Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ülseratif Kolit hastalığım var. Askerden muaf olur muyum?

ertugrul011

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaslar.2010 eylul ayinda ulseratif pankolit tanisi konuldu bana.kalin bagirsagimin hepsinde iltihap mevcuttur.
bu hastalikta ne yedigine ne ictigine dikkat etmek gerekiyor.stresten uzak duracaksin.yoksa kanli ishal oluyorsun.ve vucuttaki kanin azaliyor.habire tuvalete gidiyorsun.ozellikle sabahlari.gunde 20 wc oluyor rahatsizken.bazende daha fazla.
ilaclarla en fazla 15 e indirebiliyorlar bende.ben ilk hastaliga yakalandigimda kanim 4'du. Tani konulduktan ve ilaclara baslatildiktan sonra 7 ila 10 degerler arasindaydim .suanda 11 degerindeyim.eger ki hersey guzel olsa bile bu hastaligin alevlendigi donemlerde oluyor.
suan iyiyim hastaligim uykuda.gecen seneki kolon kontrolumde bagirsagin son kismi alevli diyordu doktor.%50 surekli engelli raporum var. benim hastaligimin aciklamasi boyle bilmeyenler icin.

simdi sormak istedigim konu şoyle. okulum bu yaz bitti.işe girecem. ama askerlikle ilgili askerlik yapamaz raporunuda almak istiyorum. netten arastirmalarimda %75 engelli bile askere alinmis. ya da benim gibi hastaligi olan hastalik uykuda diye askere almislar.
beni askere alirlar mi.alirlarsa yapamam.arastirmalarimda kronik hastaligi olan alinmiyormus. benimki de kronik ama tek korktugum hastalik uykuda olmasi.

okudugunuz icin tesekkurler.cevaplarini bekliyorum

Askerliğe elverişli değilsiniz. Bu kesin. UK hastaları askerlik yapamaz , remisyon da olsa dahi yapamaz.

Tek sorununuz ; Askerlik yapamaz raporu için askeri hastaneye sevk edileceksiniz , eskiden almış olduğunuz kolonoskopi raporlarının hiç 1 hükmü yok. Tekrar kolonoskopi yapacaklar.

Tesekkurler yorumunuz icin.yani hastalik uykuda dahi olsa yapamaz raporu alirim.tekrar kolon olmam sorun degil

merhaba arkadaşlar bende de ünseratif kolit hastalığı var ama ben sadece salofalk tablet kullanıyorum .
sadece hap kullandığım için askerlikten muaf olabilir miyim.

Bende başvuru yaptım bütün raporlara ragmen tekrardan işlem yapıldı 1 sene erteleme verildi 2. sene işlemler tekrarlandı ve muaf verildi genel olan kolit hastalarının muaf olduğu.

kardeşim sende mi sadece tablet kullanıyordun yoksa lavmanda kullanıyormuydun

Arkadaşlar bir yardımcı olur musunuz?

Evet 2015 yılında yazmıştım muafiyet raporu alır mıyım almaz mıyım diye.bugün yarın derken,bugün sabah işlemlere başlama kararı verdim.Belki biraz fikir sahibi olmak için detaylı bir şekilde anlatacam size ve benim sıkıntım içinde yorumda bulunursunuz.

öncelikle şubeye gittim.tecilimi bozdurmak istiyorum dedim gişedeki memura.ne zaman askere gitmek istiyorsun dedi.ben muafiyet için başvurmak istiyorum deyince 2 tane kağıt verdi.bunları doldur neyin var neyin yok yaz dedi.hastalığın ne dedi.ülseratif kolitim dedim.tamam dedi.yarım saat zaman harcadım.benden başka kimse yoktu şubede.şu kapıdan gir imzalat şu gişeye git imzalat dedi.

sonra kayıtlı olduğun sağlık ocağına git.şu hastaneye şu bölüme uygundur diye yazdır doktoruna dedi ve boy kilonu ölçtür dedi.ben sağlık ocağına gittim.doktor hanıma söyledim.raporlarıma baktı 'hııı' yaptı hala devam ediyor mu sıkıntın ailede var mı ilaçlarını alıyor musun diye sorular sordu ve yazacağını yazdı kaşeledi git şubeye onlar seni dahiliye gönderecek dedi.sonra da kurula mı gidecem dedim.kurula gideceğini sanmıyorum dedi.ne demek istedi anladım.yanlış da yönlendirmek istemiyorum dedi.çıktım şubeye gittim.

