Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Herkes kafadan bir ses çıkarıyor gerçekten sıkıldım... Tek yapman gereken erken seçim çağrısı bulunmaktır. Bizim gündemi dünyanın en pahalı vergisi ve faizi konuşması gerekiyor dün adam ne dedi fahiş fiyatlara boykot yapın çağrısı yapıyor ulan devlet ne iş yapıyor biz size dünyanın en pahalı vergisi veriyoruz Tarım - Çevre - Maliye ve hazine bakanlığı nerede ? Bunlar hepsi paracık babaları siz ancak MAKARNACI insanlara kandırabilirsiniz.

@virus1,
İnsanlarımız sorgulamadan koşulsuz biat ederse, bunlar halka daha çok emir telakki buyururlar. Dünya üzerinde örgütlenip birleşemeyen hakkını aramaktan yoksun tek milletiz.

@Engelli52,
@rgofis,

Söz konusu dernek kuruluşu gitsin parkta salıncağa binmek için toplansın 9 ocak nedir bugün 7 ocak ve saat 15:00 itibariyle oylamaya sunulacak.

Yalandan ilgileniyoruz, Tepkimizi koyuyoruz ayakları yapıyorlar :)))

ben 4 eylül 2008 sgk girişliyim tip1 diyabet+hipotiroidi+ vitiligo %43 süresiz raporum var. bu durumda bir sorun yaşar mıyım emeklilik için

açtım tbmm yi izleyeyim dedim gerçekten lise ortamı gibi değişim geldi :D

@frkn5906,
ENGELLİLERE EL ATTILAR SÜRESİZLER DE KENDİLERİNİ GARANTİ ZANNETMESİN....ŞİMDİ DESTEK OLMAYAN KAZIĞI KENDİ YİYİNCE DESTEK OLSA NE OLUR.BEN 3.5 YIL SONRA YAŞIYOR OLACAĞIMI DÜŞÜNMÜYORUM AMA HERGÜN HER YERE YAZIYORUM ...

@duro3535, Bu gündemdeki yasa kabul edilip resmi gazetede yayınlanana kadar emekli olabilirseniz sıkıntı yok.

Değişiklik olmadan kabul edildiği taktirde çoklu hastalıklarınız olduğu için emekli olabilmeniz çok zor olacak belki de emekli olamayacaksınız.

Üstte arkadaş süresiz raporunuz varsa sıkıntı olmayacak demiş ama sadece kendi düşüncesini paylaşmış öyle bir şey yok. Süresiz raporu olanlar genelde öyle bir düşünceye girmiş ama durum öyle değil maalesef.

Yeni sistemle mevcut raporunuz ile emekli olma durumu ortadan kalkacak. Çoklu hastalıklarınız değil sizdeki en ağır tek hastalık dikkate alınarak SGK'dan Ağır Orta veya Hafif tanısı almanız gerekecek.

yeni düzenleme de benim anlamadığım şey şu,,, engelli bireyin örneğin şekeri var, tansiyonu var, ne bileyim böbreği yok, konik hepatit var,,, yani hayatını etkileyen birden fazla rahatsızlığı var,,, bu insana nasıl sadece bir hastalığına bakacağız denir,,, ki bu insanlar da yıllarca çalışmış ve SGK primi ödemiş,,, gerçekten bi hak ihlali yapılacak,,,

@duro3535,

Bilindiği gibi 1 Ekim 2008'den önce sigortalı olup SSK (4a) statüsünde emekli olacak kişiler emeklilik için aşağıdaki tabloya bağlılar:

2008_oncesi.PNG

Yuzde 43engellisiniz vergi indiriminiz var, 1.10.2008 oncesi işe girmissiniz , işe girdiğinizde 18 yaşına geldiyseniz bu şartlar geçerli. Bu haliyle 11.09.2028 yılında yılınız doluyor primde 4400 olmalı diyor. Bu siralar biliyorsaniz bir yasa değişikliği durumu var sizin durumda olanlar icin.

