Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ülseratif Kolit hastalığım var. Askerden muaf olur muyum?

Slm lar
Kolon kansrı sebebıyle kalın bagırsagımın tamamına yakını alındı
8. Kur kemoterapi gördüm
1 yıl kolostamı torbası kullandım yenı ılestomı ameliyatı oldum.
Askerlıkten muaf olur muyum

Merhaba bende forum uzerinden bu konuyu okuyarak işlemlere basladim kısaca anlatmak isterim gidecek arkadaşlara bilgi olsun.
Bu arada yaklasik 2 yıllık ulseratif kolit hastasıyım hastalık ara ara aktif oluyor. Hastalığım başlangıç asamasi olarak yani sadece bağırsağın son kısımlarında gozukuyor.

Yaptıgım işlemleri adım adım yaziyim.

Askerlik şubesine en son gidiyoruz bosuna gitmeyelim ben gittim siz gitmeyin :)

1) E devlet uzerinden asal yoklama başvurusu islemlerini tamamlayın.

2) Aile hekimine gidip hastalığınızı ve muafiyet icin yetkili (Yaşadığınız yerdeki her hastane vermiyor bu raporu) bir hastanenin gastroenteroloji (bu bolum her hastanede olmuyor bilginiz olsun) bolumune sevk etmesini istiyorsunuz. (Eger sizin tedavi sürecinizi takip eden hastane yetkili ise aile hekiminizden o hastaneye gitmek istediğinizi soylerseniz isleriniz biraz daha kolaylaşır)

3) Hastaneye gidip randevu alıyorsunuz veya kayıt yaptırıyorsunuz aile hekiminin sizi sevk ettiği bölüme. Kayıt olurken heyet raporu da alacağım heyet girişi de yapılsın derseniz isleriniz kolaylaşır.

4) Eger muayene olacağınız doktor sizin doktorunuzsa size yardımcı olacaktır ve heyet icin dosyaları doldurmaya başlayacaktır. Eger degilse benimkinde değilde ben doktoruma gidip Tek Hekim Raporu yazdırdım ve onu muayene olacağım doktora gösterdim durumu anlattım surekli o doktorun takip ettiğini soyledim kolonoskopi sonuçlarımı ve son tahlil sonuclarini gösterdim. Ardından doktor birşeyler yazarak hastane saglık kuruluna gonderdi.

5) Saglık kurulu bikac işlem yaptı ardından şu gun gel heyet toplanacak dedi. Heyet gunu geldim ardından heyete durumu anlattım o bütün kolonoskopi sonucu, rapor ve tahlil sonuçlarının bi fotokopisini istedi onları teslim ettim ardından 1-2 saat sonra heyet sonucları acikladi ve elime bir kağıt verdiler aşağıda Savasta ve Barista Askerlik Yapmaya Uygun Degildir gibi birşey yazıyordu.

6) O belgeyi alıp askerlik şubesine gittim baktılar işlemleri yaptılar ve elime gecici olarak muafiyet belgesi verdiler ardından 6 ay icinde posta ile belgeniz gönderilecek dediler ve işlem bitti cok sukur.

Bu arada bayramdan sonra engelli raporu almak istiyorum bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlar bana yazarsa sevinirim. Artıları eksileri nedir raporun ve alırken nelere dikkat etmem gerekir paylaşırlarsa sevinirim.

Hayırlı günler herkese.

Ülseratif kolit sebebiyle askerlikten muaf olur muyum?

merhaba arkadaşlar.

2013 yılının ağustos ayında üniversite hastanesinde yaptırdığım kolonoskopi sonucu biyopsi de inaktif hafif şidette kolit yazıyor. ülseratif kolit rahatsızlığım var fakat öyle aman aman sancılar çekmedim sadece ara ara kanamalı büyük abdestim oluyor. bazen de bağırsaklarıma kramp giriyor.

şimdi askerlik işlemleri için aile hekimi beni devlet hastanesine sevk etti fakat ordaki doktor ben tekrar kolonoskopi yapıcam dedi bu ayın 18 ine kolonoskopi verdi. benim askerlik durumum ne olur bu hastalığın ölçüsü var mı muaf olmak için ?

Cevap verebilecek kimse yok mu kolonoskopi olmadan muaf olamaz mıyım ?

ao1905

kolonoskopi olmadan muafiyet mümkün olmaz. Dayanacağı bir tahlil sonucu olmalı zira

Bende aynı süreçten geçtim. Askerlik şubesine gidip hastaneye sevkimi istedim. Hastane aile hekimine gidip sonrasında ikametime en yakın eğitim araştırma hastanesine yönlendirdi. Aile hekimi gastroentrolojiye sevki uygundur gibi bi yazı yazıp hastaneye gönderdi. Hastaneye bölüme gidip randevusuz hoca ile görüştüm. Hoca elimde daha önceki çekilmiş kolonoskopi Rektoskopi kan ve diğer tahlilleri inceledi. Sistemden birşeyler doldurup sağlık kuruluna gönderdi. Sağlık kurulundaki memur daha önce devlet hastanesinde çektirdiğim işlemlere ait epikrizler yazı ile istedi. Bir süre sonra epikriz raporu geldi. Ona istinaden sağlık kuruluna girdim ve elverişli değildir (TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği 45 B 8 e göre) aldım.

