Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç alım süresi 10 yıla çıkartıldı ve menşei kısıtlaması getirildi

Arkadaşlar, @Polmiks arkadaşımızın soruları çok net ve geçerli. Bu tür kararlar zaten Saray'da alınır, TBMM'deki memurlar da süreci işletir. Ne emeklilik düzenlemesini ne de araç alım sürecini değiştirebilirsiniz. Ne engelli camiasında bu güç var, ne engelliler kendilerine yapılan bu haksızlıklara karşı tek vücut olabilir, ne engelli ve yakınları bu haksızlıklardan sonra seçimdeki oyunu değiştirir ne de akp üç baldırı çıplağı dikkate alır. 22 bin tl asgari ücret yaptılar yahu, milyonları dinlemeden ezen saray sizi mi dinler?

veleddalin, amin.

@OturanBoğa, Reis'in haberi olmadan yaptıklarıni düşünmüyorum ama geçmişte Reis'in çok geri adım attığı zamanlarda oldu.

%1'de olsa umut var.
Tabi herkes sen gibi düşünürse yapacak birşey yok.

@karakaya,

adamların gözü dönmüş vaziyette. "nas var nas" derken avuçları parçalanarak alkış tutan halka "o zaman yediğiniz hurmalar bugün götünüzü tırmalıyor" diyor saray. Haklı da. Onun için gayet de hadsizce, bir suç ortağı gibi bedel ödettiriyorlar. Sarayın birinci motivasyonu bu. "Beraber yedik, şimdi faturayı ödeme zamanı...". Engelli kardeşlerinin payına düşen de bu. Emekli kardeşleri, asgari ücretle çalışan kardeşleri gibi, engelli kardeşleri de ödeyecek bedeli.

avrupada 2 yılda bir devlet yaşlandı diye devlet teşfik verirken çevre kirliliğ ve yaşlanıp bakım masrafından dolayı aörnek aldığımız avrupayı bötlemi örnek alacağiz 5 yıl zaten uzunken 2 katı uzatmak bu süreyi akıl alır iş değil

kanun geriye işlemez 2025 te araç alacaklar 10 yıl satamayacak

ÖNEMLİ.!
Arkadaşlar;
%20 yerli araç ve 10 yıl şartı meclisten geçti ama Cumhurbaşkanı hâlâ onaylamadı o yüzden şuan yürürlükte değildir . Büyük ihtimalle otomotiv sektörü ve engelliler karşı çıkacak geri çevirilir.
Hülasa; Şuan eski kanun geçerli.
Bir diğer önemli mevzu
Kanunu okudum(eğer onaylanırsa)
10 yıl satamama şartı sadece yeni alınan araçlar için geçerli olmayacak geçmişte alınan araçlar için de geçerli olacaktır.
×ALINTI/

Resmi gazetede yayınlanıncaya kadar alınacak araçlar beş yıl resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra alınacak araçlar ise on yıl satılamayacak.
##Alıntı#

@Mai57, Çıkartılan kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge aklına ne gelirse gelsin, hiçbiri geriye doğru işlemez.
İnsanları yanlış yonlendirmeyin.

Resmi Gazetede yayinlandiktan sonra alinan araçlar 10 yil dolmadan satamaz.

Diyelim 1 Ocak 2025'de Resmi Gazetede yayinlandi.Bu durumda;
31 Aralik 2024'den önce trafik tescili yapılmış araç 5 yıl şartına tabi olur.

Biz engelliler yeterince tepkimizi koyamıyoruz.Sesimiz cıkmıyor onun içinde bize iyi oluyor demokratik hakkımızı kullanıp siyasi partilerden istifa edelim ailelerimizle beraber

@turan1977,

Hayir ek ibare degisecek 5 yilda bir degistirebilir yerine 10 yil olucak. Nasil ki rmekli memurun yasal hakki seyyanen bir khk ile elinden alindi bu da ayni olucak arabaniza iyi bakin az binin az yiyin az gezin ya da 5 yil dolunca otv sini odeyin satin basiniza calinsin otv indiriminiz diyin. Tercih sizin ama getiye dönük De isleyecek Zannimca. Hepsi benim uydurmam da olabilir bekleyelim bağalim

Kanun geriye islemez evet .
Fakat ama
5 yilda bir degistirilir ibaresi 10 yilda bir degistirilir yazildiginda gecmiste de alani da kapsayacak. Saf olmayin. Bence boyle olur mantiken hukuken . Yine de her sey olabilir olamayabilir de atiyore aaa yaparsa kim yapar 😀

Benim 5 senelik sürem Mart 2025 de doluyordu o halde otomatik olarak benim süremde mi 10 yıla çıkıyor ?

