Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Engelli emekliliği ortadan kaldırıyorlar eytden 43 yaşında insanları emekli ettiler. Bunun acısını çıkarmaları gerekiyodu maalesef bunu engellilerden çıkartmaya karar vermişler

Yasa çıktıktan sonra emeklilik için yeniden rapor almak istediğimde %40,in altında bir oran çıkar ise çalıştığımız iş yerinde sorun olurmu.? Ozaman ne olacak sonuçta işe alınirken işkura kayıtlı ve en az %40 rapor olmak şartı ile işe alindik

@soneracar59 Sorun olur tabi olmaz mı ne olacağı belli değil ama yasa direkt böyle cikmaz bizi dusuneceklerdir

Daha yasa çıkmadı., yani henüz belli değil en azından. Bence zamanı beklemek gerek. Eğer zamanla gündemde düşerse, zaten böyle yasanın çıkması uzun sürer.

Vergi İndirim Belgesi kalkmadı devam ediyor.
1/10/2008 sonrası ilk defa sigortalı olanları vergi indirim belgesi tekbaşına emekli etmiyor,SGK Yüksek Sağlık Kurulu Onay vermesi gerekiyor(burada zorlaştırma zaten vardı halen devam edecek değişiklik yok/16 yıldır uygulama bu yönde)

Geçici Madde değişiyor eyvah feryatları burada yükseliyor(komisyonda düzenleme gelir mi onu ben bilmem engelli federasyonları ne yapar ise STK gücü)

(Değişik ikinci fıkra: 17/4/2008-5754/71 md.) Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olup bu Kanunun yürürlük tarihinden önce veya sonra engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalılar hakkında, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun mülga 60 ıncı maddesinin (e) bendinin (b) alt bendi ve geçici 87 nci maddesine göre işlem yapılır.(KALKACAK)

İşin özü 5510 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılacak!

GEÇİCİ MADDE 10- 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında olup bu Kanunun yürürlük tarihinden önce ilk defa sigortalı olanlardan, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun mülga 53 üncü maddesine göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya engeli bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılar, yaşları ne olursa olsun en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar.

(Değişik ikinci fıkra: 17/4/2008-5754/71 md.) Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olup bu Kanunun yürürlük tarihinden önce veya sonra engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalılar hakkında, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun mülga 60 ıncı maddesinin (e) bendinin (b) alt bendi ve geçici 87 nci maddesine göre işlem yapılır.

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananlardan yaşlılık aylığı bağlananların aylıklarının kesilmesi ve tekrar bağlanmasında bu Kanunun yürürlük tarihinden önceki hükümler geçerlidir.

Birinci ve ikinci fıkraya göre bağlanan aylıkların aylık bağlama oranı, 5400 gün üzerinden hesaplanan orandan az olamaz.

(Ek fıkra: 17/4/2008-5754/71 md.) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce, malullük durumlarının tespiti için talepte bulunan ve bu Kanunun yürürlük tarihinden sonra malûl olduklarına karar verilenler hakkında 506 ve 2925 sayılı kanunlardaki diğer şartları da taşımaları halinde anılan kanunlara göre malullük aylığı bağlanır.

55 inci maddenin dördüncü fıkrasındaki malullük aylığı alt sınırı ile 33 üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki ölüm aylığı alt sınırı 17/10/1983 tarihli ve 2925 ve bu Kanunla mülga 17/10/1983 tarihli ve 2926 sayılı Kanunlara göre bağlanacak malullük ve ölüm aylıklarında, aynı kanunlar gereği bağlanan yaşlılık aylığı ile kıyaslanarak uygulanır.

(Ek fıkra: 17/4/2008-5754/71 md.) 1/1/2000 tarihinden itibaren sigortalı olup, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce malullük aylığı bağlanması için tahsis talebinde bulunan sigortalılar ile ölen sigortalıların hak sahiplerine 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Kanunla bağlanan aylıklar, 506 sayılı Kanunun geçici 89 uncu maddesinde belirtilen alt sınır aylığı esas alınarak aylık başlangıç tarihi itibariyle yeniden hesaplanır. Oluşacak farklar bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren dört ay içerisinde ilgililere ödenir.

Yukarıdaki fıkrada belirtilen alt sınır aylıklarının hesabında, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun mülga 92 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre belirlenen yarım aylıklar ile aynı Kanunun mülga 96 ncı maddesinin beşinci fıkrası hükmüne göre alt sınır aylığı uygulanmayan aylıklar ile sosyal güvenlik sözleşmeleri gereğince bağlanan kısmî aylıklar dikkate alınmaz.

(Mülga son fıkra: 17/4/2008-5754/71 md.)

