Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Türkiye Sakatlar Derneği ve faaliyetleri hakkında düşünceleriniz, deneyimleriniz..? [Araştırma]

Bence dernekler asla kapatılmasın
hz. Ömer zamanında oldugu gibi olsum demiyorum ( hani kendi özel işini yaptıgında şahsi mumunu yakıyorduya )
ama yine de helaö ve harama riayet edilmek şartı ile üyelerin menfaatini ön plana almak şartı ile dernekler yaşatışsın istiyorum.
Ama bunu bir rant kapısı haline getiren basakan ve yandaşlarına karşıyım

Re: Türkiye Sakatlar Derneğinin hayatımızdaki önemi:))

catwoman ablacım biz burada dereğin kapatılmasından bahsetmiyoruz. ya da kendi adıma konuşuyum kaptılsın demiyorum. ama şu bir gerçek ki, tekrar söylicem 27 aralık dünya engelliler gününü kuştepe kültür merkezine tsd yöneticileri ya da yönetici yardımcılarından kimse gelmeyince ve onlarla dertlerimizi - sıkıntılarımı - sevinçlerimizi paylaşamıyınca tsd den soğudum.

Ya arkadaşım herzaman iddiam şu
Eger öncelikle üye menfaatini kendi, menfaatimizden önce ye taşıyabilecek isek başkanlıga soyunalım yoksa üç beş kuruş için yapacak isek veya ilerisi için bir rant saglamak için yapıyorsan bu bu bence kötüdür ve bunları koruyanlar da sahiplenenler de bu kötülüğe ortaktır

Sn Catwoman hanımefendiye

Catwoman lakaplı hanım arkadaşımızın yukarıdaki kritiğinin zerre kadarını üzerime almamakla birlikte yazdıkları ile ilgili birkaç satır karalamak istiyorum.
Saygıdeğer arkadaşımız bazı noktalarda haklı. T.Sakatlar Derneği benim bildiği kadarı ile bu alandaki en eski derneklerden, belki de en eskisi. Böyle olunca da en tecrübelisi olması gerek. Keza en aktifi de olmak zorunda zira hakikaten gözümüzü açtığımızda gözümüzün önünde ilk beliren orası. Evet kimsenin uğramadığı, yağmur suyu aktığı zaman içeriye girdiği o barakaya bizler de giderdik. Bizler gittiğimizde derneğin o elim halini görür “vah” çekerdik bu dernek böyle olmamalı diye. Zira T.S.Derneği 8,5 milyonluk bir sakat grubunun temsilcisi olmak zorunda. Derneğe kayıtlı ama da var, ortopedik özürlü de kulakları duymayan da. TSD temsil etmek zorunda olduğu 8,5 milyon kişilik bir cemaatin veya cemiyetin veya herneyse lokomotifi olmak zorunda. TSD bizleri çekmeli, bizlere yol yordam göstermeli, bizleri önüne katıp sürüklemeli. Kısacası bizleri yönetmeli, nasıl ki sıkıştıkça “devlet baba” deriz, işte o manada bizlerin de devlet babası olmalı TSD. Ama öyle mi? İşte bu soruyu sormak zorundayız ve sorunca da böyle olmadığını görüyoruz maalesef. O vah çektiğimiz günlerde Hüseyin adındaki bir arkadaşımla bu derneğe bir el atalım, barakaya gelen kişileri en azından mezbelelikten kurtarmak için bir şeyler yapalım dedik ama, burada uzun uzadıya anlatmaya gerek yok, TSD.nin bir seçiminde, iki veya belki de 3 idi emin değilim, başkan adayların birbirlerine karşı olan tutum ve iftiralarını gördükten sonra anladık ki bu dernekte işler çok zor. Ufacık bir büfe için milletin birbirine atmadığı kazık kalmıyordu.

