Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyetli araç kullanım hakkı da 04.12.2024 tarihli değişiklikle KISITLANDI

Ötv ile ilgili konu burada
Zaten yeterince karışmış olan emeklilik konusuna ötv yi eklemeyin lütfen.

@İsitmemuhammed,

Komisyonda kabul edildi sanırım meclise sevk edildi. Şu an meclis gündeminde bekliyor. Ama daha tartışılacak, oy çoğunluğu sağlanacak vb. Yasa geçse bile Cumhurbaşkanlığı imzası altına gider. İmzalandıktan sonra 15 gün içinde resmi gazetede yürürlüğe girme süresi var. Yani daha aşaması çok bu yasanın bence en az 1 ayı bulur belki geçer bile

@eminserin, yasanın geçmeme durumu ihtimali diyorsunuz. AKP ve MHP oylarıyla KABÜL edilmemesi mümkünmü sizce?

Şimdi Ankara Vergi DAİRESİNİ ARDIM. Yayınlanan yönetmelikte herkesin kafasının karışık olduğunu kimsenin tam anlamadığını belirtti. 2023 te alınan aracların, 2024 te alınana araçların ve 2025 te alınacak arabaların hangisine hangi yönetmeliğin uygulanacağı da belli değil dedi. Biraz bekleyin yeniden değerlendirme yapılabilir dedi. Anlaşıldığı üzere hiçbir şey anlaşılmamış ve karışık herşey. CİMER e yazmaya devam. Sade ve anlaşılır bir yönetmelik istiyoruz. Ailedeki herkesin kullanabileceği

@eminserin,

vekil ile görüşülmüş yılbaşından önce geçircekler resmi gazetede yayınlanır yayınlanmaz geçer...

ÖTV konusundan bahsediyorum emeklilik konusu değil karıştırılmasın aynı anda 2 hak bir de kaybediliyor konu karışmasın...

Bu değişiklikler kanunlar 2017 yılında yüzde 90 üstü ortopedik engelli için alınmış tertibatsız bir ötv li araç için geçerli mi acaba?

@ozan3521,

Gerie dönük değiştirilmiş bir uygulama değil ozan ..

zaten uygulayacaklarını sanmam ama araç alım jkonusunda tam kısıtlama gelecek mehmet şimsek engellilere takmış durumda o ne zaman başa gelse hep kötü şeyler oluyor geçmiştede aynı şeyleri yapmaya kalkışmıştı

CİMER e yazmaya devam. Ben hergün bir tane gönderiyorum. Aile içinde herkes kullanabilmeli. Bu nedir ucube ucube işler yönetmelikler. Aynı ilde olması yeterli tek şart bu olsun

2023 ve 2024 yılında alınan araçların da bir kolaylık yapılması gerekiyor. Bir araç tek kişiye mahkum edilmesi yanlış

bu mehmet şimşeğin yatacak yeri yok engellilere fena taktı adam taksınlar taksınlar bu günlerde geride kalacak elbet yahu sanki bize bu araçları bedava veriyorlarmış gibi kısıtlamlar ile dolduruyorlar arkadaş araç bedeli artı kdv ödüyoruz biz bu anayasaya aykırı bir durum biride demiyorki arkadaş bu adamlar bedavaya almıyor ötv denen mevzu 2002 den önce yoktu yani sunu anlamıyorsunuz parasını ödüyorsun kdv ödüyorsun ama kısıtlama mantığım almıyor. biride çıkıp diorki suistimal ediliyor la adam bedavamı alıyor aracı devlet ozaman versin bedava aracı kısıtlasın ama sanki millette öyle bir algı varki bedavaya araç alıyoruz denildiği gibi satarkende para kazanmadım yeni aracımı sattım üzerine 300 bin kredi çektim ancak oyle alabildim hani nerde bunun kazancı şu engellilerin yakasından bi düşün Allah aşkına bi düşün 6 ayda bir bir hak kaybı yahu yeterrrrrrrrrrrrrrrr yeterrrrrrrr 6 ay öncede 10 yıl araç satılmama mevzusu insanı ülkede yaşamaktan soğutuyorlar nasıl bir ülke olduk biz eskiyi mumla aratıyorlar. ayağın yok protez yaptırıyorsun fark kdv ödüyorsun sgk karşılaması gerekeni karşılamaz sigortalı çalışırsın sağlık gereksinimlerini karşılamaz bu ülkede cidden engelli adına düzgün bişe ne kaldı bırakın kökten hak mak silin gitsin en azından bu milletin kıskançlığı fesatlığı ile uğraşmayız hükümet ayrı bir yerden vuruyor millet ayrı bir yerden vuruyor vurunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn anasınısatayım vurun gebertin kökten bitsin bir yerinize kına yakın sağlam adam gelmiş bnm ötv sizaraç almamı eleştiriyor sana ne ulan sananeeeeeeeeeeeeee bende diyorum inşallah engelli olup sende alırsınnnnnnnnnnnnnnnnn

