Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Madde 17- Düzenlemeyle 2008 yılı Ekim ayından önce sigortalı olan engelliler için de vergiindirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin, 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışmagücü kaybına göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın SGK tarafından yürütülmesi amaçlanmaktadır.Ayrıca, yürürlük tarihinden önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananların mevcutaylıklarının ödenmesine devam edilmesi, bunlardan kontrol muayenesine tabi tutulanların yeni sağlıkkurulu raporlarına göre çalışma gücü kayıp oranlarının, Gelir İdaresi Başkanlığı merkez sağlık kuruluyerine SGK sağlık kurullarınca aylık bağlanmasına esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuatda dikkate alınarak değerlendirilmesi suretiyle kazanılmış haklarının korunması amaçlanmaktadır.

Madde 16- 506 sayılı Kanunun geçici 87 nci maddesinin yürürlükten kaldırılmasına yönelikdeğişiklik ve 5510 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinde yapılan değişiklikler ile 1/10/2008tarihinden önce sigortalılığı başlayanlara aylık bağlanmasında çalışma gücündeki kayıp oranlarınınesas alınması öngörüldüğünden, madde ile bu değişikliklere uyum sağlanarak sigortalılığı 31/12/2008(dâhil) tarihinden önce başlayan 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendikapsamındaki sigortalılardan çalışma gücü kayıp oranı; %40 ila %49 arasında olanların 18 yıl sigortalılıksüresi ve 4100 gün prim ödemeleri, %50 ila %59 arasında olanların ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3700gün prim ödemeleri şartıyla yaşlılık aylığından yararlanmaları amaçlanmaktadır.

● Engelli bireyler için getirilen düzenlemelerin, yalnızca emeklilik süreçlerini değil, aynı zamandaiş gücüne katılımı artıracak destek mekanizmalarını da içermesi gerektiğini,

@frkn5906,

Yukarıda yazılı metinden nasıl o kanıya vardın, engelli emeklilik görüşülmeyecek diye ki. Komisyondan gelen kanun teklifleri görüşülcek diye de belirtilmiş hatta

8 Aralık Dilek Ete yazısı , okuyun.

Ne yazık ki tahmin ettiğim gibi, gss borçlarının silinmesi de bu torba kanunun içinde olduğu için, hemen yeni yıla girmeden resmi gazete de yayınlayacaklar.

Süreli ya da süresiz rapor farketmiyor, emekli olacağın zaman vergi indirimi ile emekli olunamıyor. Sgk'ya başvurucan ve onlar çalışma gücü kaybına göre değerlendirme yapacaklar. Ve emekli olmayı zorlaştırıyorlar bu şekilde.

Raporlarda sıkıntı yok. Onu ömür boyu kullan. Ama emekli olmak istersen o raporla, işte o zaman bi hükmü olmayacak o raporun. Sgk çalışma gücü kaybına bakacak.

@cdj,

sadece korunan emekli olan kontrol muayenesi istenen kişilerin yeni aldığı raporların, ilk emekli oldukları dönemdeki çalışma gücü kaybı işlemlerine göre yapılacak denmiş. Ben öyle anladım.

Madde 17- Düzenlemeyle 2008 yılı Ekim ayından önce sigortalı olan engelliler için de vergiindirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin, 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışmagücü kaybına göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın SGK tarafından yürütülmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, yürürlük tarihinden önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananların mevcut aylıklarının ödenmesine devam edilmesi, bunlardan kontrol muayenesine tabi tutulanların yeni sağlıkkurulu raporlarına göre çalışma gücü kayıp oranlarının, Gelir İdaresi Başkanlığı merkez sağlık kurulu yerine SGK sağlık kurullarınca aylık bağlanmasına esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuatda dikkate alınarak değerlendirilmesi suretiyle kazanılmış haklarının korunması amaçlanmaktadır.

Sadece yorumunuzu merak ederek sormak istiyorum..Ben tek hastalık olan ortapedik yüzde 71 süresiz engelli raporumla kontrol muayenesine gönderildiğimde heyet benim çalışma gücü oranımı yüzde 40 in altında verip emeklilik talebimi reddedebilir mi?

@Gülçnn,

%71 ortopedik tek hastalık içeren raporun karşılığı muhtemelen SGK Hastalık Listesinde de benzer kapsamdadır ve zaten %40'ın altına inemez. Çünkü SGK Hastalık Listesi Ortopedik engelleri önceleyen, Sistemik hastalıkları (Kalp Şeker Tansiyon Vs) kapsam dışına alan bir liste.

hiçbirimiz için iyi olmayacak.kamudakiler sonuna kadar çalışabilir kovulma derdi yok ama özel sekötörde bizler performans düşünce birkaç kez rapor alınca direk kovulma oluyor bizler pozitif ayrımcılığa ihtiyaç duyarken ne hale geldik...çünkü kasada para yok.çünkü ayakkabı kutusu dolduruldu , man adası bankaları dolduruldu.ama engelli yaşlı otizmli için para yok yok yok ....hakkımız haram olsun....mahkemeye versek hakim savcı mahkeme de onlardan değil mi_?

