Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Türkiye'de şizofren hastalığının olumsuz imajı nasıl düzeltilebilir?

Engelliler olarak her şeye takılıyorsunuz. Toplumda bir engeliniz olsun yada olmasın basit şeylerden bile birileri size bir kulp bulur ve birileri tarafından damgalanırsınız. Dişinizden dolayı tavşan diş diye dalga geçilebilirsiniz mesela. Kilonuzdan dolayı şişman denilebilir. Yüzünüzde çil vardır çilli denir. Adınızla, vücut yapınızla, saçınızla başınızla mutlaka birileri tarafından farklı şekillerde tanımlanabilirsiniz. Yani demek istediğim bu tür şeyler mutlaka olur ve bu olay ta ilkokul çağlarından başlar. Geçmişi yani hafızanızı sorgularsanız belki bu tür şeyleri yapan kişiler arasında bile olabilirsiniz. Cezaevinde suç işleyen kişilerin çok fazla olması bu onların normal olduğunu göstermez mesela değil mi.. Kişiye teşhis koyulmadı diye bunu onu sağlam mı yapar. Hangi normal insan bir başkasının kafasını kesebilir, hangi normal insan bir bebeğe zarar verebilir ? Başıma silah dayasalar yapmam diyecek insanlar vardır değil mi. Daha iç karartıcı örneklerde vermek mümkün ama aklıma bile geldiğinde canım sıkılırken burada bunları hatırlatıp da kimseyi aynı duruma sokmak da istemiyorum.

Benimde şizofren olan tanıdığım var. İlacını içenle gayet normal bir şekilde görüşüp sohbetimi ederken içmeyenle artık görüşmüyorum. Saldırganlaştığı gibi kendi yaptığı şeyi de, kendisine yapılmış gibi anlatıyor çünkü. Normal mi yapalım şimdi bu davranışını ? Kendinizle barışık yaşayın, ilaçlarınızı için, tedaviniz varsa devam edin. Yapabileceğiniz tek şey bu başka bir şey değil.

yahu bunun neresini düzelteyim; hz. davut değil hz. ibrahim; kız değil erkek; ayşe değil ismail; azrail değil cebrail; keçi değil, koç!

Şizofreninin olumsuz imajı düzeltilmeden şizofreninin çaresi bulunur.

İlaçlarınızı kullanıp, üretken bir hayat süreceksiniz.
Toplumun tüm önyargılarına rağmen; çalışıp - üretip önce kendinize sonra yakın çevrenize ve en nihayetinde vatana-millete, tüm insanlığa faydalı bir birey olmaya çalışacaksınız.

İnsanlar arkanızdan bak bak bu da şizofren dikkatli olalım diye değil; başardığınız işler karşısında şaşırıp bir de size duyurmadan dedikodunuzu yapınca başarmış olursunuz.

Mesela Akıl Oyunlarındaki John Nash gibi filmi yapılacak bir hayat yaşıdığınızda ve gerçekten filminiz yapılınca, işte o zaman bu ''olumsuz imaja'' olumlu bir katkı sunmuş olursunuz.

Bence başlıktaki sorunun cevabı böyle olmalıdır.

Hepinize bol şanslar değerli dertdaşlarım :)

Sizce psikoz yada psikotik depresyon gibi hastalıklar toplumda şizofreni kadar tehlikeli mi görülüyor

Türkiye'de antidepresan kullanımı bile zirvedeyken insanlar debresyondayım bile diyemiyor. Çünkü toplumumuz fişlemeye yer arıyor. Adımız çıkmış birkere 9 a inmez 8e. Hele ki bipolar, şizofren, psikoz gibi hastaysan tamam yani bitti o iş. Damgalanırsın. Toplumumuz aradaki farkı bilmez ama aralarında eş değer görüp hepsine karşı temkinli durur

@friends

Mesajını beğendim. Güzel mesaj yaşmışsın. Sana şizofren hastalığınla ilgili bir kaç soru soracağım. Senin şizofren hastası olduğunu çalıştığın okulda mesai arkadaşların biliyorlar mı ? Onlara şizofren hastası olduğunu söyledin mi ? Senin şizofren hastası olduğunu görüştüğün akrabaların tamamı biliyorlar mı ? Onlara şizofren hastası olduğunu söyledin mi ? Senin şizofren hastası olduğunu oturduğun apartmanda seni tanıyan komşuların tamamı biliyorlar mı ? Onlara şizofren hastası olduğunu söyledin mi ? Sen şizofren hastası olduğunu hayatında hiç tanıdıklarından gizlediğin oldu mu ?

