptamak ve hayata geçirmek ancak bilinçli ve örgütlü insanların işidir. …
demiştim..

E.. bilinçli, donanımlı, dürüst, güvenilir vb. örgütleyici insanlar, sağlamlar içinde kaynıyor mu ki de sakat hareketinde çok olsun.. :(

Bilinmelidir ki, kaliteli eğitimin de önemi çok çok büyüktür, böyle bir harekette.. Türkiye'deki eğitimin kalitesi, sağlıklı ve sakat insanların eğitim düzeyi hakkında bişey söylemeyim artık. :evil: Bu dernekler de uzaydan inen insanlar tarafından kurulmadığına göre..

Kısaca: Sağlıksız bir sağlam hareketi varsa sağlıklı bir sakat hareketi beklemek anlamsızdır..

arkadaşlar dernek mernek fasa fiso kime ne faydaları oldu

Katkıda bulunan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bu bizler için de bir öğrenme süreci. Bunu da katkılarınızla gerçekleştiriyoruz. Sağ olun...

Bir sıkıntımız olduğunda sıkıntılıarımıza çözüm getiriyorlarmı anlamında soruyorsanız benim şimdiye kadar yaşadığım hiç bir sıkıntıyı çözmedi. TSDK üyesi değilim ama ANkaradaki derneklerin bu konuda yetersiz olduğunu söyleyebilirim. Bırakın dernekleri federasyonlar da yetersiz. Sıkıntımız olduğunda tuhaf tuhaf dinleyip bize yol göstereceklerine yardım edeceklerine ALlah yardımcınız olsun diyebiliyorlar.

E ne anladım ben bu örgütlenmeden.
Ne iş yerimizdeki sıkıntılarımız çözülüyor.
Ne bizler için araştırma yapılıyor.
Ne de akıl danışabiliyoruz.

Ve kusura bakmayın ama benim yardımdan anladığım sadece ramazan erzak paketi dağıtmak hiç değil hiç olmadı.

Ama şunuda eklemek istiyorum bu derneklerin var olmaları olmamalarından da iyidir.

bende bi dernege üye değilim çünkü bi iş yaptıklarını duymadım evet tv bangır bangır bagırıyolar bişeyler yapmaya çalışıyolaar ama bu gösterişten ileri gitmiyo hani kaç engelli rahat rahat dışarı çıkabiliyo bide bu dernekler ufaaak yerleşim yarlerinde iyi çaaalışıyo istanbulda değil

Merhabalar,
Ülkemizde adı geçen derneğin yaptığı işlerin bana faydalı olup olamayacağını yaklaşık 8 senedir araştırıyorum.Enson 2005 yılında ehliyetimi değiştirmek için aldığım sağlık raporunu bugün kabul etmeyen ,engellilere tanınan haklardan yararlanabilmem için 12 senedir tekerlekli sandalyede olmama bakmaksızın benden yeni sakat raporu isteyebilen bir kurumun bence önce bürokratik engelleri aşması gerekki,gerçekten biz engellilere faydası dokunsun. :!:
Sağlıklı ve engelsiz günler diliyorum.

TSD faaliyetlerini bilen, içinde ya da kenarında yer alan arkadaşlar:
TSD'den ne bekliyorsunuz? (Bu illla koca koca şey olmak zorunda değil. Kişisel olarak her ne ise düşünceniz onu yazın lütfen)
Beklentileriniz karşılanıyor mu?
TSD'nin hagi faaliyetlerini doğru, hangi yönlerini yanlış, hangi faaliyetlerini eksik buluyorsunuz?
vs.vs.vs.

Bir TSD üyesi olarak benim beklentim TSD nin Hükümetin önüne sürekli engellilerin hayatını kolaylaştıracak yasa ve düzenlemeleri getirmesi zira biz engelliler için hazırlanan yasaların pek çoğu engellilerin yaşadığı sorunları bilmeyen insanlar tarafın dan çıkartılıyor Amerikan engelli harekatı “bizim için biz olmadan asla” sloganıyla yola çıkarak birilerinin kendileri için yasa hazırlamasını beklemeden bizzat kendileri kendi sorunlarını kendi isteklerini dile getirerek Amerikan hükümetinden istek de bulunmuşlardı.