2008 oncesi ssk lilarda engelli raporuyla aldığınız vergi indirimi ile emeklilik kalkacak. Bu sebeple 2021 yılında çıkan maluliyet ve çalışma gücü tespit yönetmeliğine göre ve ekindeki hastalık listesinde olanlar emekli olabilecek. Yasa değişirse
hafif düzeyde iş gücü kaybi tanisi alırsanız (%40 ila %49) arasında olanların 18 yıl sigortalılık süresi ve 4100 gün prim ödemeleri,
orta düzeyde iş gücü kaybi tanısı alırsanız ( %50 ila %59 ) arasında olanların ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3700 gün prim ödemeleri şartıyla yaşlılık aylığından yararlanacaksınız.

Eğer yasa değişir ve hafif is gücü kaybi alırsanız 18 yıla tabii oluyorsunuz. Eylul 2026 da doluyor . Orta is gücü kaybi alırsanız 16 yıla tabii oluyorsunuz. 2024 eylülde dolmuş oluyor. Tabii bunu degerlendiren sgk olacak engelli raporunuzu inceleyecekler.

Arkadaşlar ben 25 aralıkta emekliye ayrıldım. Ama halen tahsis numarası çıkmadı gelen evrak işlem bekliyor diyor ne zaman tahsis çıkar acaba

Akparti Grup önerisi ile 175. Sayılı kanunun bugün (07.01.2025) ilk 10 maddesinin Yarın ve ertesi gün (09.01.2025) tamamının bitirilmesi önerisi sunuldu ve kabul edildi. Yani 09.01.2025 tarihine kadar bitirecekler. Meclistv'yi izleyebilirsiniz.

Selamun aleyküm hayırlı aksamlar herkese.
ARkadaşlar ben 2006 sgk girişliyim 2016 senesinde trafık kazası geçirdim %43 sürekli (Ömür boyu) engelli raporum var.
Sol göz tamamen kayıp %32 oranı var raporda geçen tanı ( H54-5 ve H27 0-Afaki )
Sol kulakta çok ileri seviyede SN tipte işitme kaybı %12 (tanı H91 )
Sol Göz üstü kaş üstü yani kafa kırığı mevcut buda %5 ( tanısı S02 )
Birde R68 genel semptom ve diğer belirtiler yazıyor ama ne oldugunu bılmıyorum.

Şimdi benım normalde 2026 aralıkta vergi indiriminden emekli olmaya hak kazanıyorum fakat bu yeni yasa cıkacagı ıcın kafam cok karışık SGK müracat ettiğimde bu yeni yasadan emekli olabilirmiyim bu yazdıgım tanılardan dolayı bana yardımcı olmanızı rica ediyorum şimdiden teşekkür ederim.

kimse itiraz edecek gibi durmuyor , cuma gününe kadar resmi gazetede çıkar görünüyor

Komisyonda olan CHP Milletvekili Kayıhan Pala konuşuyor şu an Meclis TV linkten izleyebilirsiniz 👇

CHP Milletvekili Kayıhan Pala kanun teklifi üzerinde genel bir konuşma yaptı pek detaya girmedi.

CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ise tam engelli emekliliği ile ilgili raporlar ve olumsuzluklar ile konuşuyordu süresi bitti 🤐

Belki de tek tek maddeler üzerinde görüşmeler olurken daha etkili bir şekilde muhalefet edebilirler.

Son düzenleme:
@EEmrah,

Bilindiği gibi 1 Ekim 2008'den önce sigortalı olup SSK (4a) statüsünde emekli olacak kişiler emeklilik için aşağıdaki tabloya bağlılar:

2008_oncesi.PNG

Yuzde 43 engellisiniz vergi indiriminiz var, 1.10.2008 oncesi işe girmissiniz , işe girdiğinizde 18 yaşına geldiyseniz bu şartlar geçerli. Bu haliyle ....2026 yılında yılınız doluyor primde 4400 olmalı diyor.

Bu siralar biliyorsaniz bir yasa değişikliği durumu var sizin durumda olanlar icin.

