Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç alım süresi 10 yıla çıkartıldı ve menşei kısıtlaması getirildi

2025 ÖNCESİ ALINAN ARAÇLARI ETKİLEMEZ,YENİ ALACAKLARI ETKİLER

Şimdi bu özellikle yerli konusunda iki kelam etmek gerek. Özellikle ülkemizde üretilen sözde yerli üretim araçları tercih edilememesi üzerine engelli indirimi konusunda pastadan pay almak isteyen bir kitle var. İstediğim aracı alırım. Ama tabi işin içinde engelli indirimi olunca biz satalım modunda olan bir kitle var özelikle %20 yerli mevzusu da bundan geliyor. Senin donanım olarak hiç bir olmayan aracını neden alayım? Arkadaşlar AKP geldiği zamandan bu yana engelli haklarını yerle bir etti. Etmeye devam ediyor. Ve artık ÖTV bir tırpan geldi. Artık AKP bozmadığı bir düzen bırakmadı. Şimdi engelli vatandaş git, şimdi engelli yakını git soğan ekmek yerim diyen arkadaşlar ile birlikte AKP oy ver. Oldu mu?

Bu ülkede hiçbir şeyi öngöremiyorum. Elimizedeki aracı da sattım yeni limitle daha uygun araç alabilirim diye. Lanet olsun böyle düzene

@turan1977,
evet 2025 öncesi alınacak araçları etkilemez. ancak bu sorunlara hep birlikte ses çıkarmalıyız. bugün etkilemezse yarın etkileyecek herkesi.

@Engelliolmak, olayı güzel bir şekilde özetlemişsin. %20 yerli üretimden vazgeçilir ama mümkün değil bu saaten sonra

@N3FR3T, nasıl sesimizi yükselteceğiz sahipsiz bir kitle engelliler

@Hemofili A
Resmi gazetede yayınlanmadı bildiğim kadarıyla, geçmişe dönük olmaz, resmi gazetede tarih belirtmez ise( 1 ocak 2025 tarihi itibariyle yürürlüğe girer gibi ) resmi gazete yayın tarihi itibariyle geçerli olur , umarım şu 3-5 gün içinde tescil alırsın.

ÖTV İndirimi kullanabilen ve hakkı Milleti trafikten men etmeleri yetmedi şimdi ÖTV indirimi kullanabilen engellileri de sınırlayabildikleri kadar sınırladılar :)
yemin ediyorum rezaletten başka bir şey değil Europa da adamlar o kadar hassas ki bir kaç parmağı ile bile direksiyonu kullanabilen düzenekler yapıyor.

2025 ÖNCESİ ALINAN ARAÇLARI ETKİLEMEZ,YENİ ALACAKLARI ETKİLER
Önemli olan kısım o değil. Önemli olan engelli vatandaşın hakkının tırpan vurulmak istenmesi. Ülkenin ekonomisini engelli bozmadı, ülkenin ekonomisini memur, emekli, asgari ücretli bozmadı. Ülkenin ekonomisini AKP ve MHP birlikte bozdu. Ve faturayı da millete kesmeye çalışıyorlar. Bugün ülke de seçim olsa AKP ve MHP gitse bile ülke 50 Yıl kendine gelemez. İşte soğan ekmek yiyen kişilerin ülkeyi getirdikleri yer tam da burası. Yarın bir gün çıkarlar MTV de kaldırdık derler . Hakkımıza sahip çıkmaz ise olacak olan şimdiden belli.

@ipkins,
Aklın varsa sesini çıkartma kır dizini otur evinde işini yap.
Sesini çıkartırsan problem yaşarsın. Engelli hakların varsa bir şekilde elinden alınır, Mesela bir şekilde komisyona yolun düşerse sudan sebeplerle ehliyetin elinden alınır yada seni aylarca uğraştırırlar. işsiz kalabilirsin sesini çıkarttığın da yanına kâr kalır.
bu sistem ile uğraşılmaz hatta seni içeri bile alırlar en basiti TCK 216 dan 2-3 hafta içeri alırlar aklın başına gelir. Ben diğer eklenecek maddeleri saymıyorum bile senin arkan sağlam değilse çok sesini çıkartma zararlı sen çıkarsın.

Arkadaşlar, ben aşağıdaki dilekçeyi Cimer'e gönderdim, etkili olacağını çokta düşünmüyorum ama tepkisiz kalmaktan iyidir.. Bence sizlerde buna benzer şikayetlerde bulunun.

Dilekçe:

Sayın Yetkili,

Engelli bireyler olarak, hayata eşit şartlarda katılma mücadelemizde teknolojinin sağladığı yenilikler ve imkanlar bizim için vazgeçilmezdir. %92 engelli bir birey olarak, araçların sadece bir ulaşım aracı değil, aynı zamanda bağımsızlık ve özgürlük kaynağı olduğunu her gün deneyimleyen biri olarak, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle getirilen 10 yıllık araç yenileme süresinin bizleri ciddi şekilde mağdur edeceğini belirtmek isterim.

