Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyetli araç kullanım hakkı da 04.12.2024 tarihli değişiklikle KISITLANDI

@HuYSuz79,

Selamlar, yeni kanun geregi engelli olan annemin yanindayken araci kullanmak icin bu belgeyi almam gerekecek sanirim. Ruhsatta herhangi bir kisit yazmiyor kullanici ile ilgili ama ne olur ne olmaz yapmam lazim.

@MBS, Tamam ama dediğim gibi sizde özel bir donanım yok olmayan şeyi nasıl işleteceksiniz. Farzı misal kişinin sağ bacağında problem var ve gaz pedalı sola kaydırılacak. Ek pedal eklenecekti. Yeni kanunda bu pedal çıkartılarak normal kişilerde kullanabilir olayının işletilmesi gerektiği söyleniyor ki eskiden de aslında olan bir şeydi bu benim bildiğim. Sizde böyle bir ek ilave olmadığı için aracınız normal, işletmeniz gereken bir tertibat yok.

Merhaba, 5 senesi dolan özel tertibatlı araçta bir şey yapmak gerekli mi ? Ruhsatta 1. Derece akrabaları kullanabilir yazıyor. Kendi fikrim ruhsatta yazan önemlidir ve kanunlar geriye işletilmez.
Hadi işletildi diyelim. Benim zaten 5 yıl dolmuş, ceza verilebilir mi bana oğlum aracı tek kullanıyor diye.

@HuYSuz79,
Dogru dusunuyorsunuz aslinda ama polis cevirmesinde ne olur emin olamiyorum, tutupda adiniz sistemde yok kullanamazsiniz derlerse ugrasir dururuz sonra.

Sadece otomatik vites olan araca TSE uygunluk alan yokmu acaba? Bir tecrubeli yol gosterse keske.

@MBS,

İşlem görmeyen araç için neden TSE uygunluk belgesi alınsınki ?

@HuYSuz79 @arizona

Hem TSE ile gorustum hemde proje yapan bir firma ile, proje yapan firma "biz proje yoksa aracta birsey yapamayiz." Diyor. TSE de ayni minvalde
"İlgili yönetmelikte belirtildiği üzere tarafımızca engelli tertibatlı araçlara işlem yapılmaktadır. Harici durumlar için tescil kurumu (noter) ile irtibata geçmeniz gerekmektedir." diye
cevapladi. Enteresan bir durum bakalim ne olacak. Yetkili taraflardami daha hakim degil duruma yoksa birsey yapmaya gerek yokmu anlamadim.

ben halamın vasisiyim, halam ve benden başka kimse yok, babam, dedem, babannem vefat etti halam %90 zihinsel engelli , aracı eşim ve kız kardeşim kullanabilecek mi? burada 3.derece kan hısımları yazıyor fakat resmi gazetede 1.derece ve vasiler yazıyor tam anlamayamadım.

@MBS,
Vergi dairesi ile görüştüğümde 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren alınacak araçlarda geçerli oldugunu söylediler.Böyleyse eğer zaten birşey yapmaya gerek yok .Ancak siz yinede en dogru bilgi için vergi dairesi ile görüşün.Zaten yeni araç alımlarda kimlerin kullanacağına dair taahhütname vergi dairesinde hazırlanıyor

@arizona,
Benim ruhsatta herhangi bir isim yazmiyor, ne sadece kendi ne de yakinlarimla ilgili.

ÖTV muafiyeti ile alınan aracı çekirdek aile anne baba eş çocuk kardeş şartsız olarak kullanabilmelidir. Sade ve anlaşılır bir yönetmelik istiyoruz. CİMER e başvuruya devam

Vergi daireleri hepsi farklı anlıyor farklı uyguluyor. Sade yönetmelik

Şimdi benim bedensel engelim yok yani 90ağır engelli süresiz raporumla araç alabiliyor muyum alamıyor muyum anlamadım

@mustafagez,

Arkadaşım aracin ruhsatını yeniden tescil zorunda değilsin arac satilana kadar o anki faydalandigin durum devam eder bazilsri bunu vergi dairesinin gözünün içine sokuyor yapmayın arkadaşlar gereksiz hareketler

ÖTV muafiyeti ile alınan aracı çekirdek aile anne baba eş çocuk kardeş şartsız olarak kullanabilmelidir. Sade ve anlaşılır bir yönetmelik istiyoruz. CİMER e başvuruya devam

Vergi daireleri hepsi farklı anlıyor farklı uyguluyor. Sade yönetmelik istiyoruz. CİMER e yazın arkadaşlar

