Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç alım süresi 10 yıla çıkartıldı ve menşei kısıtlaması getirildi

@OturanBoğa,

Bugün vergi dairesi gidip soracaktım gitmeme gerek yok artık

@OptimusPrime,
Resmi Açıklama lara istinaden yazdım sözde suistimal ler varmış devleti zarara ugratmislar ondan dolayı yazdım 2.el olursa aynı düzenle geçerli olur mu

Adaletsiz Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hizip Partisi Ortaçağ zihniyeti uyguluyor Engellileri canlı canlı gömüp DEM
lilerle halay çekerler...Avrupa Kıskanıyor

Bu sarı sitede satılık Engelli araçları bölümünde CARSEN otomotiv var bunlar dün ve bugün için onlarca ilan vermiş yeni yasaya aykırı olan araçların tamamını satıyor bu nasıl oluyor bilen var mı?

@titan,
aman dikkat et. sarı site dolandırıcı dolu. bu firmayı bilmiyorum ama ya yeni yasadan haberleri yok, ya ilanları kontrol etmiyorlar yada art niyetliler. aman haa hiç kimseye engelli aracı satıyoruz diye kapora filan gönderme

Antalya Vergi Dairesinde Muratpaşa ötv birimine ulaştım. Gelen kanunun geriye işlediğini doğruladılar. Tebligat da yok ortada ama sistem reddediyormuş. Hatta dediklerine göre benim gibi 5 yılını doldurup yeni araç için başvuru yapan birine 5 yılı daha var diye uyarı çıkmış. Memurlar da kesin konuşamıyor ama sistem zaten yapılanmış. Aracımı sattım şu an aracım da yok. Geçmiş olsun arkadaşlar...

nisan ayında 5 yılı dolacak aracımın, benim merak ettiğim nokta bu aracın satışını yapabilecek miyim ?

Valla konuştum hocam kendisi de Anayasa mahkemesini işaret etti. Bu konu ancak STK'lar ile dillendirilip mahkemeye taşınabilir diye düşünüyorum. Yanlışım varsa düzeltin. Komik tarafı pandemi sonrası özel sebeplerden ötürü aracımın ÖTV borcunu ödeyip satmıştım. Yıllardır ikinci el araçlardan gerçekten sıtkım sıyrıldı. 2 defa değiştirmek zorunda kaldım çıkan arızalara bir araba parası daha verdim abartmıyorum. Şimdi bi 5 yıl daha dişimi sıkmam gerekeceğini öğreniyorum. Fıkra bu kadar...

@black bishop,
Görünen o ki satabileceksin ancak yeni araç almana izin vermeyecekler. Aracından memnun isen şu anki durumda satma bence

O kadar çok bilgi kirliliği var ki. Ben hala net bir cevap göremedim. Bizzat deneyen yada soran varsa yazabilir mi?

Ben 5 yılı dolan aracımı Kasım ayında satmıştım. Ve tekrar ÖTV muaf araç hakkım gelmişti. Limitten dolayı almayarak beklemiştim.
Şuan araç almak istesem önceki aracı satmama ve hakkım zaten açılmasına rağmen bu hakkımı tekrar kapatarak üzerine 5 yıl daha mı ekleyecekler?
5 yıllık sürenin yasadan önce dolup o hakkı kazanmanın hiç bir önemi yok mu?

Net bilgi yok hiçbir yerde.
Araç bayilerinin büyük bir kısmı maliyeden gelecek yazıyı beklediklerini söylüyorlar.
Buna karşın Kasım ayında aracını satan bir kişinin yeni araç almasında sorun olmayacağını söyleyen de var. Bizzat şahit olduğum için yazıyorum.
Ancak vergi daireleri bir hafta gibi bir süre içerisinde yazı geldikten sonra işlem yapacaklarını söylüyorlar. Başvuruları bekletiyorlarmış.

