Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yeni aldığım %40 engelli raporu ile vergi indirimine başvurabilir miyim?

Ufukalp

Ufuk abi ilgin için çok teşekkür ederim. İlk işe giriş tarihim temmuz 2007 şuan ki çalıştığım yerde başlangıç tarihim ise mart 2015. Şuan sgk sitesinde 1600 küsür gün prim görünüyor. Bir güzel haber paylaşmak istiyorum. Biraz önce Ankarayı aradım ve %40 olarak vergi indirimim onaylandığı söylendi.

@g.kh.n
İyi o zaman, sigorta girişiniz 2008 öncesi olduğundan vergi indirimi ile emekli olacaksınız ve gözünüz aydın vergi indiriminiz onaylanmış.

Ufukalp

Teşekkürler. Bu engelliler için emeklilik şartları tablosuna göre 2008 yılına tabi olacağım. 2008 yılından sonra sigorta girişleri için yeni düzenleme ile bağlanma oranları azalıyormuş sanırım. Benim 2008 öncesi olması ekstra bir avantaj sağlıyor mu ? Bu arada bana etmiş olduğunuz yardımlar için size çok teşekkür ederim. Sorularıma cevap verip beni aydınlatıyorsunuz.

Mrb arkadaşlar 2010 yılına ait raporu %18 itiraz ettim.şimdi %40 üzeri alack gibiyim ama işsizdim itiraz ederken ve hala işsizim şimdi ssk başlattığım zaman o raporla indirime müracat etmwk istiyorum ama maliye illa biz sevk ederiz diyo ne yapmalıyım.teşekkürler

g.kh.n
2007 girişli olmanızın tek avantajı şu olabilir; vergi indirimi aldınız ve zamanı gelince erken emekli olacağınızdan eminsiniz, önünüde belirsizlik yok. 1 Ekim 2008 sonrası girişlilerin emekliliğinde vergi indiriminin hiç bir fonksiyonu olmayacak, süre dolunca başvuru üzerine hastaneye sevk edilecek ve alacağı rapor sonucuna göre işlem yapılacak, yani önünde hep bir belirsizlik olacak.
Emeklilik için gereken süre ve prim şartları yönünden avantaj değil malesef dezavantajlı durumdasınız.
2007 girişle 20 yıl 4400 prim gününe tabisiniz, şayet girişiniz mesela Kasım 2008 olsaydı 18 yıl 4100 güne tabi olacaktınız.
Bağlanacak emekli maaşı yönünden ise sizin için avantaj / dezavantaj diye bir şey söz konusu değil.
Evet 1 Ekim 2008 sonrasına ait primlerin aylık bağlanma oranları önceye oranla düşürüldü, ancak sizin bu tarihten önceye ait sadece bir yıllık priminiz olacak ve bu da görünür bir fark yaratmayacaktır.

Ben 1997 girişliyim 2007 % 55 orana ankara %20 olarak geri gönderdi sonra 2010 yılında tekrar dwnedim bu sefer %18 verdiler bende 1 ay önce ilave rahatsilılkar yüzünden merkez saglık kuruluna itiraz ettim onlar da hastaneye sevk etti şimdi işaizim ve iş bulunca bu raporu eger %40 ve üstü olursa kullanabilecegimi sanıyordum ama maliye illa bi sevk esecegiz diyor sorun bu şimdi.

ALİRİZA
Genel uygulama sevk şeklinde ama şahsi başvuru ile alınan raporlar da kabul edilmektedir,yeter ki güncel olsun.
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının konuyla ilgili açıklamasında istenen belgeler aşağıdaki gibidir.

[FONT=Arial][FONT=Georgia]-Kendisi engelli olanlar için;[/FONT][/FONT][FONT=Arial][FONT=Georgia]-Çalıştığına dair işveren tarafından düzenlenen imzalı ve kaşeli dilekçe,nüfus cüzdanı fotokopisi,bir adet fotoğraf,varsa ilgili yönetmeliğe uygun sağlık kurulu raporu (30/03/2013 tarih ve 28603 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Engellilik Ölçütü Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik)

[FONT=tahoma]Görüldüğü üzere istenen belgelerde eğer varsa rapor diyor,yoksa sev edilecek yani. Bu zorluk çıkarmayı kendine görev bilen memurları anlamak mümkün değil.
Bahsettiğim sayfanın linki aşağıda, inceleyebilirsiniz.

