Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyetli araç kullanım hakkı da 04.12.2024 tarihli değişiklikle KISITLANDI

@zenes, Bu uygulama 01.01.2025'ten sonra alınan araçlar için geçerli diye biliyorum. bu şekilde yazmışsınız ama,

Bu yazdığınız tarih değişikliğin yürürlüğe giriş tarihidir. 01.01.2025 tarihinde yürürlüğe girdikten sonra mevcut madde değiştirildiği için öncesi/sonrası ayrımı olmadan alınan araçları kapsar.

Son düzenleme:
@N3FR3T,

Keşke ötv hiç olmasa , herkes istediği araca istediği şartlarda ulaşabilseydi .
Yada keşke bizde engelli olmasaydık ötv indirimi vb. haklar için uğraşmasaydık.

Maalesef suistimal genelde %90 üzerinde olanlarda yapılıyor.Herkesin dilinde olan şu ; dedesinin,babasının üzerine mercedes alıyorlar.5 senede 1 yeni lüks araba alınıyor diye göze batıyor.
Öncelikle zaten artık mercedes vb. yüksek değerli araba alınamıyor ancak ötv indirimine tepkili olan herkes bu yanlış bilgiyi kullanıyor.
Suistimal edildiği için herkes çevresinden örnek veriyor .Bu seferde kurunun yanında yaşta yanıyor.

Tertibatlı araç kullanıyorum , söylenenler doğruysa artık eşim ben arabada olmayınca kullanamayacak.Ne kadar saçma bir durum.
Zaten çalışma hayatında dezavantajlıyız.Evimize 2 tane araba alacak halimiz yok.Benim ilaçlarımı yada ihtiyaçlarımı almak için hastaneye vb. yere tek basına araçla gidemeyecek yada toplu taşımayı kullanacak.Yada ikimiz aynı anda işyerlerinden izin mi alacağız ?

Kesinlikle düzenleme yapılması şart.

@arizona,

Düşüncelerinize tamamen katılıyorum hocam. Her konuda olduğu gibi suistimal elbette olabilir ama bunun çözümü mevcut durumu kısıtlamak değil denetim mekanizmasını daha etkili seviyeye çekmektir.

Öncesinde limit kısıtlaması, sonrasında bu tarz kısıtlamalar ile mevcutta var olan haklarımız düzenli olarak elimizden alınıyor.

Eşin kullanımında ne gibi bir suistimal olur bunu anlayamıyorum. Ülkemizin mevcut ekonomik durumu ortadayken iki araç almak ve onların sabit giderlerini karşılamak herkesin yapabileceği birşey değil.

İşin garip tarafı bu kadar hak elimizden alınırken sadece birkaç kişinin buna tepki göstermesi. Özellikle engelli dernekleri, vakıfları vs. gibi STK'lardan ses yok. Normalde bu tarz düzenlemelere yürütmenin durdurulması ve iptal davası açılması gerekirken hiçbirbir adım atılmıyor.

Hukuki anlamda destek bulabilirsem ben bu davayı açmayı düşünüyorum.

Yüzde 90 altı ortopedik engellilere tertibatlı araçlara yine sadece engelli kullanabilir ifadesi göremiyorum. TSE belgesini alıp iki kişi belirleyip vergi dairsenden evrağı imzalayıp sonra notere gidip ruhsata işletmek gerekir. Bazı yerlerde sadece engelli kişi kullanır diyor. Ozaman bu yönetmelik niye çıktı ki. Eskisini tekrarlamanın bir anlamı olmaz. yani iki kişiye kullanma hakkı verilmiş.

CİMER e yazmaya devam. Ben hergün bir tane gönderiyorum. Aile içinde herkes kullanabilmeli. Bu nedir ucube ucube işler yönetmelikler. Aynı ilde olması yeterli tek şart bu olsun

@SU35,

Eski alınmış araçlarda bu düzenlemeyi uygulamaya geçireceklerini sanmıyorum muhtemelen yeni alınacak araçlarda düzenleme uygulamaya geçecek. Eski araç sahiplerini çağırıp taahhütname ruhsata işletme v.s durumlarının yaşanması çok zor bir ihtimal.

Bu düzenleme daha çok ÖTV muafiyeti ile yeni araç alacakları ilgilendiriyor.

@N3FR3T,

Katılıyorum. Eşitlik ilkesine aykırılığı çok açık.

@zenes

Kesinlikle haklisinizda uygun belge dediginiz ne aracd herhangi bir tertibat yok ben bu kısmını anlamadim.