Ben şizofren hastasıyım. Ankara da yaşıyorum. Kayseriliyim. Engelli kadrosundan memur oldum. Benim Ankara da ve Kayseri de çok sayıda akrabam var. Türkiye de şizofren hastalığının ileri derecede olumsuz imajı olduğu için şizofren hastası olduğumu ve şizofren hastalığımdan dolayı engelli kadrosundan memur olduğumu ben akrabalarımın tamamından ayrıca komşularımın tamamından da gizliyorum daha doğrusu gizlemek zorunda kalıyorum. Şizofren hastası olduğumu sadece Annem ve Abim biliyor.

Akrabalarım ve komşularımın tamamı beni normal KPSS ile işe girdiğimi ve düz bir devlet memuru olduğumu sanıyorlar. Akrabalarımdan ve komşularımdan hiç biri beni engelli kadrosundan işe girdiğimi bilmiyorlar.

Son düzenleme:
ben şizofren hastalığını şeker hastalığından ayırmıyorum ben böyle düşünüyorum başkası ne düşünür bilmem değişim önce kendinden başlar

@erbin,

Selam,

İşyerinde herkes şizofren olduğumu ve ilaç kullandığımı bilir. Akrabalarım da bilirler. Komşularımla ilişkim sınırlı, zaten apartmanda 3 daire var onlarla da merhabe merhaba. Şuana kadar hastalığımla ilgili konuşacak kadar samimi olduğum kimseden hastalığımı saklamadım. Şizofren olduğundan dolayı utanmam gerektiğini, bu hastalığımı saklamam gerektiğini düşünmüyorum. İnsanların benim hakkımda düşündükleri umrumda değil.

Birinde gördüğümüz bir kusuru, eğer kişi 1 dakika içinde düzeltebilecekse söylememiz gerektiği; aksi takdirde görmezden gelmemiz gerektiğini biliyorum ben. Misal dışarda gördüğün insanlardan, kıyafetlerindeki bir yemek lekesini göstermenin kabalık olduğu ama ayakkabı bağcığının çözülmüş olduğu bir durumda bunun hatırlatılması gibi gibi.. Kaldı ki şizofreni gizlenmesi gereken bir kusur değil herkesin yakalanabileceği bir hastalıktır. Siz bu durumunuzu saklamayı tercih ediyorsunuzdur ama ben etmiyorumdur; belki ilerde ben de saklarım veya siz de saklamayı bırakabilirsiniz.

Sabah kalkar işime giderim, işimi yapar akşam döner evimde yaşar giderim. Kimseye bir zararım yoktur.

Zaten insanların da beni o kadar umursadığını sanmıyorum; ne dersiniz?

“Koyunlar ömrünü kurttan korkarak geçirir. Halbuki sonunda onu yiyen çobandır.” Thomas Hobbes

Şizofreni hastaları da belki toplumdaki insanlar kendi haklarında ne düşünüyor endişesiyle ömürlerini geçiriyorlar ama yolun sonunda sigara - alkol; şeker hastalığı - obeziteden ölüp gidiyorlar bence.

@friends

Sana bir örnek vereyim. Örnek vermek amacıyla haber sitesi isimi veriyorum. Ben www.haber7.com adlı haber sitesini sık sık internette ziyaret ederim. Bu haber sitesi Türkiye'nin en çok ziyaret edilen haber sitelerinden bir tanesidir. Bu haber sitesinin haber ara yerine Şizofren kelimesi yazdığımda karşıma çok sayıda cinayet ve şiddet haberi çıkıyor. Büyük ihtimal ilacını kullanmayan ve doktora gitmeyen Şizofren hastası bir cinayet işliyor. Haber7.com ve Türkiye nin çok ziyaret edilen haber siteleri bu cinayet haberlerini internet sitelerinde "Şizofren hastası cinayet işledi." "Şizofren hastası dehşet saçtı." gibi haberleri haber sitelerinde çok kez yayımlıyorlar. Bu tarz haberlerin Türk televizyon kanallarında da yayımlandığı oluyor. Bu haberler yüzünden Türk toplumunda oluşan bir şizofren hastası algısı var. İlaç kullanan, doktora giden Şizofren hastası biri de medya yüzünden bunun sonucunda toplumda oluşan ileri derece de olumsuz Şizofren algısı yüzünden toplumda damgalanmamak için Şizofren hastalığını çevresinden gizliyor.

