Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yeni yönetmelikte hangi düzeyde işitme kayıpları emeklilik için yeterli sayılıyor?

@İsitmemuhammed
Kafa karışıklığı yapıyorlar anlamıyorsunuz yada anlamak istemiyorsunuz işitme testi her iki kulakta 71 desibel üstü olduktan sonra emekli ederler saçmalık işitme testine cihazla girildiği nerede görülmüş.

İşitme testi özür oran cetvelini hesaplayın ona göre yorum yapın sizin dediğiniz gibi olsaydı işitme testi özür oran cetvelini kimse kullanmazdi cihazla ölçmek nerede görülmüş ben yeni rapor alıyorum sağ 68 db sol 96 db hastanenin vereceği oran hesapladım ney yüzde 40 çıkıyor.

Benim sadece kafamı kurcalayan yüzde 40 alıyorum ama yeni yasa daki durum iki kulak 71 desibel üstü olacak diyor emekli ederler etmezler onu bilemedim.

@hazar01,

Sıkıntı İsitme cihazı kullanıp 71 dsb üzeri olanlar degil koklear implant olup bu sekilde test edilip veya saf duyu oranını implantsiz test karşılaştırmamalari
Onlar icin nasıl bilemeyeceğim ama İsitme cihazı kullanan cihazsiz 71 dsb üstü rapor alan her İsitme engelli hafif tanıya giriyor en az burası kesin bu gerçeği kimse değiştiremez bu çalışma gücü kaybında var olan bir düzenlemedir aksini söyleyen zannı hareket ediyor implant farklı mevzu olsada orada cihazsiz yapılan testlerde 71 dsb üstü yazıyor yine bu tanıya girmeli bunu iddiaya etmeye calisiyoruz

@İsitmemuhammed,

Vergi indirimi emeklilik için raporla uğraştım bu yasada çıkınca 20 Ocak yani yarın heyete girecektim vazgeçtim işitme testi sonucum sag 68 db sol 96 db hesap tablosunda yüzde 40 çıkıyor oranım bekleyeceğim 3 yada 4 ay sonra direk SGK'ya gidip çalışma gücü kaybında sevk ettirip emekli olmaya çalışacağım.

@hazar01, teşekkür ederim, hakkımızda hayırlısı olsun.

Peki benim durumum orta düzey çalışma kaybına mı giriyor, ameliyat ve işitme cihazlarıyla düzeltilemeyen diyor listeye bakınca…

@İsitmemuhammed,

Sonuçları burada bizimle paylaşmayı unutmayın ki binlerce kişi bilgi sahibi olsun yeni yasa hakkında.

@kobecan,

Hangi durumda olursa olsun ister hafif ister orta emekli olursun inşallah.

Bu dünyada nede öteki dünyada engellilerin yani kısaca hasta insanların hakkını kim yerse iflah olmaz..

herkese iyi günler. 07/08/2007 SGK girişim var yeni yasaya göre prim günüm doldu. yılın dolmasına 7 ay kadar zamanım var.
Raporum eski ve sürekli %46 işitme kaybım var. ilk raporumu aldığım tarihten sonra işitme kayıbım dahada yükseldi.

Hastane sevk süresi ve çalışma gücü kaybı için, sizce tam yılın zamanı dolduğunda mı gitmeliyim. yoksa belirli bir hastaneden tekrar engellilik derecemin tespiti için heyete gireyim mi ? var ise tecrübeli arkadaşlar bilgilendirebilir mi ?

Son yaptırmış olduğum işitme testi değerlerimi de buraya bırakıyorum.

https://i.hizliresim.com/fq9zit7.pn...*MTczNzUzMDMxNS4zLjEuMTczNzUzMDU0My41OS4wLjA.

@crawlingist,
O derecede işitme kaybı olan kişi ne ile duyacak siz nasıl anlıyorsunuz şunu bilin her iki kulakta 71 desibel üstü işitme kaybı olduktan sonra emekli ederler.

