Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Arkadaşlar bu yasal bizi de etkileniyor mu mesela ben sgk başlangıç 01.03.2005 prim 7000 küsür geçiyor işitme engelliyim raporum %44 süresizdir vergi indirimi 2022 yapıldı ve vergi indirimi süresiz olarak kayıt yapıldı şimdi ben mart'da emekli olabiliyor muyum bu kanun yasalları da dolayı? Uzman arkadaşları destek verirsen sevinirim.

@virus1, 2008/Ekim öncesi girişiniz olduğu için zaten direk sizi etkiliyor. Bu yasa kabul edilirse Mart ayında mevcut raporunuz ve vergi indirimi belgeniz ile emekli olamayacaksınız.

Çalışma gücü kayıp oranınız tespit edilecek ve şartları sağlıyorsanız emekli olabileceksiniz.

@virus1,
Ne yazık ki etkiliyor. Vergi indirimi ile emekliliği kaldırıyorlar. Mart ayı geldiğinde sgk'ya başvurucan ya mevcut raporunla, ya da sevk edecekler ve "çalışma kaybı gücüne" bakacaklar. Sgk sağlık listesi' nden hastalık durumunu incele istersen.

@vol34,
Kayıt bulunamadı diyorsa henüz emekliliğin onaylanmamış. Dys evrak takip genelde geriden geliyor, o yüzden 4a emeklilik kaydından oraya adın düştüğünde emeklilik onaylanmıştır demektir

@samedo99, @e.dilek, 2008/Ekim öncesi girişi olup emekli olanlar malulen emekli olmadıkça çalışabilir. Şu an gündemdeki değişiklikte bununla ilgili bir düzenleme yada kısıtlama yok.

• Beğen
Reaksiyonlar: m32t
TBMM bahsettikleri göre Etkilediği tek şey; süreli raporlar ve her hastalıktan rapor yani %20 şeker %30 tansiyon gibi hastalıkları şöyleniyor mesela bende tek hastalık var doğuştan işitme ve tek hastalıkları etkilenmiyor şimdi dikkatli okudum kaynak TBMM sayfası da

@BnymnYldz Buraya kadar güzel anladım,hastalik listesinde tanı agir gözüküyor Bu malulen demek anlamına mı gelir peki ?Yada doktor bu tanıyı değilde mesala ona eşit gelen başka bir hastalığı orta veya hafif olacak şekilde belirtirse de sorun olur mu ?

@cdj,
TBMM KANUNU İLE YAZISI DİKKATLI OKUYALIM ARKADAŞLAR (kaynak: tbmm resmi sayfası)

MADDE 1- 2008 yılı Ekim ayı öncesi işçi statüsünde sigortalı olanlar 31/12/1960 tarihlive 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığınca tespit olunan vergiindirimine esas "engellilik derecelerine" göre yaş şartı olmaksızın 506 sayılı Kanun kapsamındaemekli olabilmekte iken, kamu görevlileri ve esnaflar ile 2008 yılı Ekim ayından sonra ilk kezişçi statüsünde sigortalı olanlar 5510 sayılı Kanuna göre SGK sağlık kurullan tarafından tespitedilecek "çalışma gücü kaybı oranlarına" göre emekli olmaktadır.Esasen, literatürde genellikle sosyal yardım ve sosyal hizmet alanında kullanılan"engelli" kavramı, hayatında diğer bireylere göre zorluklar yaşamasına sebep olabilecekfiziksel ya da ruhsal kısıtı (eksikliği) olan kişiler olarak tanımlanmaktadır. Sigorta sistemindeki"çalışma gücü kaybı" kavramı ise, kişinin toplumsal hayata katılımına ilişkin fiziksel ya daruhsal kısıtlamalar olmayıp, çalışma hayatına katılımına ilişkin fiziksel veya ruhsal eksiklikleriifade etmektedir.Bu kapsamda, emeklilik haklarının sağlanmasında sigortacılık ilkelerinin dikkatealınması ve sigortalılar arasında norm ve standart birliği sağlanarak, 2008 yılı Ekim ayındanönce sigortalı olan engelliler için vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilikişlemlerinin, 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışma gücü kaybma göre belirlenmesi ve tümuygulamanın SGK tarafından yürütülmesi amaçlanmaktadır.

@virus1,

Süreli ya da süresiz farketmiyor. Engelli raporun iptal olmuyor, ya da vergi indirimin de iptal olmuyor. Ama şu anda engelli raporu ve vergi indirimi ile emekli olabiliyorken, bu yasa çıktığı an emekli olamayacaksın. Sgk ya başvuracak ve çalışma kaybı gücüne göre karar verecekler. Aslında özetle olan şu, emekli olmayı zorlaştırıyorlar.

@neoplis,

e tamam burda sizi rahatsız eden durum nedir? tam olarak olması gereken bu. Umarım emekli oldukdan sonra o hastalığa ait ilaç kullanmayı bırakanlara ağır bide ceza verirler..

@tsunami_,

kardeşim engelli bir vatandaşın muanede verilen farklı engel oranlarının toplamı ile emekli olabiliyorken şimdi en yüksek engel oranına bakılacak, emekli olamayacaksın eskiden farklı hastalıklardan toplam 60 oranın varken yeni yasada tek bir hastalıktan 60 alamayacaksın çalışmaya devam engellisin ama çalışabilirsin diyecekler

Benim raporum süresiz veya ben emekliyim bana birşey olmaz diyenler günü geldiginde ağlamaya başlayacak hükümetin engellilere gel sana şeker verim dediğine bakmayın bu yasayı kimse emekli olmasin diye çıkarıyorlar burda onu bunu tartışmayın yapacağımız tek şey sosyal medyada tepki göstermek olsun.

@Barbut,

Çünkü insanlar gerçek bilgiyi değil, duymak istedikleri yazılsın istiyor :)) Israrla yazmaya devam edicem çünkü şu anda emeklilik hakkı varken, nasıl olsa benim ki süresiz bize bişi olmayacak diyenleri uyarabilmek için..

Sırf bu yüzden Ocak'ta 60bin maaşım olacak işimi bırakıp Ocak'ta 23bin olacak emekli maaşına emekli oldum sırf elimizden hakkımız gider diye

• Beğen
Reaksiyonlar: cdj
arkadaşlar bir kaç uzman ve millet vekili 17. madde düzeltilmeden çıkarsa anayasa mahkemesi iptal kararı verir. anayasa mahkemesine bu işi kim taşıyacak kim koşturacak süreç nasıl ilerler kaç sene sürer bilgisi olan varmı

Her kamu 657 bağlı statüde olmuyor belkide 4/a statüsünde olabilir arkadaş bende şimdi kamuda çalışıyorum ama statü 4/a beni etkilemezmi yani

Şimdi benim için bir soru işareti daha kamuda çalışan işçi statüsünde deki insanlar etkilenir mi ? Etkilenmezmi?

Merhabalar, benim bir kaç sorum olacak 4a dan 05.09.2008 işe girişliyim. Yüzde 40 epilepsi raporum var. Normalde sanırım 20 yıl ile emekli oluyordum, şimdi 18'e mi düşüyor acaba?

Üst Alt