Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yurt dışından araç alımında vergi ve motor sınırlaması nasıl olacak?

Valla kardeşim diyalog halinde olalim bende getirteceğim ama almanyadan. Ama o dediğin fiyata gercekten bende ilk basta inanmadim attigin linke baktim öyle yaziyor ama hasarli oldugu icin o fiyati verirler belki ama bende buldum hasarli 55-60 bin senin buldugun iyiymis. Yanliz 2017 nin Türkiyedeki fiyati ne bu önemli çünki benim gümrüklerde görüstüklerim zaten tam bilmiyorum yeni cikan yasayi en iyisi ankarayi arayayim dedim o biliyor ama o model suv diyince kazali dedim fark etmiyor diyor adam bana Türkiyede o araba 500 milyar diyor. Ula diyecem vergiyle o paraya cikiyor bunu icimden diyorum :) yurtdisinda ucuz diyorum olmaz diyor Türkiyedeki fiyati önemli diyor.

Valla bende 2015 lere bakmaya basladim. Ve arkadasin dedigi gibi kasko deger listesi diye birsey var oradan bakıyorlar fiyatlarina galiba çünki biri öyle söyledi biri expertize göndeririz dedi tam bilmiyorlar yani yapacaklarini ama o listeye göre bakacaklar gerisi insiyatiflerine kalmis bakalim ne edeceğiz. Sende birsey öğrenirsen bana bilgi verirsen sevinirim. Ben araştırmaya devam ediyorum simdiye kadar ogrendiklerim bu iletisimde kalalim.

Mami Junior
Bu dediğim araç en fazla 7500 dolara gelecek.Fakat asıl konu bu aracın Türkiyede emsal değeri.Daha önce böyle bir uygulama var mıydı onu bilen varsa yazsın.Daha önce de 2016 BMW x5 hibrit bir araç için 16200 dolara pazarlık yaptım. Bu fiyat Türkiye teslimi. Türkiyede mevzuatı tam bilemediğim için geri kaldı.Yurt içinden alımlarda 200 bin üst limiti getirildiği gibi yurt dışı alımlarda da 200 bin tl limit getirilmesi kötü olmuş.Yada bu araçlar için 5-10 yaş sınırlaması getirilmesi gerekirdi.

nicholas_7007
Normal araçlarda çok ucuz Gürcistanda.Yukarıda yazdım hasarsız x5 hibrit 2016 model için 16200 dolara anlaşmıştım.Ama Türkiyede emsal değerinden dolayı vaz geçtim.Siz bence Mersin gümrüğüne bir sorun.Be görüştüm sorun çıkmaz dediler.Ama konuyu bilmiyorlar.Bu 200 bin lira limiti yeni mi getirilmiş.Ayrıca bu hibrit araçlardan Türkiyede yok.Peki bunu nasıl emsal gösterecekler.Ben araştırmaya devam ediyorum.Sizinle irtibat halinde olalım.

valla yeni çıkan yasa ile ilgili gümrüklere bilgilendirme yapılmamış. bize yazı gelmedi diyorlar. hala 1.6 sınırı var zannediyorlar. bende rizeden almayı düşünüyorum. yukarı modeller çok fazla olduğu için 2015 lere bakmaya başladım. kasko değer listesinde 300 bin baktığım araç ama bakalım geçirebilecekmiyiz gümrükten bakalım. insallah bi sorun çıkarmazlar. bakıyorum daha tam bir araştırma yapacağım net bilgi alırsam ona göre hareket edeceğim. sende birşey öğrenirsen haber ver kardeşim.

kardeşim bide senin verdiğin sitedeki araç için belirlenen fiyat açık artırma fiyatı ve bu açık artırmada çok çıkar üzerine bence bide araç amerikada. yolda diyor ama gürcistana gelecek galiba. çokta filimler dönüyor oralarda bizim oralardan getirenler var ama nasıl edeyler bilmiyorum.

Ben dün bir gümrükçü ile görüştüm. % 90 ve üzeri engelli araç alımları ile ilgili 200 Bin TL sınırlaması bir yönetmelikle çözülecek,aksi takdirde bu fiyatlara yurt dışından tertibatlı bir aracın bulunmasının zor olduğunu söyledi bana.
Sitesini verdiğim araç en fazla 7500-8000 dolara alırsın.Kaporta yaptırma masrafı da dahil.ABD de bulunan ve Gürcistana getirilen araçlar orada trafikten men edilmiş araçlar.Sitede detaylı incelerseniz 2015 model bir araç dahi 3-5.000 km olabiliyor.ABD den sen ben zaten açık artırıma giremezsin.Gürcü bir vatandaş giriyor ve 300-500 dolar ödüyorsun.
Türkiyede konuya açıklık getirilsin ben hemen getirmeyi düşünüyorum.

anladım.hayırlısı o fiyata verecekse iyi fiyat. ben almanyadan kazalılara bakıyorum en düşüğü 12000 euro. ama yasa resmi gazetede yayınlandı. nasıl bir yönetmelik çıkarılacak ki çıktı zaten. nerde bu gümrükçü mersindemi getirtsek arabayı bizim işimizi halledebilir mi acaba? kazalı getirelim burda yaptırırız gümrükte fiyatını düşürürler onu öğrenebilirmisin.

