Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@reciss,

Evet, kusura bakmayın; belirsiz durumu eksik belirtmişim. Aslında demek istediğim emeklilik sonrası çalışmada emekli maaşının kesilecek olması. Ekonomik şartlar düşünüldüğünde, SGK' nın emekliliğine onay vereceği engelliler bile başvuruda bulunmaktan kaçınacaktır.

@jjbecx,

Çok üzüldüm durumunuza. Arkadaşlar da detay sormuş yazarsınız detayı. Sadece online başvuru yapıldıysa sıkıntı çıkma ihtimali yüksek. Online sistemde vergi indirimi seçeneği ve belgelerinizin yükleneceği alan yok (sanki çok zormuş gibi). Bende 30.12 de başvuru yaptım bekliyorum. Önce online yapıp 40 dakika sonra evrakları verdim. Memur arkadaş oysaki uyarmıştı online yapma diye. Umuyorum ki inceleme yapan kağıt evrakları dikkate alır.
Detay yazdığınızda durumunuzu yorumlamak daha kolay olacaktır.

Süreli rapor ile emekli olanlar kontrol aşamasında emekli olduğu kanuna göre balthazar hesaplamasıyla olacak ve hak kaybı olmayacaktı hani, öyle demişti Vekiller. Öyle değil mi?

@cdj,

Ne işe yarayacak emekli olmadıktan sonra o rapor sadece vergi indirimine mi?

2004 sigorta girişim var. Salı günü de heyet karşısına çıkıcam 40 oran alırsam yasa çıkmadan emekli olabilir miyim yani?

@alibykbs,

Alacağın engel oranına göre prim gün sayısını doldurduysan, elinde vergi indirimi belgen varsa yasa çıkmadan emekli olabilirsin.

Arkadaşlar neden bunu kimse anlamıyor süresiz raporlarda emekli olurken herhangi bir kontrol muayenesine tabii tutulmuyorsunuz sadece süreli raporlarda biraz sıkıntı var olay bu ya

@jjbecx,

Arkadaşlar emeklilik işlemlerimi ankara merkez sgk dan başlatmıştım.Dün bilgi almak için tekrar gittim evraklarımı tarayıp sisteme girmediklerini öğrendim.Şimdilik halettim

Şimdi aralıkta ayı içersinde tahsis numarasını almış sgklının emekli maaşı %30 oranda düşmeyecek dimi? Maaş ocakta yatması bu durumla alakalı değil???

Vergi indirimi ile emeklilik için 10 gün önce başvuru yapmıştım bu sabah unkapanı SGK dan aramışlar uyuyordum şimdi ben geri arıyorum meşgule düşüyor acaba olumsuz birşey mi oldu çok merak ettim neden aradılar acaba herkesi arıyorlar mi takip ettigimiz sayfada otomatik evrak kapatma yazıyor 30 unda öyle yazmıştı hala öyle

@kalua33,

Ben de e-devlet üzerinden başvuru yaptığımda Ankara'dan aramışlardı. Sizi rapor için hastaneye yönlendireceğiz ama İstanbul'dasınız, başvurunuz Ankara Vergi dairesine yapılmış hastane seçemiyoruz demişlerdi. Size de büyük ihtimalle bir konuda danışmak istemiş olabilirler ve ya eksik hatalı görmüş oldukları bir şey olabilir. O yüzden arayıp bilgi almak istemişlerdir.

@deco53,

Benden rapor almadılar belki rapor isterler DYS de E-devletten yaptığımız başvuru devam ediyor elden yaptığımız başvuru otomatik kapanma işlemi yazıyor büyük ihtimalle e-devlet açık olduğu için belge isteyecek

@levent yzc

Diyelim ki haklısın,

YASADAN ÖNCE
Bir tarafta şerefsizler var tanıdık doktor, hastane, para ile yasayı suistimal ediyorlar.
Bir de gerçek engelliler var, yasadan faydalanıp emekli olup kıt kanat yaşamaya çalışanlar.

yani yasadan önce şerefsizler mutlu, engelliler de mutlu.

