Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

ARKADAŞLAR,BİZLERE DESTEK OLMAK İSTİYORSANIZ LÜTFEN BU AHMAK VE UCUBE YASA TASARISINI HAZIRLAYAN VE MECLİSE SUNAN AŞAĞIDAKİ 3 VEKİLİN PAYLAŞIMINA BEĞENİP VE YORUM YAZIN!
UNUTMAYIN!
HAKSIZLIĞA SUSAN DİLSİZ ŞEYTANDIR!

Madde 17 der ki: Engelli emekli olanlar aylıklarını almaya devam eder, bunlara 5510 sayılı kanunun 94. maddesi ve 28. Maddenin 5.fıkrasını uygularım.

5510 sayılı kanunun 94.maddesi rapor süreklide olsa ben kontrol muayenesine çağırabilirim der. Süreli raporlar zaten kontrol muayenesine gitmek zorundadır.

5510 sayılı kanunun 28.maddesinin 5.fıkrası %40-%49 ve %50-%59 arası
çalışma gücü kaybı oranlarına göre prim, yıl şartlarını belirtir.

Buradan anlayacağımız, mevcutta engelli emeklisi olanların raporları sürelide olsa, süreklide olsa SGK'nın istediği zaman kontrole çağıracağını ve
çalışma gücü kaybı tespiti yapacağını gösteriyor.

Çalışma gücü kaybı tespiti Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği'ne göre yapılacaksa şayet, bu yönetmeliğin 15.Maddesinin (ç) bendinin 4.fıkrası "
(4) Kontrol muayenesi değerlendirmeleri ilk maluliyet kararına esas mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır." der.

Kontrol muayenelerine çağırıp, çalışma gücü kaybı tespiti yapmak isteseler dahi, çalışma gücü kayıp tespit yönetmeliği, ilk rapor tarihindeki mevzuat geçerlidir diyor.

Burada bence emekli olmuş kişiler için değişen çok birşey yok, burada asıl mağduriyeti 2008 öncesi sgk girişi olup, şuan emekli olmamış herkes yaşayacaktır.

Bir yönetmelik var, yönetmeliğin maddesi var. Madde komisyona neden gelir, gündeme alınması için gelir. Gündeme gelir, vekil onaylar, resmi gazetede yayınlanır, yürürlüğe girer. Resmi gazetede yayınlandığı gibi uygulanır. Resmi gazetede veya ilgili yönetmeliğin ilgili maddesinde "şu vekil bunu demişti, bu böyle olacaktı" yazmaz. Madde nettir.

Şuan geçirilmek istenen madde esastır, maddede en başta yazdığım şekildedir. Altında yazılanlarda bu maddenin açılımıdır. Eğer bu madde bu şekilde meclisten geçerse olacaklarıda yazdım.

Bütçe görüşmeleri bitti ama meclis tatile girmedi 24.aralikta devam edecek ☹️ önümüzdeki hafta meclise gelir konu.

Arkadaşlar meclise sunulan kanun teklifi çoğu kişiler beğenmiyor ama bence engelli bireylere çok konuda kolaylıklar sağlanacağını düşünüyorum.

@Mustafa 1972,

Kolaylık mı? Vergi indirimli engelli raporum var yılın dolmasini beklerken hayaller kurarken böle bir yasa gelip hayallerimiz yıkıldı. Bana tekrar git rapor al diyecekler ben tekrar bir dünya evrak işi ile uğraşacağım engelliyim ya ben.. bu evraklar SGk gittiği zaman kabul edilip edilemeyeceği de belli değil kabul etmezlerse itiraz ile uğraşacağım. Bu yasa engelli emekligini bitirmek için artık emekli olmayın diye çıkan bir yasa..Bunun piskolojisi uğraşması kolaylık ise daha fazla yorum yapmayayım.

@Mustafa 1972, Mustafa amca emekli olmuşsun hemde çalışmaya devam ediyorsun o rahatlıkla konuşuyorsun. Burda binlerce kişi emekli olamayacak belki birkaç günle bile kaçıranlar olacak.

Kanun teklifini okuduğunu bile düşünmüyorum gelmişsin burada yorum yapıyorsun. Engellilere ne tür kolaylıklar sağlanacakmış yazar mısın ?