Bir engelli olarak %90 ve üzeri rapor ile alinan araçların büyük bir çoğunluğu amacı dışında kullanılıyor engelli kişinin babası alsa çocuğun hastaneye götürür getirir annesi alsa aynı kardeşi alıyor Yok efendim eşi kullanamıyor Yok efendim yakını alıyor yok engelli belli bir ücret karşılığı menfaat karşılığı bir yakınını aracı veriyor say sayabiliyorsan ondan sonra da tertibatli araçları engellinin eşi bile kullanamıyor burada altını sizlere söylüyorum özellikle %90 üzeri raporla da araç alımı tertibatta araç alımına göre %90 civarında resmi kayıtlar okumuş olduğum bilgiler Bu doğrultuda engelli arkadaşlarıma sesleniyorum ÖTV aracı özellikle %90 üzeri olanlarda veya tüm engellilerde 10 yıla çıkarılmalı ya da engelli ile aynı evde yaşamalı özellikle %90 üzeri raporu olanların kardeşi alıp veya yakını alıyor engelli başka yerde kendisi başka yerde bu iş tamamen çıkar meselesi oluyor bu konuyla ilgili çalışma yapılmalı

Bir de insan dert yanıyor engellinin tertibattı olan araçlarda kısıtlama getirildi kimin yüzünden özellikle %90 ve üzeri rapor alanların yüzünden çoğu engelli kişinin dışındaki kişiler aynı yerdeki ama gayet etmeyen kişiler madem bu kadar o kullansın bu kullansın diyorsanız gidin kardeşim engelli aracı almayın engelleri de zorda bırakıyorsunuz

Burada %90 ve üzeri rapor alıp ailesiz çocuğu için kullanıyor engelli kişi için kullanıyor bunları tenzih ediyorum tamamen art niyetlileri kastediyorum çıkar amaçlı bu işi kovalayanları istiyorum aynı aileden olup engellisi başka ilde aracı alan aile yakını başka yerde gel keyfim gel. Bir de dert yanıyor insaf vicdan

%90 üzeri raporu olan kardeşimin vasisiyim. Bugün bayideki görevli 2 kişi belirleyebiliyorsunuz dedi. Ben kendim ve eşimi yazdıracağımı söyledim. Yazdıramayacağımı söyledi. Benim eşim kayın hısımları grubuna girmiyor mu diye sordum. Kabul edilmiyor dedi. Kardeşinizin gelini olsaydı kabul ediliyordu dedi. Benim araç alımını bu Aralık ayında tamamlamam bir şeyi değiştirir mi yoksa herhalükarda bu kapsama gireceğimiz için eşim kullanamayacak mı. Aksi halde almaktan vazgeçebiliriz. Benim kadar eşim de kullanabilir düşüncesiyle alacaktık çünkü.

Teşekkürler

Arabayı şimdi alırsam Ocakta almam arasında bir fark olacak mı, yoksa yeni yönetmelik eski arabaları da mı kapsayacak, doğru dürüst bir cevap bulamadım

@cann.sm,

Selamlar.. yönetmenlik derki; Engelli kişi arabada yoksa... yetki vermiş odluğunuz iki kişi dahi kullanmaz.. yani eşin oğlun kızın.. burası saçma...olmulş.. il sınırlaır içinde yüzde 90 engelli kişilerin tahsis ettikleri kişiler kullanacak ama ortopedik engelli kişiler hep araçta.. olacak.. ,Aynı ikametgah yada kan bağı olan iki kişi ruhsata işlenen kişiler..kullanabilmeli bir evde eşine oğluna kızına ikinci araba günümüz Sartlarında nasıl alınacak. CİMER e şikayet edelim ben herkese yazıyorum

Arkadaşlar konu geçmişinde varsa şimdiden kusura bakmayın. Aracı kullanacak kişinin Tescil işlemi nereden yapılıyor ve yönetmelikte 2 kişi diyor. Hak sahibi hariç 2 kişi mi? yoksa hak sahibi dahil 2 kişi mi?

@SiyahPelerinliAdam,

BU KARARI ,mahkemeye götürme hakkımız var mı? bireysel olarak bu durumun haksızlık oldunu ,günümüz Sartlarında ,engelli kişi maddi durum olarak ev olarak tek araç alabilir, hastanede olabilir, müsait olmayabilir. Yani sürekli evdeki eşi oğlu yada kızı ile mi araçta gezecek. Hastanede yatıyosun eşin sana don getirmeye aracımla gidmeyecek?..BU kararın gözden geöçirilmesi kesinlkile gerekli.. ve nasıl bir yol izlenmeli..ki düzeltilsin??

@dsarica,

Aynen katılıyorum aksini düşünmek mümkün değil, evin aracını aynı çatı altında yaşayanlar(eş-cocuk) kullanabilmeli herkesin 2. aracı almaya gücü var mı ?eşin arabayı kullanması nasıl bir suistimal oluyor anlatsınlar öğrenelim, parasını ödediğimiz raçları sanki hibe ediyorlarmış bedava veriyorlarmış gibi davranıyorlar, ayrıca biz eşyamıyız ki her yere taşınalım? hak sahibi markete,eczaneye,çocuğu okula bırakmaya her yere neden kendi gitmek zorunda olsun? bu yasak hayatın doğal akışına aykırı bu kararı alanları düşünemedikleri için esefle kınıyorum.