Sayın hanımefendi “hangi projenizi uygulandı” diye soruyor. Bir projenin uygulanabilmesi için önce o projenin takdimi gerekir. Burada reklam olur endişesi ile olayın tamamını uzun uzadıya anlatmayıp sadece birkaç cümle ile özetleyerek bir hadiseye değineceğim.
Derneğe bundan yıllar önce şifahi olarak bir proje takdim ettim, görüştüğüm kişi ya başkan idi ya da başkan yardımcısı, adam beni kovmaktan beter etti. Şimdi soruyorum hanımefendi proje takdim etmek isteyen insanlara bile bir üst düzey yöneticisi vasıtası ile böyle davranıyorsa bu dernek, siz nasıl olur da kendilerine proje sunabilirsiniz ki? Sopa yemeyeceğinizin veya azar işitmeyeceğinizin bir garantisi var mı? Bu yazdıklarımı ve daha da fazlasını TSD forumlarında teferruatı ile birlikte isteyen arkadaşlarım okuyabilir. TSD forumlarına bakın yöneticiler ipe sapa gelir tek bir şey yazmıyorlar. Kendilerinin bile bir projesi yok doğru düzgün. Oysa böyle olmamalı el ele birlik olup ortalığı ayağa kaldırmalıyız dernek öncülüğünde. Ben TSD bu militan ruhu göremiyorum ne yazık ki. Şimdi de bir dezavantaj.org diye bir site kurulmuş insanları oraya yönlendiriyorlar. Ne fark edecek ki o site olmuş bu site olmuş veya öteki beriki olmuş, mantık, anlayış değişmedikten sonra sitelerin isimleri değişmiş bizlere davamıza ne fayda hanımefendi?

Saygıdeğer hanımefendiye katılıyorum TSD yaşatılmalı, zira bizim gözümüzün nuru. Ama bu şekli ile değil, TSD kendine çeki düzen vermeli veya veremiyorsa vermeye aday olanlar gelip onlar şanslarını denemeli. Bakın önümüz bayram. Ben ne televizyonlarda ne de gazetelerde kurban kesimi ile ilgili bir kampanya göremiyorum. TSD bu konuda çok başarılı bir kampanya yürütebilir aslında ama nerde bu hareket? Görmedim ama görenler dernekteki kurban kesiminde yaşanılanlardan şikayetçi, dediğim gibi söylenenler doğru ise bu kurban kesim keşmekeşi bize yakışıyor mu? Tekrar ediyorum bu derneğe aklı yerinde olan hiç kimse kilit vuralım demez, dememesi de gerekir, onlarca yüzlerce dernek kurulsa da TSD açık kalmalı. Ben TSD’nin dernek ama faal bir dernek, bizlere yararlı bir dernek, bizlere yol gösteren bir dernek, bizlerin rehberi olan bir dernek, bizlerin hamisi olan bir dernek, bizleri peşinden sürükleyen bir dernek olması gerektiğine inanıyorum.
Keza dernek yöneticileri de tutumlarını değiştirmeliler. Dernek işinde ehil kimseler tarafından yönetilmeli ve gerekiyorsa dışarıdan profesyonel destek almalı. Bunun için de eğitim en önemli unsur haline geliyor. İnsanların eğitimine önem verilmeli.

Kısacası saygıdeğer hanımefendinin dediği gibi bizlerin yuvasıdır orası. İnsanlar oradan elini ayağını neden çekti bunu asıl dernek sorgulamalı. Neden millet bize sırtını dönüyor demeli, yani iğneyi kendisine batırıp ondan sonra çuvaldızı eline almalı. Bakın Hindistan’da bir saldırı oldu geçenlerde ve bakan hemen istifa etti, keza bundan yıllar önce Japonya’da bir psikopat metroda zehirli gaz saldı milletin üzerine onlarca kişi öldü ve hemen sorumlu bakan istifa etti. Başbakan daha yenilerde seçimde ikinci parti olursam istifa edeceğim diyor. Keza Avrupa’da da bu böyle. Başarısız olan gidiyor. TSD yönetimi şayet kendisini başarılı buluyorsa kendilerini tebrik ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum zira dedim ya benim için de orası bir yuva, ilk göz ağrısı. Ama ya şu anki TSD yönetimi başarılı değillerse?

Başta Catwoman lakaplı hanımefendi olmak üzere herkese sonsuz saygılar.

bazı dernek ve vakıflar hariç

Evet arkadaşlar ben azda olsa bu güzelim Türküyemizde Dernek ve Vakıf yönetmek pekte kolay Değil anca çok ta başarılı dernekler vardır hatta Vakıflarda Örneği TOFD.Ve.TESYEV Bu iki Cüzüde kurum bana göre çok başarılıdırlar TSD.bildiğimi söyleyemem.Bu akademik çalışmayı TSD.hakında azda olsa bilgisi olan arkadaşlarımız paylaşımları Değerli Akademisyenlerimize katkı sunacakları acısından çok önemlidir.özellikle istanbul ve ankarada yaşayanlar ve dernek şubeleri bu konuda bilgi aktarmalı ALMANİ

Zaten, sanmıyorum ki burada kimse çıkıp "TSD kapatılsın, sivil toplum hareketi kötüdür" vs. desin.
Ki, bu akademik çalışmanın amacı da Türkiye'de bir sakat hareketinin varolup olmadığını görmek, varsa güçlenmesi, yoksa olamamasının sebeplerini gözler önüne sermek ve bu sebeplerin ortadan kaldırılması için yol göstermektir. Yani sivil toplumun güçlenmesi amaçlanmaktadır...