@avci0606, @eminserin,

Bütçe görüşmeleri tamamlanmıştır.

Alınan karar gereğince kanun teklifleri ile komisyonlardan gelen diğer işleri sırasıyla görüşmek üzere 24 Aralık 2024 Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapatıyorum.

Kapanma Saati: 01.03

Anlaşıldı haftaya salı veya Çarşamba tbmm de meclis gündeminde konuşulur ve yüzde 99 meclisten geçer. Kanunlaşmasıda en geç 31 aralık olur yani bunlar 2025 olmadan kanunlaştıracaklar. Bende salı günü emeklilik dilekçe hemen verecem artık

Son düzenleme:
@Mai57,

Merhaba uzun zamandır aradığım bir yazı diyebilirim emeğinize sağlık. Ben 3 yıl önce süresiz emekli oldum 3 yıldır maaşım yatıyor bugün bir TV de süresiz raporlar iptal edilecek diyordu. Benim hakkım kaybolur mu benim süresiz raporunda iptal edilir mi cevaplarsanız çok sevinirim

@SelahattinYıldız,
Dostum sen EMEKLİSİN. Bu yasanın seninle uzaktan yakından alakası yok. ancak sgk bi gün derse ki kontrol muayenesi istiyorum o zaman sevk ettiği hastanede yeniden rapor çıkarıcan. Ama süresiz olduğu için raporun ve 3 yıldır senden kontrol istenmediğine göre zaten artık istenmez. Ben son kez tekrar edeyim EMEKLİ OLMUŞ, YA DA EMEKLİ OLMA DİLEKÇESİNİ VERMİŞ AMA HALA EMEKLİLİĞİ ÇIKMAMIŞ OLAN HİÇ KİMSE ÇIKACAK BU YASADAN ETKİLENMEYECEK!!

Geçen sene 27 Aralık'ta meclis kapanmış 16 ocakta açılmış. Ama bunlar bu kanunu hemen çıkarmak için kafaya taktilarsa tatil de olmaz onumjzdeki hafta hem DMK görüşülür hemde bizim yasayı. DMK yasası ne kadar sürer acaba maddeler gorusme .. umarım 17 madde bir değişiklik olur kabul edilmez uzadıkça uzar iptal olur

@cuneyt09,

Çok teşekkür ederim kazanılan bir hakkın elimizden alınmasına okadar alıştık ki konuşulmaya başladığından beri çok huzursuzdum.şimdi sizin cevabınızla içim rahatladı.kimse sizin kadar açıklayıcı konuşmadığı için anlamıyordum tekrar çok teşekkür ederim cevabınız için

• Beğen
Reaksiyonlar: cdj
Merhaba . Bilgi alabilirmiyim. Emeklilik için günü geldigi zaman SGK gittiğimizde "vergi indirimi ile emekli olur" belgesi veriyor. Daha sonra işyerinden çıkışı aldığımızda emeklilik için başvuru veriyoruz. Sorum şu yasa gelmeden vergi indirimden emekli olur yazısı aldığımızda artık hakkımız var mı demek olur yoksa illaki işyerinden çıkıp emeklilik için başvuru mu yapilmasi gerekiyor..
Çünkü şirket hemen cikisimi vermiyor bekletiyor ay sonuna

@exgratia,
Şirketin çıkışınızı ay sonuna bekletmesi büyük saçmalık böyle hakları zaten yok. Sizi 08 kodu ile işten çıkaracaklar ve çıkış belgesini vermeleri lazım. SGK'da emeklilik başvurusu için dilekçeyi doldurup, belgelerinizi teslim etmediğiniz sürece başvuru olarak sayılmaz. Ve yasa çıkarsa bu hakkınız kalmaz.

@exgratia,
Is yerleri cikis ve giris icin ayni ay icin cift bordro yapmamak icin ay sonunu bekler. Ama burda siradisi bir olay var, yani kanun cikmasi olasiligi. Isverene acil bu durumdan bahset ve senin hemen cikisini yapsin. Cikisinin yapildigi tarihte emeklilik dilekceni doldur. Once emeklilik dilekceni doldurup sonra cikis da yaptirabiliyorlar. Sen acil sirketinin bagli oldugu sgk binasina git ve emeklilik basvurunu yap. Basvuru sonrasi da hemen cikisini yapsinlar ki basvurun gecerli olabilsin.

