Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yaşlı ve engelli bakım merkezi açmak istiyorum!?

Konular
39
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar yaşlı ve engelli bakım merkezi açmak istiyorum ama bunun için hiçbir maddi olanağım yok. sadece bu işte10 yıllık tecrübem var.herşeyden önce 8 yıldır %93 özürlü 80 yaşında anneme bakıyorum. eğer böyle bir kurum açabilirsem çok iyi hizmet verebileceğime inanıyorum.bana bu konuda yardımcı olabilecek; dernek,vakıf,şahıs yada kredi imkanlarından yararlanabileceğim herhangi bir destek arıyorum.

böyle bir yer,bolu valiliği tarafından boluda açıldı.

yaşlı ve engelli bakım evleri valiliklerin izniyle açılabiliyor.gerekli bilgiyi valiliklerden öğrenebilirsiniz.

ben resmi işlemlerin hepsini biliyorum,yönetmelikleri biliyorum. ama benim tek sorunum, açmak için maddi kaynak olmayışı. ben bunun için destek bekliyorum

işte ben verecek yada yardımcı olacak yada ortak olacak birini arıyorum. hayırlısı varsa kaderde neden olmasın?

Seyhan, daha önce böyle bir soru sormuşsun aylar öncesinde:http://www.engelliler.biz/forum/dig...cin-devletten-veya-ozel-sektorden-yardim.html

Bu iş çok ciddi bir iştir. tek başına yardımla vs altından kalkabileceğin bir iş değil. Piyasası oldukça revaçta. Öncelikli tavsiyem bu konuyla ilgili olarak açılmış kurumları ziyaret etmen ve bu işin pratiğini görmen.
Bunca ay bu sorun hakkında bilgiye bile ulaşamadıysan ve aynı soruyu soruyorsan bence bu işten vazgeç...
Kimse tanımadıgı iş deneyimi olmadıgı biriyle ortaklıga ve işbirliğine girmez ki...

değerli KALEM; ben 8 yıl bir fiil yaşlı bakımevi yönetiminde çalıştım. kısacası buişin nasıl altından kalkılıp kalkılmayacağını çok iyi bilirim. ben aylar öncede bu ilanı verdiğimde amacım birilerinin beni resmi işlerde aydınlatması için değil. maddi kaynakta yardımcı olması içindi. tekrar söylüyorum benim tek derdim maddi kaynak bulmak. ister devlet kanalıyla ister özel sektör kanalıyla. kısacası bir yaşlı bakım ve engelli bakım merkezi nasıl açılır ,nasıl işletilir,kimler çalıştırılır, nasıl hizmet verilir tüm konularda bilgi ve tecrübe sahibiyim. onun için bana akıl verecek birine değil maddi destek verecek birine ihtiyacım var. sanıyorum anlaşılmıştır.

bulunduğun yerdeki ticaret odaları iş adamları ve de valilik,kaymakamlık gibi tüm kurumların kapısını aşındrımalısın buradan olacak iş değil...

Seyhan hanım,

Dilerim yanlış anlamazsınız.

Yaşlı ve engelli bakımı oldukça profesyonel bir iştir. Bu işi iyi bilen, mesleki altyapısı olan, bu konuda eğitim almış kişi ve ekiplerce yapılmalıdır. Zaten SHÇEK'in ilgili yönetmeliklerinde de çalışacak kişilerle ilgili sınırlamalar getirilmiştir.

Sizin bu konudaki mesleki altyapınız nedir bilemiyorum. Ayrıca işin hangi boyutunda yer alacağınızı, ne görev yapacağınızı, beklentilerinizi vs. de belirtmemişsiniz. Şimdi böyle bir yerin açılış maliyetleri bir yana, personel maaşları bile 1 yılda 150-200 bin TL tutar. Kirası, vergileri, elektriği, suyu, SGK primleri falan da bir yana...

Sonuç olarak ortaya 400-500 bin TL gibi sermaye koyacak özel kişi, şirket, dernek veya vakıflar bu işi yapacaklarsa bile profesyonel kişilerle çalışmayı tercih ederler. Çünkü bu riske atılamayacak kadar büyük bir meblağdır.

Anladığım kadarıyla sizin kendinizin ortaya koyduğunuz bir sermaye yok. O zaman hiç kimse böyle bir riske girmez.