Arabayı kazalı buraya getirmek akıl karı değil.Sanırım gümrükte de sorun çıkartırlar.Türkiyeden pert olan araçları orada çok düşük fiyatlara yaptırıyorlar.Araba fiyatları çok ucuz.Mesela ben 2016 BMW x5 hibrit aracı 165000 dolara 1. elden aracı ABD den direk getiren kişiyle pazarlık yapmıştım.El değiştirdikce aynı araba iki-üç katına çıkıyor.
Kanunlar her zaman için açıklayıcı olamaz.Bu nedenle tüzük ve yönetmelik çıkartır ilgili bakanlıklar.Beklemek lazım biraz daha

nicholas_7007
Daha önce bir kaç yere yazdım tekrar yazayım. Aracı hibe olarak da alsan 100.000 EURO'ya da alsan gümrükteki fiyat listesine göre aracın fiyatı belirlenir. O liste de aracın üretim yılındaki satış fiyatıdır. Mesela 2016 model xxx araç o sene sıfır fiyatı Almanya'da anahtar teslim 50.000 EURO sen bu aracı bugün 12000 Euro'ya aldın yada sana bu araç bugün hibe edildi. Gümrük 2016 model olan o aracın bugünkü değeri değil 2016 yılındaki 50.000 EURO üzerinden hesaplama yapar.

metehan50*
Kazalı aracı gümrükten geçirmezler, sakın o riske girmeyin. Ha aracı aldıktan sonraki tarihte, sen aracı aldıktan sonra polis tutanağı varsa sorun olacağını sanmıyorum.

tüzük,yönetmelik bilmiyorum çıkarırlar mı ama daha resmi gazetede çıktığından bile haberleri yok kaç ay oldu. bulabilirsem kazalı almayı düşünüyorum. alıp almanyada yaptırıp öyle getiricem. dediğim gibi kasko değer listesinde 303 bin bakalım geçirttirebilicez mi veya ne yapacaz bilmiyorum.

Niye böyle fantezilere giriyorsunuz anlamış değilim açıkcası.

X5 e binme , X1 e bin, illa ultra lüks arabaya binmen gerekmiyor.

Böyle macera işlere gireceğinize Subaru, Mazda gibi butik üreticilerin araçlarını yurt içinden alsanız daha uygun olur. Hacim sınırlaması Toyota'nın yerli üretim CHR modeli başta olmak üzere 1.8lt motor hacimli hibrit otomobilleri için kaldırıldı. Subaru ve Mazda'ya da piyango vurdu. Millet keyfinden Fiat, Renault, Toyota, Honda almıyor. Servis yaygınlığı, piyasada parça bulunabilirliği ve hepsinden de önemlisi engelliler alakalı mevzuatı takip etme ve tertibat konusunda en tecrübeli markalar bunlar.

Mami Junior

Bu bir fantazi değil.Başka ülkedeki engellilere tanınan hakları bizlere de tanınmasını istiyoruz.Türkiyede % 90 engelli her çeşit araç alabilirken ,yurt dışından alımlarda illa minibüs çeşidi araç isteniyor.Bu uygulamalar tamamen yanlış bir uygulama.

x5 sevdasına insanlarımız çiğ tavuk bile yemeye hazır tabi yine siz bilirsiniz ama nedir bu marka model düşkünlüğü anlamıyorum :)

kunta

Marka model düşkünlüğü değil bu.Benim engelli çocuğum yatalak ve vücut fonksiyonlarını kullanamıyor. Avrupa ve diğer bir çok ülkede devletler engelli için her hizmeti ayağına getiriken bizim ülkemizde bir çok engellerle karşılaşıyor.

sayın kullanıcı zaten engeliniz yok demedik bizlerde engeliniz var çok geçmiş olsun tabiki devletin sizin hayatınızı kolaylaştırması lazım burada anlatmak istenilen şey x5 yerine yerli bir araca binerek te hayatınız kolaylaşabilir demek istiyor devlet bizlere :) bilmem anlatabildim mi metehan50*

kunta

Çok iyi anlattınız da tasarruf tedbirleri sadece engellilere uygulanması sizce bir çelişki değil mi?Kamuya milyonlarca dolar mercedes 500 sl zırhlı araç alınırken engelliye de arkadaş sen dur tasarruf ediyoruz sen 200 bin tl üzeri araç alamazsın mantığı nasıl bir mantık?