Yani, ne kadar çok kişi TSD ile olan yaşanmışlıklarını yazarsa burada, çalışma da o kadar sağlam temellere dayanır. Herkes iyi-kötü kendi tecrübelerini yazmaya devam etsin lütfen. Eminim onlar en iyi şekilde süzülecek ve değerlendirilecektir...

şunu eklemekte istiyorum arkadaşlar. bugün 3 aralık dünya engelliler günü. taksim'de bir görüşme v.s vardı galiba. yürürken arkamdan bir bayan "şimdi bunların hepsi özürlü mü?" dedi. tsd eğer çalışmalarına - bizlere önem verseydi bu "özürlü" lafını kaldırır bir çoğumuzun istediği "engelli" kelimesini kullanır ve yasaya koyardı. ama bizlerin çoğunun istediği şarttı bile yapmadılar.

burada (özellikle sohbette) bazı arkadaşlar çıkarımız olmadığı için tsd hakkında öyle konuştuğumuzu sanıyorlar. tamam çıkarımız olmadığı için öyle konuşuyoruz diyelim... peki bu özürlü kelimesi????

tşkler...

valla en son üyelik ücreti 10 ytl verdim sorunu anlatıyoruz çözen yok parmağınız varsa başınızı kaşıyacaksınız bu devirde demiyeceğim bu ülkede

dernekler kurulurken amacı dayanışma ve hak arama olmalıdır var olan derneklerden hiç birine üye değilim. ama amacını işleyişini beğendiğim demokratik işleyişi olan bir derneğe üye olmak isterim. türkiyede engellilerin iş bulması bularların çalışma koşulları halkın bu konudaki duyarlılığı malesef çok kötü önerim bütün engellileri bir arada örgütleyebilecek üst bir konfederasyon olmalı ve engellilerin yaşamlarını kolaylaştırıcı yasaların çıkması için mücadele etmeli yoksa kimse engellileri düşünüpte hak vermez sadece acır ötesinde bir şey yok ben böyle düşünüyorum HAK VERİLMEZ ALINIR ONUN İÇİN DOĞRU KURUMLAR OLUŞTURULUP ÖRGÜTLENMELİ

Kuştepe'deki etkinlikte ben de varım. Oraya gitme amacım sorunların konuşulabileceği , çözüm önerilerimi sunabileceğim bir platformda bulunmaktı. Hatta engelli sorunlarının konuşulacağı ciddi bir organizasyon olduğunu söyleyerek iki arkadaşımı da davet ettim. Fakat karşımızda hiçbir muhatap bulamadık. Sayın TSD yetkilileri nerdeydiler ? Yoksa daha önemli işleri mi vardı ? Arkadaşlarım sıkıldıkları için etkinliği erken terketmek zorunda kaldım. Ben gittikten sonra herhangi bir konuşma oldu mu bilmiyorum ama ben ordayken hiçbir konuşma yapılmadı.

Tek başına bu olay bile TSD'lerin engelli haklarına , engellilerin sorunlarına ne kadar sahip çıktığını ve engellilerin şikayet ve isteklerine ne kadar duyarlı olduğunu göstermektedir.... :!:

Arkadaşlar,

Burada deneyimlerini paylaşan herkese çok teşekkür ederiz. Oturanboğa'nın da belirttiği gibi, elbette, amaç TSD'yi ya da bir başka sivil toplum kuruluşunu kötülemek değil. Paylaşımlarınız bizim için çok yararlı oldu/oluyor. İleride size sormak istediğimiz başka şeyler de olacak diye tahmin ediyorum. Belki başka dernekleri inceleyeceğiz. Tekrar deneyimlerinize başvuracağız. Bu bilgileri makaleye döktüğümüzde de size haber eder, fırsat oldukça paylaşırız. O zamana kadar, teşekkür...