@AGANTA7,
Arkadaşlar ,ben CİMER her Gün yazıyorum..sizleder yazın ve esiniz çocuklarınız sevdikleriniz kım varsa her gun 5 dk ayrısınlar. onlarda yazsınlar.. fakat birde hukuki olarak bunu mahkemeye bireysel yada bir kurum olarak konuyu duzeltırme hakkımız var mı? onu öğrenmek istiyorum.. Aramızda hukukçu varsa,bu konuyu nasıl bir yol izlenmeli..bilgi gecerselerse sevinirim

@dsarica,

Tabi ki var, ancak ne derece sonuç alırsınız, bu süreç sizi pes ettirir mi emin değilim. Malum ülkemizde bu tür hak arayışları maalesef tatminkar sürelerde çözümlenemiyor.

Asıl eksiklik, mahkeme de hak aramaktan ziyade gerçekten engellilerin ve engelli stk temsilcilerinin makul bir zeminde birleşemiyor olması bana kalırsa. Tabi ki bu benim fikrim. Eğer engelli stk temsilcileri nitelikli bir şekilde sadece savunma psikolojisi ile değil hak kayıplarına kendi haklı gerekçeleriyle sebep olan iyi niyetli insanların olabilmesine ihtimal vererek kendi aralarında birleşir ve mantıklı argümanlar ile yasa düzenleyicilere yapıcı bir muhalefet tarzıyla yaklaşabilirler ise çok daha hızlı sonuç alınır. Özetle çözüm sunan pratikte gerçekten uygulanabilir düzenleme yapmak bazılarının iddia ettiği gibi çok kolay değil, yasa koyucular tam anlamıyla engellilerin problemlerini anlayamadıkları ve gerekli gayreti göstermedikleri gibi aynısı biz engelliler içinde geçerli; bizde yasa koyucuları ve çıkmazlarını gerçek anlamda anlayamıyoruz maalesef. Bunlar genel ifadeler tabi ki aramızda konuyu çözümlemiş ve çok akıllıca söylemlerde bulunanlarımız elbette var. Ama çok az. Asıl olan kendi aramızda çok fazla kuru gürültü var maalesef. Sadece kendi çıkarı ile yorum yapanlar mı dersiniz, sadece siyasi nefret ile kimseye faydası olmayacak yıpratmak maksatlı yorum yapanlar mı dersiniz, küfredenler mi dersiniz... Daha hızlı çözümler için öncelikle engelliler kendi aralarında yapıcı ve nitelikli bir birliktelik kurabilmeyi başarabilmeleri lazı@m. Bu arada, yine sorsanız kuru gürültü çıkaran hiç kimse de niteliksiz konuştuğu iddiasında değil, :) dahası konuştuklarının kimseye faydası olmadığından, gerçeklerden, uygulanabilirlikten çok uzak şeyler olduğunun farkında bile değil. Bu da bizim çıkmazımız. Bu çıkmaz bir nebze aşılabilirse kolay olmasa da bir çok hak kaybında mantıklı kazanımlar elde edileceğini düşünüyorum.

@dsarica,

Tabiki var. Danıştaya dava açarak yürütmesinin durdurulması ve iptali istenilebilir. Normalde bu düzenlemeye engelli derneklerinin çoktan dava açması gerekirdi. Yargı konusunda hemfikir olanlar varsa ortak birşeyler yapabiliriz.

@N3FR3T,

ne yapabiliriz.. aramızda hukukcu varsa bize yol göstercek gereğini yapalım.. diye yazdım..

ortopedik engelliyim. şimdi alacağım aracı eşim kullanamayacaksa bizim iki araç almamız gerekiyor.. böyle bir düzenleme akıl işi değil. hani ücretsiz araç verse anlayacağım ama yalnızca ötv sini ödemediğimiz bir malın kullanımını nasıl böyle engellerler aklım almıyor. ben demiyorum ki her isteyen kullansın ama bir engellinin babası annesi eşi çocuğu neden kullanamıyor çok enteresan. mahkemeye gidilirse bu yönetmeliğin ilgili maddesinin iptal edileceğini düşünüyorum.

2025 te yürürlüğe girecek yönetmeliğe göre ortopedik engelli aracini Tse'den onay alınırsa eşler kullanabilecek mi?

Engelli aracını 3. Derece yakını olan kiside kullaniyor du simdi bu da kaldiril dımı?

Evet 3. derece yakınların kullanabilme hakkı kaldırıldı.

%90 üzeri engelli raporu ile alınan tertibatsız araçlarda; sadece 1.derece yakınları(Eş, anne, baba, çocuk) ya da sigortalı çalıştırdığı şoförü arasından seçilecek sadece belirlenmiş 2 adet kişi aracı kullanabilecek. Yani aracın tescil kaydına işlenen sadece bu 2 kişi den başka kimse aracı kullanamayacak.

Üst Alt