Böylece yukardan aşağıya değil aşağıdan yukarıya sürekli talepte bulunulduğu için çıkan yasalar genel kabul görmüş yasalar olmuştu.

Tabi TSD tüm bunları yaparken eksik gedik çıkarılan ve bir türlü uygulamaya dökülmeyen yasa ve yönetmelikleri Hükümete siz kendi çıkardığınız yasaları bile uygulama da aciz kalıyorsunuz diyerek kamuoyu oluşturarak Hükümeti baskı altın da tutmalı.

Bu yönde etkili bir çalışma yapılır ve belli bir kamuoyu oluşturulursa Hükümetler yada hükümet olmaya talip olanlar buradaki oy potansiyelini görüp bir şeyler yapmak zorunda kalacaklardır.

Burada “oy potansiyeli” sözünü kasıtlı olarak kullandım çünkü henüz ülkemizde engelliler oy potansiyeli olan bir gurup olarak dahi görünmüyor ilerde görülürse bunu bile engelliler için olumlu bir aşama olduğuna inanıyorum.

Ben yazan herkese teşekkür etmeye devam ediyorum arkadaşlar. Katkılarınızı şimdiye kadarki birikimlerimizle birleştirmeye çalışıyorum. Sağ olun...

merhabalar bende görüşlerimi yazayım ben bu kuruluşları birtek haberlerde duyuyorum o da yardım toplamaları ile ilgili sakatların nekadar faydalandıklarını bilmiyorum ama ben adı dışında başka bir şey duymadım engelliler .biz sitesi bu vakıflardan çok daha yararlı birçok sorunumu bu site yöneticileri sayesinde çözdüm türkiyede bir kuruma yerleşen amir olsun memur olsun göstermelik işler dışında buna siyasetçiler de dahil tabiki cep doldurma telaşında türkiyede eğitğimimiz buna yetmiyor denetim mekanizmalarıda bir yemeğe satıyorlar denetim mekanizmaları iyi işlerse bu düzen sağlanabilir bütün kuruluşlar için geçerli... kanunla yapılmayan işler acımaları ile hiç yapılmaz engellileri mahcup bırakarak değil taş gibi kanunlarla korunabilir sağlam olanların kanunlara uyması ile sağlanabilir suistimalleri ile değil bürokrat siyasetçi belediye şöforlarının otobüslerde şöyle kartıma bakmasından ne kadar rahatsız olduğumu anlatamam belli ederek değil mahcup bırakarak değil belli etmeden acımadan kanunen hakkımız olarak yaşamak için destekleyerek hakkımızı kanunla alarak yaşamak dileğiyle selamlar....

bende üyeyim bu derneğe!

yapılan doğru dürüst bir faaliyet görmedim. aylık veya yılllık olağan toplantilarını bile yapmadılar. üç beş yaşlı engellinin gidip oturduğu kendi aralarında sohbet ettiği, belediyenin kulllanmadığı bir binanın en alt giriş kısmından güvenlik klübüsi kadar verdiği bir yerde faaliyet gösteren ama faliyetinin bina bekçiliğini yapmak olduğunu düşündüğüm bir dernektir!

saygılar

arkadaşalr zaten ben bu c.tesi günü şişlide olacak olan toplantıya gidip haklarımızın aranmadığı, devlete duyurulmadığı, aksine daha da kötü yola sürüklendiğimizi (raporların bile artık düşük halde verildiğini) dile getirerek. tsd'den üyeliğimi sildiricem. tşkler...