@hazar01,

Kardeşim devamlı sen ve işitme Muhammed denen Arkadaş Böyle Ümit Verici Cümleler Kuruyorsunuz Eğer Dediğin Gibi Olursa Burada Açık Açık Paylaş Senin Bu Söylediğin Oranlarla EK1 Hastalık Listesinde Hafif Düzeyde Bile Karşılığı Yok "Cerrahi Yöntemle Takılan İşitme Sağlayıcı Cihazlar" Yazıyor Sonunda da Cihazsız Testlerle 71 Db Üstü Diyor Evet Ama Bu Zaten Normal Olanı Önce Test Yapılır Uygun Görülürse İmplant Ameliyatı Tavsiye Edilir Eğer Olursan En Hafif Düzeyde İş Gücü Kaybı Raporunu Alıp Emekli Olabilirsin Diye Anlıyorum Bende Eğer Benim Dediğim Çıkarsa Yeni Bir Konu Başlığı Açıp Buradaki Arkadaşlardan Özür Dilemenizi Rica Ediyorum Umut Edip Umutla Yaşamak Daha Sonra Hayal Kırıklığı Yaşamak Kötü Bir Durum.

@AltayTuna,

Orada tedavisi mümkün olmayan diyor arkadaşın raporu tedavisi mümkün veya belli bir süresi geçmedi ise kalıcı olması şartları yerine gelmediği için 71 ds altı her iki kulak Veya tek kaldı ise bu tanıya giremeyebilir girer demiyorum giremeyebilir bazı oranları tutturamayabilir bunu odyo testi ve engel tablosuna bakmak lazım

Benim söylediğim kronik kalıcı doğuştan ve tedavisi mümkün olmayan her iki kulaktan 71 ds üstü dikkatli okursan anlarsın mesajları çalışma gücü kaybı listesinde bu bolumu detayları ile okuyan dikkatli birisi bunu anlayacaktır

Dikkatini cekiyorum doktor tedaviye cevap verebilen dese bile süreli rapor çıkarabilir örneği 1 yıllık 3 yıllık 5 yıllık doktorun değerlendirmesine bağlı sonuç olarak bu kişi ham hali ile engelli kişidir burada isitme cihazı olmadan yapılan testlerde 71 ds üstü istiyor ve şartları sağlıyor

Ayrışması gereken nokta tedavisi mümkün olması durumunda süreli rapor verebilirsin olmaması durumunda süresiz verebilir Umit vermiyoruz mevzuat boyle söylüyor eger siz bu yönden problem yaşıyorsanız mevzuat i alın itirazını yapın hukuk yoluna başvurun

@AltayTuna,

D. ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBINA NEDEN OLAN KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARI
1. Komplikasyonlu sağırlık
Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte olan, ameliyat ve işitme cihazlarıyla düzeltilemeyen kalıcı iki taraflı çok ileri (500, 1000, 2000 ve 4000 Hz saf ses ortalamasına göre 91dBHL ve üstü) düzeyde işitme kaybı
Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Ameliyat ve işitme cihazlarıyla düzeltilemeyen, kalıcı iki taraflı çok ileri (500, 1000, 2000 ve 4000 Hz saf ses ortalamasına göre 91dBHL ve üstü) düzeyde işitme kaybı

Bizi ilgilendiren konuştuğumuz tanı ne diyor

Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumla

Cerrahi yöntemle takılan işitme sağlayıcı cihazlar kullanan, kalıcı iki taraflı ileri/çok ileri
(cihazsız olarak yapılan ölçümde

500, 1000, 2000 ve 4000 Hz saf ses ortalamasına göre 71dBHL ve üstü) düzeyde işitme kaybı

Burada hafif tanıya giren kısım cihazsiz yapılan testlerde ve cihaz kullanan kişileri kastediyor cunku kullanan 71 ds üstü diyor velevki yeni duyma kaybı yaşadı yine aynı durum kendisi icin sozkonusu tedavi olur ama raporu süreli olur bu kadar açık Mevzuat tan farklı bir anlam görebilen varsa yazabilir bizde yanlis anladığımız kısmı düzeltelim

Son düzenleme:
@İsitmemuhammed,

Tek Hastalıktan %42 raporum var sol 89 sağ 77 kalıcı ileri derecede işitme kaybım mevcut cihaz kullanabiliyorum senin dediğin gibi emekli olabilirsem burada başlık açıp özrümü de dilerim

@AltayTuna,

Mutlaka başvurunuzu yapın sonra konuşalım insaallah bir aksilik yaşamazsınız ben birseye dayanarak konuşmadigimi mevzuatla belirttim

@İsitmemuhammed,
İnan söylediklerini çürütmek gibi bir niyetim yok aksine söylediğinin çıkmasını çok isterim ama öyle bir durumla karşı karşıya kaldık ki herşey zorlaştırılma aşamasına gelmiş gibi olumlu olumsuz bilgilendirme yapacağım