Belki bu kadar büyük oynamak yerine evde bakım hizmeti veren bir iş kurmayı düşünseniz daha yerinde olur. Buralarda sertifika almış kişiler de çalışabiliyor ve bir bürodan tüm işi yönetmek mümkün. Yani büyük paralar gerekmiyor. Bu tür bir girişim için kadınlara verilen iş kurma kredisine bile başvurabilirsiniz sanıyorum.

sevgili metepe; öncelikle ben bayan değilim. rumuzumdan eğer bayan anlaşılıyorsa hemen değiştiricem. neyse konumuza dönecek olursak herkesin bilmediği veya yanlış anladığı bişey var, zaten herkes bu işleri doğru anlasa vede bilseydi şuanda sayıları 90-100 olan bakım merkezleri 1000 lere ulaşırdı. ben 8 yıl bilfiil bakımevi işletmesinde bulundum. yönetim kadrosunda. işyeri kardeşime aitti ama bazı özel sebeplerden dolayı devretmek zorunda kaldık. ondan sonrada maddi olanaksızlıklardan dolayı tekrar açmak nasip olmadı. bu işlerin zannedildiği gibi 400-500 bin lerle değil 40-50 binlerle kurulabileceğini biliyorum.personel konusunda da kimlerin çalışacağını, gelir gider hesaplarının nelere mal olacağını çok ii bilirim. ben bu işyerini sadece bana para getirsin ayda binlerce lira kazanayım diye açmak istemiyorum.80 yaşında %93 özürlü olan annem ve onun gibi yaşlı ve özürlü kişilere hizmet vermek amacıyla açmak istiyorum. aslında şuanda bir ilçenin sydv aracılığıyla işkurma kredisi alabileceğim proje hazırlıyorum. eğer kısmetse projem kabul olursa açabileceğim. yeterki inan vede çabala.

Seyhan bey,
Seyhan isminde bir bayan tanıdığım olduğu için öyle zannettim. Onun için hemen özür dilerim.

Ama 40 bin TL gibi rakamlara sadece işin kontağını açabilirsiniz. Siz işletme maliyetlerini dikkate almıyorsunuz. Ben yaklaşık 20 yıldır rehabilitasyon ve özel eğitim işindeyim. 10 tane personele ayda 1000TL maaş verseniz yılda 120.000TL sadece maaşları tutar. Hiç bir işyeri de ilk günden tam kapasite çalışmaz. Eğer kafanızda kreş vs. gibi küçük bir işletme varsa elbette 40-50 bin TL'ye başlayabilirsiniz. Ama işletme giderleriniz bir yanda teminat olarak durmuyorsa çok büyük riske girmiş olursunuz ve büyük sıkıntı çekersiniz.

Neyse... bu işi yapabilmenizi gönülden arzu ederim. Çünkü eksikliği olan bir alan bu. Size kolaylıklar diliyorum.

Akıl vermek bana düşmez ama fikrimi belirtmek istiyorum yınede. Deneyımli birisiniz böyle bir hizmet veren herhangi bir kurumda çalışsanızda olur. Fkt o kurumlara girerken deneyım olarak bir belge yada diploma istiyorlarsa sizde yoksa buna diyeceğim yok. fkt yinede özel kişilere kendi evlerınde bakabilirsınzı bence.

sevgili metepe; evt hiçbir işyeri ilk günden tam kapasite çalışmaz bununla birlikte personelde tam kadro çalıştırmak zorunluluğu yok. benim açacağım bakım merkezi öyle 100-150 kapasiteli biryer değil. 25-30 kapasiteli bir yer düşünüyorum. buna görede tabiki gelir gider tablosu değişecek. kurulum maliyeti azalacak,çalıştıracağım mesleki personeli yarı zamanlı çalıştırabileceğim. dediğiniz gibi ne iş kurarsan kur ilk zamanlar tabiki sıkıntılar olacaktır. ama inanın şuan çektiğim sıkıntıların yanında hiç kalır.

sevgili mesut ;sanada tşk ederim fikirlerin için ama zaten ben anneme bakıyorum onun için şuan dışarda biryerde çalışabilmem zor.

