Merhaba,
ronaldo7 demişsin ki:
Acaba 2 adet yerine 1 adet 12v 40a yeni jel akü alsam diğer bitmiş akülerle birlikte taksam kullanabilirmiyim.
önce hemen direkt cevabı vereyim:
kullanamazsın!
elbette, bağlantıları filan yapar ve "kullanırsın" da, o yaptığın işten sadece 2 adet kötü sonuç alırsın...
neden mi?
1- kullanım/deşarj: yeni akü 100% enerji performansına sahip olacak, oysa eski akü belki 60% enerji perf... yeni akü hem kendisinden istenen enerji için güç harcayacak, aynı zamanda eski akünün eksik enerjisini tamamlamak için güç harcayacak, daha çok ısınacak, daha çabuk tükenecek ve toplam ömür süresini daha hızlı bitirecek...
2- şarj: eski akü eksik enerjisini tamamlamak için daha yüksek akım çekecek ve kapasitesi daha azaldığı için kısa sürede full şarj olacak ve gerilim değerini yükseltecek, oysa bu sürede yeni akü belki de daha 50% şarj olacak, ancak yeni olduğu için onun gerilim değeri zaten yüksek olacak ve şarj aleti iki aküyü de full şarj oldu olarak kabul edip şarj işlemini kesecek, bu yüzden yeni akü aslında hiçbir zaman full şarj olamayacak...
şimdilik bu konuya bir ara vereyim ve diğer konulara bakalım...
#1- demişsin ki:
aküleri ölçtürdüm 12.8 ve 12.9 değerleri çıktı
bu iyi bir sonuç, çünkü akülerin sana geldiğinde sağlam olduğunu ve bugüne kadarki kullanım boyunca düzgün şekilde kullanıldığını gösterir, eğer değerler farklı olsaydı, mesela 12,8 ve 11,9 gibi, o zaman akülerde üretim hatası olabileceğini ve garantiden değişim isteyebileceğini gösterirdi.
#2- demişsin ki:
10 ay neredeyse hergün sürekli full deşarj oldu.
Şimdi full şarj olunca 5 km sonra bayılıyor.
sanıyorum ilk satırda bir hata yaptın "full deşarj" değil de "full şarj" yaptım demek istedin, yani, "full şarj yaptım, 10 ayda bu kadar kayıp olmaması gerek" niyetine...
yoksa gerçekten 10 ay full deşarj yaparak kullandıysan Türkiye'de üretilen en kaliteli jel aküleri satın almışşsın demektir, 10 ay full deşarj mucize!
şimdi kaseti az geri alıp bu defa düzgün şekilde oynatalım Uuurcuum!
10 ay neredeyse hergün sürekli full şarj oldu.
Şimdi full şarj olunca 5 km sonra bayılıyor.
şimdi buna cevap verebilmek için bazı konuları bilmek lazım, ilk zamanlarda kaç km gittiğinde yeşil ledlerden eksilme başlıyordu? ilk zamanlarda eve dönüşünde hangi renk ve kaç adet led yanar durumdaydı? akülü sandalyeni çoğunluk kaçıncı viteste kullanıyorsun, 3 led, 4 led, full 5 led? yolculuklarının geneli yüzde kaç tırmanış, yüzde kaç düz yol? tırmanışları kaçıncı viteste çıkıyorsun? akülü sandalyeni ne sıklıkta kullanıyorsun? vesaire...
bu konuları bilmiyorum ama birkaç önemli şeyi biliyorum:
a- vollex w123 marka aracım.
b- 2 adet 12v 40a ssb jel akü
c- 5 km
a- wollex w123 - verimsiz motorlara sahip ortanın altında bir kaliteye sahip bir akülü sandalye
b- ssb jel akü - ortanın üstünde kaliteye sahip, TSE belgesiyle daha inandırıcı bir güven veren milli ve yerli
bir akü firmasının ürünü
c- 5 km - şimdi bu rakamı öylesine gelişigüzel yazmadıysan ve gerçeklik payı varsa ve senin ifadenden (yahu 5 km'de bayılıyor, oysa yeni aldığımda 10 km yapıyordum, bu kadar çabuk ömür tükenir mi?) gibi bir düşünce sezerek şöyle diyebilirim,
evet ne yazık ki, wollex w123+2Xssb12v40ah+10 ay+ortalama 8 km= bayılma... çok şaşırtıcı bir sonuç değil...