merhaba. herkes çok biliyor, ağzı olan konuşuyor, herkes ne alacaksa alsın size ne yok size ne. varsa bir bildiğiniz yardım edebiliyorsanız edin edemiyorsanız neden milletin ne alacağına takıpta yok şunu alma bunu al o milletin aklı yokmu o bakmadımı toyotanın chr hapishanesine çocuğu oturtsan arkaya cama uzanıpta dışarı bakamaz arka hapishane gibi, diğer hibritler gelişmemişken neden riske atılsın deneme aracı gibi, niye gidip arka camları bile çevirmeli fiyat alsın alacak kişi. bizim Türk milletinin bu çekememezlik veya çok bilmişliği kim ne alırsa alsın sadece birbirimize yardım edebilim eğer birşey biliyorsak paylaşmayı bilelim yok şu olur bu olur diye değil insan gibi yardımlaşalım. kanun çıkmadan önce bile forumda 5 kişi bir araya gelip aynı dili konuşamadık. yeter daaa

yurt dışında araba 10 bin ikinci eli malesef ülkemizde insan hayatını kolaylaştırıcı özellikleri olan araçlar 200 binden aşağı araç yok habirede çıkıyor. bende 96 audi vardı 4 cam otomatikti şimdi 2018 model arabada çevirmeli cam var kandırılıyoruz. sırf bir olamadığımızdan oluyor bu bir olalım bir...

metehan50*

İyide kısıtlamananın dogru oldugunu bizde söylemedikki, mevcut kanun buna izin vermiyor o yüzden fantezi yapıyorsunuz dedik.

Hem bu şartlarda öyle lüks araçların bu kadar ucuz fiyatlara gelmesine devlet asla izin vermez, çünkü haksız kazanca sebep olur.

Hemde biz ülkemizde mevcut haklarımızı koruyamadık, görmedinmi yurt içi ötv istisnasında nasıl çırpındıkta anca bu kadarını koruyabildik.

Bizde istiyoruz avrupa şartlarında haklarımız olsun ama ülke şartları ve mevcut durum bu , yapacak bi şey yok tabi suistimalcileride göz ardı etmemek lazım ve onları denetlemeyen devleti.

işte sorun orda denetleyen bir yapı olsa hiçbir sorun olmayacak. ayrıca yurtdışı 10 sene o yüzden buna kimse girmez ve suistimal olmaz çünki kar için kimse 10 sene beklemez. o yüzden yurtdışı için azda olsa esneme yapılabilir ama bakalım.

Engelli yurt dışı araç ithali

Türkiyeden alınacak araçlar için detaylı açıklamaları üç aşağı beş yukarı bilgi sahibi olduk, Fakat Engellilerin Kendi kullananlar için yurt dışından ithal edilecek engelli araçlarda 2000 cc motor hacminde araç ithal edebiliyormuyuz..bir diğer husus ise;örneği 2000 cc lik İthal edilen bir araçta gümrük vergisi neye göre belirleniyor, aracın markasına göremi yoksa sahip olduğu özelliklere göremi belirleniyor.10 bin avroya alınan 2000 cc lik 3 yaşında 2016 model araç yurt dışından geldi, ölçtüler biçtiler bu aracın gümrük vergileri 200 bin Tl nin üstünde dediler bu değerlendirme neye göre yapılıyor, bunu nerden öğrenebiliriz...tşk.

Aşağıdaki resmi gazetede yayınlanandan anlayan var mı?

MADDE 72-
6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının; (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentlerinin parantez içi hükümlerinde yer alan “motor silindir hacmi 1.600 cm³â€™ü aşanlar” ibaresi “hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200.000 TL’yi aşanlar” şeklinde, (6) numaralı bendinin köşeli parantez içi hükmünde yer alan “ile (7) numaralı fıkrası” ibaresi “ve (7) numaralı fıkrası kapsamında ithal edilen eşya ile (12) numaralı fıkrasının (a) bendi kapsamında ithal edilen bu Kanuna ekli (II) sayılı listenin 87.03 G.T.İ.P numarasında “-Diğerleri” satırı altında yer alan mallardan özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi dahil gümrük vergilerine ilişkin istisna uygulanmaması durumunda belirlenecek gümrüklenmiş değeri 200.000 TL’yi aşanlar” şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

[FONT=arial]Muafiyet gümrük vergisi, ÖTV ve KDV’yi kapsamaktadır. Ancak, Maliye Bakanlığı tarafından 05.12.2017 tarihli ve 30261 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "7061 Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 72 nci maddesi ile Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde yapılan değişiklik ile, yurt dışından engelli muafiyeti kapsamında ithal edilen araçlar için, ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listenin 87.03 G.T.İ.P numarasında “-Diğerleri” satırı altında yer alan mallardan özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi dahil gümrük vergilerine ilişkin istisna uygulanmaması durumunda belirlenecek gümrüklenmiş değeri 200.000 TL’yi aşanlar için, ÖTV istisnası uygulanmayacaktır.Muafiyet gümrük vergisi, ÖTV ve KDV’yi kapsamaktadır.[/FONT]

Şimdi yurt dışından 200000 TL'den ve 2000 CC den yukarı araba alırken muafiyet var mı?

