Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Dunku devlet memurlariyla ilgili torba yasanin icine bizim emekliligi etkileyen 175 sayili torba yasanin icindeki gss borclarinin silinmeside eklendi.Yani ben şunu anliyorumki herkesin isine gelecek kanunu hemen onayladilar.Ama digerleriyle ilgili tepki oldugundan genel kurulda gorusulecek ve tepkilere bagli olarak belki degistirilir yada haklarin korunmasini saglayan ilave bir madde eklenmesi teklif edilir diye umalim.İnsallah hakkimizda hayirlisi olsun.

@kalua33,
Hayırlı sekilde harcamanızı dilerim birde sormak istediğim işyeri 08 kodu ile emekli olduktan sonra kıdem tazminatı icin nasıl bir yol izleniyor bizlere tecrübeni aktarabilirmisin?

Arkadaşlar sabah sgk ya müracıtımı yaptım hala evrak kayıt mesajı gelmedi telefonuma. Biraz zaman mı alıyor kayıt işlemi acaba

@OturanBoğa @Bilgi Hazinedir

şu ana kadar bende böyle düşünüyordum ama meclise sunulan ve kabul edilen madde'de bununla ilgili açık bir hüküm yok. madde'de "aylık ödenmeye devam edilir" diyor ama daha önce "aylık bağlanmasına esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuatta dikkate alınarak değerlendirilmesi" ifadesi yok. burası muğlak olmuş bence. konu hakkında farklı görüşü olan var mı?

MADDE 17- 5510 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış, üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde
değiştirilmiş ve dördüncü fıkrasında yer alan “ve ikinci” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
“Engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanarak yaşlılık aylığı bağlananların aylıklarının ödenmesine devam edilir. Bunlar
hakkında 28 inci maddenin beşinci fıkrası ile 94 üncü madde hükümleri uygulanır.

28. madde 5. fıkra ile 94. maddede ilgili yerleri ben bulamadım, bulan bilen varsa eklese konuya açıklık gelir.

@exgratia,

sgk'ya yarın başvuru yapacaktım, bunu 31'ine ertelemekte sorun kalmadı o zaman değil mi?
7 Ocak'a kadar rahatız en azından yani.

@PMB, Yeni yasa bakımından evet 7 ocağa kadar vergi indirimi ile emekli olabilmek için sıkıntı yok.

2024 te emekli olanlar ile 2025 yılında emekli olacaklar için bağlanacak maaş yönünden fark olacağını söyleyenler var. Bu durumu da araştırıp göz önünde bulundurun ona göre karar verin.

• Beğen
Reaksiyonlar: PMB
@BnymnYldz Abim ben şunu merak ediyorum.malulen emekliliği kabul edilmez ise,bu yasada çıkınca yine aynı şekilde SGK sevk edip çalışma gücü kaybı ve prim sigorta yılı baz alınıp değerlenecek ya SGK demez mi yine maluleni kabul etmemiş bunu da etmeyiz diye.Ben burasını anlamadim.Ne fark var arasında maluluk ile diğer emekliliğin

@samedo99,

Malulen emeklilik başvurusu yapılınca SGK sadece kişideki Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kayıp olup olmadığına bakar. Orta Düzey veya Hafif Düzey olup olmadığı önemli değildir. Ağır ise emekli eder değilse aşağıdaki gibi karar verir sadece reddeder geçer.

Çalışma gücüne göre başvuru yapılınca SGK kişinin Ağır Orta veya Hafif mi diye hangi düzeyde olduğuna bakar. Hangi düzeyde ise o kriterleri sağlıyorsa emekli eder geçer.

Kişi SGK hastalık listesine bakar inceler kendince yorumlar kendisinin Orta Düzey olduğunu ve 16 yıl - 3700 gün sağladığını düşünür ve başvuruyu yapar. SGK alınan raporu inceler ve sen çalışma gücünü Hafif Düzeyde kaybetmişsin 18 yıl - 4100 gün gerekli diyebilir. Veya bunun tam terside olabilir kişi kendini Hafif Düzey olarak görüyordur SGK bu kişiye Orta Düzey tanısıda koyabilir.

Sen malulen emekli olamadın seni Orta veya Hafif olarakta emekli edemem diyemez yani SGK şartlar uyuyorsa emekli edecektir.