Teknolojik gelişmeler sayesinde, her geçen gün engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak yeni araçlar ve donanımlar sunulmaktadır. Ancak, 10 yıllık süre, bu teknolojik yeniliklerden yararlanma imkanımızı büyük ölçüde kısıtlamaktadır. Bu durum, hem güvenlik hem de konfor açısından yaşam kalitemizi olumsuz etkilemektedir. Örneğin, daha düşük yakıt tüketimi, daha yüksek güvenlik standartları ve engellilere özel yeni donanımlar gibi yenilikler, araçlarımızı düzenli olarak yenileyemediğimiz takdirde bizlere ulaşamayacaktır.

Elbette ÖTV muafiyet sisteminin suistimal edildiği durumlar olabilir. Ancak, suistimallerin önlenmesi için tüm engelli bireylerin cezalandırılması yerine, daha etkili denetim mekanizmalarının hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bizler, toplumun eşit bireyleri olarak, bu tür denetim mekanizmalarının gelişmesiyle haklarımızın korunacağına dair inancımızı korumak istiyoruz.

Siz değerli yetkililerimizin, bu düzenlemeyi yeniden gözden geçirerek, biz engellilerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini göz önünde bulunduracağınızdan eminim. Hayatlarımızı kolaylaştırmayı amaçlayan düzenlemelerin, özgürlüğümüzü ve hareket alanımızı kısıtlayan sonuçlar doğurmaması adına gerekli hassasiyetin gösterilmesini içtenlikle talep ediyorum.

Saygılarımla,

Emine Hanım demiş: "şiir gibi yaşıyoruz"
Siz de şiir gibi yaşıyor musunuz?

eminim ki burda hükümeti eleştirenlerin çoğuda ona oy verenlerdir,herkes dert yanıyorsa bu adamı istemiyorsa nasıl seçimi kazanıyor anlamış değilim,yani bir kerede kılıçdaroğlu denenseydi ne olurdu yani alevi insan değil mi,

akepeye oy veren engelliler, nasıl, iyi mi? eğleniyormuyuz? sondanızın, bezinizin, ilacınızın, tekerlekli sandalyenizin, kanedyeniniz ve kullandığınız daha birçok hayati malzemenizin ödemesini sizlere yavaş yavaş kitlediler ama ses çıkarmadınız. devlet'in asli görevi olan engellisine sahip çıkma, ezdirmeme politikasını yerle yeksan ettiler ama sizler oy vermeye, reyiiiiiz diye alkışlamaya devam ettiniz. bu günden sonra bineceğiniz otomobillere de artık veda edebilirsiniz. kaliteli, insan gibi yaşamanıza destek olacak araçlar yerine, traktörden bozma egea'nız ile tekerlekli sandalyenizide aracınızın arkasına bağlayarak yaşamaya çalışırsınız. biz sizlere yapmayın, etmeyin, hepimize yalan söylüyorlar deyince bize pkk'lı, fetö'cü, terörist, pis kemalist, ateist, zındık diye hakaretler ettiniz. (ayrıca kemalist olmak benim için onur ve şereftir. gurur duyarım) kısacası size müstehak. hakettiniz. artık sizlere acırsam namerdim.

Bir haber sitesine göre alınabilecek araçlar şöyleymiş:

Fiat Egea ailesi
Renault Clio
Renault Megane
Renault Duster
Toyota Corolla
Toyota C-HR
Togg T10X
Hyundai i10
Hyundai i20
Hyundai Bayon

Valla egea 10 değil 40 sene kullanılacak araba aslında.

Türkiye’de Üretilen Otomobiller​

Fiat Egea
Ford Transit Custom Van
Ford Tourneo Custom Minibüs
Ford Transit
Hyundai i10
Hyundai i20
Hyundai Bayon
Mitsubishi Colt
Renault Clio Hatchback
Renault Duster
Renault Megane Sedan
Togg T10X
Toyota C-HR
Toyota Corolla
Volkswagen Transporter & Caravelle

Arkadaşlar meclisten geçen bu durum Cumhurbaşkanının onayı ve resmi gazete de yayımlandığı günden itibaren geçerli olur,