Son düzenleme:
abim gün sayıyordu emekli olacağım diye. şimdi bu haberi ona nasıl veririz hiç bilmiyorum. Adamın tek gayesi emekli olmaktı. 18 Yaşından bu yana çalışıyo yazıktır günahtır ya. Güçleri neden hep garibana yetiyo ben çözemiyorum. Sorsak en müslüman kendileri gerçekten çok yazık...

@feromon bunları biliyoruz.Biizm demek istediğimiz vergi indirimi kalkmasın hak edilen vergi indirmi yok sayilmasin

Kanun Yasası teklifini öne koyanlar çok iyi niyetli bak 2015 öncesi gss borcunu siliyor fakat silkilen çalışanları bir araya toplayıp çalışma gücü kaybı oranına göre düzecekler sıraya ne ka güzel ne ka güzel

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
Bu taslak için engelliler organize olmaz ama en azından burda burayı takip edenler 1 dakikasını ayırıp mail atmalı.

Ben muhalefet milletvekillerinden Mustafa gürbana yazacağım ona isteklerimizi iletebilirsek en azından sesimizi duyurabiliriz. Yarın çok geç olmadan herkes elinden geleni yapmalı

Bence aynen böyle geçer 2008 sonrası içinde aynısı oldu direkt geçti. Amaç emekliliği zorlaştırmak eyt vs. İle SGK şişti bizi düşünceklerini hiç sanmıyorum daha çok azaltmak için cikartiolar kanunu

Emekli olanlarında rahat bırakmıyorlar emin olun geçmişte farklı neden için 1 den fazla rapor almiş ise kontrol muaynesi adı altinda tekrar hastaneye sevk edip mevcut emekliliklerini de iptal etmenin hesabını yapıyorlar diğer forumlarda bu konuda yazan mağdur olan insan az değil

Cimere vs yazı yazalım sesimizi duyuralim

Son düzenleme:
İnsanlari yıllardır erken emekli olabilmesi için vergi indirimi almak ile uğraştırdilar bir çok kişinin rapor oranını düşürup mağdur ettiler şimdi vergi indirimini de kaldırıp arada kalanlarida bitiriyorlar zaten 2021 de çıkan yonetmelige göre eskiye göre daha zor hale getirmislerdi engelli emekli olmayı

Hâlihazırda elinde vergi indirimi belgesi olup sene yada eksik prim tamamlamayı bekleyenleri bahse konu yeni çıkacak olan yasa umarım etkilemez

Yeni sistemde Tek hastalıktan çalışma gücü kaybı şartının olması ayrı bi konu zaten

Bi insanda 2 yada 3 farklı hastalık sağlık sorunu olabilir bunlarda totalde o insanı engelli yapıyor çünkü birden farklı sağlık sorunları olsa dahi bunu taşıyan bir beden aynı insan
Misal Kendimden örnek vereyim
Bendeki sağlık sorunları 35 yaşında başladı
25 yaşındaki halimle sağlık sorunlarımin başladığı 35 yasindaki ve sonrasındaki fiziki gücüm yeterliliğim arasında uçurum var
Zaten ülkemizin çalışma şartları mesai saatleri cidden zor şartlarda
Allah yardımcımız olsun
Ne diyelim.

Kısa ve öz artık bu yasa geçerse engelli emekliliği hayal olacak emekli olanında emekliliği iptal olacak.

Emekli olanlar rahat rahat sallıyorlar kazanılmış hakkımız var bize bişey olmaz diye bizede vergi indirimi ile emekli olunacaksiniz denildi. O zaman onlarda kontrole gitsin

Erken emekli olmak için 15 gün önce vergi indirim belgesi almak için başvurdum hastaneye sevkedildim şuan hastanede rapor için uğraşıyorum bu yasa çıkacağını duyunca şimdiden hayallerimin boşa çıkacağını tahmin ediyorum oysa vergi indiriminden nisan 2025 de emekli olacaktım.

• Beğen
Aile hekimleri 2-6 Aralık ta iş bırakma eylemi yapacaklarmis bu yeni yonetmelikten dolayı 😀

• Beğen
eski vergi indirimleri bozulur emeklilik iptal olurmu 2 3 hastalıktan rapor alanlar için

Yine bir huzursuzluk ümit kırıcı hayal yıkıcı yeni konuşulan düşünce ve yasalar

Tepkiler gelmeye başladı doktorlar tarafından umarım onaylanmaz bu yasa

• Beğen
@OturanBoğa Hahahah vergi indiirmi ile emekli olan eski tabloya göre kontrol olacak elinde vergi indirimi olup emeklilik bekleyen yeni yasaya göre sizin akiliniz alıyor mu bunu ?YASA netlessin hele kim siyah kim beyaz belli olur.

@samedo99,
Peki ben vergi indirimi için sevkedildim raporla uğraşıyorum muhtemelen indirim alırım ama bu sonuçlanma 2 ay veya 3 ay sürecek yasa geçerse benim durumum ne olur.

Üst Alt