Seyhan Bey Merhaba,

Siteye yeni üye oldum.
Merak ettim, bakımevi projeniz hakkında bir gelişme kaydedebildiniz mi?
Biz de bu konu hakkında araştırma yapmaya yeni başladık.
Bu konu hakkında bilgi paylaşırsanız sevinirim.

Bu arada 3 yıl Antalya' da ikamet ettim.

mrblr seyhan bey.. personeli yarı zamanlı çalıştırmak nasıl mümkün oluyor mesleki personeli yarı zamanlı gösterebiliyormusunuz ?diyelimki size destek olduk neler sunacaksınız buna nasıl ikna olacağız özürlü insanlarla iş yapan kişinin çok vicdanlı olması lazım onların üzerinden kazandığınız parayla yaşam sürdüreceksizniz gerçekten herşey kitabına uyarak ve herkesin hakkını vererek en az 30 hastayla ne kadar kara geçilir bunlarla ilgili bilgi almak isterim saygılar..

@Seyhansonay bence özel huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezi yönetmeliğini bir kez daha oku Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden denetime geldiklerinde hüsrana uğramayın Bodrumda sizin gibi düşünen bir vakfın rehabilitasyon merkezini kapatmak zorunda kalmıştık....

Seyhan Bey Merhabalar

Önce Sizin düşünmüş olduğunuz gibi, İzmir Sosyal Hizmetlere Bağlı olarak benimde 18 yaş üzeri engelli ve bakıma muhtaç kişilere hizmet vermiş olduğum 55 kapasiteli bir bakım merkezim var. Yalnız işler sizin dediğiniz kadar basit olmuyor. Bir kuruluşta 8 sene ama alt kadroda ama üst kadroda çalışmak 25-30 kapasitede olsa bir kurum açmanın bu kadar basit olacagını göstermez.

Öncelikle şu anda İlgili Bakanlık Tarafından Bu tür kurumların şu anda açılması yeni Yönetmelik çıkana kadar durduruldu. Yeni Yönetmelik ise yaklasık en erken 6 ay içerisinde çıkar. Bunun haricinde bu tür bir kurum açabilmek için Kişi Başı kalabilecek engelli vatandaşların oda metrajı 6 m2 bu yatma alanı grup odalarının kişi başı atıyorum 30 kişilik bir kurum için 6 m2 * 30 */2 = 90 ar m2 den iki adet kurup odası ve bunun haricinde bahçe alanı olarak kişi başı kalıncak odadaki metrajın toplamının iki katı ise bahçe alanı olması gerekli yani buda 30 * 6 * 2 = 360 m2 bahçe alanı yapar. Bu bir kurum açmak için öncelikli sıkıntı böyle bir yapıyı nereden tedarik edeceksiniz. Şu andaki yönetmelik 3 kat müsadesi yok en fazla 2 kat olabilir der. bunların haricinde böyle bir yeri tedarik ettiniz buldunuz diyelim Çevre ve şehircilik il müdürlüğünden deprem yönetmelik testinden geçmeniz ve uygunluk almanız gerekli bunlarıda aldınız diyelim ki bu konumlara gelene kadar çok ciddi masraflarınız var. Bunları da yaptınız diyelim. açılış izni için Aile ve Sosyal Politikalar İl müdürlüğünden Yönetmeliğe uygunluğu alabilmeniz için en iyi şartlarda yaklaşık 50.000 tl masrafınız var bunları ben kurumuma yaptığım için biliyorum.

örneğin 37 Odam var ve bu odalarda balkonları ve 37 adet balkon harici pencerem var bunların demir ile kapattırma maliyetim sadece 28.000 tl can güvenlikleri açısından şartnamede yazıyor uygunluk alabılmem için harici tekerlekli sandalye asansörü ve yürüyüş rayları hepsi özel yapım maliyet 15.000 tl bunlar sadece bu işin yönetmeliğinde yazan agır bölümlerin masrafı ki ben daha oda ya konulacak yatakları alezlerı çarşafları vb. bir sürü teferruatı yazmadım. Bunlarıda yaptıgınızı farz edelim. Onayınızı aldınız diyelim 1 Bakıma muhtaç kişi dahi kurumunuza alıp sosyal hizmetlerden onay aldınız diyelim. çalıştırmanız gereken personel sayısını sölicem simdi. 1 Sosyal Hizmet Uzmanı 1 Nöbetçi Amir 1 Hemşire 4 Adet bakıcı personel almanız Bu 6 hastayı geçtiğinizde bakıcı personel ikiye katlıyor ve işin kötü yanı eksik personeliniz var ise sosyal hizmtler sizden bu eksik personelin ücretini kesiyor.