2008 oncesi ssk lilarda engelli raporuyla aldığınız vergi indirimi ile emeklilik maddesi yürürlükten kalkacak. Yerine Maluliyet ve çalışma gücü tespit yönetmeliğine göre ve ekindeki hastalık listesinde olanlar emekli olabilecek. Yasa değişirse

hafif düzeyde iş gücü kaybi tanisi alırsanız (%40 ila %49) arasında olanların 18 yıl sigortalılık süresi ve 4100 gün prim ödemeleri

orta düzeyde iş gücü kaybi tanısı alırsanız ( %50 ila %59 ) arasında olanların ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3700 gün prim ödemeleri şartıyla yaşlılık aylığından yararlanacaklar.

Eğer yasa değişir ve hafif is gücü kaybi alırsanız 18 yıla tabii oluyorsunuz. 2024 yılı itibarı ile doldurmuş oluyorsunuz. Orta is gücü kaybi alırsanız 16 yıla tabii oluyorsunuz. 2022 yılı itibarı ile doldurmuş oluyorsunuz. Aslinda bir nevi hastalik listesinde olanlar icin yasa degisikligi avantaj gibi gözüküyor. Ama hastalık listesinde olmayanlar icin malesef emeklilik zorlaşıyor.
Tabii bunu degerlendiren sgk sağlık kurulu ve engelli raporunuzu inceleyerek emekli olabilir demesi gerekiyor.

@reciss,
Teşekkür ederim bu tabloyu biliyorum fakat benım rahatsızlıklarım iş gücü kaybına giriyormu aslında sormak istediğim soru buydu.

@Eren5863,

Burda detaylı inceleyebilirsin. Ama tek hastalıktan en az yüzde 40 alman lazım. Mevcut engelli raporunda bu yok s.anirim. Göz icin veya kulak icin yüzde 40 alırsan olursun diye düşünüyorum. Sen engelli raporunu tekrar yenilersen 2016dan beri bir ilerleme olduysa tabii şansını bi dene bence.

MİLLETVEKİLİ ORHAN ATEŞ 2008 ÖNCESİ RAPOR ALANLAR HAK KAYBI OLMAYACAK DEDİ SORU CEVAPTA AMA İNANMIYORUM. GÖZ GÖRE GÖRE YALAN SÖYLEDİKLERİ İÇİN BUNLARA GÜVEN OLMAZ

@EEmrah, Bu kanun teklifi kabul edilirse SGK'ya başvuru yapacaksınız ve SGK sizi hastaneye sevk edecek. Sevk sonucu durum bildirir raporu alacaksınız. SGK Sağlık Kurulu bu raporu inceleyecek ve Ağır Orta veya Hafif tanısı verecek.

Çoklu hastalıklarınız değil sizin çalışma gücünüzde kayıp oluşturan tek hastalığınız değerlendirilecek.

Bu aldığınız tanıya göre yukarıda @reciss, yazdığı çalışma yılı ve prim günleri kriteri sağlanıyor ise emekli olabileceksiniz.

Yazdıklarınıza göre göz hastalıkları galiba sizde en ağır hastalık. Çalışma gücü kayıp hastalık listesinde göz hastalıkları şu şekilde.

@avci0606,
komisyonun bunu demesi daha mı güvenilir , burada hakkaden daha önce raporu ve vergi indirimi alanlar hakkı devam edecek dese çok daha güzel olacaktı :) bunu mu demek istiyorlar acaba inanmak istiyorum :) gülüyorum ağlanacak halime 1 aydır stres stres

@frkn5906,
Yine burdaki hastalık listesindeki ortopedi bölümündeki hastaliklara bakılacak. Is gücü kaygınıza karşılık gelen duruma göre belirlenecek.

Kanser hastalığı geçirmiş kemoterapi almış biri ne olacak ? Orta ve hafif yok incelediğim kadarıyla kanser tespit edilince zaten %80 veriliyor daha sonra türü evresi ve duruma göre bu oran düşüyor ben testis kanseri atlattım İlk 5 yıl onkolojik %60 oranım var toplamda %74 2 yıllık verdiler 2 yıl sonra yine aynı oran olacak sonra %40 süresiz bu durumda da şuan süreli emekliyim benim durumum ne olacak çok merak ediyorum

Üst Alt