şubede ki memur bir kaç imza attırdı devlet hastanesinin dahiliye bölümüne git sonuç ne olursa olsun bana getir dedi ve kapalı zarfa 2 tane kağıt koydu.gittim devlet hastanesine önce evrak kayıta gittim.ordakiler zarfdaki kağıtları alıp bilgisayara birşeyler yazdı.baş hekim yardımcısına git dedi.gittim şubeden verilen kağıdı imzaladı dahiliye bölümü ve dahiliye doktorun ismini yazdı.git dahiliye bölümüne şu doktora git dedi.tamam dedim çıktım.sıramı aldım.sıra bana geldi.doktor hanıma anlattım durumumu raporlarıma baktı.bir kağıda imza attı ve sağlık kuruluna git imzalat dedi sonra bana getir dedi.imzalattım tekrar geldim doktorun yanına.

sen raporlarını ve rahatsızlığınla ilgili işlem raporlarını bana ver dışarda bekle ben birşeyler yazacam işin biraz uzun dedi.tamam dedim çıktım 10 dakika sonra beni çağırdı.sektreterine şu tarihlerde şu şu kolonoskobi raporu mevcut biyopsi raporu mevcut engelli raporu şu oranda var diye tek tek yazdırdı.kalın bir kağıt destesi çıkardı.ordan benim rahatsızlığımı yazan maddeyi buldu ve o maddeyi de sekreterine yazdırttı.

barışta elverişli değil savaşta yapar diye yazdırdı.sağlık kuruluna git ver bunu dedi.benle işin bitti dedi.gittim sağlık kuruluna kadına verdim kağıtlarımı o da kağıtlarımı birisinin yanına götürdü tabii beni dışarı çıkardı ben dışardan takip ediyorum.kimlik fotokopisini istedi bende verdim.vesikalık var mı yok dedim.tamam dedi.

yarım saat sonra geldi yarın öğlen 3 de gel 1 tane vesikalık fotoğrafınla.başka işlemin yok gidebilirsin dedi.şimdi yarın kurula mı çıkacam yoksa sonuç kağıdını mı alacam anlamadım.orda ki bayanda biraz sinirliydi.sormaya da çekindim açıkcası.

@ertugrul011

Geçmiş olsun Ertuğrul bey, aslında işin uzun ve de zahmetli kısmını atlatmışsınız. Yarın kurul toplanacak belli ki. Sizi kurula çağırıp görmek isteyebilirler ya da çağırmayıp sonucu söyler şu tarihte de gel raporunu al diyebilirler. Ama doktor hanımın size söylediği madde zaten raporun nasıl çıkacağını açıkca gösteriyor.

Beni zamanımda daha zordu bu işler; askerlik şubesi, Gümüşsuyu Askeri Hastanesi, GATA Haydarpaşa arasında git - gel yaptım. Ancak 3. sene de 'askerliğe elverişli değildir' sonucu alabildim, ama zaten o sene de total kolektomi olmuştum. Elleri mahkumdu zaten, vermeyecek değillerdi.

Bence bu işin sivil hastanelere devri çok iyi oldu. Askeri hastanedeki hekimler (ki artık yok) astığı astık kestiği kestik adamlardı. Üniversite mezunu olmayan düz asker adaylarının daha muayene aşamasında azarlandığına şahit olmuştum. Benim gibi "yedek subay aday adaylarına" farklı yaklaşıyorlardı. Ama yine de insan tedirgin oluyordu Onların yanında.

Gelişmelerden haberdar etmeye devam edin bizi lütfen.