Askerlik şubesi aile hekimine ve eğitim araş hastanesine yönlendirdi. Yanlış yazmışım.

Değerli arkadaşlar bugün askerlik yoklaması yaptırdım sağlık ocağı hastahaneye sevk etti orda da dr kağıda . Tsk sut madde 45, b bendi ,madde 8 e uymaktadır yazdı ve dedi haftaya heyete çıkacaksın dedi acaba ben askerlikten muaf oldum mu yani bu sonic ne yı gösteriyor yardımcı olursanız Allah razı olsun
2009 dan belli Unseratif kolit hastasiyim %45 engelli raporum var

Arkadaslar 2014den berı ulseratıf kolıtım askerlık muayenesı ıcın ılk ulseratıf pankolıt dıye tecıl verdıler snra aynı hastanede bu sene ulseratıf kolıt teshısı koydular muaf oldum sımdı eskıye nazaranla cok daha ıyıyım klonoskopı falan oldum 2 kere falan o raporla gore ole yazdılar vergı ındırımı yada malulen emeklı olabılırmıyım sıgortalı olarak calısıyorum 3600 ıs gunum var ışac olarakda salofalk granustıx sabah aksam 2 2 kullanıyorum bıde salofalk 500 mg lavman fıtıl olanı

Geçen yıl erteleme almıştım şimdi yine hastane yollarında sürünmeye başladım geçen yıl kolonoskopi olduğum hastaneden 20 dk önce çıktım artık gastroenteroloji bölümü yokmuş yeni açılan şehir hastanesine gitmemi söylediler 9 mart celbiyle askere gideceğim normalde bakalım nasıl yetişecek o tarihe kadar

2018 8. Ayda almış aldığım muafiyet ile ilgili bugün hastaneden aradılar sağlık kuruluna çağırıyorlar tekrar. Bütün işlemler bitmişti askeriyeden muafiyet belgemi de almıştım 5-6 ay sonra asıl belge gelecek demişlerdi gelmedi. Msb itiraz etmiş dosyama insallah sıkıntı çıkmaz pazartesi günü gideceğim tekrar hastaneye.

Arkadaslar konu aktif kalsın aklinda sorusu olanlar icin bende sira sira anlatiyorum . 8 senelik aktif ulseratif kolit hastasiyim . 2018 kasimda askerlik icin basvurdum ve yanlislikla bana askerlige elverislidir verildi . ( Bu cogunuzun basina gelmez zaten ben anlatiyorum sirayla ) 2019 kasim celp donemine askerligim verildi . Ben hatayi duzelttiremedim askerlik yerin belli olduktan sonra sevk alabilirsin dediler . Yerim belli olduktan sonra hastaligim devam ediyor diye hastaneye sevk istedim . Raporlar doldurdum hastaliklari yazdim askerlik subesinde sonra saglik ocagina gittim . Dahiliye bolumune sevkine uygundur diye yazi aldim dahiliyeye gittim . Raporlara bakti beni gastro bolumune sevk etti . Gastro bolumunde 6 ayi gecmemis kolonoskopi raporu istiyorlar . Ben oldugum icin raporlarimi verdim kan tahlilleri falan hepsini verdim degerlerim zaten kotu cikiyordu . Sonra doktorlar inceledikten sonra 48/b ye uygundur gibi bir seyler yazdi tam hatirlamiyorum tam hangi sayi oldugunu yanlisim varsa eski konularda yazanlar vardi bakabilirsiniz . Sonra tekrar dahiliyeye gittim dahiliye belgeleri onayladi kendiside ayni şuna şuna uygundur yazdi ve beni heyete sevk etti . 3 gun sonra Heyete girdim bana ethem senmisin dedi benim dedim tamam cikabilirsin dediler 3-4 saniye falan durdum en fazla . Ogleden sonra raporu aldim 48/b uygundur askerlige elverisli degildir denilen bir kagit verdiler kuruldakilerin imzalari falanda vardi onceden bu kagit kapalimi ne veriliyormusta artik tak diye elinize veriyorlar tek kagit . Sonra askerlik subesine goturdum verdim ve askerlik islemlerim bitti . 2-3 gun sonra e devlete onay bekleme elverisli degildir diye girildi yaklasik 1 ay sonrada belgenin asli geldi ve e devlete direk muaf tutulmustur ask elverisli degildir yaziyordu . Bu hastaligin yonetmeligi var ve aktifse uzun sureliyse muaf olursunuz diger turlu erteleme alirsiniz . Rabbim herkese sifa versin

