Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)
benimde tahsis no dün çıktı, Bankanın başvurular kısmında emeklilik sekmesinde promosyon başvuru var, bulamazsanız promosyon diye arayın çıkar, ordan bazı evrakları onaylamanızı vs istiyor sonra ilk maaş ödemenizle birlikte promosyonunuz yatacak yazıyor, ben garantiden yaptım ancak en yüksek promosyonu kim veriyor bilmiyorum,
Şimdi bende olaya bambaşka bir boyut kazandırayım.Benim durumumda olan birkaç kişi vardır bu forumda diye dusunuyorum.Ben 2022 agustosta 85 oraninda rapor ve vergi indirimi aldim.İkiside 2 yillikti ve ben bu surede emekli oldum maas aldim.Ama 2024 ocakta raporumu yenileyince orani 53 e dusurduler ve emekli maasim kesildi.Şimdi benim sorum şu yeni kanun çıkarsa emekliler etkilenmeyecek deniyorya peki benim daha once olusturulmus emekki tahsis numaram var.Ben bu sayede gunum geldiginde tekrardan maasim baglanirmi.@oturanboğa @bilgihazinedir
Barbut maas kesilme nedenin pirim gün sayısının yetersiz olmasından dolayimi.Yoksa tekrar vergi indirim belgesinemi başvurmu denildi.
Birde sgk hep ilk tahsiz numarasını aldığınız yildan itibaren işlem yapıyormuş.yani.ilk emekliliğe basvu yaptığınız yıl üzerinden sizi tekrar degerlendiriyormus.derecenizin tutup tutmadığını.
Benimde bir sorum olacak; vergi indirimli emekliliğim onaylandı, ancak raporum Nisan'da bitiyor, kontrol raporu için ben kendim herhangi bir hastaneden mi randevu alıyorum yoksa SGK'ya başvurup onlar mı hastaneye sevk ediyor?
@Kozmik,
Eski raporda 85 oldugu icin 15 yil yeterli dendi ve emekli oldum.Raporu yenileyince 53 verdiler bu sefer tekrar yil ve prim sartina bakip 20 yil istediler maasi kestiler.Turkiye boyle sacma kanunlar ulkesi.
Ama şoyle bir durum var maas kesilince işe girdim ve yeni aldigim raporlada tekrar vergi indirimi aldim.Biraz karisik ama hak talep edebilecekmiyiz belli degil
Senin durumun su 80 üzeri rapor prim ve yıl tutuyordu oran 56 lara düşünce 2008 öncesi ise en az 18 yil 4100 gun prim şartlarına uymadığı icin kesilmiş olabilir tekrar itiraz edip yeni rapor çıkartın basvuru yapın değerlendirmeye alsınlar belki farklı durum gelişebilir lakin iptal edilen emeklilikte şartları uyduğunda yeni basvuru olarak yapacağınız icin yeni düzenlemeye tabi tutulursunuz
15 yil 3600 günden emekli olmuşsunuz süreli raporla, süreli raporunuz yenilenince 18 yil 4100 güne tabi olduğunuz icin SGK kesmiş yanı 1 seneniz olabilir veya ayınız tamamlanmadığı icin. Kesilmiş yeni basvuru yaparsanız yeni kanuna tabi olursunuz eski duruma itiraz edebilirseniz boyle bir hakkınız varsa itiraz edin raporu yenileyin
İstmemuhahammed.Yani artık tüm 2008 oncesi tarihli emeklilik süreleri ve yıl şartı çalışma gücüne goremi değerlendirilir demek istediniz.Yani yeni kanun derece şartlarına goremi.
Emekli tahsis numaranız olması mevcut emekli yapmıyor sizi cunku şartları sağlanamayan kişi geriye dönük haklarına sahip olamaz sadece kaydınız var yeni basvuru da yeni kanuna tabi oluyorsunuz detaylı bilgiyi SGK dan öğrenin isterseniz benim bildiğim bu
2021 yılında yapılan düzenleme ile çalışma gucu kaybı listesinde hastalığınız hangi sınıfta ise ağır hafif orta gibi buna göre değerlendirilecek bu kapsama 2008 öncesi girenler de alındı yanı oran diye birsey esas alınmayacak
Isirmemuhammed benim sormak istediğim.eski kanuna gore sureli emekli olmus artik kontrole çağrılan sureli emekli olan herkes için yıl şartı yeni yonetmelikteki yıl sartimi.Yani yeni kanunda biraz iyileştirme yapıldı ya yıl şartlarında.
@eminserin hayırlı olsun size de. ilk maaş dilekçede yazdığınız şubeye yatacaktir. Sonrasında tahminimce değiştirebilirsiniz. Değişiklik için online bankacılıkta başvuru alanında kısımlar var. Ayrıca edevlette banka değiştir seçeneği de görmüştüm.