@crawlingist,
Genelge geldikten sonra netleşecek herşey anayasa mahkemesine taşınır ve olumlu sonuçlanırsa emeklilik zaten kaçınılmaz ama karşınızdaki devlet herşeyin hesaplamasını yapıyor bu sene ne kadar emekli olacağının da farkındaydı kendilerine ne kadar külfet bir durum yaratacağının da bunlardan sıyrılsan SGK nın bubi tuzağı gibi bir hastalık listesi var oradan kurtulamazsın o derece bir mevzuat yazım şekli ortada

@AltayTuna,

Evet orası dogru zorlaştırdılar cunku ben 6 ay sonra emekli oluyordum direk vergi indirimim vardı basvuru yapıp değerlendirip gun şartları emekli edeceklerdi simdi hem bunlari değerlendirirken eski raporlari Çöp ettiler ve yeniden sevk hastane heyet derken uğraştırıyorlar bizi süreç haliyle bir ay veya daha fazla uzadığını düşünüyorum hatta genelge çoğu yere ulaşmadığı icin basvuru aliyorlar ama süreci ilerletmiyorlar genelgeyi bekliyorlarmis söylenilene göre yanı bize engellisin emekli olmak icin bir cok engellerle karşılaşacaksın deniyor zorluklar la basa cikmaya çalışıyor Allah engelli kişilere yardım etsin ondan baska velimiz yok

Bizim durumunuzdan daha agir engellilerin engellilik hakları elinden alındı burada haksızlık var olması gerekende bu duzenleme itiraz edip eski düzenlemenin devam etmesi günleri değiştirmeden çalışma gücü kaybı listesinde olmayan o kadar engellinin hali bu duzenlemeden sonra daha kötü bir hal aldı empati kuruyoruz ama bu duzeltmiyor herseyi insaallah anayasa mahkemesinden guzel haberler gelir

@İsitmemuhammed,
Tabiki herkes farklı farklı hastalıklarla hayatın zorluklarını yaşıyor yaşamak zorunda bırakılıyor ne ben isterdim ne sen istersin hastane köşelerinde tekrar kendini ispat etmeye çalışmayı ne gerek var arkadaş böyle şeylere ? Biz zaten engelliyiz vergi indirimimiz tek hastalıktan raporumuz var kalıcı bir rahatsızlığımız var düzelemeyeceği yine senin doktorların tarafından tastik edilmiş ve onaylanmış kimsenin boğazına bıçak dayayıp almadık biz bu raporu ve verilen oranı ama gel görki kolay zannediyorlar yapılacak işlemleri kat edilecek mesafeleri bazıları çıkar söyler gerçekten engelin varsa dert etme neden dert etmeyeyim senin umrunda olmayan zamanın benim için her dakikasının kıymeti var belkide nereden bileceksin öyle değil mi biz bu dünyaya böyle yapılan yanlış yasalar yanlış hamleler yüzünden çile çekmeye gelmişiz.

@AltayTuna,

Maalesef…
Bu ülkede insanından yönetimine kadar yapılan suistimaller haklı insanları rezil durumuna düşürdü bunda vatandaşında yönetim erbabininda sucu var ceremesini biz cekiyoruz duzelirmi asla ekonimik hal böyle gittiği sürece ne suistimal ne hırsızlık ne sahtecilik biter nede asil mağdurlar refaha kavuşur sadece ekonomi degil insanların açgözlülüğü şuanki buna sebeb olanların duyarsızlıkları hiçbir zaman bizim engellilerin durumuna karşılık kolaylık sağlamayacak daha çok mağdur olacak o yuzden bir an önce emeklilik başvurumu yaptım her an hersey değişiyor lehimize hiç birsey göremiyoruz hep aleyhimize gidiyor ipin ucunu kacirmak istemeden kurtulmak istiyorum su mağduriyetlerden

@AltayTuna,
Bende listeye baktığımızda orta düzeyde bakalım sevk bekliyorum maaş 18 19 arasi çıkıyor hesaplamada normalde bürüt 30500 bakalım çalışabilirsek çalışacağız yetmeyecek

Genelge bekleniyor diyorlar benim işlem durmuş dys takipte sevk olabilir işlem muhtemelen şubatın sonuna doğru biter insaallah

@İsitmemuhammed,
Tabiki neye yetebilir ki bu zaman da benimde öyle planlarım vardı 2008 öncesiyiz negüzel çalışabileceğiz hayalleri kuruyorduk oda olmadı 71 ve üzeri desibel kurtarırız inşallah bunlardan “SGK SAĞLIK KURULU” herşey beklenir

@İsitmemuhammed,

hafif tanı ile çalışma gücü kaybı
a)71db-90db arası + implant var = emekli olur
b)71db-90db arası + işitme cihazı var = emekli olamaz.