YASADAN SONRA
Bir tarafta şerefiszler var yine tanıdık doktor, bildik hastane, az biraz para ile yine yasayı suistimal edecek.
Bir de gerçek engelliler var, yasadan sonra emekli olmaları mümkün olmayan, çalışma şansı olmayan, iş bulma ihtimali olmayan.

yani yasadan sonra şerefsizler yine mutlu, engelliler perişan.

Bu durumu savunmayı nasıl başarıyorsun gerçekten hayret!..

Siz şerefsizlerin engelleneceğini savunduğunuzu zannediyorsunuz ama emin olun bir tek şerefsiz bile yeni yasadan sonra mağdur olmayacak!..
Mağdur olanlar zaten savunmasız ve ihtiyacı olan engelliler olacak. Bu kadar açık ve net.

@frkn5906,

evet 2012 yılında süresiz vergi indirimi almıştım. %60 ortopedik engelliyim normalde ama vergi indirimim süresiz %40 olarak onaylanmıştı o tarihlerde. 2021'de ÖTV'den yaralanmak için yeni sağlık raporu ( %60 ) aldım, sonra dedim ki bir de bu yeni sağlık raporuyla vergi indirimine başvurayım, belki vergi indirimi oranım %40'dan %60'a çıkar diye. E-devletten başvurdum, beni tekrar hastaneye yönlendirince uğraşmadım, dilekçemi geri çektim. %40 vergi indirimiyle devam ediyorum.

Engelli bireylerin yaşam kalitesini tehdit eden bu düzenleme kabul edilemez! Vergi indirimiyle emekliliğin kaldırılmasına hayır. Muhalefeti, meclisteki sesimiz olmaya davet ediyoruz G.D 17.Madde kabul edilemez #sonundabudaoldu

Taga yardımcı olun arkadaşlar bir avuç insan x’te sesimizi duyurmaya çalışıyoruz

Ötv den sonra %40 dan sonra buda oldu.. Yorum yazın Beğenin paylaşın Sesimizi Duyuralım HAKLARIMIZI GERİ VERSİNLER!!

@ucuncubahar,

üstadım tbmm'ye belirli bir sayıda dilekçe gönderilirse konu gündeme alınıp görüşülüyor.

Birlik olup dilekçe yollamamız gerekiyor. birisi önderlik yaparsa ben destek veririm.

Bir çok kişinin dilekçe yolladığını biliyorum. Sizlerde yollarsanız daha etkin oluruz. Örneğim paylaştım.

e devletle giriş yapıyorsunuz. Daha sonra sol tarafta 4. simgeye tıklayıp telefonunuzu girerek numaranızı sisteme kayıt ediyorsunuz