Bayramın 3.günü TSD'de bayramlaşma vardı.

Bayramın 3.günü TSD'de her yıl olduğu gibi bayramlaşma yapıldı. O kadar çok arkadaşımız gelmişti ki, dernekte oturacak yer kalmamıştı. Ayrıca Kurban Bayramı olmasından dolayı bu güne kavurma günü adı verilmişti. Yarım ekmek arası bol kavurma ekmek ve içecekler gelen her üyeye, misafirine hiçbir ayrım yapılmadan ve çok güzel takip eden gönüllü arkadaşlarla (siz söylemeden geliyor) ikram edildi. Çaylarımızı içtik, sohbet ettik. Biraz üşüdük ama kalplerimizin sıcaklığı ile ısınmaya çalıştık. Sigara yasağı uygulanmıştı geçen bayram ama bu bayram herkes daha rahattı ve bu yüzden camlar devamlı açılıyordu. Duman altı olmak bile birlikte olmanın hazzından önemli gelmedi (oysa ben sigara içmem ve sigara dumanından da rahatsız olurum)

Bilgisayara da 9 günlük bayram tatilimde girme zamanım olmadı. Minik bebeğimle daha fazla ilgilenme vaktini buldum.

Bugün sevgili arkadaşlarımın yazdığı bu konu ile ilgili yorumlarını okudum ve herkesin aslında güçlü bir dernek görme arzusunda olduğunu gördüm. Seviyoruz derneğimizi ama evet daha iyi olmayı kim istemez. Daha iyi olmakla ilgili hepimizin fikirleri var, biz derneğe o ilk geldiği günkü kişiler değiliz. Büyüdük, işe girdik, okulumuzu bitirdik, evlendik, çocuğumuz oldu ama biz yinede hep derneğimizdeydik. Sahip olduğumuz kişisel gelişimimizi derneğimiz ile ilgili düşündüğümüz daha iyi olmasına yönelik fikirlerimizi uygulamak için orada olmalıyız. Düşündüğümüz/İstediğimiz gibi olması için derneğimizin gerekirse yönetiminde görev almalıyız. Küsüp uzak durarak birşeyleri değiştiremeyiz, tam tersi orada olarak değişimine katkı sağlayabiliriz. Söylenen sözlerin bende birçoğuna katılıyorum. Herşey elbetteki istediğimiz gibi değil ama inanın ismi büyük olan her yerde sorunlarda vardır. Düşüncelerini paylaşan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum ve saygılarımı sunuyorum.

sakatlar dernegi akülü sandalye dagıtıyormuş dedi tanıdıgım SD Baskanını aradım yok öyle bişey dedi fakat ben internetten baktım 1.5.2008 tarihinde dagıltılmiş baskanın resmi var baskan bile anlamazsa halimizden böyle baskan olmaz olsun bu dernegi çünkü 4 yıldır üyeyim bir faydasını görmedim

Arkadaş sen yanlış zamanda aramışsın zira bu dönem seçim arifesi ve inan bana bu gibi dernek yöneticilerinin bir kısmında şu sıralar başka bir telaşe hakim. Ne yapsam ne etsem de bir partinin kanatları arasına sığınıp bir yerlerden (özellikle belediye meclislerinden) yer kapabileyim telaşesi yaşanıyor. Kendi menfaatleri ön planda iken senin tekerlekli iskemleni mi düşünecekler Allah aşkına? Bizler de hala sakatları düşünmek yerine kendilerini düşünen bu gibileri başımızda oturttuğumuz için müstahakız buna, kimse kusura bakmasın.

selamlar ben de bildiğim bir kaç şeyi aktarmak isterim hemencecik... hem belki bu bi işe yarar , duyulur çığlığım kim bilir...

Afyonkarahisar 'Türkiye sakatlar derneği ' bildiğim hiç bir faaliyette bulunmadığı gibi pek çok şikayetle üye bile kaybediyor...

kuruluşunda bir bilek olan insanlar ( ki engelli onlar da ) aynı doğrultuda başka bir dernek kurdular ' spastik ve ortopedik engelliler sosyal yardımlaşma ve dayanışma derneği ' .