Sofistike tanım yaparak, evrensel engellilik belirleme kriterini (balzhatar) kaldırıp sigortacılık bakışının gerektirdiği piyasacı yaklaşımla yeni kriter geliştirmişler yani fiil olarak işitmeden engelli emekliliğini 91db'nin altındaki kapatmışlar.

Olması yada düzeltilmesi gereken hafif düzeyli çalışma gücü tanımında;
Ameliyat ve işitme cihazlarıyla düzeltilemeyen, kalıcı iki taraflı çok ileri (500, 1000, 2000 ve 4000 Hz saf ses ortalamasına göre 80dBHL ve üstü) düzeyde işitme kaybı

@İsitmemuhammed,

İkisini de kullanmış biri olarak, çok farklı olduklarını söyleyebilirim ama bu önemli değil zaten. Ben doğrudan doktorun bana verdiği bilgiyi ilettim, sizin de yazdığınız gibi: İmplantlı hastalar sadece hafif dereceden değerlendirilecekler. Orta düzeyde değerlendirilebilir miyim diye de sordum (öyle olsaydı direkt yılı beklemeden emekli olabilirdim çünkü, hafif düzeyde ise yıl sonuna kadar bekleyeceğim), bunun mümkün olmayacağını, bu maddenin implant yapılması mümkün olmayan ve işitme cihazından verim alamayan (91dBHL ve üstü) hastaları kapsadığını söyledi doktor. Bunun da bir kriteri vardır mutlaka, tam ayrıntı almadım.

@feramuz

Simdi daha iyi anlıyorum düzeltilmesi gereken 71 dsb olması daha uygun implant cerrahi iken İsitme cihazı cerrahi olmamasına rağmen aynı işlemi goruyor adaletsizlik burada oluyor o zaman engelli olması icin İsitme engelli 71 dsb olan birisi illa bıçak altına mi yatmalı yatmadan da aynı çözümleri var bu kısmı anlamayan uzmanlar mi yöneticiler mi mevzuat yazanlar mi anlamıyorum afedersiniz beyinlerine sokmak lazım onların bunu anlatabilmek için

@linguist,

Anladim bilgi icin tesekkur ederiz bizede yol gösterici oldu

Kendi adıma degil diger İsitme engelli arkadaşlar adına yinede ümitliyim bakalım nasıl bir yol izlenecek ben orta tanıda olduğum icin bu konuda problem yaşamıyorum yaşayanlara cok üzülürüm boyle bir durumda

İki engelli
birisi bıçakla cerrahi ile engelli olacak durumu değişmeyecek implant ile duyabilecek biraz belki 71 dsb
Emekli olabilecek

diğeri aynı şekilde engelli implant olamayacak cihaz ile duyabilecek 71 dsb
Emekli olamayacak

İkiside cihazsiz yapılan testlerde 71 dsb ve üstü olacak

boyle olmamali itirazımız haksızlığa

Son düzenleme:
Bilateral sanık işitme kaybı sağ 57 sol 57 menenjit hastalığı geçirdim 01.10.2006 sigorta girişi 31 oran işitme ve tıp 2 şeker 20 oran başvuru yaptım rapor tarihi eski olduğu için yeniden sağlık kuruluna sevk etti sizce emekli olabilir miyim işitme de en az ne kadar olmalı @OturanBoğa @BnymnYldz değerli bilgilerinizi bekliyorum

@İsitmemuhammed,
Bende implant yok ve hastalığımın üzerinden 13 yıl geçmiş. 10 yılı geçene implant yapılmaz.bunu nasıl değerlendirilir.

sağ ve sol iki kulakta da 120 db kaybı olan kaba tabirle komple hiç duymayan vatandaşa da emeklilik için implant gerekmiyordur sanırım.

hastalık listesine göre orta düzeyde çalışma kaybı gibi duruyor ama var mı bu durumda olan?

Üst Alt