İlk ay Maaş Gideriniz 7.000 TL Elektirik Su Kira yeme içme Muhasebe Vergi daha bunların hiçbirini buraya yazmadım. Ben Kurum olarak tam 1 Yıldır faaliyet gösteriyorum 55 kapasitem olmasına rağmen 36 kişideyim ve tam 23 personel çalıştırıyorum. Keşke herşey sizin dediğiniz kadar basit olsa. Kurumum için Yaptığım masraf Tam 2 yıllık peşin Kirası ile beraber 600.000 TL yi geçti bu güne kadar sosyal hizmetlerden aldığım hakediş Sadece 120.000 TL Bu tür işler yöneticilik yapmakla olmuyor gelir gider hesabınızı çok iyi yapmanız gerekiyor. bu tür kurumlarda 35 engelliden sonra kurumunuz ancak gelir gideri dengeliyor ve bununla alakalı olarakta her türlü dökümanı size muhasebesel olarak kanıtlaya bilirim de. Yani önünüzdeki 1 yılı Finanse edecek gücünüz var ise bakın tamamı ile kendi cebinizden karşılayacak gücünüz var ise bu tür bir kurumu açın. ama yok ise ağrımayan başınızı ağırıtmayın. Çünkü bende sizin gibi basit zannedip girdim bu işe ama 1 Yıldır çok ciddi zorluklar çektimki hala çekiyorum altından kalkamıyacagınız sıkıntılar ıcerısıne gırerısınız.

Teşekkürler

@ferventy
Mallesef Kafada düşünme ile olmuyor herşeyin detaylıca belirtildiği bir yönetmelik var

@
Halukk
gayet net dile getirmişsiniz benim de yönetmeliği okudunuzmu demekteki amacım buydu asıl iş finansmanda... tabi o kadar yatırım ile hangi işlerde ne kadar kar elde edilir ona da bakmak lazım

ben arkadaşın hayalini sordum nasıl bi yer kurmak istediğini. Tabiki de belli prosüdürü olcak o kadarını bizde biliyoruz

halukk:: teşekkür ederim size çok aydınlatıcı açıklama girmişsiniz..

seyhansonay;

Arkadaşım fikrin güzel KOSGEP e başvur. Ayrıca. Bildigim kadarı ile yine. Kosgep aracılıgı ile. Engellilerede kendi işlerini kurmaya yardımcı oluyorlar
Yalnız tek sorun. Bütün harcamaları kendin. Yapıyorsun bunları faturalandırıp kosgep den hibe. Kredini alıyorsun. Yani başlamak için. Bir miktar finansın olmalı. Ayrıca. Güvenlik açısından mazin. Temiz olmalı.
Gereken prosüdürleri yerine. Getirirsen kosgep in öncelik tanıdıgı. Yatırım alanlarından biri. Kosgep eleman çalıştırılacak yatırımları daha önemsiyor. Zaten amaç işsizligin çözümüne katkı. Kuracagın. Bakım merkezinde. Beş ,on eleman. Çalıştıracagını. Düşünsene. Kosgep de bunu. Istiyor ve. Bu tür projeleri degerlendiriyor.

Seyhansonay;
Bakımevi'nde yönetim kadrosunda görev aldığınızı söylüyorsunuz,ilk önce yönetim kadrosunda (Tam Olarak) ne iş yaptığınızı bi'açıklar mısınız? cevabınıza göre yazılarıma devam edeceğim.Ama ilk önce sizin yönetim kadrosunda hangi görevde yer aldığınızı bilmek istiyorum

