Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Bizim emeklik tamamen bitti o zaman . Devlet implat yapmıyor ki sürekli hükement para istiyor. cihazın ücretini bile karşılamıyor. Hayat çok pahalı hem de çok pahalı. Huzurum kalmadı bu Türkiye'de .

@bessel26,

KOLAY GELSIN BAZEJ ARKADASLAR Yanıtladı ama sizede sormak isterim ben emekliyim kontrol muayne sevgimi aldık işlemlerin hastanede bitti raporu bekliyorum gelsin sgk vericem okadar bir işi kaldı bu yeni yasanın benimle alakası yok sanırım yani ben eski yönetmeliğe göre devam ediyorum dogmudur tesekkurler saygılar

@devrim_07,

Çalışma gücü kaybı başka. Raporda yazan oran başka. Zaten başka olduğu için emekli olunamiyor. Mesela Benim kalpten yüzde 50 raporum var ama işgücü kaybı daha az değerlendirildiği için emekli olamadım. İşgücü kaybı diye bir şey uydurmuslar. Kimseyi emekli etmemeye yeminliler...

Hayir yeni sistem çıkmadı daha ayrıca çıkmadan yasa emekli olanların kontrol muaynesinde yine eski baltazar formülü geçerli yani kontrol muayeneleri eski yasaya göre çıkacak

Bunlar 2008 öncesi kanun çıkmadı cikasada eski engelli emeklileri ilgilendirmiyor kontrol muayeneleri de eski yönetmeliğe göre yapilacak

Yas şartı yok

Ancak raporu emekliligi olan kontrol muaynesinde eski sisteme göre devam edecek
@bessel26,

KOLAY GELSIN BAZEJ ARKADASLAR Yanıtladı ama sizede sormak isterim ben emekliyim kontrol muayne sevgimi aldık işlemlerin hastanede bitti raporu bekliyorum gelsin sgk vericem okadar bir işi kaldı bu yeni yasanın benimle alakası yok sanırım yani ben eski yönetmeliğe göre devam ediyorum dogmudur tesekkurler saygılar
@fthzr, Sevgili forum üyesi son sorduğunuz sorunun cevabını daha önce bu konuyu soran kişiler için kendiniz yanıtlamışsınız.

Hatta bugün yine bu soruyu sorup başka bir arkadaşımız tarafından da aynı cevabı almışsınız.

Cevabını bildiğiniz halde tekrar tekrar aynı soruyu sormanızın bir anlamı var mı. Sizin gibi kaç arkadaşımız daha var gerek yeni yasa ile ilgili bilgi almak için gerekse de kendi durumu ile ilgili birşey öğrenebilmek için.

Emekli olmuşsunuz hayırlı olsun bu çıkacak yasanın sizinle bir alakası yok. Emekli olmamış engelli arkadaşları ilgilendiren bu konuda onlara biraz daha öncelik vermek daha doğru olacaktır.

@Bilgi Hazinedir @cdj @bessel26 @OturanBoğa zaten yetişebildikleri kadar herkese cevap veriyorlar.

@feramuz Hafif veya Orta düzey olarak rapor almayacaksınız. Bu değerlendirmeyi doktorlar ve sevk edildiğiniz hastane heyeti yapmayacak.

Alınacak durum bildirir raporunda sadece hastalıklarınız ile ilgili detaylı bilgiler teşhis ve hastalık ile ilgili tanılar yazacak bu kadar. Durum bildirir raporunda herhangi bir oran ve düzey yazmayacak.

SGK Sağlık Kurulu bu raporu inceleyecek ve kişideki çalışma gücü kayıp tespitini yapıp Ağır Orta veya Hafif Düzey olduğuna karar verecek. Çalışma yılı ve prim günü yönünden kriterler sağlanıyorsa emekli olunabilecek. Yani tek değerlendirme olacak bunuda SGK Sağlık Kurulu yapacak.

Hastanenin verdiği raporun kararı şu şekilde olacak 👇

@okoki-
Vergi indirimi devam ediyor. Raporunuzu aldıktan sonra yüzde 40 ve üzeriyse vergi dairesine başvurun. Vergi indirimi, çalıştığınız süreç içerisinde derecenize göre size sadece vergi indirimi sağlayacaktır.

Emeklilik işlemlerinde kullanılamayacak. O yüzden vergi indirimi işlemleri hastaneden aldığınız rapor oranı ile ilgili. Çalışma gücü kaybıyla ilgisi yok.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca müştereken 28/4/1981 tarihli ve 17324 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan «Sakatlık İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tespit Şekli ile Uygulanması Hakkında Yönetmelik»’ in 10 uncu maddesi uyarınca Merkez Sağlık Kurulu;

• Maliye Bakanlığı Başhekiminin başkanlığında, Sağlık Bakanlığı'nca görevlendirilecek iki uzman hekim ile Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca görevlendirilecek bir uzman hekimden ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın bir temsilcisinden teşekkül etmektedir.
  • Kurulda; iç hastalıkları, göz hastalıkları, kulak-burun-boğaz, genel cerrahi veya ortopedi, nöroloji veya ruh sağlığı hastalıkları uzmanları bulunur. Gerek görülen durumlarda diğer hastalıklar ve branşlardan da hekim kurula davet edilebilir.
Merkez Sağlık Kurulu Gelir İdaresi Başkanlığı nezdinde görev yapmaktadır. Merkez Sağlık Kurulunun görevi ve yetkisi engellilik indiriminden yararlanmak amacıyla hastanelerden alınan raporları inceleyip nihai ve kesin karar vermekle sınırlıdır.

