Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@omreg,

kontrol muayene istendimi sizden. istense bile yeni aldığın rapor , vergi indirimi ile emekli olduğun zamandaki mevzuatla ilişkili olarak değerlendireceklermiş. mağdur edilmeyecekler denildi.

Madde 17- Düzenlemeyle 2008 yılı Ekim ayından önce sigortalı olan engelliler için de vergiindirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin, 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışmagücü kaybına göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın SGK tarafından yürütülmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, yürürlük tarihinden önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananların mevcut aylıklarının ödenmesine devam edilmesi, bunlardan kontrol muayenesine tabi tutulanların yeni sağlık kurulu raporlarına göre çalışma gücü kayıp oranlarının, Gelir İdaresi Başkanlığı merkez sağlık kurulu yerine SGK sağlık kurullarınca aylık bağlanmasına esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuatta dikkate alınarak değerlendirilmesi suretiyle kazanılmış haklarının korunması amaçlanmaktadır.

Mecliste görüşüldü mü acaba, ne zaman öğrenebiliriz?

Bir de bir sorum olacaktı, ben 31 aralık itibariyle emeklilik dilekçemi verdim, çıkış giriş yapılacağından dolayı daha önce bir tarih olamıyormuş, yasa çıkarsa başvurular falan dikkate alınmaz mı acaba?

Arkadaşlar komisyondan geçen madde aşağıdaki gibidir iyice okuyunuz madde komisyonda düzenlendi teklif edilen madde bu şekil oldu

Sağlık Aile, Çalışma ve Sosyal İşler
Komisyonunun Kabul Ettiği Metin)

MADDE 17- 5510 sayılı Kanunun geçici
10 uncu maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten
kaldırılmış, üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde
değiştirilmiş ve dördüncü fıkrasında yer alan “ve
ikinci” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
“Engelliliği nedeniyle vergi indiriminden
yararlanarak yaşlılık aylığı bağlananların
aylıklarının ödenmesine devam edilir. Bunlar
hakkında Kanunun 94 üncü maddesi ile 28 inci
maddesinin beşinci fıkrası hükümleri uygulanır.”

@marto1,
en son akp yi karıştırmayın bu olaya siyasetle alakası yok yazıyordu akpli yöneticileri
aynı kafayla devam etsinler

@neoplis,
evet bunu bende duydum, ilgili memurla yaptığım konuşmada emekli olmadan önce yazılan ilaç raporlarını emekli olduktan sonra eczaneden alıp kullanmayan tüm emeklilerin tekrar hastaneye sevkini veriyorlarmış. bunun takibi nasıl yapılıyor bilmiyorum ama bence haklılarda..emekli olabilmek için bir sürü ilaç raporu gösteren insanlar emekli olduktan sonra o ilacı alıp kullanmıyor eczanenin önünden geçmiyor..

@sefa 34,
31 aralık itibariyle dilekçeni iş yerine verdin sanırım ? Eğer bu yasa 2-3 gün içinde resmi gazetede yayınlanırsa yürürlüğe girmiş demektir, ve senin iş yerine dilekçe vermiş olman bişey ifade etmez.

İş yeriyle görüş durumu anlat, hemen yarın çıkışını versinler ve sgk ya emekli başvurunu yap. Başvurunu yaparsan ve yasa 2 gün sonra çıkarsa seni etkilemez.

Sonuç itibariyle emekli olmamış engelliler vergi indirimi olsa dahi bu yasa onaylanıp resmi gazetede yayınlanırsa aynı şekliyle altını çizerek söylüyorum aynı şekliyle yasalaşırsa emekli olmak istediklerinde SSK kurumuna başvurarak çalışma gücü kaybı yönetmeliğine tabi olarak emekli olabileceklerdir yeniden rapor alınacaktır nokta durum bu şekilde

@divxhd,

CİDDEN Mİ YA? HALA MI AKP Yİ SAVUNUYORLAR. GELMİŞ GEÇMİŞ O ZAMAN NE DEYİM. BU YASANIN TEK SEBEBİ AKP DİR.