Son düzenleme:
Bu yönetmeliği kime sorabiliriz acaba? Mesela araç sahibi arabada olmazsa ruhsatta adımız olsa bile kullanamıyoruz. Tamam da şartlar el vermez eşimiz her an yanımızda olamaz ki. Ayrıca 1 ocaktan önce de alınsa araç yine de yeni yonetmelik mi uygulanır. Kafam çok karışık.

Bazılari iyi olmuş diyor nasıl bir kafa var sizde yahu ya engelli değilsiniz burayı manupile etmek için buradasınız yada engeliniz zininizde, bedeninizde değil,,şuna cevap verin!
eşim her bir parçasında benim kadar emeği olan kadın herseyden daha değerli gördüğümüz çocuklarımızi ben işteyken 2 km mesafedeki okula ve 3 km ilerde olan(belediyenin düşük ucretli) yuzme kursuna goturemesi kötü niyetmi istimal mi..
Aynı şekilde isten çıkışımda yada uzun yada kisa yolda farketmez gezme sırasında yanımda gelen arkadaşıma iyi hissetmiyorum, yorgunum yada misal bi önemli telefon bekliyorum ertelememin iyi durumlar dogurmayacagi bi görüşme olabilir dünya hali hani, ona; " sen geçer misin" deyip yaninda oturmamin neresinde kötü niyet var söyleyin ya söyleyin bilelim abi izah edin bize??
Ben size söyleyeyim engelli aracında yoksa kötü niyet! Varsa değil! Varsa değil..
Semeri vurana kızacağım ama takılan halinden memnun nasıl kizayim ki...

Arkadaşlar yeni verilen ithal yetkisi neyi ifade ediyor ben tam anlamadım yurt dışından hususi getirilen ithal araçlarımı kısıtladılar yoksa türkiyede satılmakta olan engellilerin aldığı wolswagen, skoda vs ithal araç alımımı kısıtlandı ne ifade ettiğini anlamadım ben kaçkez okudum yine anlamadım ne oranından ne ksııtlamasından bahsediyorlar

Arkadaşlar bir sorum olacak ;

Madde 4 bu şekilde ama yürürlüğe girişi için aşağıda belirtilen 01.01.2025 tarihi verilmiş. bu tarihten önce alınmış veya alınacak olan araçlar bu maddeden etkilenmiyor değil mi ?

MADDE 10- Bu Yönetmeliğin;

a) 1 inci, 3 üncü, 7 nci ve 9 uncu maddeleri 1/7/2025 tarihinde,
b) 4 üncü maddesi 1/1/2025 tarihinde,
c) 5 inci maddesi 5/12/2024 tarihinde,
ç) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer.

@emrah52, O konu sabah gazetesinde Engelliler yerli araçlara yönlendirilecek başlığı ile cari açığı korumak için Cumhurbaşkanına yetki verildiği şeklinde bir haber olarak kaldı sadece yarın derlerse ki sadece yerlilerde ötv indirimi yapılır diğerlerinde yapılmaz yada kısmi yapılır o zaman belli olur. Yurt içinde üretilenlerden bahsediyor. Mesela Clio, Duster modelleri Bursa da üretiliyor malum ama diğer modelleri ithal. Yine hyundainin belirli modelleri burada üretiliyor, tuscon modeli ithal. Egea ve sanırım corolla yine burada üretiliyordu ama vw, ford focus, vs gibi geriye kalan bir çok araç yurt dışında üretiliyor çoğunlukla. Yani bizzat getirdiğiniz araçlar değil, Türkiye ye firmaların yurt dışından ithal ettiği, ülkemizde satılan bütün araçlardan bahsediliyor. Tabi şuan için öyle oldu diye de bir bilgi yok ama olursa şaşırmam.