[/FONT][/FONT]http://www.ivdb.gov.tr/mukellef/engelliindirim.php[/FONT]

g.kh.n
Tamamen postaya bağlı bir durum, ne denilebilir ki...
İş yerinize gönderildi deniyor, gerisi ptt nin keyfi diyelim.
Aceleniz yok sizin, geç olsun güç olmasın diyelim.

Ufukalp

Anladım abi. Ben gönderildi deyince farklı bir durum anladım. Postaya verildiyse gelir allahın izniyle. Peki her hangi bir aksilik durumunda (kaybolması, postanın getirememesi vs.) bu evrağı vergi dairesinden talep edebilir miyiz ?

Evet, mümkündür.
Vergi indiriminiz vergi dairesinde kayıt altına alınmıştır en kötüsü de olsa kaydı var nihayetinde.

Ne kadar süredir bekliyosunuz bu cevabı? Bende başvuralı 1 ay oldu internette evrağın nerede olduğunu görmüyorum bile!!!

Vergi indirim belgesi detayları

Merhaba değerli forum üyeleri;

Engelli vergi indirim belgem geldi ve %40 olarak onaylandı çok şükür. Ancak kafama takılan bazı noktalar var ve tecrübeli isimlerden yardım bekliyorum. Yukarıda vergi indirim belgemin resmi mevcut. Takıldığım noktalardan birisi belgede Vergi dairesi başkanının imzası ve mühür bulunmaması ? Bu unutulmuş bir durumu mu yoksa normal mi ?

Birde şirket İK birimi bana başvuru tarihimden itibaren almaya hak kazandığım ücreti (30 TL/AY) vergi dairesine başvurarak alabileceğimi bu parayı o tarihe kadar vergi dairesinin ödeyeceğini ancak bundan sonraki maaşlarda şirket tarafından ödeneceğini belirtti. Bu doğru mudur ?

Son sorum ise yaşım henüz daha erken ancak emeklilik için şu aşamada birşey yapmam gerekiyor mu yoksa vakti geldiğinde bu belgeyle gidip başvurumu yapabilir miyim ? (emekli olacağım tarih 2028)

Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Normalde e-belge olmadığı, matbu evrak olduğu için ıslak imzalı olması gerekirdi diye düşünüyorum ancak aslolan vergi dairesinde vergi indirimi kaydınız olmasıdır fazla da takmayın kafanıza. Emekliliğinizi kimse elinizdeki evrağa bakarak onaylamayacak zaten vergi dairesine sorulacak.
Evet doğrudur, onlar size tahakkuk eden gelir vergisini zamanında vergi dairesine ödediler, iadesi vergi dairesince yapılır.
Ama bana sorarsanız 3 ay X 30 = 90 tl için değmez.
Değer derseniz dilekçe, 3 ayın maaş bordrosu, bordroyu onaylayana ait imza sirküleri, vergi indirimi belgenizin fotokopisi, hesap numarası vs bir yığın evrakla işyerinizin bağlı bulunduğu vergi dairesine başvuruyorsunuz, inceleniyor hesaplanıyor,verdiğiniz hesap numarasına yatırılıyor. Süreç yerden yere farklılık gösterebilir 1 ay gibi bir süre.
Hayır, erken emeklilik için şimdiden hiç birşey yapmanıza gerek yoktur.
Sigorta başlangıcınız 1 Ekim 2008 öncesine ait ise şartlarınız oluştuğunda erken emeklilik için başvuruyorsunuz, onlar vergi dairesinden indiriminizi teyit ittiriyorlar ve başvurunuzu işleme koyuyorlar.
Sigorta başlangıcınız 1 Ekim 2008 sonrasına ait ise vergi indiriminiz erken emeklilik için hiç bir şey ifade etmiyor, zamanı geldiğinde kurum sevkiyle tekrar rapor alacaksınız.
Hayırlı olsun.

Raporunuzda düşürülme yapıldı mı , Ankara ya giden oran kaçtı ?

Ufukalp

Çok teşekkür ederim. Okudum ve gerekli bilgileri sayenizde öğrendim. 23/06/1991 doğumluyum işe giriş tarihim 17/07/2007 sigortalı olduğum tarihte yaşım 16. Bu durumda 2008 öncesi mi sonrası mı şartlara bağlı oluyorum. Çünkü 18 yaşından itibaren geçerli oluyormuş diye bir bilgi okumuştum.