Son düzenleme:
@erbin,

Hiç kimse senin ilacını kullanıp kullanmadığını bilemez buna en yakınlarında dahil :)
İnsanlar haklı olarak uzak dururlar, ki bilmeleri de önemli çünkü şizofren veya pskiyatrik problemin olduğunu bilmeyen biri istemeden seni her hangi bir konuda tetikleyebilir.

@erbin,

Tüm şizofrenlerin ilaçlarını kullandırmak, onların tedavilerini yaptırmak, toplumda iyi bir statü kazanmalarını sağlamak mümkün değil. En azından bunu pratikte sağlamak için her şizofreni hastasının başına bir hemşire dikip zorla ilaçlarını yutturmak imkansız. Ben de biliyorum ilacını almayan, iğnesini vurdurmayan bir şizofren toplumda pimi çekilmiş bomba gibi dolaşıyor. Ama bunun çözümü ben veya siz değiliz. Biz bu hastalıktan muzdaribiz ve kendimizden sorumluyuz. Bizim düzeltebileceğimiz ilk ve en önemli kişi kendimiziz zaten.
Toplum şizofrene şöyle bakıyormuş da yok onlar cinayet işliyormuş da bu yüzden biz...

Hocam kontrol edebilceğin şeylere odaklan. Toplum da bi açıdan haklı yani. İlacını kullanmayan bir şizofrenle ben de komşuluk etmek veya aynı işyerinde çalışmak istemem valla.

Sen kendine sorumlusun, ben kendimden sorumluyum. İlacını al, işine git çalış keyfine bak. Değil senle ben; Forumdaki herkes birleşse yine de başlıktaki sorudaki ''olumsuz imajı'' düzeltemeyiz.

@gannicus,

yoo ne düşman olacak gram umurumda değil. 3 tane arkadaşımda şizofren ilaçlarını kullanmadıklarını fark edersem anormallik yaratırlarsa görüşmüyorum iletişimi kesiyorum.

@Ben_Claudius Arkadaşımız yıllardır kendisi bu dertleri çeken kıdemli bir hasta olarak konuyla alakalı çok güzel bir video hazırlayıp You tube kanalında paylaşmış.

Konunun bütün yönlerine değinip güzel çözüm önerileride sunmuş kendisininde müsadesi ile bu konuyla direk alakalı olduğu için paylaşıyorum.

@friends

Son mesajını da çok beğendim. Güzel bir mesaj yazmışsın.

@kara duman

Videoyu daha önce izlememiştim. İzlemiş oldum. Paylaştığın için teşekkür ederim.

Çocukken mahallede benle dalga geçtiler, annem/babam beni ihmal etti, toplum beni damgalıyor, şizofreninin imajı çok kötü falan filan; geçelim bunları. Geçmiş geçmişte kalsın. Önce bi iş bulalım çalışalım, sonra para kazanalım, okuyup araştırıp kendimizi geliştirelim.

Tanrıya ister inanın ister inanmayın ama ''hayat bir hediyedir''. Bu önkabulden sonra sağlıkla geçireceğimiz kaç gün/hafta/ay'ımız var bilemiyoruz. Geçmişi veya Toplumun anlayışını değiştiremeyiz, geleceğin bize ne getireceği de meçhul. Ölümden de kaçınamayacağımıza göre günlerimizi yaşayalım gitsin diyorum sadece.

