Merhaba,
Açikçasi bazilarimizin karamsar düsünceleri beni oldukça sasirtti ve üzdü. Ama diger taraftan bu kisileri anliyorum, yasadiklari kolay seyler degil, ve bütün kalbimle bu kisilerin de hayatin her seye ragmen güzel oldugunu görmelerini istiyorum.
Ben 10 yasinda felç olmustum, ama çok sükür bugün tripotlarla yürüyebiliyorum. Bacaklarini hiç kipirdatamayan insanlar gibi olmassam da, onlari anladigimi düsünüyorum. Benim de basta bacaklarimda his yoktu, oynatamiyordum ve bana bir süre yürüyemeyecegimi söylediklerinde deliye dönmüstüm. Etrafimda yürüyen insanlari kiskaniyordum. Bu yüzden defnex 'in duygularini anlayabiliyorum. O dönem bana hiçbir sey eskisi gibi olmayacak gibi geliyordu. Cok sükür terapiler sayesinde bugün çok daha iyiyim. Insallah defnex için de ilerlemeler tez zamanda olur. Su an 24 yasindayim ve durumuma alistim, tripotlarimi bedenimin bir parçasi gibi görüyorum
Bugün biliyorum ki engelli olmak dünyanin sonu degildir. Her insanin bir sorunu var. Biz engelimiz yüzünden istedigimiz her seyi yapamiyoruz, Allah bizim sinavimizi bu sekilde vermis, baskalarina baska türlü (fakirler, yetimler, aile içi siddet görenler, depremzedeler, sehit aileleri.... Bu dünyada sorunsuz insan var mi sizce ?). Allah kimseye kaldiramayacagi yükü vermez diye düsünüyorum. Belki inançli oldugum için durumumu kabullenmem daha kolay oldu. Her halükarda ben bu hayati seviyorum, bütün kusurlarina ragmen vücudumu seviyorum ve her sey için Allah'a sükrediyorum.
Ayrica her iste bir hayir olduguna inaniyorum. Simdi bazilariniz der "yürüyememenin nesi hayirli" ? Kendi açimdan mesela, beni daha çabuk olgunlastirdi, çevremdeki diger güzellikleri fark etmemi sagladi, ve insanlarla empati kurabilmeyi ögretti. Elbette zor anlarim oldu, isyan ettigim oldu, kendimi ise yaramaz ve yük olarak gördügüm oldu ve kosabilmeyi özlüyorum, tamamen bagimsiz olmayi isterim. Bunlar sanirim normal duygular. Belki bilinçaltimiza engelli olmanin kötü bir sey oldugu, engelli insanlarin bir ise yaramadigi yahut acinacak kisiler oldugu bir sekilde yerlesmis. Bunun için sanirim ilk basta bize dünyanin sonu gibi geliyor. Iste engelli olmam basta bunlarin yanlis oldugunu gösterdi. Basta okula bile gitmek istemedim, doktorlar bile benimle hemfikirdi, ama annem beni zorla gönderdi ve çok sükür bu sayede gelistim. Engelli de gayet güzel yasanabilecegini gördüm, her istedigimi yapamasam da kendimi baskalarindan farkli görmemeyi ögrendim. Ve bugün engelimle barisigim. Kimse beni begenmez diye düsünüyordum, su an bir erkek arkadasim da var. Engelim yüzümden kendimi digerlerinden uzak tutmadim, ben de tekerli sandalyemin üstünde top oynadim, tirmanamayacagim yerlere esek sirtinda çiktim
Tabii çevremdekiler bana çok destek oldu.
Ayrica farkettim ki ben kendime acimaktan vazgeçip, aksine benim de diger insanlar kadar degerli oldugumu kabul ettigimden beri, insanlarin da bana saygisi artti. Her seyden önce kendinizi sevmelisiniz. Her insanin iyi taraflari ve kötü taraflari vardir. Kendimiz bütün eksiklerimiz ve artilarimizla kabul etmeliyiz. Eger biz kendimizi sevip saygi duymazsak, baskalarindan bunu yapmalarini nasil bekleyebiliriz ki ?
Hatirliyorum fizyoterapistim bana benim tamamen iyilesmemden çok bana engelimle nasil yasayabilecegini ögretmek istedigini söylemisti. O zamanlar sinirlenmistim, ama bugün ne demek istedigini çok iyi anliyorum. O zamanlar hiçbir seyi kendi basima yapamazdim, yikanirken, yatarken hep yardim gerekiyordu. Bugün özel islerimi kendim görebiliyorum. Defnex'e de tavsiyem, tabii ki mümkün olan bütün tedavi yöntemlerini denemen ve mümkün oldugunca durumunu düzeltmen, ama ayni zamanda kendini her olasiliga hazirlaman ve hayatini engeline göre ayarlaman. Su an belki farkinda degilsin ama unutma ki birçok insana göre sanslisin, en azindan bize mesaj atabilecek güce ve imkana sahipsin. Ayrica normal terapinin yaninda psikoterapinin de gerektigini düsünüyorum yeni sakatlananlar için. Eger kendimizden kötü durumdakilere dönüp bakmassak hep bizden iyi durumdakilere bakarsak hiç mutlu olamayiz ve bizden kötü durumda olan insanlara saygisizlik etmis oluruz.
Cok uzun yazdim kusura bakmayin. Karamsar olan arkadaslarimiza bir sekilde bardagin dolu tarafini göstermek istedim.
Sevgiler.