Yani SGK hastalık listesine göre insan kendi kendisine tanı koymamalı. SGK sağlık kurulu bizim düşündüğümüz gibi düşünmüyor çoğu zaman. Daha kısa süre önce mevcut raporu %91 olan bir arkadaş başvuru yapmış SGK sen hafif düzeydesin %40-49 aralığı demiş. Buradan da şu sonuç çıkarılıyor engelli raporunda ki oran ile çalışma gücü kayıp oranı aynı değildir.

Bu günkü detaylı cevap verme hakkımı senden yana kullandım. Her cevaptan sonra yeni soru türetme alışkanlığını iyi biliyorum o yüzden tekrar soru sorarsan bugün cevap veremeyeceğim 😉

Siz engelli arkadaşlarıma " Kader Arkadaşlarıma" yardımcı olabilmek için cevaplama ihtiyacı hissettim

Kontrol muayenesi
MADDE 94- Kurum yürütülen soruşturma kapsamıyla sınırlı olmak üzere;
a) Sağlık hizmeti alan genel sağlık sigortalısından veya bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, sağlık hizmetinin gerçekten alınıp alınmadığını,
b) Sigortalının, isteğe bağlı sigortalının veya bunların hak sahiplerinin malullük, iş göremezlik raporlarında belirtilen rahatsızlıklarının mevcut olup olmadığını,
tespit amacıyla kontrol muayenesi ve tetkik yaptırılmasını talep edebilir.

"26 Aralık 2024 PerşembeBİRİNCİ OTURUMAçılma Saati: 14.00BAŞKAN: Başkan Vekili Bekir BOZDAĞ ----- 0 -----BAŞKAN - Türkiye Büyük Millet Meclisinin 43'üncü Birleşimini açıyorum.Başkanlık Divanı teşekkül etmediğinden çalışmalarımıza başlayamıyoruz. Bu nedenle, alınan karar gereğince kanun teklifleri ile komisyonlardan gelen diğer işleri sırasıyla görüşmek için 7 Ocak2025 Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapatıyorum."

Söylediğim gibi 7 Ocak 2025 tarihine ertelendi. İtiraz olmayan maddeler dünkü oturumda geçirildi. Kalan maddeler yaklaşık 2 haftada geçirilir diye düşünüyorum ki o da Ocak ayının sonunu bulacaktır.

@Senyorsen,

Bilgilendirme için teşekkür ederim arkadaşım.
Benimde dün kurula girdim rapor muhtemelen yarın çıkacak vergi indirimi başvurusu yapıcam inşaAllah.

Kanunların geriye yürümezligi esası bu konuda gündeme gelmez mi?

@Engelli52,

o maddeyi bende gördüm ama gerek 17. maddenin gerekçeside yazan, gerek ise tutanaklara geçen "aylık bağlanmasına esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuatta dikkate alınarak değerlendirilmesi" ile ilgili bir ibare içermiyor. dolayısıyla 17. madde bu haliyle halihazırdaki bütün emekliler içinde geçerli gibi görünüyor.

@Volkano80,

Madde 17 oylanmicak mi madde 16 ve 17 komisyonda okundu neyi bulamadınız siz açıkça belirtiyo esas rapor tarihindeki diye

@Senyorsen,
Ya bugun çıkacak yarın çıkacak derken emekliliği verdim ama 7 ocağa ertelendi ise 120 bin zararım var tazminattan.

Bu özel sektör içinde geçerli değil mi ? 7 ocakta yürürlüğe girene kadar rahatız!

@samedo99,

Neden 15 gün sonra çikiyormuş arkadaşim anlamadım? Bunu neye dayanarak söylüyorsun? Sağlık kurulu raporundan bahsediyorum ben.
2022 de bile 1.5 gün sonra e devlete düştü.
48 saat sonra e devlete düşecek diye söylendi.

@Aliemin,

MADDE 17- 5510 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış, üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde
değiştirilmiş ve dördüncü fıkrasında yer alan “ve ikinci” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
“Engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanarak yaşlılık aylığı bağlananların aylıklarının ödenmesine devam edilir. Bunlar
hakkında 28 inci maddenin beşinci fıkrası ile 94 üncü madde hükümleri uygulanır.

madede aynen bu şekilde kabul edildi ve atıf yaptığı maddelerde "aylık bağlanmasına esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuatta dikkate alınarak değerlendirilmesi" ifadesi yok.

@Volkano80,

Taslak ne ara değişti acaba komisyon toplantîsı tutanaklarda bu değisiklik yok gibiydi

10 madde 2 fıkranın içeriğini bulamadım

Üst Alt