@clawera,
24 veya 25 yasalaşır gibi kanun tamamen ithal araç yani Türkiyede satılaşn ithal araçları engelliyor onun yerine yerli araç alabilirsiniz diyor...
evet bu yasadan önce alırsanız etkilemez

@HuYSuz79, araçların üçte biri engelli satışı ise eger doğruysa istatistik. yerli kararida ciksa yerli çeşitliliği artar görmezden gelemezden pazardan pay almak için ellerinden geleni yapacaklardir. "Diye düşünüyorum 🙂"

@mcaglarr, Doğru özellikle yılın ilk 3 ayında neredeyse satılan tüm araçlar engelli aracı idi mesela. Limitler arttığı için herkes sene başını bekledi çünkü. Bizim insanımız hiç bir şekilde kendi menfaatine dokunulmasın istemiyor o yüzden şimdi uzun yazsam bir türlü kısa yazsam bir türlü ama cari açıkda bir yerde gerçekten artıyor. Geçen sene yada 2 sene önceye kadar otomobil sektörü yerli üretimden ülkenin lokomotiflerinden diye anılırken son 1-2 senedir cari açık vermeye başladı diye yazıyordu haberlerde yanılmıyorsam. Seneden emin olamıyorum sadece. Fakat bunda elektrikli otomobillerin etkisi de fazla oldu sanki. Bizim ülke olarak üretimdeki en büyük hatamız sadece ucuz ve giriş modellerinin burada üretiliyor olmasında. Geriye kalan her şey ithal. Bakıyorsunuz mesela yerli telefonlara en pahalısı 10-12 bin sanırım. Kaç kişi daha aldığı sene muhtemelen kasmaya başlayacak telefonu almak ister. Diğer yandan pay alma kısmına gelince totale baktığınızda büyük bir rakam ama marka modele baktığınızda ufacık rakamlar söz konusu olduğu için de yerli üretimi çok teşvik edeceğini zannetmiyorum. VW mesela firma borcu -180 küsür milyar dolarlarda diye haber yapıldı yakın zamanda mutlaka duymuşsunuzdur. Fabrika açmak bir yana kapatarak, masrafları düşürme derdindeler. Bizim iş insanlarımız ise kolaydan kazanma peşinde. Fabrikayı kurup 3-5 yada 10 yılda kazanacağıma; dışarıdan alır gelir yarın kazanmaya başlayım istiyor. O yüzden oradan da pek umudum yok. Bunu yapacak olsalar zaten şimdiye kendi markalarımız olurdu ama maalesef olamıyor bildiğiniz gibi. Belki byd gibi çinlilerden yatırım gelmeye devam edebilir. Elektrikliler tamamen standartlaştığında zaten hepten karışık. Markaların bu yöndeki yatırım ve politikalarıda karışık. Avrupada emisyonlarda düşürülme zorunluluğu yoksa yüksek oranlarda ceza ödeme yükümlülüğü çıkıyor. Ülkede üretilecek araçların aynı zamanda onlara da gönderilmesi laızm malum ama fosil yakıtlılar için bu da büyük bir darbe. Yani o sektörde herşey bana göre şuan karışık.. En büyük handikap elektriklide ama elektriklilerin yatırımı gelse bile ülke ve kullanıcılar olarak kar mı edeceğiz yoksa zarar mı ondan da emin değilim. (O hiç söylenmeyen batarya maliyetlerinden ve bunun gelecekteki etkisinden dolayı.)

Benim yazımda karıştı değil mi :D

1 ocak 2025 tarihinden sonra alınacak araçlarda geçerli olacakmış bu kural

@turan1977,

Bu kural 1 ocak 2025 tarihinden sonra alınacak araçlarda geçerli olacakmış.
Ama tabi telefonda sözlü olarak söylendiği için yinede teyit etmek gerekiyor

2023 yılında ve 2024 yılında alınan araçlarda mağduriyet yaşanıyor. Sade ve anlaşılır, anne baba eş çocuk kardeşlerin şartsız bir şekilde kullanabileceği yönetmelik istiyoruz. CİMER e bu şekilde herkes yazsın. Yönetmelik yeniden değerlendirilmeli ve 2023-2024 üde kapsamalıdır.