@friends, abi dediklerinde haklısın ama dicem. bizler kamuya giren kesimler şanslılar. özel sektörde iş arayanlar cidden zorluk yaşıyor bunun sebebi de algı. iş bulamayınca evlilik zaten olmuyor tamam her işi olan evli değil ama kamuda çalışan kesimle ki bu çok azınlık bir grup , diğer kesim aynı şartlarda olamıyor. keşke bu algı olmasa her psikoz hastası normal insanlar gibi işinin aşının derdinde olsa zaten hiçbir sorun kalmayacak. hem iş vermiyorlar hemde bu çalışmaz bu hasta diye insanlar algı yaratıyorlar. şimdi aklıma geldi, ben çocukken mahallemizde bir abi vardı kendi halinde sürekli kendi kendine konuşan annesinin babasının yanında yaşayan birisiydi hiçbir olumsuz durumunu görmedik askere gitmiş geldiğinde öyle olmuş özbakımı olmayan yere bakarak yürüyen kendi kendine konuşan 40lı yaşlarında biriydi. o akşam üzeri sokağa çıkınca mahalledeki tüm teyzeler çocuklarını eve çağırırdı annem de dahil. bazen öğlen dışarı çıkardı çocuklar taş atardı evine git diye ama o öyle dalgın dalgın yürürdü. o çocuklara bile geçmiş o korku.halbuki ne yaşadıysa aklını kaybetmiş kendi halinde birisiydi, fakirlerdi ne doktor görmüştür ne hoca. öldü gitti zaten ama insanlar istemiyor çevrelerinde böylelerini. o yüzden aile fakir zengin fark etmez devlet bunları takip edecek iyi duruma sokacak bir sorun olursa kişi değil devlet sorumlu olacak. ama sen haklısın abi işi gücü olursa tedavisini olursa bizler o algıyı yıkarız ama sorun iş yok :) kamuya da alımlar ortada

@Ben_Claudius,

Selam,

Hocam elbette senin görüşüne de saygım var. Ama bizim etkin ve yetkin bir durumumuz/makamımız yok.

Ben hastanede tanımıştım çok yıllar önce bir şizofren. Yaşı 50 civarıydı, 30+ yıldır kapalı serviste kalıyordu, sadece çöp atarken dışarı salıyorlardı. Adam insandı ama, depo niyetine kullanılan bir akıl hastanesinde unutulmuş ve malesef bitkilere benzer bir muamele görüyordu.

Kamuda çalışan şizofreni hastası biri popülasyonun en iyi %5'i içindedir bence.

Her köyün/mahallenin bir/bir kaç delisi oluyor ki ilaç tedavisi bile almıyorlar. Onlar için çok üzülüyorum ama baştada dediğim gibi bu işin çözümü bizde değil maalesef.

Toplumsal algıların değişmesi, kanunla yapılan iyileştirmeler yıllar yıllar alıyor. EKPSS dediğimiz sınav bile daha 2010'da 5k kişinin alınmasıyla yeni başladı sayılır.

TRSM'ye gitmedim hiç, ben oradan fayda sağlayacağımı düşünmüyorum. İşini seven psikiyatr bulsam bile yaşadığım ilçe merkeze uzak olduğundan gidesim gelmiyor valla. (TRSM'den fayda görenler de vardır tabii.)

Ülkemizde bir Ruh Sağlığı Yasası çıkarılması biraz elimizi güçlendirir bence ama ülke gündemi malum sıra gelmez buna.

Bugün Twitter'ı sildim sık kullanılanlardan, olumsuz/şiddet içeren haberlere maruz kalmak tarvmalarımı tetiklemekten başka işe yaramıyor.

Şizofren algısı otizme bıraktı sanırım yeni nesilde.Gerçeklik bozukluğunun aslında memlekette şiddet yanlısı olmamak olduğunu düşündürüyor.İnsan olmanın doğal olarak eksikliğiyle bu tip hatalar görücez.Bir kıza bakarken videomu çekti bir iki genç.Merak ediyorum bir kaç sene sonra beni taciz etti veya şantaj aracı olarak mı kullanacaklar.Kültürün rezilliğini çekiyorum.Normal de 'sakin' geçen o gün video ile ne yapılacağını bilmem gerekiyor.Devlette işe girmek için dövme olmaması gerekiyor ama diğer yandan sokakta yanmadan dolaşılmıyor.

Şizofrenler en fazla öldürür ; normal insanlar bir ömür süründürür

@Pickle, sizofreni farkındalık değil bir ruhsal rahatsızlık. Down sendromu gibi değil. Haklısın absürt veya absürt olmayan düşünceler oluyor ve toplumdan dislaniyoruz

@Ben_Claudius,

Selam,

Hocam elbette senin görüşüne de saygım var. Ama bizim etkin ve yetkin bir durumumuz/makamımız yok.