ya da halam, belkide amcamdır ama ben akp diye biliyorum yanlışım varsa düzeltin

@Barbut,

Sonuç itibariyle emekli olmamış engelliler vergi indirimi olsa dahi bu yasa onaylanıp resmi gazetede yayınlanırsa aynı şekliyle altını çizerek söylüyorum aynı şekliyle yasalaşırsa emekli olmak istediklerinde SSK kurumuna başvurarak çalışma gücü kaybı yönetmeliğine tabi olarak emekli olabileceklerdir yeniden rapor alınacaktır nokta durum bu şekilde

@Senyorsen
Teşekkür ederim. 34 yaşındayım. 30 yıldır epilepsi rahatsızlığım var. İkinci kez rapor aldım. Üç farklı ilaç kullanıyorum şuan. SGK hastalık listesinde epilepsi bulunmakta sanırım evet. 2025 Aralık ayında raporu tekrar yenilemem gerekecek sizce daha önce mi yenileteyim yoksa zamanı gelince mi

@reciss
SGK hastalık listesinde epilepsi bulunmakta evet

Meclise sunulan kanun teklifinin gerekcesinde aynen şu cumle yaziyor.Yemin ederim yatacak yerleri yok.Kolu bacagi olmayan yada psikolojisi bozuk anlar engelli ama şekerin var astimin var kulagin duymasin bunlar seni engelli yapmaz diyolar.Ayni sekliyle atiyorum teklif gerekcesini

MADDE GEREKÇELERİ MADDE 1- 2008 yılı Ekim ayı öncesi işçi statüsünde sigortalı olanlar 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığınca tespit olunan vergi indirimine esas "engellilik derecelerine" göre yaş şartı olmaksızın 506 sayılı Kanun kapsamında emekli olabilmekte iken, kamu görevlileri ve esnaflar ile 2008 yılı Ekim ayından sonra ilk kez işçi statüsünde sigortalı olanlar 5510 sayılı Kanuna göre SGK sağlık kurullan tarafından tespit edilecek "çalışma gücü kaybı oranlarına" göre emekli olmaktadır. Esasen, literatürde genellikle sosyal yardım ve sosyal hizmet alanında kullanılan "engelli" kavramı, hayatında diğer bireylere göre zorluklar yaşamasına sebep olabilecek fiziksel ya da ruhsal kısıtı (eksikliği) olan kişiler olarak tanımlanmaktadır. Sigorta sistemindeki "çalışma gücü kaybı" kavramı ise, kişinin toplumsal hayata katılımına ilişkin fiziksel ya da ruhsal kısıtlamalar olmayıp, çalışma hayatına katılımına ilişkin fiziksel veya ruhsal eksiklikleri ifade etmektedir. Bu kapsamda, emeklilik haklarının sağlanmasında sigortacılık ilkelerinin dikkate alınması ve sigortalılar arasında norm ve standart birliği sağlanarak, 2008 yılı Ekim ayından önce sigortalı olan engelliler için vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin, 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışma gücü kaybma göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın SGK tarafından yürütülmesi amaçlanmaktadır.

Kaynak meclis tv . İzliyoruz hocam bu hafta DMK görüşülecek bu hafta bitmezse haftaya da devam edecek sonra bizi ilgilendiren kanun.

@Engelli52,
Hocam sıkıntı orda zaten üç beş hastalıktan 60 almış ama çalışma gücü kaybın yok diyecekler bu yasada nasıl emekli olacak bu arkadaşlar raporun emeklilikle ilgili geçerliliği kalmıyor

@SirinBocek
@ucuncubahar
Valla Allah razı olsun ya, çok teşekkürler.
Bölümlerim arası en yüksek puan %48 verdi. Birden çok bölüm puan verdiği için %78 puan verilmişti. %48 kalacak, diğer bölümlerden hastalık kusurun yok dercesine puanlar silinecek o zaman? Yani benim almış olduğum Sağlık Heyet Rapor geçerliliğini koruyup puan %48 mi gözükecek?
(Çünkü muayene için bölümleri dolaşmak cidden çok zorlu oldu benim için.O yüzden bu geçerlilik durumu da önemli mağdur insanlar için... E devlete heyet sonuç düşeli 1ay oldu çünkü)

Not:
- Vergi İndirimi Emekliliği için;
Sigorta girişim 2004

Peki bu yasa teklifi kabul olduğu gün için mi geçerli olur? veya ileri tarih verilir mi?
- Örnek: (01 Şubat 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak) gibi...