daha sonra gerçek kişiyi seçip istek / talep kısmını işaretliyorsunuz

Konu : 2/2217 Esas Numaralı Kanun Teklifinin 16 ve 17. Maddelerinin İptali Edilmesi Konusu
2008 VE ÖNCESİ SİGORTA GİRİŞİ OLAN ENGELİLERİN , EMEKLİLİK HAKLARININ ELİNDEN
ALINMASI KONUSU Bilindiği üzere sayfalar halinde paylaşacağımız toplantı tutanaklarının bölümlerini
paylaşacağımız komisyon toplantısında, 2008 ve öncesi işe girişi olan biz engelli bireylerin , özellikle vergi
indirimi ile erken emeklilik haklarının kaybedilmesine ilişkin bir kurul toplantısı gerçeleştirilmiştir. Bu
toplantıda kullanılan ifadeler ve engelli olmayı seçmeyen engelli arkadaşlarımızın hastalıkları ile vicdanlara
sığmayan konuşmalarda bulunulmuş ve bu konuşmalar resmi kayıt altına alınmıştır. Bu ve çok daha fazla
listeden çıkarılacak olan engelli statüsünde ki hasta arkadaşlarımızın adeta içini kanatmış ve derin üzüntülere
sevk etmiştir. Toplantıda bahsettiğimiz konuyla ilgili bölümleri sizinle ek1 şeklinde sayfa sayfa paylaşıyor ve
bahse konu olan alanların altını çiziyoruz. Vicdanen bu bölümleri okumanızı önemle rica ediyoruz. Bahse konu
olan kanun maddesi değişikliklerinin şu anda yürürlükte olan hali aşağıdaki gibidir. A- VERGİ İNDİRİM
BELGESİNE SAHİP 4/a KAPSAMINDAKİ SİGORTALILARIN EMEKLİLİĞİ 193 sayılı Gelir Vergisi
Kanunu’nun 31. maddesine göre, çalışma gücünün asgarî % 80’ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı (4/a ve
4/c sigortalısı) birinci derece sakat, asgarî % 60’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece sakat,
asgarî % 40’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise üçüncü derece sakat sayılmakta ve Gelir Vergisi Genel
Tebliği’nde belirlenen aylık tutarlar, hizmet erbabının ücretinden indirilmektedir. Kanunda geçen hizmet
erbabı lafzı dolaylıda olsa vergi indirim belgesinin sadece ücretle çalışanlara verileceğini hüküm altına
aldığından bağımsız çalışan 4/b sigortalılarının vergi indirim belgesi alması mümkün değildir. Dolayısıyla 4/b
kapsamındaki engelli sigortalıların vergi indirim belgesiyle emekli olmaları mümkün değildir. Bu hak 4/a ve
4/c kapsamındaki sigortalılara tanınmıştır(9). Kanun’un geçici 10. maddesinin ikinci fıkrası hükmüne göre, ‘bu
Kanun’un yürürlük tarihinden önce sigortalı olup bu Kanun’un yürürlük tarihinden önce veya sonra sakatlığı
nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalılar hakkında, 506 sayılı
Sosyal Sigortalar Kanunu’nun mülga 60. maddesinin (c) bendinin (b) alt bendi ve geçici 87. maddesine göre
işlem yapılacağı’ hüküm altına alınmıştır. Buna göre, engellilerin 506 sayılı Kanun’da öngörülen aylığa hak
kazanma koşulları aynen korunmuş bir anlamda Kanun’dan olumsuz etkilenmelerinin önüne geçilmiştir. 5510
sayılı Kanun, 506 sayılı Kanun’un geçici 87. maddesine atıfta bulunduğundan, 1 Ekim 2008 tarihinden önce
sigortalı olan engellilerin, vergi indirim belgesini hangi tarihte aldığının üzerinde durulmayacak aşağıdaki
tabloda belirtilen şartlarla yaşlılık aylığı bağlanacaktır. Yapılması planlanan kanun teklifinde aşşağıda