@Mustafa 1972, hangi konuda kolaylık sağlıyacak peki kişi yüzde 70 engelli çalışma kaybın yok denilip emekli etmiyecek nasıl kolaylık salğlanacak asıl doğrusu bir çok insan mağdur olacak

Arkadaşlar selamlar burada 2008 den sonra emekli olan kardeşimiz var mı yani çalışma iş gücü kaybıyla 2008 den sonra emekli olan

Evet bunu bende merak ediyorum, hepimizi eşitledigine göre bu sistem başımıza ne gelecek bilelim

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
hafif olanların daha süresi dolmadı, orta olanlar yeni doluyor
ağır olanlar 1 yıl içerisinde emekli olan sayısı oldukça azdır diye tahmin ediyorum, bir kaç kişi oran prim yıl dolmasına rağmen emekli olamadıklarını yazmıştı

Merhaba 2001 girişliyim 7300 primim var 23 yıldır sigortaliıyım 4 sene önce eşimi kaybedince engelli olarak sürekli vergi raporum ile emeklilik için başvuru yaptım kabul oldu ama ben emekli olmaktan vazgeçtim ve hala İBB de çalışıyorum şuan SGK sisteminde 17.750 maaş alacağım gözüküyor ocağa kadar emekli olmazsam maaşım düşecek ve bu yeni vergi engelli indirimi yasalaşırsa ben %44 kalp kapağı hastasıyım ve yeni sistem de iş güçlüğü sebebi ile beni emekli etmezler diye düşünüyorum bu sebeple yarın şirkete ve SGK ya emekliliği mi vermeyi düşünüyorum sizce emekli olmalımıyım yoksa çalışmaya devâm edip kademeli emekliliği mi beklemeliyim emekli olursam 23bin zamlı maaş bağlanacak yoksa İBB de çalışmaya devam etsem 60.65bin civarı maaşım olacak ama korkum vergi indirimi ile ilgili kanun yasallaşırsa emekli olamamak kararsız kaldım ve 1 hafta süre kaldı ben pazartesi günü başvuru yapmam lazım ki ay sonuna yetişsin acil fikirlerinizi bekliyorum

@goldenboy34,

Merhaba hak kazananlar etkilenmicek eski kanuna göre sizi kontrole tabi tutacaklar emekli olduğunuzda ki şartlar göze alınacak

Hak kazananlar derken emekli olanlar etkilenmicek vergi indirimi hak kazanlarin vergi indirimleri iptal edilecek dendi yanı direk hedef biziz

@kalua33,

Vergi indirimini iptal etmesi önemli değil zaten çok küçük bir para ama vergi indirimi alarak emekli olma hakkını iptal ediyor

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
@kalua33,

Selamlar Öncelikle başınız sağolsun çok zor zamanlar yaşamış olmalısınız o sebeple size yazmak istedim..
Emekli olup İBB de çalışmaya devam edebiliyorsan emekliliğinize bir an evvel başvurun.
IBB müsade etmiyorsa mecburen çalışmak zorundasınız
tek kuru emekli maaşı ile hayatı geçiremezsiniz enflasyon baz etkisi ile emekli maaşı rezalet durumda...emekli olup çalışmaya müsade ediyorsa kurum o ayrı başvur
%40tek tanı ise sgk hastalık listesinde var diye biliorum ama sizin iş tamamen zar atmak SGK nın da insafı olmayacaktır...Kademe emeklilik şuan ki ekonomik konjektürde imkansız gibi görülüyor zira EYT ile gelen bir ekonomik çöküş var siz bunu nasıl anlarsanız vergi artışları ve sosyal yardımların kesilmesi baştaa engelli emekliliği gibi

o sebeple sağlık el verdiği sürece çalışmaya devam edin emekliliğe alternatif yatırım araçlarına yönelin ve mutlaka yatırım yapın bu konulara yönelin ben bilmem etmem demeyin bu sizin gibi kişileri hayatını kurtarabilir ben etrafımdaki engelli kardeşlerine bazı tavsiyelerde bulunurum dilerseniz özelden yazın bir kuru emekli maaşa ya da bir kuru maaşa yetinmeyin derim

Üst Alt