Keşke olmasa ama akp ve mhp nin salt çoğunluğu ile bu maddelerin hepsi geçer Perşembe gününede mecliste onaylanır hepsi. 31 aralık dolmadan çıkartacaklar belli

Biri Taksim meydanına çıkıp kendimi yakiyorum diye üzerine benzin dokse haber olur mu acaba ?veya sağlık bakanlığı önüne

Yoksa yanmamizi mi izlerler şuan olduğu gibi ?

Ben 28 aralıkta emekliliği hakediyorum, 30 unda sgk ya emeklilik için başvurursam sıyırma şansım var mı?

Merhaba,

Aranıza yeni katıldım. Yaklaşık 25-26 senedir iltihaplı romatizma hastasıyım ve 2007 yılında almış olduğum %46 oranında süresiz vergi indirimi raporum var. Şu anki mevzuata göre, prim gününü doldurdum ve emekliliğime 2,5 sene var(dı).

Tüm yazılanlardan çıkardığım sonuç; Engelli emeklilik öyle yada böyle rafa kalkıyor gibi.

Yasa geçer ve bundan sonraki seçimlerin konusu olur.
Özel sektörün tepkisini de ilerleyen yıllarda yaşar görürüz.

Günlerdir, haftalardır bu düzen maalesef hepimizi tedirgin etti. Hepimize Allah sabır versin.

Sizlere bir sorum olacak, günlerdir ve haftalardır araştırmaktan gecem gündüzüme karıştı. Gözünüzü seveyim bilgisi olan cevap yazarsa çok sevinrim.

- 10 Bölüm üzerinden Saglik kurulu heyetine girdim. 5 Yıl süreli %78 puan verildi.
(Birden fazla sağlık sıkıntısı mevcut)

- Vergi İndirimi Emekliliği için Defterdarlık için evrakları teslim ettim. Ankara'dan onay beklemekte dediler. Onay çıktığın da, SGK'ya gideceksin, emeklilik için işlemlerine orası eşittir çekecek dediler.

- 1 Ocak 2025 tarihinde bu söylenilen düzenleme Allah korusun devreye girerse, ne gibi olumlu veya olumsuzlukları yansır bana?

Şimdiden cevaplarınız için Allah razı olsun. Çok teşekkürler.

@SirinBocek

Şayet yasa bu şekilde geçerse, elindeki raporun bir önemi kalmayacak.
%78 oran aldığın rapordaki en yüksek oranlı olan ve aynı zamanda SGK Hastalık Listesinde tanımlı olan tek hastalığa göre işlem yapılacak.
Şayet SGK Hastalık Listesinde tanımlı en az hafif olan bir hastalığın mevcut değilse malesef emeklilik mümkün olmayacak.

benim bugün 4C den %80 oranlı raporumla emekli olamadığım gibi sende %78 oranlı raporunla emekli olamayacaksın yasa çıkarsa. Yasanın amacı seni benimle eşitlemek.

Beni seninle eşitlese bana hak tanımış olacak ama seni benimle eşitleyerek senin hak kaybına sebep oluyorlar.

Umalım ki yasa çıkmadan vergi indirimin onaylanıp SGK ya emeklilik başvurusunda bulunabilesin.

yurtdışında avrupada engelli emeklilik koşulları, standartları, kanunları nedir bilen var mı *?

bir de bu hastalık listesi çok fazla kısıtlayıcı olmuş resmen .illa hiç duymayacaksın hiç görmeyeceksin hiç yürümyeceksin çalışamaz durumda olacaksın denmiş. Böyle bir sistem dünyanın neresinde var ki merak ediyorum.

bu aşamada 2005 girişlilerden itibaren çok büyük bir mağduriyet yaratıyor.

@hakunamatata,

Avrupada engelli emeliliği nasıldır bilmiyorum ancak uzun yıllar Almanyada yaşadım ve orada sosyal güvenlik sistemi sosyal yardımlar üzerine çok güçlü. Devlet ihtiyacı olana ev, geçinebileceği para ve benzeri ayni yardımlarda bulunuyor. Bunlar için engelli olmaya da gerek yok. Demek istediğim Türkiye sosyal yardımları Avrupa gibi yapsa zaten engelli emekliliğine ihtiyaç kalmaz.

s.a arkadaşlar. ben 2024 mayıs ayında %60la süresiz vergi indirimi alarak emekli olmuştum.. kalp-şeker-tansiyon bu kanun yasalaşırsa bizim emekliliğimiz iptal olurmu acaba geriye dönük işlermi?

Üst Alt