Ben Seyhan arkadaşın ne iş yaptığını (Haluk Bey anlatmış) işte bunun için sormuştum.alacağım cevaba göre bende Haluk Bey'in yazdıklarına benzer şeyler yazacaktım.Haluk Bey'in yazısını okumadan biraz önceki yazımı yolladım.Benim eşim de Ankara'da özel yaşlı ve rehabilitasyon merkezinde yönetici olarak çalışıyor,maaşı gayet iyi.Bunun yanında orada 5 hemşire,2 doktor,6 hasta bakıcı,6 temizlik personeli,güvenlik görevlisi,aşçı ve yardımcısı,elektrik ve tesisat ustası ve sekreter çalışıyor (umarım unuttum personel kalmamıştır) herşeyi açık açık yazayım ben yine de...Eşim 2500tl,doktorlar 2250tl,hemşireler 1500tl,hasta bakıcılar 1100tl,temizlik personeli 900tl,güvenlik görevlisi 1000tl,aşçı 1250tl yardımcısı 1000tl,elektrik ustası 1250tl ve sekreter 1000tl maaş alıyor.bunların aylık maaşları yaklaşık olarak 32.000tl...Bunun elektriği,suyu,doğalgazı,kirası (-ki- kira için Haluk Bey'in de anlattığı gibi,en az tahminimce 15-20bin lirayı bulur) Her yemekte et-sebze-çorba (diyete göre tatlı) içecekler,yara bakımı için bir sürü malzemeler,özel ilaç dolapları,hastalara özel havalı yatalar,çamaşırhane için makinalar,ofislere alınacak bilgisayarlar-ofis mobilyaları,Her katta olması gereken salon (bunun için oturma grupları,masa-sandalye,televizyon) her odada ve yürüyüşün olduğu yerlerde halı,yine her odada olması gereken televizyon,merdivenlere kurulması gereken korkuluklar,özel elektrik tesisatı,telefon santrali,bahçede olması gereken bahçe mobilyaları,özel güvenlik sistemi ve kameraların kurulumu,internet sitesinin açılması,binanın etrafının demir parmaklıklarla çevrelenmesi,tabela hazırlanması...Haa unutmadan bir de ambulans almanız gerekiyor...(Eşimin çalıştığı yerde ve benim gördüğüm çoğu yerde ambulans var.Ama kesin şart mıdır bilmiyorum) valla benim aklıma gelenler bunlar (eşim uyumasaydı ona da sorardım) eksiğim varsa ekleyin Haluk Bey...Bütün bunlar varken siz sıfır sermaye ile nasıl bir bakım evi açmayı düşünüyorsunuz Seyhan Bey??? Valla 8 yıl yönetim kadrosunda çalıştım demişsiniz ama bence bu 8 yılda (kusura bakmayın ama) pek fazla bir şey öğrenememişsiniz.İlk açılış için dünya masraf gerekli,ilk ay personel maaşları vsvs dünya para gerekli.e siz de açar açmaz 40-50 hastayı birden alamayacağınıza göre...Ben eşimden biliyorum,öyle çocuk oyuncağı değil yani.Bence siz bu hayalden vazgeçin derim.

bakım evleri rant başka birşey degil bizim burda var şizofreni hastaları var aileri bakım evine vermiş dışarı çıkmak yasak hapisaneden farksız dışarda yatıp kalksalar daha iyi valla

Seyhan Bey başka bir kuruma ortak olarak katılmayı düşünür müsünüz? Ortak olduğunuzda hemen gelirinden de faydalanabileceğiniz ve işin mevzuat kısımlarından kurtulmuş olabileceğiniz bir ortaklık. Hem maddi olanagınıza görede bir kuruma sahip olmuş olursunuz. Son olarak Adana da bir kuruma ortak olmak ister misiniz?

adanada hengi bakım merkezi bu ismini söylermisiniz asilem.k birde neden ortak arıyosunuz hale hazır kurulmuş yere çalışmış çabalamış kurmuşsunuz hizmet vermeye para kazanmaya başlanmış anladığım kdarıile ortak aramanızın sebbi ne biraz açarmısınız aklıma yatarsa belki ilgilenebilirim

daha öncede bahsettiğim gibi iş yogunluğu sebebi ile, aynı zamanda öğretmenlikte yapıyorum siz ne işle meşgulsünüz?

bakım merkezleri için yeni mevzuat haziranda belli olacak kulaktan duyma bazı yenilikler duyuyoruz mesela odalar 3 kişi olacak artık kurumlar 3 hasta kategorisinden birini seçebilecek mesela zihinsel gibi binalar en fazla 3 kat olacak vs. mevzuat çıkmadan gelen bu haberlerin doğruluk payı varmıdır..saygılar

Üst Alt