@KKELEBEKK,

alacağım arabayı ayırmıştım kaporayı vermiştim hepsini iptal ettim mecburen zaten. Artık o kısmı da geçtim yapacak bir şey yok. Yeni kritere göre bakıyordum.
Arabayı da satmış olduk geçen ay. Arabasız kaldık. Yani bari kanundan önce satıp alma hakkı olanlara dokunmasalar. Baştan bilsek elimizdeki aracı satmazdık bir süre daha en azından.
net bilgi gelse de ona göre araç baksak hayırlısıyla artık.

@KKELEBEKK,

Bana bunu söyleyemediler. Konuştuğum memur "sizin gibi 5. Yılını bitiren başkaları da bize başvurdu. Sistem kabul etmiyor kalan süre 5 yıl hatası alıyoruz. Bizim de yapabileceğimiz birşey yok." Dedi. Düne kadar bana da tebligat gelmedi tüm işlemleri bekletiyoruz belli birşey yok diyorlardı...

Arkadaşlar,
Hukukta emsal bir uygulama varsa bunu emsal gösterirseniz karar lehinize çıkar.

Şimdi A kişisi 2018'de araba aldı ve 5 yili dolunca aracını satıp,yeni aracını 2024 yilinda aldı.

B kişisi de 2018'de araba aldı ,5 yılını doldurunca aracını satti ama sıfır araç almadi. 2025 'de başvuru yaptı ama vergi dairesi hayır alamazsın 10 yılı bekle,dedi.

Bu bile emsal teşkil eder.

Bilindiği üzere 2024 yılının özellikle son yarısında Hükümetin engelli haklarının kısıtlanmasına yönelik çalışmaları hızlandı.
Önümüzdeki kısa dönemde engelli çalışanların vergi indirimleri ve emeklilik koşullarını daha da geri götürüleceğinin sinyallerini görüyoruz. Hükümete yakın olan basına yansıdığı kadarıyla 2025 yılının hemen ilk günlerinde engelli bireylerin kazanımlarının iyice sıfırlanacağının belirtilerini görmekteyiz.
25 Aralık 2024 günü TBMM de kabul edilen yasayla engellilerin ÖTV siz araç alma hakları hem 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı ve hem de yerli üretim bahanesiyle birkaç alt model araçla sınırlandırıldı.
Bu haksızlığın bir nebze giderilmesi için CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e bir mektup gönderdik. Ana Muhalefet Partisi sıfatıyla konuyu Anayasa mahkemesine taşımalarını talep ettik.
Sayın Özgür Özel’e mektub yazılmıştır

Engelliler Konfederasyonu Başkanı

Son düzenleme:
@karakaya,
yasadan önce satmasına gerek olmadan da 2. Aracı alabilirdi 5 yılı doldurduğu için.
Aslında soru şu, 5 yılını doldurup yeni araç almaya hakkı olduğu halde yeniden değerleme oranını beklediği için çıkan yasayla mağdur edilen engelli arkadaşlar hukuken birşey yapabilir mi? Hakkı olduğu halde hakkını kaybetmiş oluyor çünkü.

@abdcol,

Ben bir iki hafta daha bekleyip durum aleyhime olursa mahkemeye vermeyi düşünüyorum. Benim yasadan bile haberim yokken sattığım araç için 5 yıl daha beklemem kadar saçma bir durum olabilir mi ?

Bu yasanın çıktiğı tarihin esas alınması gerekir. Yasadan önce araç almış yada satmiş engelliler için de bağlayıcı olması hiukuki olmaz. Aksi halde bu haklarınızin olmadığına dair size tebligat yapıldıktan sonra maddi ve manevi kayıplarınızın da tazminini içerecek şekilde idari dava açarak hukuki haklarınızı talep etmeniz gerekecek. Hazine ve Maliye Bakanlığının Hukuki göruşünü oluşturacak ve vergi dairelerine iletecek birimi konuyu daha makul, hukuki değerlendirerek, sorunu çözebilir. Bakanlık merkezinin resmi hukuki görüşünün yazıldıktan sonra konu netleşir yakında. Vergi daireleri, kendilerine iletilecek bu görüşü bekliyor olabilir. Şuanda özellikle zor durumda olan engelli arkadaşlar, Hazine ve Maliye Bakanliğına, ilgili merkez birimlerine eposta yolu ile dilekçe kanununu da ilgi tutarak sorunlarını, taleplerini yazılı iletebilirler ise Maliye bakanliğı daha öncelikli olarak konuyu inceleyerek, vergi dairelerine aydınlaticı bir bilgi iletir muhtemelen. Kendi sistemindeki, ekranindaki uyarıyı da, vereceği resmi hukuki görüşü olumlu ise kaldırır.