Engelli araç tedarik eden bir arkadaşla görüştüm konuyu Cumhurbaşkanımız buna onay vermez dedi. Neden onay vermez bir çok marka belli oranda engelliye araç satmakta bunun sayesinde işlerini ilerletiyor. Distribütörler buna karşı çıkar çoğu marka araç getiremez sıkıntıya girer dedi. Kimse 2 Milyon ve üzeri paralar vererek alt segment araç almaz. Benim görüşüm ( ki inşallah en iyi ihtimalle bu olur) Cumhurbaşkanımız 10 yılı 7 yıla düşürerek yüzde 20 yerli olma şartını kaldırarak onay verir. Bu ihtimali beklemek yerine bilinçli ve toplu şekilde hareket etmeliyiz. Herkes cimere ve Aile Sosyal politikalar bakanlığına şikayette yada öneri de bulunsun. Konuyla ilgili geri adım atmaları yada daha detaylı aksiyon almalarına sebep olur en azından.

verilen hak kısıtlanarak kısmen geri alındı. ödemesini yapıp yılbaşında aracını teslim almayı bekleyenler başta olmak üzere herkese geçmiş olsun. umarım en kısa süre içinde bu yanlış karardan dönerler.

@hozgul,
bu araçlardan benim gibi tekerlekli sandalye kullanan, çoluğu çocuğu olan, büyük bagaj ihtiyacı bulunan bir engelli için en uygun olanı togg ve hyundai bayon gibi görünüyor. togg'da ötv % 10 yani ötv indiriminin çok bir anlamı kalmıyor. bayon ise tercihim olmaz. geri kalanı da benim için çöp. alıcısına şimdiden hayırlı olsun. bu millete çok bile

Arkadaş lar 2019 araç almıştım süresi de doldu yılbaşının gelmesini bekliyordum limit artınca Yeni bir araç almayı bu aracın 5 yılı dolduğu için herhangi bir şekilde satmam da sakınca yoktur yeni araç alırsam 10 yıla tabi olacak anladığım kadarıyla o da milli ve yerli olacak peki yabancı ülkeden alınan araçlar yurt dışından gelen araçlarla ilgili hiçbir değişiklik gör onların milliliği yerliliği nerede kalıyor

2025'te alınacak araçlar için geçerli olacağını düşünüyorum ve öyle olmasını ümit ediyorum. Nerden bakarsan bak rezil bir karar.

Peki arkadaşlar yılbaşından önce araba alırsak bu 4 gün zarfında onu da mı oyun satamayız yoksa o eski kanuna göre 5 yıllık süreç mi işler

Arkadaşlar hemen enseyi karartmayalım lütfen, hepimiz Cimer'e yazalım. Özkan bey'in hazırladığı örnek metni aşağıda paylaşıyorum. Lütfen hepimiz Cimer'e bu konuyu iletelim.

Sayın Yetkili,

Engelli bireyler olarak, hayata eşit şartlarda katılma mücadelemizde teknolojinin sağladığı yenilikler ve imkanlar bizim için vazgeçilmezdir. %92 engelli bir birey olarak, araçların sadece bir ulaşım aracı değil, aynı zamanda bağımsızlık ve özgürlük kaynağı olduğunu her gün deneyimleyen biri olarak, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle getirilen 10 yıllık araç yenileme süresi ile %20 yerlilik şartı maddeleri bizleri ciddi şekilde mağdur edeceğini belirtmek isterim.

Teknolojik gelişmeler sayesinde, her geçen gün engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak yeni araçlar ve donanımlar sunulmaktadır. Ancak, 10 yıllık süre, bu teknolojik yeniliklerden yararlanma imkanımızı büyük ölçüde kısıtlamaktadır. Bu durum, hem güvenlik hem de konfor açısından yaşam kalitemizi olumsuz etkilemektedir. Örneğin, daha düşük yakıt tüketimi, daha yüksek güvenlik standartları ve engellilere özel yeni donanımlar gibi yenilikler, araçlarımızı düzenli olarak yenileyemediğimiz takdirde bizlere ulaşamayacaktır.

Elbette ÖTV muafiyet sisteminin suistimal edildiği durumlar olabilir. Ancak, suistimallerin önlenmesi için tüm engelli bireylerin cezalandırılması yerine, daha etkili denetim mekanizmalarının hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bizler, toplumun eşit bireyleri olarak, bu tür denetim mekanizmalarının gelişmesiyle haklarımızın korunacağına dair inancımızı korumak istiyoruz.

Siz değerli yetkililerimizin, bu düzenlemeyi yeniden gözden geçirerek, biz engellilerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini göz önünde bulunduracağınızdan eminim. Hayatlarımızı kolaylaştırmayı amaçlayan düzenlemelerin, özgürlüğümüzü ve hareket alanımızı kısıtlayan sonuçlar doğurmaması adına gerekli hassasiyetin gösterilmesini içtenlikle talep ediyorum.

Saygılarımla,

@alperm,
Bu mesaj ile en fazla kendinizi mimletirsiniz sadece o kadar başka bir şey değişmez ki

Üst Alt