Allah kolaylık versin :)

Arkadaşlar bugün kurula girdim ve elverişli değildir raporumu alıp şubeye gittim kağıdımı verdim.askerlikte işin kalmadı dedi şubede ki adam.ama şöyle bir durum var.ilk başvuru yaptığımda şubede.eski ev adresim çıkmıştı.bugun yine söyledim bu durumu.karakoldan düzelt buraya gel düzeldi mi bakalım dedi.ben yeni adresini yazdım buraya ama sisteme girip eski adresine gelebilir dedi.cikista muhtarı aradım durumu anlattım.tc ile baktı yeni ev adresi gözüküyor dedi.benim duzelttigimi karakol yapamaz dedi muhtar.ikametgah al şubeye git düzeltir dedi.

benim kafam karıştı muhtarda yeni adres şubede eski adres.simdi bu şubede ki adamın yazdığı yeni adres geçerli olup şuan ki oturduğum adrese mi gelir yoksa eski adresimemi gelir.birde gelen bu posta imza karşılığı mi veriliyor yoksa posta kutusuna atılıp gidiliyor mu.evde yoksam bile muhtara döner bende ordan alırdım.son olarak bu kağıt elime geçmezse ne olur nasıl temin ederim?

ertugrul011

Merhaba Ertuğrul bey, öncelikle tebrik ederim. Hayırlısı olsun :)

Diğer sorunuz içinse, e-devlete girip baktınız mı ikametgahınız neresi gözüküyor? Eğer yeni adresiniz gözüküyorsa barkodlu bir ikametgah çıktısı alıp, askerlik şubesine bunu götürebilirsiniz. Resmi evrak yerine geçer. İsterlerse barkod numarasından teyit alabilirler.

Aslında Mernis'ten otomatik tek tuşla güncelleme yapabilmeleri lazım Askerlik Şubesinin, eskisi gibi zor değil bu işler.

Esen kalın,

Erdoğan

Erdogan Er

Bugun karakola gittim bizim yapacağımız birşey yok denildi.nufusa gittim yeni adres gözüküyor birşey yapamayız denildi.sizin dediğiniz gibi e devletten ikametgah çıkardım bu arada yeni adres gözüküyor orda.subeye gittim.subede derdimi anlattım.tc mi verdim.bu seferde adamın elle bilgisayara yazdığı yeni güncel ev adresim cıktı.bu adrese gelir belge dedi.bu arada bu belgeyi teslim alamam akşama kadar işteyim çünkü.muhtardan alma şansım olur mu.eve geldiğimde posta geldiğine daire bir kağıt bulurmuyum kapıda.en kötü ihtimal elime geçmezse ne olur başına gelen oldu mu yada bu belgeyi alan.yardiminiza ihtiyacım var.son olarak da e devlette askerlik durum belgemde tecil yazıyordu bugün baktim askerlik yükümlülüğü bulunmamaktadır diye yazı güncellenmiş.

Herkese iyi günler

İyi günler 2010da ülseratif kolit teşhisi konuldu 2 kez sigmoidoskopi uygulandı salofalk lavman kullandım 8 ay ama bir daha kontrole gitmedim benim öyle ağır şikayetlerim olmuyor kanama vs gibi askerlikte muaf raporu almak için kıstas nedir yani belli blr seviyeye kadar mı veriliyor bu rapor yoksa teşhisi konulmuş her ülseratif kolit hastasına mı?

Merhaba @Byzde,

Öncelikle geçmiş olsun. ÜK'da hasta özellikle remisyondaysa yani hastalığı ilaçlarla ya da ilaçsız kontrol altındaysa ilk etapda muafiyet değil de "ertesi yıla terk" veriliyor. Bu şekilde bir kaç yıl devam ediyor askerlik muayeneleri. Ben 2 yıl üst üste "ertesi yıla terk" aldım, 3. yılda total kolektomi (kalın barsağın tamamının alınması) olduğum için yönetmeliğie göre zaten muafiyet verildi.

Umarım yardımcı olmuşumdur,

Esen kalın :)

Son düzenleme:
Cevap için teşekkürler 😊 kullanılan terimlere yabancıyım 2010da koydu doktorum teşhisi totalde 3 kez sigmoidoskopi yapıldı kendi doktorumdan tekrar randevu alacağım yarın artık devlet hastanelerinde yapılıyor bazı tetkikler diye duydum bizim muzdarip olduğumuz bu hastalık için de geçerli mi bu?