@Polmiks,

kardesım senın surucu olmaz durumun vardır olamıyorsundur . bizde oyle nbır durum yokki . senın gercekten surucu olamaz bır engelın var ıse zaten olmaman lazım . sana durup duruken hıcbır doktor surucu olamaz dıyemez . sne korkarsan ben korkarsam bunlar ıstedıgı gıbı at oynaatır kusura bakma

@egemmm,
Sürücü olamaz durumum yok :)
Sürücü olur komisyon kararı geldi hatta ehliyetimi bile aldım.
Doktorlar Ehliyet bile olsa sürücü olamaz raporu vermenin yoluna bakıyor.
Komisyon kararı ve ehliyetim olduğu halde olamaz demeye çalışıyorlar.

@Hüseyin İlik,

Yapay zeka dedi ki :

Hayır, 27 Aralık 2024'te yayımlanan 7537 sayılı Kanun ve ilgili Cumhurbaşkanı Kararı, sizin durumunuzu etkilemez.

Neden Etkilemez?

Siz 2020 yılında engelli sağlık kurulu raporu ile ÖTV istisnası kapsamında araç almışsınız ve bu araç satılmış.

Bu tarihlerde yürürlükte olan düzenlemeye göre, ÖTV istisnası ile araç alan bireylerin 5 yıl içinde aracı satmaları durumunda fark ÖTV ödeyerek satışı gerçekleştirmeleri gerekiyordu.

27 Aralık 2024’te yürürlüğe giren yeni düzenleme, bu tarihten sonra yapılacak araç alımlarını ve ÖTV istisnası süreçlerini etkilemektedir.

Sizin Durumunuzda:

2023 yılında aracı sattığınız için, 2025 yılında yeni bir araç alabilirsiniz.

Yeni düzenlemede belirtilen %40 yerli katkı oranı şartı ve 10 yıl kuralı, 27 Aralık 2024'ten sonra alınacak araçları kapsar.

Bu nedenle, 2020-2023 yılları arasındaki işlemleriniz mevcut mevzuat çerçevesinde değerlendirilecek ve eski düzenleme hükümleri uygulanacaktır.

Özet: 2025 yılında, 5 yılınız dolduğunda tekrar ÖTV istisnası ile araç alabilirsiniz. 27 Aralık 2024’te çıkan düzenleme, bu sürenizi etkilemez.

Son düzenleme:
@egemmm,

15 yıllık sürücü olup aktif şekilde de araç kullanmama rağmen bana sürücü olamaz dediler ilk komisyonda :) "Sürücü olmaz durumun vardır" derken kime göre neye göre bu değerlendirme ? İlk komisyon sürücü olamaz derken sonraki 2 itirazın her ikisi de sürücü olur kararı verdi. Hangi doktor durup dururken "sürücü olamaz" demiş oluyor bu denklemde. Arkadaşın itiraz etmeyeceğim fişleniriz çıkışıyla sizin ona yapmış olduğunuz bu dönüş arasında pek bir fark yok. Yıllardır ehliyeti olup araç kullanan arkadaşların sürücü olamaz kararlarıyla nasıl perişan olduklarını forumdan takip etmenizi tavsiye ederim

@Black.Eagle,

Hocam şansınız varmış 3. komisyon olumsuz karar verseydi 2-1 olur kaybederdiniz. Yaptığınız masraflar ve kullandığınız izinler de boşa giderdi. Bizim gibilerin hayatı tek bir doktorun keyfine kalmış. İtiraz edersek 2 şehir gezer 2 sinin de olumlu sonuçlanmasını bekleriz ama tek bir doktor kararı ile sürücü olamaz diyorlar.

Üst Alt