göreceğiniz maddeler değiştirilerek engelli emeklilik haklarımız alınacak ve zaten ülkenin %5i bile olmayan
2008 ve öncesi SGK girişi olup; aylar hatta günler sayan engelli bireyler emeklilik haklarını tamamen
yitireceklerdir. Madde 16 ve 17 çok net - Yeni hesaplamada en yüksek hastalığın oranı baz alınacak. Malulen
emeklik gibi balthazar hesaplaması olmayacaktır. - Bu durum %40’a yakın olup birkaç hastalık ile birlikte bu
oranı tutturan kişileri olumsuz etkileyecek ve emekli olmasını imkansız hale getirecektir. - Bu yasa sadece bu
kanun teklifinden önce , Süresiz vergi indirimi ile emekli olan engellilerin hakkını koruyacaktır. - Süreli veya
süresiz raporu olup emeklilik için yıl bekleyen binlerce engelli emekli adayının yeni kanuna göre
değerlendirerek emekli olmaması sağlanacaktır. ENGELLİLERİN EMEKLİLİK HAKKI KALMAYACAK BU
YASA 28.11.2024 SAAT:13:00 DEKİ KOMİSYONDA ONAYLANDI. MECLİSTE'DE ONAYLANIRSA
AŞAĞIDAKİ BÜYÜK MAĞDURİYETLER OLUŞACAKTIR. 1-TEK HASTALIKTAN %40 İŞGÜCÜ
KAYBI Alamayan ENGELLİ EMEKLİ OLAMAYACAK.Bu durum 2008 öncesi sigortalı olanlar için BÜYÜK
HAK KAYBIDIR. 2-İŞGÜCÜ KAYBI LİSTESİNDE BİRÇOK HASTALIK YOK. 3-İŞGÜCÜ KAYBI
LİSTESİNDE BAZI HASTALIKLARDA "HAFİF-ORTA-AĞIR VAR. 4-İŞ GÜCÜ KAYBI LİSTESİNDE
BAZI HASTALIKLARDA HAFİF YOK SADECE ORTA VE AĞIR VAR. 5-İŞ GÜCÜ KAYBI LİSTESİNDE
BAZI HASTALIKLARDA SADECE AĞIR VAR. 6-2008 ÖNCESİ SGK GİRİŞLİ ENGELLİ RAPORU
ALMIŞ,VERGİ İNDİRİMİ ALMIŞ HERKEZİN RAPOR VE VERGİ BELGELERİ İPTAL EDİLECEK. 7-2008
ÖNCESİ SGK GİRİŞLİ EN AZ %40 VE ÜSTÜ ENGELLİ RAPORUNA SAHİP,VERGİ İNDİRİMİ
ALMIŞ.PRİM GÜNÜ DOLMUŞ SADECE EMEKLİ OLMASINA ÇOK KISA ZAMANI KALMIŞ , KALMIŞ
YANİ YILIN DOLMASINI BEKLEYENLER HAKLARINI KAYBEDECEK. 8-BU YASA TASARISI
MECLİSTEN GEÇİP ONAYLANIRSA, YAKLAŞIK 300.000 ENGELLİ VATANDAŞ, EMEKLİLİK
HAKLARINI KAYBEDECEK VE ÖMÜR BOYU EMEKLİ OLAMAYACAKLAR.ENGELLİ
RAPORLARIDA İPTAL OLACAK HİÇBİR ENGELLİ İNDİRİMİNDEN ULAŞIM,SU İNDİRİMİ V.B
FAYDALANAMAYACAKLARDIR.ÖZETLE ; Engelli olmayı bizler seçmedik. Engelliler olarak güzel
memleketimiz Türkiye’de hala büyük zorluklar çekiyor ve yaşama 2-0 geride başlıyoruz. Sosyal Devlet
olmanın getirdiği hiçbir ayrıcalıktan faydalanamıyor ve aynı zamanda bilinçli yada bilinçsiz olarak bu eziyete
maruz bırakılıyoruz.

İdari makam TBMM olcak

Haydi arkadaşlar hep birlikte yükleyelim hakkımızı kollayalım

Orijinali bu arkadaşlar

Son düzenleme:
Dilekçeyi gönderdik.

Komisyonda yer alan vekillere mail de attık,oda boş.

Ben cimere de yazdım ama nafile, kurumumuzun kanun çıkarma yetkisi yoktur diye cevap gelmişti, ne yapsak boş her türlü bu kanun geçecek...

Sırf bu gayreti yarın bu kanunu geçirenler ile karşılaşırsam yüzlerine tükürmek için sarf ediyorum.

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
Delilleri göstererek yazılmış bir dilekçe yarın hukuki ve siyasi bir sorun endişesi taşısınlar diye ayrıntılarıyla yazılmış. Siz sadece kopyalayıp yapıştırıyorsun. Yeniden yazmıyorsunuz yani

Üst Alt