üyeleriyle iç içe olan bir dernek..geçenlerde Afyon Kocatepe Üniv. öğrencileriyle engellileri buluşturan bir eğlence bile düzenledik ( ben de bu derneğin gönüllü üyesiyim bilakis ) . .

ama onların durumu çok kötü... araştırma nası bi araştırma bilmem , bunu soylediğimde onlar için işe yarar mı onu da bilmem ama tekerlekli sandalyeye ihtiyacı olan fizik tedaviye , rehabilitasyona ihtiyacı olan çok insan var...

peki buna yardım edebilir misiniz ?

malesef sadece ısımlerı var galıba uye olmak için kırk tane evrak bır suru işlem ıstıyorlar bunlarla uğraşmak zaten bıktırıyor bızlerı.benım fıkrım bızı bıraksınlar bızı onları bırakırız.yanı bızı ılgılendıren yasaları kanunları,hak ve ımtıyazlarımızı dernek olarak ılgılı kurum ve kuruluşlara bıldırsınler yeter.asıl sıkıntımız işlerın yapıldığı bu yerlerın bır çok haklarımızdan bıhaber olması. hele hele taşra kentlerınde yaşayanlar için buyuk bır sorun.
en basıt gerçek yaşanan bır olayı anlatayım: yer van edremıt ilçesı engelli bır vatandaşımız gelır ıdaresıne baş vuruyor bazı işlemlerden sonra, günler sonra tabı ilçe kaymakamlığına onaya gönderiliyor. yardım ve bakım parası için rapor %100. kaymakam bey efendı ben vermıyorum. gıt nereye gıdersen gıt dıyor. ve olay bu durumda olan bır çok kişi tarafından mahkemeye baş vuruluyor. ve sonuç: mahkeme bız bağlayıcı bır karar veremeyız. başvuru yolu açık ve beraat kararı çıktı. yanı demem şu ku bu tur haklar anayasal bır hak olduğu halde söz konusu yetkılı ve yargı merciisi başınızın çaresıne bakın bızı ılgılendırmez demiş olmuyormu sızce.ama dernekler cıddı olsalar bu hakların kanunı ve yasal bır zorunluluk olduğunu anlatabılıler değilmı.

Engellinin engelleri.

Sakatlar Derneğinin hiç bir aktivitesi yok artık.Ha varlığı, ha yokluğu.Bizim Aksaray ilinde bu derneğin durumu böyle.Tabela derneği.Yani bir levhası var.Derneğin tüzüğüne baksan,o kadar şeyler var ki, ama gel görelim bunların % 1, bile yapılmıyor.Üyelerin dertleriyle, sorunlarıyla ilgilenilmiyor.Dernek başkanı, resmi bir dairede çalışır, derneğe hiç uğramaz.Sadece dünya engelliler gününde valinin yanına gidebilirse gider.Yani anlayacağınız burası Türkiye misalini oynuyorlar.Resmi daireler engellilerle alakasız.Belediye şov peşinde engellilerin sırtından.Bütün bunlar düzelebilir mi? Düzeleceğine hiç kanaat getiremiyorum.İnsana insanca değer verilmiyor.Bu işler Avrupa ülkelerine gelmiş.Müslümanlıktan bahsedersin gel gör engellinin haklarını gasp edersin.Verilmiş haklarını ellerinden alırsın.Hak vermek şurda dursun.Zihniyetler değişmedikçe hiç bir şey olmaz.Daha çok AVRUPA ülkelerinden 50 sene daha geriden gideriz.Benim hiç bir ümütim yok.Keşke beni birileri çıksa da beni yalanlasa, utandırsa.Ama nerde o cesur yürekler...!!!!

Selam herkese, bende hiç bir dernege üye degilim,özürlüler merkezinde arkadaşlarla bilgisayar kursunu işrak ederken, bana şu soruyu sordu arkadaş, TSDK üyemisin bende hayır dedim, üyelik için ne gerekiyor dedim o zaman ,her ay 10 tl bagış yapman lazım dedi,anlayamadıgım şu ,engellilerden nasıl böyle bir talepte buluna bilirler,bize yardım etmesi gereken dernegimiz elimizdekini almaya kalkıyor,buna anlam veremedim,burda önemli olan 10 tl degildir arkadaşlar,önemli olan yanlış uygulamadır.

derneklere ihtiyacımız yok,olduda neler degişti biz arkadaşlar birbirimize birer dernek olmuşuz artık

Ben de dernekleri izleme asamasındayım. daha bir faliyetleri yok. birtek FEV birseyler yapmaya çalısıyor galiba. Danısma hattı var. Daha 1 kere aradım ama insan insana öyle kolay güvenemiyor. Burası Türkiye....

Üst Alt