Dernekler Sendikalar b ne için varlar sivil toplum örgütleri değiller mi bunlar.Sivil toplum örgütlerinin görevleri neler? kamuoyu oluşturmak hükümetlere baskı unsuru oluşturmak üyelerinin haklarını savunmak değil mi?
Engellilerin hayatını kolaylaştıracak kanunlar mı çıkarılacak bi komisyon kuralım hazırlayalım.Ama önemli olan uygulamak değil mi uygulanırlığı sağlamak derneklerin görevi değil mi ? Bir örnek vermek istiyorum Belediyeler halk otobüslerinin tamamını engellilerin kullanabileceği şekilde olanlardan oluşturmak zorunda.Bu bi kanun peki bu kanun uygulanıyor mu ben Antalya'da yaşıyorum burda yok böyle bişey bilmiyorum.Sebebi belediyelerin bütçelerinin sınırlı olması imiş :) Buna sadece gülünür !Burda Büyükşehir belediyesinin yaptırdığı bi park var ışıklarla falan süslenmiş bi görseniz kaç paraya mal oldu bilinmez bu bizim gördüğümüz görmediğimiz kimbilir ne kadar çok kaynak kullanılıyor.
Engelliler içinde otobüs var hakkını yemeyelim sadece derneğin müdavimlerini pikniğe götürür denize götürür senin işin oldu mu güzergahına uygun değildir.
Yani bilmiyorum biraz acımasızmı eleştiriyorum ama bu konuda çok canım yandı öğrencilik yıllarında şimdi arabam var ama ulaşım problemi yüzünden okuyamamış iş sahibi olamamış yüzlerce arkadaşımız var....
Uzun sözün kısası derneklerden bırak kanun çıkarmak şöyle dursun hazır kanunların uygulanması için hükümete baskı unsuru oluşturabilmelerini istiyorum.Biz de sonuçta bi seçmeniz bunu hükümetler anlamalı hemde bilinçli birer seçmen....

Tabi burada TSD'den beklentilerimizi sıralayıp eleştirirken kimse TSD'ye üye olmasın demiyoruz. Ben çok eleştirmeme rağmen Sivil Toplumun güçüne inandığım için TSD üyesiyim yanlışları eksikleri olsada örgütlü toplum örgütsüz toplumdar iyidir.

Bende bir zamanlar TSD'ye üye olanlardanım ancak çoğu arkadaşımın yazdığı gibi sadece dernek işde ama bizler için hiçbirşey ama hiçbirşey yaptıkları yok.Yaşadığım bir deneyimi anlatayım sizlere.Ben bundan 10 sene önce birçok engelli gibi iş bulamamakta idim.Bu konuda yardım ve destek alabilmek için derneğe gittiğim de bana söylenen üzgünüz yardımcı olamayacağız oldu.Bu dernekler hiçbirşey yapmadıkları gibi bir de bizlerden üyelik ücreti almaktadır.Ben tabiki bu yaşadığım olay karşısında üyeliğimi sildirdim ve üye ücretini de hiçbir konuda yardım alamadığım derneğe artık ödememiş oldum .

Saygılar

Arkadaşlar, genel yargılarınızın yanı sıra, verdiğiniz örneklerin de bizim için ayrı bir anlamı, değeri oluyor. Yani karşılaştığınız olayları anlattığınızda, biz bunlardan farklı farklı çıkarımlar yapma şansına sahip oluyoruz. Teşşekkürler...

Sizin yanıtlarınızdan yola çıkarak bir ek soru sormaya çalışacağım:

Anlatılanlardan TSD üyeleri ile TSD'yi yönetenler arasında inanılmaz bir kopukluk olduğuna dair bir izlenim ediniyor insan.

1) Sizce bu kopukluk neden var?
2) TSD üyelerinin yönetim üzerinde bir baskı unsuru oluşturmaya çalıştıkları oluyor mu? (Yani, "Haydi meclise yürüyelim, haklarımızı arayalım, otoparkla, seçimlerle uğraşmayalım!" gibi bir söylemle yöneticilerin kapısını zorladıkları oluyor mu?)
3) Oluyorsa, bunun dernek üzerindeki etkisi üzerine ne söyleyebiliriz?

Çok fazla mı oldu? Cevaplar yeni sorular yarattı :). Eski sorular da bakidir...Dediğim gibi, özellikle de verdiğiniz örneklerden, başınıza gelen olaylardan birşeyler çıkarmak bizim için çok yararlı oluyor. Teşekkür...

Üst Alt