Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Eğer Komisyon dedikleri gerçekten yalan şöylemiyorsan hiç bir problem kalmamıştır. 2008 öncesi yıla düşürebilir ve sabit kalabilir örneği 3 derece 20 yıllık işte 18 yıla düşebilir ve böylece 20 yıla beklemeye gerek kalmayabilir erken emekli olma şansı olabilir diye düşünüyorum anladığım kadar

@exgratia,

Bizde oyle dusunmek istiyoruz sonucta meclis tvde bunu canli olarak kayit altinda soylediler hayir biz yapmayacagiMi diyecekler

@virus1, Kanun teklifinin 16. Maddesinde zaten bununla ilgili düzenleme var. Kabul edilirse şu şekilde olacak 👇

31.12.2008 dahil öncesi girişliler için getirilen emeklilik şartları
%40-49 18 Yıl - 4100 Gün
%50-59 16 Yıl - 3700 Gün olarak bu şekilde belirlenmiş.

Daha once komisyondada haklar korunacak diyip chp li vekilleri keklemislerdi.Simdide aynisi olacak muhtemelen.Söz ucar yazi kalir.Haklari koruyan maddeyi gormeden kimseye inanmam artik.Laf cambazi bunlar 😀

@svnn,

benzer durumdayım yaşayıp göreceğiz artık
bana 1 yıllık rapor verip duruyorlar, ağustosta sevk yazım gelir sgk dan

Arkadaşlar
Peki simdi bu yasa hemenmi yürürlüge girecek yoksa daha baska yasalar var onlarla beraber mi yürürlüge giriyor.
Resmi gazetede yayinlanmasinimi beklicez?

4a sigortalı çalışan birisi 14 Ocak öncesi emeklilik başvurusu yaparsa 2024 olarak mi emekli olur sadece memurlardami bu durum geçerli

@Sevgitt, Web ortamında şimdilik şöyle bir tablo var ama, yeni düzenlemede %60 üzeri için bir kriter belirlenmemiş.

SGK tarafından resmi bir açıklama yapılmadan %60 üzeri için net birşey diyemiyorum.

2008 öncesi için emekli olanlar değil, henüz olmamış olanlar düzenlemeye tabi olacak denildi.

@Senyorsen,

yani günlerdir konuşulan 2008 öncesi raporu olanlar emeklilik için başvuru yaptığında rapor dikkate alınmayarak tekrar hastaneye sevk edilip yeni rapor mu alacaklar? ve birden fazla hastalığı olanın sadece en yüksek olan rahatsızlığı mı dikkate alınacak ya da yine toplamına mı bakılacak?

@the__erdem, Evet sevk edilip durum bildirir raporu aldıracaklar. SGK Sağlık Kurulu buna göre karar verecek.

Çoklu hastalıklar dikkate alınmayacak. Çalışma gücü kaybına sebep olan en büyük tek hastalık dikkate alınacak.

Eskiden olduğu gibi hastalıkların toplamına bakılmayacak.

@Konyaereğli,
Bunlar hep boyle laf cambazi.Adam zaten emekliyse neyine dokunacaksinki dimi.Ne yapip edip bizi yakacaklar simdiden gecmis olsun.Yarin akşama komple bitmis olur

@the__erdem,
Bildiğim kadarıyla son 6 aylık sağlık raporları SGK değerlendirmesinde geçerli olacak. Ancak o kadar zorlaştırdılar ki hem sadece en yüksek rahatsızlığı değerlendirmeye alacaklar hem de SGK hastalık listesinde ilgili rahatsızlığın yer alması gerekiyor. Yani yaklaşık şuan ki engellilerin %80'ini kapsam dışı bırakıyorlar.

emeklilik için başvuru yapıpta daha aylık bağlanmayanları bile iptal edebilir bunlar , aylık bağlnamdı diye

Bir vekil hak arama noktasında mahkeme vs zorlastıran hükümlerden bahsetti iks bir engelli sgk hak kaybına uğradığında hukuksal olarak hak aramasîna engel maddelermi var ? @Senyorsen,

@Konyaereğli,
Kanun çıkarıyor işte hocam normalde, normal kanun çıkarsa dese ki "Engellilerin emekliliğinde şu şartlar aranır" yasa geriye yürümez der dava açarsın emekli olursun. Bu adamlar yasayı geriye yürütecek şekilde çıkarıyor. Yani 2008 yılından önce işe başlayanların emeklilik şartlarında .... aranır diye" Dava falan açamıyorsun

Vergi indirim ve baltazar sebebi ile emeklilik hakkı eden kişi bu hakkını kaybettiğinde kazanılmış hak iddiası ile yasal hak arayışına giremiyor mu ? Bu hak sadece emekli olanlarınmı olacak tsk @Senyorsen,

@exgratia,
Ssk bir suru basvuru yapildi okadar kisi isten cikisini verdi 08 kodla isten ayrildilar nasil olacak ozaman magduriyet dahada artar kanun cikmadan once hak etmis vermis emekliligini

SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU BAŞKANVEKİLİ ORHAN ATEŞ (Bayburt) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

İlk konuşmasında böyle diyor 👇
Yine, engelli raporlarıyla ilgili bir soru vardı. 2008 öncesi raporlarda herhangi bir hak kaybı olmayacaktır. Yine, rapor alan fakat emeklilik gibi herhangi bir hakkı olmayan yurttaşlarımızda da bir hak kaybı oluşturmayacaktır.