Simdi anladim dediğiniz emeklilik şartlarınız ile devam ediyorsunuz yanı yeni kanuna göre emekliliğiniz devam etmez eski yönetmelik uzerinden devam eder emekliliğiniz iptal olmadığı sürece
merhaba, yeni yasa yürürlüğe girdikten sonra 2008 öncesi raporu olan bizler başvuru için SGK'ya gideceğiz. yeni yasa ile iş gücü kaybına bakılacağı söyleniyor ki hala ne yapılacağı tam belli değil sanırım,,, sorum şu;
SGK, %40 üzeri rapor vermezse ne yapacağız? örneğin dava mı açacağız ya da 3 ay sonra yine mi başvuracağız?
İste durum su eski raporu esas alıp 2021 yılındaki çalışma gücü kaybında hangi sınıftasın agir hafif orta bu duruma bakacak veya hastaneye sevk edip yeni raporu aynı şekilde çalışma gücü kaybına bakarak değerlendirecek hangisi olacağını bende kestiremedim insallah rapor yeniden istenip bizi uğraştırıp zaman kaybı yaşatmazlar
Tabi SGK sağlık kurulu bunu değerlendirirken oran diye birsey baz almayacak çalışma gücü kaybı listesine bakıp seni oyle değerlendireceği anlaşılıyor durumdan
2006 eylul girisliyim.Yeni rapor 53 ve 20 yıl istiyor benden.2026 eylulde dolacak diye sevinirken simdi birde bu olaylar cikti.Benimkisi tam bahtsiz bedevilik.
Tek hastalik cift hastalik diye bir kavram yok akliniz karismasin.2008 oncesi girisliler birkac hastaligi yuzde 40 olmasi yetiyordu.Ayni raporla vergi indirimi alip emekli oluyorsu.Simdi onu kaldiriyorlar.2008 sonrasi gibi bizde butun bolumleri dolasicaz ve calisma gucu kaybimiza gore emekli oluo olamayacagimiza karar verecekler
@Barbut,
Evet dediğiniz gibi zaten tek hastalıktan en az hafif tanıya girecek bir hastalığınız bulunması gerekecek bu kadar net o kadar bölüm dolaşmak sadece hastanenin vereceği oran olarak kalacak emeklilikte bunlar geçersiz sayılacak bizde bundan bahsediyoruz o yüzden onbinlerce emeklinin hakkını gasp ettiler
@İsitmemuhammed,
4b olunca vergi indirimden emekli olamıyorsunuz. Sorun oradan kaynaklanıyor...
Bir de ben bunu hiç düşünmedim. 2021 yılında mitral kapagim yırtıldı. Ve bir anda kendimi engelli olarak buldum. Daha önceden olmuş olsa muhtemelen şimdiye emekli olmuştum. Ama ne emeklilik olsun ne de engellilik olsun tâbi...
Benim sensör nöral işitme kaybım var ve bu hastalığın çaresi koklear implant fakat bu hastalık bende 15 seneden fazla bir süredir var. Koklear implant kimlere yapılmaz?
⦁ İç kulak yapısı ileri derecede bozuk olan ve/veya işitme siniri olmayan kişilere yapılmaz ( Bu hastalara beyin sapı implantı yapılır ). ⦁ Erişkin dönemde işitme kaybı gelişen ve üzerinden 10-15 yıldan fazla geçmiş kişilere yapılmaz. Bütün cerrahi işlemlerin belirli oranda riskleri vardır. Bu durumda cihaz takmam mümkün değil. Nasıl bir değerlendirme yapılabilir.
@ayerik, Kontrol muayenesi tarihi yaklaşınca kendisi rapor alıp SGK'ya verenler oldu bu şekilde de kabul edilmişti.
SGK'nın istediği yol ise şöyle, kontrol muayenesi tarihine en az 3 ay kala SGK'dan sevk ile hastaneye gidip rapor alınması. Düzenlenen raporu hastane SGK'ya gönderir ve SGK emekliliğin devamına veya durdurulmasına karar verir.
Hastane raporun kontrol muayenesi için alındığı bölümü işaretler
@gannicus, bu ülkede 1 aylık dahi olsa hiçbir kanuna güvenmemek lazım cunku lehine olan durum aleyhte olacak sekilde değişiyor hiçbir is ihmale gelmiyor
Çok teşekkür ederim, sağolun. Ben e devlette baktım evet var banka değişikliği ama ilk maaşda değişiklik olmuyor hatası aldım. Birde bankaya yatacak tahsis numarası farklı emeklillk kaydındaki numara farklı acaba hangisi tahsis numaram bunun hakkında bilginiz varmı
Başkan rapor sürekli ise kontrol muayenesi yoksa nasıl islicek bu süreç benim ilk raporum %40 ikinci raporum %68 şimdi neye göre değerlendirilecek hala bunu anlamadım ben raporum sürekli vergi indirimim de sürekli raporum 2023 tarihli bu arada vergi indirimim de öyle