Demokratik anlamda ortaya koyabileceğiniz tepkilerin artık hiçbir anlamı yok. Adamların bahaneleri hazır. Suriye'yi ele geçirdik. Osmanlı'yı kuruyoruz. Padişah ve halife rte. Siz imparatorluk kurmayı ucuz birşey mi zannediyorsunuz. Herkes payına düşen ödemeyi yapacak. Kapa çeneni ve biat et. Haa sesini çıkarırsan işte cezaevi. Önce gözaltı sonra hapis. Seçimini yap diyecekler.
Ayrıca kanun normal şartlarda resmi gazetede yayımlandığı tarihten itibaren geçerlidir. Ama bu normal ve adaletin olduğu ülkeler için geçerlidir. Biz de ise bu tersi olacak geriye doğruda mutlaka işleyecektir. Yoksa kanundan kısa zamanda elde etmek istedikleri maddi getiriyi elde edemezler. Kafalarındaki programa uymaz.
Bu yıl satılan araçların yarısının ÖTV indirimli satılmazsının sebebi depremde en az 100 bin insanın engelli olmasıdır.

@Sinop Hayri,
arkadasşar ben engelli olmadan önce (zihinsel)normal ehliyetim vardı...engelli ehliyeti almam için ne yapmam lazım bilgi alabilirmiyim lütfen...?

@FUNKYMONKEY,
Aile hekimine gidiyorsun onlar seni eğitim araştırma hastanesine sevk ediyorlar. DR seni en son komisyona sevk ediyor komisyonda tertibat gerekiyorsa tertibat kodları tanımlanıyor yada sürücü olmaz veya olur kararı çıkıyor.

14 yıldır engelliyim sağ diz altı protez ehliyet değişimi, komisyon, yeni engelli raporu derken yarın heyete girip rapor çıkacak. Bizde üç kuruş paramız var ayağımızı yerden kessin diye hakkım olmasına rağmen bugüne kadar mali şartlar oluşmadığı için 14 senede ilk defa araç alalım dedik. Nasıl olsa rapor çıkacak yarın. ehliyrtte teribatlı hazır gittik şu günkü fiyat ile Türkiye de en ıygun olan otomatik araç için bayi ile anlaştık kapora verdik (çünkü yıl sonu araç yok) elinde olan iki adet araçtan birini ayırrtık. Ama bugün öğrendim ki o araç %20 şartına girmiyor. Şimdi ne olucak mesela????? Bakınız burası Türkiye siyasi olarak ne düşünürseniz düşünün burada kervan yolda düzülür mantığı işliyor. Yok yere benim cepimden yerli araba safsatası yüzünden bu hayat şartlarında extra para çıkacak. Zaten benim ayırabileceğim bir bütçe olsa tutupta neden en ucuz aracı alayım. Suistimal edilen konuyu herkes biliyor ama bunca yıl olmuş çokmu zor ayırmak haklıyla haksızı. Ve ben ilk defa kullanacağım hakkımı kazanılmış hakkımdan mahrum bırakıyorum. Adamın tekerlekli sandelyesi var i10 dediğin araça nasıl sığacak. Yada bana dayattığı markanın otomobil fiyatları fiyat politikasını nasıl etkileyecek.rekabet böylece bitip yinr olan bize olmayacakmı. Aylarca bayi bayi dolaşıp araçmı arayacağız. Kimse kusura bakmasın iki satır yazı yazarak altına imza atan vekiller bir engellinin düşündüğü şeyi asla düşünemeyecksiniz. Yazıklar olsun. Adam gibi çalışırsın yasaya ihtiyaç,engel vs gibi başlıklarla ile ayırırsın. Hangi engelli ne amaçla bu aracı alıyor kaç yıldır biniyor kaçıncı aldığı araç vs vs bir istatistik yaparsın ona göre dersinki böyle bir kanun çıkardık kimse ssesini çıkarmaz. Diyeceğim o Allah gerçek ihtiyacı olanlara yardım etsin arkadaşlar. Bu arada TBMM ye olan dilekçeyi doldurun beş dakika sürmüyor.