Gökhan kardeşim,
normalde emeklilik şartlarını belirlerken 18 yaş aranmaksızın ilk sigorta tarihine bakılır, emeklilik için gereken süre hesabı yapılırken ise 18 yaşın doldurulduğu tarih baz alınır.
Bu durumda yorum yapacak olursak şahsi görüşüm 2007 olan ilk sigorta girişinizin geçerli olacağı yönünde.
Tabi bu benim şahsi görüşüm, araştırmanızda fayda var.

Gökan yıldırım Ne kadar zamanda geldi bende bekliyorum 17.06 verdim.

ALİRİZA

Ali rıza bey 1 Nisanda başvurdum ortalama 1,5 - 2 ay içinde sonuçlanmış oluyor.
Ufukalp

Peki hangi durum sizce daha avantajlı olur Ufuk bey 2008 öncesi şartlara tabi olmak mı 2008 sonrası mı ? Özellikle emeklilik maaşı açısından ?

Buradaki fark vergi indiriminizin erken emekli olmanızda rolünün olup olmamasıdır, maaş açısından değil.
Bu açıdan 2007 girişiniz sayılmazsa vergi indiriminizin emeklilik yönünden hiçbir değeri kalmaz, şartlar oluştuğunda tekrar rapor almak zorunda kalırsınız ki zaten sınırdasınız, düşüneceğiniz şey bu olmalı.

Ufukalp

forumda araştırdığımda da 18 yaş sigorta girişi olarak kabul edilir ama emekli olma şartları sigortaya giriş tarihinizdir bilgisi yer alıyor. Özellikle genel yayın müdürü Bülent bey bu bilgiyi örneklendirerek vermiş bende net bilgiye ulaşmak istiyorum kafamdaki soru işaretleri beni çok fazla yoruyor

forumda araştırdığımda da 18 yaş sigorta girişi olarak kabul edilir ama emekli olma şartları sigortaya giriş tarihinizdir bilgisine ulaşıyorum Bu konuyla ilgili detaylı bilgiye nasıl ulaşabilirim

Ufukalp

Bu bana çok mantıklı geliyor şart belirlenirken 18 yaş aranmaz ama yaş hesaplanırken 18 aranır benim yorumum düşüncem bu şekilde

Ben de öyle dedim zaten, yalnız yaş değil sigorta süresi hesabında 18 yaş aranr, biliyorsun engellilerde yaş şartı yok zaten.

g.kh.n
Dayandığı kanun maddelerini tam bilmiyorum ama bu bilgi kesin diye biliyorum.
Nete baktığımda iki uzmanın da bizimle aynı görüşte olduğunu gördüm.
Türkiye'de en popüler sgk uzmanı Ali Tezel'in görüşü:
[FONT=proxima_nova_ltsemibold]18 yaş öncesi için yanlış bilinen olay, [/FONT]sigorta[FONT=proxima_nova_ltsemibold]lılık süresi ile işe başlama tarihinin karıştırılmasından kaynaklanmaktadır. Ne zaman emekli olacağınıza bakılırken 18 yaşından da önce olsa işe giriş tarihinize bakılır, sadece sigortalılık süresinin hesabında 18 yaşından önceki süreler dikkate alınmaz

Bu da başka bir uzmandan:
[/FONT]
Öte yandan sigortalılık süresi 18 yaşının ikmal edildiği tarihte başlasa da 4447 ve 4759 sayılı Kanunlara ve SSK’nın 12-99 Ek Genelgesi gereğince işe giriş koşulları ilk işe girilen tarihe göre hesaplanır. Yani 18 yaşından önce işe girişi bulunanların sosyal güvenlik reformları ile getirilen kademeli sisteme göre emekli olacakları tarih ilk işe girdikleri tarihe göre hesaplanacaktır.
Başka bir deyişle 18 yaş altı sigortalılık süresinin başlangıcına sayılmasa da daha önceki kademelere tabi olunmayı sağladığı için yine de avantaj sağlamaktadır.

Rahat olun, birçok sgk çalışanı tersine işlem yapmaya çalışsa da bilinçli olduğunuz takdirde itirazla hakkınızı alırsınız.

Ufukalp

Kural neyse sgk çalışanı uygulamak zorunda değil mi ?
Bu arada ilgin için çok teşekkür ederim ufuk abi hakkını helal et.

g.kh.n
Elbette yasa yönetmelik uygulanmak zorunda, ancak ülkemizde götünü koltuğa yapıştırıp ezberlediklerini tekrar etmekten öteye gidemeyen memurlar oldukça sorunlar da olacaktır.

Üst Alt