Herkese merhabalar, Allah herkese şifa versin öncelikle. Ben 2018 yılında kendi zorlamamla olduğum kolonoskopi sonucunda ülseratif kolit hastası olduğumu öğrendim. Doktorum bana salofalk 3*1 şeklinde kullanmamı söyledi ve kanamam 3 ay sonra kesildi ve kesilince hapı bırakmamı istedi. Yaklaşık 10 ay remisyonda kalan hastalık eylül ayında tekrar alevlendi ve şiddetlendi. Sonra daha fazla araştırmak zorunda kaldım ve hastalığın sandığımdan daha ciddi olduğunu anladım. Ankara'dan bir hocaya muayene olmaya başladım ve kortizon tedavisine başladık. Bol d3 calcimaxlı tuzsuz bir hayata başladım ve yaklaşık 3 ay devam edecek. Askerlik meselesini hocaya sorduğumda muaf alırsın dedi ve gerçektende geçen hafta 45 d (f4)maddesince muaf verildi şimdi resmi onayı bekliyorum. Bu konuda çok fazla bilgi kirliliği var isteyen olursa bildiğim kadarıyla anlatırım ama en önemlsi büyük şehirde bilinen doktarlara gitmenizdir. Kolonoskopi sonucunda Distal 15 cm'de mukoza ödemli, hiperemik ve değişik çaplarda nodüler oluşumlar gözlendi. Rektosigmoid 18-20 cm'lik mukozada değişik çaplarda mukozal kayıpların olduğu, kanamalı ve ülsere lezyonlar gözlendi. ŞİDDETLİ DİSTAL TİP ÜK (MAYO EAİ:3/3) Patoloji sonucu : nonspesifik terminal ilit,orta şiddetli ve Ük şiddetli, aktif dönem . Şimdi benim aklımda bu hastalığın bir engelli raporu olur mu? Yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim.

Şu iki durum muafiyet sağlar:

MADDE 45
"8. Komplikasyon yapmamış, Crohn hastalığı, kolitis ülseroza gibi kronik iltihabi bağırsak hastalıklarının remisyonları, konjenital ve akkiz megakolon, altı aylık tedaviye rağmen iyileşmeyen veya nüks eden soliter rektal ülser."

"4. Kolitis ülseroza, Crohn hastalığı, diffüz polipozis gibi kronik ve komplikasyonlu, iltihaplı, granülomlu bağırsak hastalıkları ve/veya bu nedenle yapılan total kolektomi, total kolektomi+mukozal proktektomi+ileal rezervuar ve ileoanal anastomoz veya devamlı ileostomiler ve devamlı kolostomiler, ince bağırsak lenfoması ve bu nedenle yapılan ameliyatlar."

Herkese Merhaba, Bende çok benzer bir durumdan geçtiğim için tecrübelerimi sizinle paylaşmak istedim. 2016 senesinde Ü.K hastalığım teşhis ediltikten sonra yaklaşık 2020 ye kadar hep aktifti (klasik kanlı dışkı, ishal, karın arısı zaman zaman ateşlenme vs). Çok şükür 2 yıldır hiç bir sıkıntım yok. Askerlik ile ilgili yaptığım adımlarıda aşağıda sıralıyorum.

1. Edevlet yoklama işlemleri başvurusu yaptım
2. Aile hekimine gidip hastalığımdan bahsettim. Aile hekimim yakındaki bir devlet hastanesinde ilgili bölüme(gastroenteroloji) sevk kağıdı verdi.
3. Hastaneye gittiğimde gastroenteroloji ilk olarak sağlık kuruluna gidip kayıt açmam gerektiğini söyledi. Bende sağlık kurulundan kaydımı açıp doktorun yanına tekrardan gittim.
4. Eski kolonoskopi ve patoloji sonuçlarımı doktora verdim. Ancak hem eski olmalarından hem de hepsinin özel hastenesinde olmasından dolayı doktor tekrar kolonoskopi istedi.
5. Hastane yaklaşık 2.5 ay sonraya kolonoskopi randevusu verdi. Ancak bağırsaklarım yeterince temizlenmemiş olduğu için doktor kolonoskopinin tekrarını istedi. Bu durum bir 2.5 ay daha erteledi olayı. Kolonoskopi sırasında beni bayıltmadıkları için doktora özellikle remisyonda olduğumu göstermeniz gerektiğini söyledim. Malum bu durum remisyondayken anlaşılmıyor, o yüzden kolonsokopi sırasında eski raporlarınız yanınızda olursa doktor kolonoskopinin sonucuna remisyonda ülseratif kolit yazabilir. Aksi halde hastalığınız hiç yokmuş gibi gözüküyor. Yine kolonoskopi sırasında biyopsi almasınıda söyledim ki patolojide ülseratif kolit hastası olduğum belli olsun.
6. 1 ay sonrada pataloji raporu geldi. Rapor da Lamina Propriada hafif derecede mononükleer iltahabi hücre artışı ve ülseratif kolit takipli olguda bulgular remisyon ile uyumludur yazıyordu.
7. Sonuçlarımı doktora götürüp, "Yapılan kolonoskopide remisyonda Ü.K hastası 45.madde B/8 göre elverişli değildir" yazılı bir kağıt aldım.
8. Şİmdi bu sonuçla beraber sağlık kuruluna gidicem.

Sürecin devamını bitince entry i güncellerim.

Sağlıkla kalın herkese geçmiş olsun. Ü.K çeken bilir :(

Üst Alt