Rica ederim @Byzde :)

Ben de artık sivil hastaneler bakıyor askerlik muayenelerine diye biliyorum. Bizim hastalığımızın istisna edileceğini sanmıyorum. Yeterki sevk edildiğiniz hastane de konuyla ilgili uzman hekim bulunsun.

Geçmiş olsun :)

Byzde

Benim gittiğim devlet hastanesindeki dahiliye doktoruydu.kolonoskobi ve biopsi raporlarıma baktı.yonetmelikte ki maddeyi de yazdı kurula yolladı.sizde sanmıyorum ki sen remisyonda diye muaf verilmeyeceğini.raporunda aktif orta şiddet siddetli gibi terimler varsa muaf verilir diye düşünüyorum.sende benim gibi 2010 dan beri hastasın.bir seferde alırsın tahminimce.

İlginiz için çok teşekkür benim öyle ağır şikayetlerim olmuyor erteleme için bu hastalığın bir belirleyen noktası var mı mesela hastalık uykuda iken farklı alevlenme döneminde farklı karar veriliyor mu? Şu aralar iş dolayısıyla stresli günler geçiyor şişkinlik oluyor sürekli kabızlık ve ishal değişken yani 2010dan itibaren 1 sene yediğime içtiğime çok dikkat ediyordum lakin son 3 senedir alkolden sigaraya turşudan çereze herşeyi tüketiyorum malesef

Byzde

Kolonoskopi mutlaka olmuşsunuzdur.raporda ne yazıyor aktif mi remisyon mu mutlaka birşey yazar.bana bakan doktor raporlarıma bakarak yol izledi.sen başvuru yaptığında elinde yeterli rapor varsa hastalığına ilgili.kolonoskobi olmazsın elindeki raporlarla sonuç yazarlar.aktif gibi kavramlar varsa bence tek seferde muafiyet alırsınız.

Evet hocam pazartesi tecili bozduracağım

Özel hastane değil de askerlik şubesinin sizi sevk ettiği resmi niteliğe sahip hastaneye gideceksiniz; devlet hastanesi, eğitim araştırma hastanesi ya da üniversite hastanesi gibi. Byzde

Bendede ülseratif kolit rahatsizligim var ilaçlarla duzelt meye çalıştılar 15 gun hastanede yattım ama askerim ben 4 aylık ve şimdi de hava degisimine gönderdiler git memleketinde tedavi ol dediler ne yapmam lazim bende ayrıca bagsur hastaligim da var 4 5 günde bir tuvalete zor çıkıyorum bilgisi olan yardım ci olabilirmi

Erdogan Er

Teşekkür ederim cevap için peki sülüs alındıktan sonra muayene olabilir miyim tekrar?

Byzde
Sülüs? Ben askerlikten muaf olduğum için askeri terimleri pek bilmem ;)

Geçmiş olsun Uğur bey. Askerdeyken rahatsızlanıldığında, özellikle kornik bir hastalıktan, ne yapılması gerektiğini tam bilemiyorum. Fakat buradaki yazışmalardan birinde bu şekilde yeniden askeriye sevkiyle muayene olup muafiyet alanlar olduğunu okumuştum.

Uğur Günğör
Belki Bülent bey yardımcı olabilir size... @OturanBoğa

😊 anladım.. Sülüs askerlik kağıdı oluyormuş yani yer, yol parası vs o kağıtta yazıyormuş sülüs en son veriliyormuş işte aldıktan sonra 2 bir muayene olma şansı verilir mi onu merak ediyorum şubeye sordum adamlar dövecek gibi konuşuyor ben de daha buralara çok geleceğiz diye hiç ses çıkarmadan çıktım şubeden 😊😊

Benim hastalığım soliter rektal ülser imiş arkadaşlar ama salofalk lavman kullandım bu hastalıktan da muaf tutuluyor mu?

Byzde

"Komplikasyon yapmamış, Crohn hastalığı, kolitis ülseroza gibi kronik iltihabi bağırsak hastalıklarının remisyonları, konjenital ve akkiz megakolon, altı aylık tedaviye rağmen iyileşmeyen veya nüks eden soliter rektal ülser" muafiyet sebebidir

Üst Alt