2018 yilinda aldigim engelli raporumu inceleyen Merkez Sağlık Kurulu beni yeniden baska hastaneye sevk etti ve yeni rapor bana verilmeyerek direk Ankara ya gitti. Daha sonra sirketime Calisma Gucu kaybi 46 olarak yazi geldi

@zinnureabc,
yazıda ve videoda hala şubat ayında başlayacak diyor , bunlar kanunu okumuyorlar sanırım , kanun resmi gazetede çıkınca başlaacak , habertürk sitesinde : Kanunun engellilerin emekliliği ile ilgili maddeleri şubat ayından başlayarak yürürlüğe girecek diyor ,

Yahu amma abarttınız kalmoş 20 gün ay bitimine resmi gazetede veya ay başı birşey fark etmiyor her hâlükârda şubat başı okey

Arkadaşlar 25 aralıkta vermiş olduğum emeklilik dilekçesine şimdi tekrar e devletten kontrol ettim tahsis numarası çıkmış. Artık bundan sonra çıkacak kanun beni etkilemez değilmi? tahsis numaramın sonu 5 ayın kaçında yatar maaşım cevaplarsanız sevinirim.

@exgratia, Ekonomi yazarına bu değişiklik hakkında soru sorup doğru cevap bekliyor orası daha saçma.

Örnek veriyor adam eskiden üç hastalıktan %30+30+30 alınınca %90 ediyordu diyor ne güzel hesaplıyor 🥴

Resmi gazetede yayınlandıktan sonra zaten çalışma yılı ve prim günü sayıları düşeceğinden dolayı bayağı bir başvuru olacaktır.

Bu forumda üye olan başvuran arkadaşlar olursa en azından süreç hakkında en doğru bilgiyi vereceklerdir inşallah.

@bfb_91,

31.12.2008 dahil öncesi girişliler için getirilen emeklilik şartları
%40-49 18 Yıl - 4100 Gün
%50-59 16 Yıl - 3700 Gün olarak bu şekilde belirlenmiş.

@hazar01,
*Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar

Cerrahi yöntemle takılan işitme sağlayıcı cihazlar kullanan, kalıcı iki taraflı ileri/çok ileri (cihazsız olarak yapılan ölçümde 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz saf ses ortalamasına göre 71dBHL ve üstü) düzeyde işitme kaybı. Cerrahi işlemle işitme cihazı olması gerekli değilmi?

Ben 6 yaşında beri şeker hastasıyım ve engelli kadrosundayım şimdi ssk ya bizi tekrar göndericekler ama zaten bana raporu ssk verdi kendi verdikleri raporu yok sayıp tekrardan rapor mu çıkaracaklar 2026 mart ayında her istedikleri oranlar tamamlanıyodu.Tip 1 dm için yeni yasa ile nasıl olucak 6400 gün ssk var giriş 2006 mart . Stajı kabul etmediler bizim emeklilik tarihimiz benden sonra girende. Daha fazla .
Benim gibi şeker hastası olup emekli olan adam emekli olucak bize vermiyeceklermi.PANDEMİ OLUR BİZİ ÇALIŞTIRMAZLAR.ASKERE ALMAZLAR.HASTALIK YÜZÜNDEN DIŞARIDAN BAKINCA SAĞLAM GÖZÜKSEKTE BAYILINCA PROPLEM OLUR.KAÇ KERE ÖLÜMDEN DÖNDÜĞÜMÜZ BELLİ DEĞİL SAĞLAM DERLER DİYECEKLER.He emekli etmesinler o zaman bana sağlamdır raporu versinler.Ameliyata girerken de benden rapor istemesinler bundan sonra

Selamun aleyküm tam netleştirmem için sizden cevap rica edeceğim.
Sol gözüm tamamen görmüyor raporumda %32 yazmaktadır yani cerrahi müdahelelere rağmen düzelmedi acıkcası
sol kulak sn ileri düzeyde işitme kaybı mevcut bu sebeple ben normalde emekli olmam için 1,5 sene kalmıştı vergi indirimim var 3 senedir raporumda %43 eski heyet raporu olarak
ben acıkcası sgk nın iş gücü kaybı göz kısmına baktım ama ağır mı hafif mi benım iş gücü kaybım onu anlayamadım yardımcı olursanız cok memnun olurum.