@mcaglarr,

otomobilciler dderneğinin verisine göre kasım ayı hariç engelli araç satışı 350 bin sadece engelli kasım aralık dahil edilirse bu kanunlar olacaksa bu sayı rekor olur 450 bini aşar.
benim öğrendiğim kadarıyla bunların %15 lik kısmı tertibatlı geri kalan hepsi raporlu yakınlar %90 tamam al aracı çözger varmı al aracı sorgusuz sualsiz alıyorlar ama iş gerçek kullancıı engelli binbir zorluk ben bunu hazmedemiyroum onların ihtiyacsa benim ki ne tekerlekli sandelye ile bin bakalım metroya mesai saatinde imkanı yok...Bir de bunların ara alım satım grupları var hatta parayla rapor satışı olanlar var bu işe ön ayak olan galeriler var komisyonculuk yapan galeriler var 4-5 yıldır sömürü üstüne sömürü..

mehmet şimsek ne zaman gelse bir yerden ksıma gayreti içersinde kısmak yerine engelle herkes alamamalı araç...bakınız emekliliğide iptal edecek herşey gün gectikçe engelli aleyhine işliyor ama hastası yakını olana da erken emeklilik hakkı veriyor :D ama engelliye yok şeker kalp tansiyon engelli değilmiş geberelim o zaman

Merhaba ben aracımı 2019 da aldim beş yılı geçtiğimiz şubatta doldu tertibati yok otomatik vites sadece eşim kullaniyor biz napıcaz peki eğer bizim içinde geçerliyse yeni kanun nasıl bir yol izleyeceğiz

Ötv muafiyeti %90 üzwrş engeli bulunan veya oran fark etmeksizin ortopedik engelli olanlara mı veriliyor ?

@sorularıolanbiri,

%90 ve üzeri raporlar muaifiyet kapsamında.. ortopedikte engel oranının bir önemi yok önemli olan araç kullanmaya engel bir durumun var olup olmadığı..

Herkese selamlar, bu TSE montaj uygunluk icin mutlaka bir firma uzerindenmi basvuru yapilmasi gerekli? Ben kayit oldum ama firma bilgisi istiyor basvuruda gecemedim o kismi. Bilen tecrube eden varmidir?

@MBS,

Merhaba
Tertibat takmak ve sökmek için montaj uygunluk için proje hazırlayan firmalar var.
Hem araç alırken, hemde araç satarken aynı firmadan proje kağıdını alıp Tse randevusuna gitmiştim.

@arizona,

Tesekkur ederim cevap icin. Benim aracta sol ayak guc kaybi oldugundan dolayi herhangi bir tertibat yok sadece otomatik vites. Projelik bir durumu olmadan bu yeni kanuna gore istenen belge alinabilir diye dusunuyorum. Araya bir firma sokmak hem masrafida arttirir. Belki bilen biri cikar bakalim.

@marto1,

Sence böyle bi rakam olacak da devlet el atmıcak. Biri çıktı yalan haber yaptı ki türkiyede doğru haber diye bir şey yoktur. Azınlık veya çoğunluğu alan haber vardır. Gerçek kullanıcı ne mesela ben bunu anlamıyorum. Adamın hakkı almış başkasına sürdürmesi de onu bağlıyor. Varsa kanun çıkarırsın süremez bitti gitti. Ki bence 10 yıla çıkmalı ki asıl görelim gerçek ihtiyaç sahiplerini o zaman. Ama işte bu böyle yasaklarla olmuyor bence denetimin ne olduğunu devlet kurumundaki kişilere öğretilmesi gerek.

Türkiye’deki otomotiv sektörü için önemli bir veri paylaşıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı’na göre 2024 yılının ilk 10 ayında ÖTV muafiyetli olarak toplamda 166 bin araç satışı gerçekleşti.

@MBS, Sizin projelik ve ruhsata işletmeniz gereken bir durum yok. Tertibat yok ki neyi işleteceksiniz ve başkaları da kullanabilir diye tse onayına maruz kalacaksınız. Zaten araba normal.

Üst Alt