Tam kapanışa yakın kısa bir söz alıp gerçeği söylüyor 👇
1, 14, 16, 17'nci maddelerde yer alan, özellikle vergi indiriminden emeklilikle ilgili konuyla alakalı açıklık getirmek istiyorum: Teklifte yer alan düzenlemelerde 2008 öncesi vergi indirimi raporu olanlar değil, aylık almakta olanların kazanılmış haklarının korunacağı ve bunlar hakkında eski hükümlerin uygulanacağını ifade etmek istiyorum.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Konu anayasa mahkemesine gidecek chp den aylin hanımla iletişim halindeyiz...

Ayrıca bu gece ile ilgili yorumum;
Ben buna dil surçmesi degil kime ne yedirirsem diye bakarim siyasiler her zaman manipulasyon yapar algi yapar cunku buradan beslenirler.Adamin ne dedine degil yazili belgeye bakmak lazin zaten 1 ve 17 madde aynen devam degismeyecek ti burda cogunuz adamin manipulasyonuna maruz kaldiniz bazi arkadaslarda canli canli takip etti yemediler :) araya vekilde sokularak adamin yalan beyanini duzelttirdiler bu da akp hak hukuk konusunda ne kadar yalan siyaseti ustune is yaptiginiz kanitidir...Ayrıca mecliste konuşulmayan ama SGK nın yaptığı iş olan 2021 den beri zaten mevcut emekli olanları peyder pey şüpheli rapor işlem,ilk defa rapor çıkartıp emekli olanlar,hiçbir hastane kaydı randevu reçetesi olmayan kişileri sgk geriye dönük çağırmakta ve bu durumu sgk istismar edecek benim düşüncem çünkü geriye dönük çağııryor bu yasa ile çağırmaların sayısı çok daha artacaktır...EYT hatasından dolayı, kazıklar birer birer engelliye sapladılar önce ÖTV siz araç alma hakkımız gasp edildi ve şimdi büyük ihtimalle emeklilik gidecek...

Son düzenleme:
@Volkano80,

Merhaba,

Sizinde belirtiğiniz gibi kanun maddelerinde açık bir dille belirttiğiniz gibi"aylık bağlanmasına esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuatta dikkate alınarak değerlendirilmesi" ifadesi yok"
mevcut değildir.

Bahsettiğimiz bu hak korunması ile söylemler Sağlık,Aile,Çalışma ve Sosyal İşleri Komisyonunda 175 sıra sayılı kanun teklifi görüşülürken birçok milletvekili ve SGK Başkan yardımcısı İsmet Bey'in açık ifadelerine dayanmaktadır.

07 Occak 2025 tarihli yasanın T.B.M.M. genel kurulundaki ilk görüşme gününde SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU BAŞKANVEKİLİ ORHAN ATEŞ bey ilgili görüşme tutanaklarının sonunda kayıtlara geçen milletvekillerinin sorduğu sorulara yanıt vermek ve açıklık geyirmek amacıyla aşağıda paylaşacağım metni net bir şekilde ifade etmiştir.

"SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU BAŞKANVEKİLİ ORHAN ATEŞ (Bayburt) - Sayın Başkan,
değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
1, 14, 16, 17'nci maddelerde yer alan, özellikle vergi indiriminden emeklilikle ilgili konuyla alakalı açıklık getirmek
istiyorum: Teklifte yer alan düzenlemelerde 2008 öncesi vergi indirimi raporu olanlar değil, aylık almakta olanların kazanılmış
haklarının korunacağı ve bunlar hakkında eski hükümlerin uygulanacağını ifade etmek istiyorum.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum."

07 Ocak 2025 tarihli T.B.M.M. genel kurulu görüşme tutanaklarının tamamını içeren linkini paylaşıyorum.
"https://cdn.tbmm.gov.tr/TbmmWeb/Tut...c40e.pdf#toolbar=1&zoom=100&navpanes=1&page=1"

İlgili Komisyon ve T.B.M.M. genel kurulunda açık bir şekilde ifade edilmiş konumuz hukuk çerçevesinde tüm muhattapları bağkamaktadır.Bu nedenle T.B.M.M. her adımı tutanak altına alınıp her vatandaşımızın erişimine açılmaktadır.Hukuken Bağlıyıcıdır.

Bunların dışında gelişebilecek her durum kanun yapımı ve süreçlerinin varlığını belirsizliğe sokacaktır.

Saygılar.

Not: Son paylaştığım T.B.M.M. genel kurulu tutanağındaki ilgili metin Bülent Bey'in @OturanBoğa sürecin başından beri ifade ettiği "Hala Yaşlılık Aylığı alan arkadaşlarımızın haklarının korunacağı ,emekli maaşı bağlanamamış ve elinde Engelli Vergi İndirimi Belgesi olan arkadaşlarımızın yeni düzenlemeye tabi olacağı "beyanı ile birebir aynıdır.

Saygılar.

@OturanBoğa

Vallahi komedi bunlar.Adam cikmis emekli olanlarin hakki korunacak diyor.Yahu adam zaten emekli ne hakkina dokunacaksinki.Tam laf cambazi bunlar.Dun geceden beri sovuyorum😀

Üst Alt