Eee o zaman

Ben yeni aldım 10 yılamı tabiyim

Yoksa 5yil sonra satabilirmiyim ??

@lakoste,
İlgili Buyruğun Resmi Gazetede yayınlanmasından sonra geçerli. Eğer bir tarih belirtmese resmi gazetenin yayınlama tarihi baz alınır yada şu şu tarihten itbaren yürürlüğe girecektir yazar.
Sen aldıysan iş bitmiş. Resmi gazete baz alınır o tarihten sonraki tesciller 10 yıla merhaba der

Esasında yazacak o kadar çok şey var ki, hiçbirini yazmadan özet geçmeye çalışacağım.

Bizi bu hale bizler getirdik, kampsamlı düşünerek cevapları ve yazmadığım şeyleri de küçük bir beyin fırtınası ile kendiniz de bulabilirsiniz aslında.

İçimden neler geçiyor, aklımdan neler geçiyor bir bilseniz herhalde burada korumacıları ile birbirimize girerdik!!

Bakın burada yazıp çiziliyor ancak kimse, hiç bir dernek, hiçbir kuruluş vs sesini çıkaramıyor ! 3 gün sonra belki küçük bir azınlığın sesini duyarız, sonra unutulup gider değil mi..

Kimse hakkını arayamıyor veya aramak istemiyor. İşte böyleyiz!!

Ata sözleri ile kendimizi kandırmaya devam edelim.

mesela neydi o sözümüz?

Az ile yetinmeyen, çoğu bulamaz :)

Bu kadar yeter, anlayan çok iyi anlamıştır..

Markalar farklı modellerini piyasaya sokmazsa özellikle sandalye veya sandalye benzeri transfer araçları kullanıp bu sebeple geniş bagaja ihtiyaç duyan engelliler için çok sıkıntılı bir durum ortaya çıkacak. Belirtilen modelleri incelemedim ama görüntü itibari ile bagajına sandalye konulabilecek araç sayısı çok aza inmiş oluyor

@Genzo06,

hah şöyle aslımıza dönelim yahu. ne demek yani yaratılanı yaratandan ötürü seviyoruz masalları filan. yok biz engelli kardeşlerimize her türlü kolaylığı sağlarız yalanları filan.
bir dönem avrupa'ya şirin görünmek için bicili cicili numara yaptık ama şimdi o defteri kapattık.
eski almanya başbakanı angela merkel kitabında ne yazmış "çocuklarımıza diyeceğiz ki -mekke'ye doğru değil, bize doğru kaçtılar" bu cümle siyasal islamcıların ne olduğunu özetliyor.
siz dünya tarihinde siyasal islamın insan faydasına herhangi birşey yaptığını hiç gördünüz mü?
hele ki engelli ve düşmüş insanlara samimi olarak el uzattıklarını okudunuz mu?
göremezsiniz.
tarihlerinde yazmaz.
kısacası; akepeye oy veren engelliler bana adreslerini göndersinler birer kilo kına göndereceğim. lazım olur.
ayrıca yerlilik oranını % 20'den % 40'a çıkarması daha kötü olmuş sanırım. bu daha az sayıda aracın satın alınmasına sebep olmuyor mu? liste daha da daraltılmış oluyor. ben mi yanlış düşünüyorum?

bu kanun maddesinin değişmesine imza verenlere bakın. daha da diyecek birşey bulamıyorum.

Evet araştırdım tam olarak mantık öyle yanlış düşünmüyorsunuz fakat zaten Türkiye’de üretilen araçların çoğu %50 nin üzerinde. Bu nedenle de %20 ile %40 arasında giren araç yok.
Clio- megane ( otomatikleri girmiyor olabilir)
İ10-i20
Bayon
Egea sedan ve cross
Toyota corolla ve Chr
Togg bu araçlar alınabilecek

Üst Alt