Ben hastanede tanımıştım çok yıllar önce bir şizofren. Yaşı 50 civarıydı, 30+ yıldır kapalı serviste kalıyordu, sadece çöp atarken dışarı salıyorlardı. Adam insandı ama, depo niyetine kullanılan bir akıl hastanesinde unutulmuş ve malesef bitkilere benzer bir muamele görüyordu.

Kamuda çalışan şizofreni hastası biri popülasyonun en iyi %5'i içindedir bence.

Her köyün/mahallenin bir/bir kaç delisi oluyor ki ilaç tedavisi bile almıyorlar. Onlar için çok üzülüyorum ama baştada dediğim gibi bu işin çözümü bizde değil maalesef.

Toplumsal algıların değişmesi, kanunla yapılan iyileştirmeler yıllar yıllar alıyor. EKPSS dediğimiz sınav bile daha 2010'da 5k kişinin alınmasıyla yeni başladı sayılır.

TRSM'ye gitmedim hiç, ben oradan fayda sağlayacağımı düşünmüyorum. İşini seven psikiyatr bulsam bile yaşadığım ilçe merkeze uzak olduğundan gidesim gelmiyor valla. (TRSM'den fayda görenler de vardır tabii.)

Ülkemizde bir Ruh Sağlığı Yasası çıkarılması biraz elimizi güçlendirir bence ama ülke gündemi malum sıra gelmez buna.

Bugün Twitter'ı sildim sık kullanılanlardan, olumsuz/şiddet içeren haberlere maruz kalmak tarvmalarımı tetiklemekten başka işe yaramıyor.
Kusura bakma. Akıl hastası biri popülasyonun hiçbir yerinde olamaz. Aklını yönetemeyen bir adam çok aciz bir adamdır. Ben de bir akıl hastasıyım. Ve bunu deneyimlerime göre rahatlıkla söyleyebilirim. Çok fazla düşünmek çok fazla eksidir...

@gannicus,

Doğru söylüyorsunuz, ben eksik yazmışım.
Popülasyondan kastım Şizofreni hastaları/engelliler arasındaki popülasyondur.
Yoksa biz kim Türkiyedeki en iyi %5 içinde olmak kim :)

Sadece şizofrenleri değil bipolarları da çok damgalıyorlar

Bazı yorumları şaşkınlık ve üzüntü içinde okuyorum!!

Derdi çekenlerin olduğu bir forumda bile bu tür önyargılar varsa biz topluma ne anlatabiliriz ki😟

Ruhsal rahatsız arkadaşlarımızın kimsenin acımasına, lütfuna ihtiyacı yoktur gölge etmesinler engel çıkarıp aşağılamasınlar yeter.

Bazı rahatsız arkadaşlarında üzerinde ki bu aşağılık kompleksini atması lazım

Burada istenilen iş, okul, evlilik hayatı gibi yerlerde normal sağlıklı insanlara konulmayan engellerin konulmaması tabi rahatsız arkadaşlarımız sağlıklı kişiler kadar her işi yapamaz ama yapabilecekleri işlerde bile önlerine engel konuyor bu kişileri toplumdan tamamen dışlarsak sadece ilaçlarla nasıl tedavi edilecek nasıl topluma uyum sağlıyacaklar bencillik çok kötü bir şey kimin ne zaman ne şekil rahatsızlanacağı belli.

Kimse tedavi olmamış saldırgan uyumsuz kişileri işe alın evlendirin demiyor bu kişiler gerekirse zorla tedavi edilmeli ama kendi halinde orta noktaya bir şekilde gelmiş hastalar var iş diye kıvranıyorlar ve herkes kamuya giremiyor.

100 psiyatrik vakadan biri ikisi cinayet işliyor bütün psikiyatrik hastalar sorumlu tutuluyor cezaevlerinde bir sürü psikiyatrik hasta olmayan katil var

Şizofreni sadece bir hastalık. Ama insanlar bu hastalığı yanlış tanıyor. diğer hastalıklarda da olduğu gibi.
Asıl zor olan hastalık değil, insanların kötü bakışı. Bu yanlış bakış ancak doğru bilgi, anlayış ve gerçek hayat hikâyeleriyle değişebilir.

Uyuşturucu nedeniyle şizofreni olanlar çok suç işliyor. Sayıları hiç az değil. Olan bizim gibi kendi halinde yaşayan genetik hastalara oluyor.

Üst Alt