@rgofis,
Her iki kulakta 71 desibel üstü olduktan sonra emeklisin cerrahi cihaza bakma sen yeteki 71 desibel üstü olsun.

Birde cihazsız odyo testi istiyor tam
saçmalamışlar. Hastalığın tedavisi yok,cerrahi cihaz istiyor. Odyoyuda cihazsız yapacak. Testide amuda kalkarak yapalım olsun bitsin.

@EEmrah,
İşte bunca milletin derdide bu bizim gibi binlerce kişi mağdur olacak bu yasanın tek nedeni kimse emekli olmasin diye yaptılar bunların içinden bir taneside sensin bitti artık emekli olamazsin.

@rgofis,
Kardeşim ne olursa olsun siz cihaza bakma her iki kulakta 71 desibel üstü olduktan sonra emekli ederler yeterki 71 desibel üstü olsun benim sol 96 desibel sag 68 desibel ben sınır dayım beni emekli etmezler sgk kimseyi emekli etmemek için uğraşıyor banada diyecek sol tmm ama sağ 68 o yüzden red edecekler hakkımızı yiyenler Allah'ın dan bulsunlar.

İşte bunca milletin derdide bu bizim gibi binlerce kişi mağdur olacak bu yasanın tek nedeni kimse emekli olmasin diye yaptılar bunların içinden bir taneside sensin bitti artık emekli olamazsin.

Kardeşim ne olursa olsun siz cihaza bakma her iki kulakta 71 desibel üstü olduktan sonra emekli ederler yeterki 71 desibel üstü olsun benim sol 96 desibel sag 68 desibel ben sınır dayım beni emekli etmezler sgk kimseyi emekli etmemek için uğraşıyor banada diyecek sol tmm ama sağ 68 o yüzden red edecekler hakkımızı yiyenler Allah'ın dan bulsunlar.
Yeniden kurula git bakarsın rakam değişir. Mesela benim sürekli yıldan yıla değişim gösteriyor. İyi bir şey değil ama olacağada çare yok. En son iki yıl önce yapmıştım. 91 - 67 çıkmıştı. Ondan önce kinde 87-56 çıkmıştı 5 yıl ara ile yapılan ölçümlerde.

2008'e kadar hiç böyle bir ayrım yoktu. 3500 gün 15 yılı dolduran herkes emekli oluyordu.
2008 yılında tablo çıktı ortaya, dereceler çıktı ve 1 Ekim 2008 öncesi ve sonrası diye bir ayrım yaptılar.
bu ayrımda neden 2008'de düzenleme yapılırken yapmadılarda da şimdi yapıyorlar??

Bence 2008 yılında Anayasaya uymuyordu, ama şimdi Anayasayı sallamıyorlar.

Yeniden kurula git bakarsın rakam değişir. Mesela benim sürekli yıldan yıla değişim gösteriyor. İyi bir şey değil ama olacağada çare yok. En son iki yıl önce yapmıştım. 91 - 67 çıkmıştı. Ondan önce kinde 87-56 çıkmıştı 5 yıl ara ile yapılan ölçümlerde.
Ben yeni girdim vergi indirimi için rapor la uğraştım tam bu işe başladım 1 hafta sonra yasa çıkacak lafını duydum şans işte hastane ölçümde yüzde 40 alıyorum ama yeni yasada hastalık listesinde 71 desibel üstü olacak diyor yani kısaca hastane emekli ediyor sgk emekli etmiyor. 22 Kasım'da başvurdum o zaman yeni yasa yoktu başvurdum yeni yasa işi çıkardılar şans.

Ben yeni girdim vergi indirimi için rapor la uğraştım tam bu işe başladım 1 hafta sonra yasa çıkacak lafını duydum şans işte hastane ölçümde yüzde 40 alıyorum ama yeni yasada hastalık listesinde 71 desibel üstü olacak diyor yani kısaca hastane emekli ediyor sgk emekli etmiyor. 22 Kasım'da başvurdum o zaman yeni yasa yoktu başvurdum yeni yasa işi çıkardılar şans.
Hayırlısı olsun 6 ay sonra tekrar müracaat edebilirsin inşallah istediğini alırsın.

Cihaz bakma derken.Kurul baskanimisin arkadas orada o yaziyorsa mecburen olacak.Yoruma acik bir madde degil gayet net ve açık
71 desibel üstü olduktan başkana ona buna gerek yok ben kendimden biliyorum iki kulakta 71 desibel üstü varsa sonuçta işitme kaybı bu ameliyatla düzelmez işitme cihazı kullanılır ileri kayıp.

Hayırlısı olsun 6 ay sonra tekrar müracaat edebilirsin inşallah istediğini alırsın.
20 ocakta heyete girecektim yasa çıkınca vazgeçtim boş yere rapor almanın anlamı yok emekli olmadıktan sonra hafta içi gidip dosyamı geri alacağım allah büyük hakkımızı yiyenler iflah olmaz inşallah.

Üst Alt