Çünkü;
-Vergi Dairesinin söylemi 10-15 güne sonuçlanır dediler. 01 Ocak ve yılın ilk haftasına geliyor.

Mağdur olan insan ayağa kalkmak için savaş verirken, bu durum gerçekten bizler için çok üzücü olacak gibi.

@SirinBocek, Resmi Gazetede yayınlandığı günden itibaren geçerli olacaktır. Birkaç gün içinde meclis genel kurulunda görüşülecek. Hangi gün resmi gazetede yayınlanır bilinmiyor.

Engelli raporunuzda ki oran ile çalışma gücü kayıp oranı aynı değildir. Mevcut raporunuzda en büyük oranınız %48 yazmışsınız ama bu sizin engel oranınızdır.

Çalışma gücü kayıp oranı sgk hastalık listesine göre belirleniyor. Sizde mevcut olan en büyük hastalık eğer o listede mevcut ise Ağır Orta veya Hafif diye tanı verecek SGK Sağlık Kurulu ve ona göre kriterleri sağladığınız zaman emekli olabilirsiniz.

Merhaba hiçbir yerde balthazar formülünün kaldırılması ile ilgili yazı okumadım bu konu nerede geçiyor tamam vergi indirimi ile emekli olamayacağız ama bizim raporları hastane balthazar formülü ile hesaplayıp sonra maliyeye gönderiyordu anladığım kadarıyla bundan sonra aynı raporlar sgk ya gidecek ama balthazar formülü kalkacağını yazmıyor hiçbir yerde

Mesleğim MUTFAK olduğu için; çalışıyorken 10 ile 12 saat arasında ayakta duruyordum.

%48 KBB verdi. Çünkü 5 ay Entübe kalmıştım. Bu nedenle Boğaz kısmında %60 daralma var. Katı yiyemiyorum.

Heyet raporun da ki diğer bölümler haricin de,
Fizik bölümü 30 puan
Ortopedi 0 puan
verdi. (Normalde 30'a yakın ortopedi bölümünden de puan verilmişti ama dosyalar Ankara Onayına gittiğinde 0 PUAN olarak değişmiş.
Bunun nedenini sordum; Fizik bölümünün koyduğu sorunlar, ortopedi bölümüne benzer kusurlar olduğu için ve ORTOPEDİ bölümü Fizik bölümünden düşük puan olduğu için, düşük puan silinir denildi.

boğaz daki %60'lık daralma işi etkilemez, Fizik bölümü 30 Puan verdiği için,

%40 Puan sınırı Vergi İndirimi Emekliliğini kurtarmıyor deyip, emekliligimi iptal edip Değnekler ile Aşçılık yapabilir mi diyecekler?

@ayhan_aslan, Bu yasa kabul edilip Resmi Gazetede yayınlanırsa bundan sonra çalışma gücü kayıp oranına göre emeklilik olacak.

Çalışma gücü kayıp tespitinde çoklu hastalıklar dikkate alınmaz. Kişideki en ağır hastalığın vücutta oluşturduğu çalışma gücü kaybı tespit edilir.

Çalışma gücü kayıp tespiti için verilen raporlarda balthazard formülü uygulanamayacağına ait yönetmelikteki maddeyi ekliyorum. 👇

(4) Sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise değerlendirmede en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard formülü uygulanmaz.

Çalışma gücü kayıp yönetmeliğinin linkide aşağıda mevcut oradan da gerekli bilgilere bakabilirsiniz. 👇

Üst Alt