:) Dön baba dönelim..
Zaten böyleydi..
Değişen bir şey yok..

Yüzde 90 altı ortopedik engellilere tertibatlı araçlara yine sadece engelli kullanabilir ifadesi göremiyorum. TSE belgesini alıp iki kişi belirleyip vergi dairsenden evrağı imzalayıp sonra notere gidip ruhsata işletmek gerekir. Bazı yerlerde sadece engelli kişi kullanır diyor. Ozaman bu yönetmelik niye çıktı ki. Eskisini tekrarlamanın bir anlamı olmaz. yani iki kişiye kullanma hakkı verilmiş.

CİMER e yazmaya devam. Ben hergün bir tane gönderiyorum. Aile içinde herkes kullanabilmeli. Bu nedir ucube ucube işler yönetmelikler. Aynı ilde olması yeterli tek şart bu olsun

ÖTV muafiyetli araç kullanım hakkı da 04.12.2024 tarihli değişikliği nasıl uygulayacağız. Araçta tertibat yok. Bildiğiniz otomatik araç. iki kişi ekletmek istiyorum ancak nerden nasıl yapılır nereye müracat edilir hiç bir net açıklama yok . Bilgisi olan var ise paylaşabilir mi?

@selo46,
TSE ne nasıl başvuruluyor Online den mi yoksa fiziksel gidilmesi mi gerekiyor

arkadaşlar %90 altını ilgilendiren kısım burasıdır. ve burada iki kişiyle ilgili bir bilgi yoktur. Sadece TSE den belgelendirdiğimiz taktirde engelli yanında olduğu sürece birisi kullanabilir. Diğer bent %90 üzeri araç alanları kapsamaktadır.

"“b) Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak imal edilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması veya otomatik vitesli olması ve araçta başka aparat bulunmaması halinde bu aracın tescil kayıtlarına (a) bendinde yer alan şerhin yanı sıra, şerhin geçerli olduğu süre zarfında, aracın tescil kayıtlarına, “Engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılan ve özel tüketim vergisinden müstesna olarak iktisap edilen aracın bizzat engelli tarafından kullanılması gerekmektedir.” şeklinde şerh işlenir. Vergi dairesi müdürlükleri tarafından alınan taahhütnamede yer alan ve bu araçları kullanacak kişilerin bilgileri tescil kayıtlarına işlenir. Söz konusu şerhi haiz araçların bizzat kullanılmaması veya araçta istisnadan yararlanan engelli olmaksızın kullanıldığının tespit edilmesi halinde tespitin yapıldığı yer defterdarlığına bildirim yapılır. İstisnadan faydalanan engelli kişi araçta olsa dahi aracın engelli olmayan kişiler tarafından kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından belgelendirilmemesi halinde üçüncü kişilerin söz konusu aracı kullanmaları yasaktır.”"

@SiyahPelerinliAdam,

İyi akşamlar tertibatı olmayan araç için iki kişi belirlenecek tamam ama nereye nasıl başvuracağız kimse bunu yazmıyor. Kimse bilmiyor mu?

@bilgina,

Bu yeni alınan ve yeni tescil edilecek ÖTV muafiyetiyle alınmış araçlarda uygulanacaktır. Dolayısıyla muhtemelen aracın trafik tescili esnasında kriterlere uyan 2 kişinin kimlik bilgileri ve seçilecek kişiler arasından kriterlere uyduğunu belirten belge (aile nüfus kayıt örneği, noter iş akdi vs.) tescili yapan kurum tarafından talep edilecektir. Muhtemelen bununla ilgili ilk aylardan sonra gerekli işlem şekli tüm ülkede belirginleşir.

Ben bugün araç alımına başvurdum. Benden aracı kullanabilecek diğer kişilerin (eşimin) de kimlik bilgilerini istediler.

@CaVaLieRe,

Ne alıyorsunuz acaba? Eşimde alacak ben de kullanmayı düşünüyorum. Ama yılbaşından önce mi sonra mı alalım kararsız kaldık.

Opel Grandland için başvurdum. 1 Ocakta limit artacak evet lakin araç fiyatları da yükselecektir. Benim bütçem şu anki limiti ancak karşıladığı için ben yeni yıla bırakmadım. Evet belki yeni yılda 1-2 araç daha havuza girer ama cepten daha fazla para çıkmak zorunda kalır.