Son düzenleme:
https://ggm.gtb.gov.tr/sikca-sorulan-sorular/bireysel/engelli-kisilere-taninan-muafiyetler

Gümrük bakanlığı engelli kişilere tanınan muafiyetler içeriğini güncellemiş. Gümrükten aldığım bilgi ve linkten de görebileceğiniz gibi bizzat engelli tarafından kullanılacak olan otomobillerde 1600 cc sınırlaması devam ediyor. Bizzat engelli tarafından kullanılmayacak araçlar için 2500 cc sınırı kalkmış. Ayrıca yurtdışından gelecek araçlar için de 200.000 TL üst sınırı konulmuş. Türkiyedeki araçlarda motor hacmi sınırlaması kalkması ve yurtdışı araçlarında devam etmesi bence çelişiyor. Uzun vadede değişeceğini sanıyorum.

bence gümrük müdürlükleri daha güncelleme yapmadı bilgi sahibi değiller resmi gazetedeki yeni kanundan. ayrıca kanunda yurt içi yurt dışı diye ayrım yokki bence hepsini kapsıyo ama sadece gümrük müdürlüklerine bilgilendirme yapılacak bu kadar ama ne zaman olacak bakalım.

T.C. Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER)ne yapmış olduğunuz ... sayılı başvurunuz 20.04.2018 tarihinde MUAFİYETLER DAİRESİ tarafından cevaplanmıştır:

Sayın ...,
Başbakanlık İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvuru incelenmiştir.

Engelli kişilerin hangi şartlara tabi olarak hangi tür araçları gümrük vergilerinden muaf olarak ithal edebilecekleri hususu, 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve 2 seri no'lu Gümrük Muafiyet Tebliği ile düzenlenmiştir.

Muafen özel tertibatlı engelli aracını ithal edecek kişinin ortopedik özürden kaynaklanan engelinin bulunması gerekmekte ve söz konusu aracın, gümrük idaresine sunulduğu tarih itibarıyla üç yaşından büyük olmaması gerekmektedir. Engelli kişinin araç Türkiye'ye getirilmeden önce yetkili gümrük idaresine müracaat edip, her ayın ilk salı günü toplanan engelli komisyonundan araç getirebileceğine dair onayı alması gerekmektedir.

Gümrük vergilerinden muafiyet kapsamında engelli araç ithaline ilişkin esasları düzenleyen anılan Kararın 104 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendindeki hüküm gereğince; münhasıran engelliler tarafından kullanılmak üzere ithal edilen özel tertibatlı otomobillerde 1600 cc motor silindir hacmi sınırı bulunmaktadır.

Muafiyet gümrük vergisi, ÖTV ve KDV'yi kapsamaktadır. Ancak, Maliye Bakanlığı tarafından 05.12.2017 tarihli ve 30261 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "7061 Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 72 nci maddesi ile Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde yapılan değişiklik ile, yurt dışından engelli muafiyeti kapsamında ithal edilen araçlar için, ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listenin 87.03 G.T.İ.P numarasında Diğerleri satırı altında yer alan mallardan özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi dahil gümrük vergilerine ilişkin istisna uygulanmaması durumunda belirlenecek gümrüklenmiş değeri 200.000 TL'yi aşanlar için, yurt dışından ithal edilen engelli araçlarında da ÖTV istisnası uygulanmayacaktır.

Söz konusu engelli komisyonu, yetkili gümrük idaresi gibi konuya ilişkin ayrıntılı bilgiye Bakanlığımız kurumsal internet sitesinde yer alan, "Engelli Kişilere Tanınan Muafiyetler" adresindeki broşürden de ulaşılabilir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

Başvurunuz ile ilgili tüm işlemleri BİMER'in internet adresinden takip edebilirsiniz.

Arkadaşlar yurt dışından gelecek araçlarda motor hacmi kalktım? Yani yurtdışından 2016 ikinci el bir Audi A4 mantıklı degilmi?

OturanBoğa

Fikir jimnastiği yapmak acısından atıyorum yurtdışından 2016 model 24.000 yuroya A4 Audi aldık bu fiyat üzerine ne kadar vergi binebilir 200.000 tl yi aşarmı aşmazmı ? bilgisi yada tahmini olan arkadaş yazarsa sevinirim.

Üst Alt