@CaVaLieRe,

Anladım bizde onu düşündük aslında. Peki eşiniz arabayı siz yokken arabada kullanabilecek demi? Biz o yüzden de biraz cekimser kaldik

@CaVaLieRe,

Hayırlı ugurlu olsun , Allah kazasız belasız sürmek nasip etsin.

Tertibatlı araçmı alıyorsunuz ?

@N3FR3T,

& Sadece TSE den belgelendirdiğimiz taktirde engelli yanında olduğu sürece birisi kullanabilir. &
.
& İstisnadan faydalanan engelli kişi araçta olsa dahi aracın engelli olmayan kişiler tarafından kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından belgelendirilmemesi halinde üçüncü kişilerin söz konusu aracı kullanmaları yasaktır .&
-
&engelli olmayan kişiler tarafından kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından belgelendirilme&
TSE'den uygunluk belgesi..

@yaşam...,

Bayii kullanabileceğini söyledi.

@arizona,

Allah cc razı olsun, cümlemize inşallah. Ruhsatta tertibatlı geçiyor lakin otomatik vites yeterli olduğu için sadece direksiyon topuzu ve cam sileceğinin sola alınması var.

benim aracım sol ayak gaz pedalı aparatı var ailece kullanıyoruz

Bugüne kadar kullanılabiliyordu zaten . Asıl mesele bundan sonra kullanıp kullanılmayacağı

@CaVaLieRe bayi kullanabileceğini söylemişse çok iyi .

İthal araçlara bir kısıtlama getirilmedi bununla bir ilgili kanuni'y tasarısı da geçmedi sadece %90 aşağıdaki raporlarda araç alımında sadece kişi kendi kullanabilecek bu kısıtlama vardı yasal değerliği sadece bu yasallaştı herhangi bir ithal araçlarda kısıtlama mevcut değil

Kazasız belasız kullanın inşallah.
Yakın zamanda Ümraniye vergi dairesine gidip konuşacağım
en net cevabı orası verir sanırım

@mehmet-41,

O ayrı bir konu geride kalmışsınız :) adamlar o kadar hızlı ki yetişemezsiniz hak hukuk tanımaz bunlar hemen halletiler zemini hazırladılar sıvadılar şimdi tam bloku koyacaklar.... adamlar herşeyi elimizden almaya başladılar..ama bunun sorumlusu %90 raporlu yakınları 400-450 bin araç olmuş %90 yakınlar konuyu akp den mustafa elitaş takip ediyor 25 aralıkta yasalaşır diyor...

kaybedilen vergilerle neler yapılır insnaın aklı hayali almaz....sırayla tüm haklar gasp ediliyor
hatta sosyal medyada 500-750 bin tl arası rapor satan yakınlar var komple engellemeleri lazımdı suyunu çıakrdılar genelleme yapmıyorum ama malesef bizi istismar ettiler bu konuda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda devlet memurlarına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi kabul edildi. Engellilerin araç alımındaki ÖTV istisnasının kriterleri yeniden belirlendi. İhdas edilen madde ile engelli araç alımlarıyla ilgili ÖTV indirimlerine yönelik değişiklik yapıldı. Buna göre, Cumhurbaşkanı'na engelli araç alım istisnalarıyla ilgili "yerli katkı oranı, motor silindir hacmi, emisyon türü ve değerine göre topluca veya ayrı ayrı belirleme" yetkisi veriliyor. Madde gerekçesinde bu uygulamaya gidilmesinin sebebi olarak engellilerin ithal araçlara yönelmesi gösterildi.

Son durum nedir mecliste yasalaşmadı ise oturum veya oylama ne zaman gelişme ile ilgili bilgisi olan varmı ?
9 aralık diye tahmin ediyorum ama ne olur ne olmaz kesin bir şey demek imkansız yeter sayısı kavga dövüş :)

@marto1, teşekkür ederim .
insaallah kavgaları ile geberirler ahirette buna bile cüret edemeyecekler
Ne kadar söylenip bagirilsada eskisi gibi tepki etki yapmıyor dis dünyaya kapatmis kararlı sonuçlar alıyorlar acilen defolup gitmeliler hesap kitapları ile!

Herkese kolaylıklar diliyorum..

makam aracı yerli olsun desek yerli araç yok diye ağlarlar ama ne hikmetse engelli at arabası bile çok görülüyor. Yediler yediler delik büyüdü nerden kapıcaklar. Satıcak bişi de kalmadı

Üst Alt