Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

15 Ocak 2025'den sonra emekliliğe başvuranların adım adım sgk süreci

@samedo99

yazarken aklımda sen vardın. senin durumla aynı, arkadaşın durumu.

Demek ki 28/5 ten ağır tanısı ile engelli erken emekliliği mümkün oluyormuş.
28/5 teki ağır tanısının ben sadece malulen emekli olamayanlar (doğuştan ya da işe başlamadan önce malul olanlar) için olduğunu düşünüyordum.

@DutchvanderLinde,

Kardeşim bir yıl önce %96 süreğen kısmı bağımlı olarak malulen emeklilik başvurumda ilk önce ret kararı geldi ve ben karara itiraz ederek dosyayı yüksek sağlık kurulana gönderttim,iki kez ara karara gittiler ve halen ikinci ara karar hastaneden bir türlü kuruma gitmedi,
Bunun üstüne ben engelli emeklilik başvurusunda bulundum raporum henüz dört aylıktı.
Ve bu başvuruma burda tüm arkadaşlar,malulen başvurun varken engelli emeklilik başvurusunu ret eterlerler dedi.
Bende bu başvurumu e devlet üstünden yaptım,yaklaşık 15 gün içinde başvurum ağır düzeyde kabul edilerek emeklilik servisine gönderildi.
Dosyamın ağır düzeyde kabul edilmesi benim için sorun teşkil etmiyor,zira ben şuan çalışamaz durumda ve 2022 maaşı ile hayatta kalma mücadelesi veren biriydim.

@ucuncubahar evet biliyorum hayırlı olsun
Ama kanka bana malulen yüzde 60 kaybetmediği kararı verildi bunada öyle diyebilirler diye düşünüyorum

@Freedomm,

"'işyerinde ki evrakları sgk götürüyor'' derken o kısmı anlayamadım.
sgk dan çıkış evrağını alıp şirkete verdik sonrasında tekrar sgk ya evrak teslimi mi yapmamız gerekiyor.
yoksa çıkış evrağını şirkete götürüp çıkış yaptığımız da bizim yapacağımız işlemler bitiyor mu?

@strazyevsk,

SGK emekli olabilir kararı verdiyse, karar belgesiyle birlikte işverene başvurmanız gerekiyor. Bu başvuruya istinaden işveren emeklilik çıkış koduyla işten çıkışınızı yaptıktan sonra işverenden alacağınız işten çıkış bildirgesiyle SGK' ya başvurmanız gerekiyor.

@strazyevsk,
Sen SGK veya SGM emeklilik için çıkış evrağı al işyerine şirkete götür gerisini karışma zaten işyeri muhasebeci varsa onlar sana şöyle gerisini karışmıyorsun 1 ay sonra tazminat alacaksın.

@DutchvanderLinde
Yürüme ambulasyon sınıflamasını kontrol ettin mi ? Eğer 4.evre sınıflamasına girersen direkt hafif derecede iş gücü kaybı alman gerekiyor.

daha da açayım

Hafif yokuşlarda dahi yani teknik olarak 30 derece eğimde yürürken normalden yavaş mı zor mu çıkıyorsun ? Merdiven çıkarken destek alıyor musun ? Çömelip kalkarken destek alman mı gerekiyor ? Koltuktan kalkarken tutunman mı gerekiyor ? Sadece düz zeminde rahat yürüyebiliyorsan 4. evresin. Diğer evreleri incele. Birisinden destek alarak yürümen gerekiyor. Veya yardım almadan kalkamıyorsan bunlar ağır derecede oluyor. Bu şekilde değilsen ağır alamazsın merak etme.

@Mehmet005,
hızlı resme falan girmeyin. Bilgilerinizi yüklemeyin kayıt altına alıyor bu siteler.

Direkt DYS'den mause ile veya telefonla elle kopyala ve buraya yapıştır. İstemediğin verileri de silip burada paylaşabiliyorsun.

Yanıtlıyım

1- ilk işe giriş tarihim 03-03-2007
2-Şuan prim günüm 4553
3-Rapor oranım %67 süresiz tek haslık%40 oranım var.
4-Yıl olarak 18 yıl ve 03-03-2025 te doldurdum.

Engelli emeklilik için başvurdum hastalığımda ek 1 listesinde var ama malesef RET geldi. Bugün itiraz dilekçesi yazıp gönderdim bakalım sonuç ne olacak

@samedo99,
Evet engelli emeklilik için dilekçe vermiştik malul değil

@Mehmet005,
Çok teşekkür ederim bu dilekçe üzerinden gittim aynen. Ama ret kararındada bana 2 sayfalık bir kağıt ile gönderdiler hastalığın kodu yazıyor zaten ama yinede çalışma gücü kaybı tespit edilememiştir yazıyor bakalım yeni çıkan hastalığımında pataloji raporunu ekledim.

Üst kurul kendimi karar vericek yada hastaneye sevk ederler mi acaba bu itiraz süreci nasıl ilerliyor

Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba arkadaşlar. 3.dereceden emeklilik için başvuru yaptım. Raporum 2012 tarihli. Elimde farklı 4 hastaneden alınmış toplamda 8 raporum var. %40 olarak hepsi. İşe giriş 23.03.2006 prim 5377. Sgk hastane sevk verdi. Hastane işlemlerini hallettim. Şimdi sgk iç gücü kaybı tespiti için kurula girecek. Hastane raporunda ftr yazdığı "Sağ kolda güçsüzlük şikayeti mevcut.
Doğum esnasında sağda brakialpleksus hasarı olmuş. Sağ üst ekstremitede monoparezi. 2005 tarihliEMGsağbrakialpleksopatiolarakraporlanmış.
Sağomuzfleksiyonu40 derece , ekstansiyon 20 derece, abduksiyon 40 derece, adduksiyon 5 derece, sağ dirsek ekstansiyonunda 40 derecekayıpmevcut.
Sağelbilek ekstansiyonu 40derece, fleksiyonuaçık. Hastanınomuz kuşağıkasgücü3 +/5 dirsek, el bilek ve parmakkasgüçleri4/ 5olarak değerlendirildi. Sağüstekstremitede hipoestezisimevcut .
Sağüst ekstremitede kaba kavrama mevcut, ince beceride zayıflık mevcut."diye belirtmiş.

Sizce işgücü kaybı için ek1 listedeki efektif ambulsyon hafif düzeyde kısmına girer mi?

@reciss,
Anladığım kadarıyla rapor yenilenecegi zaman taporun ilk alındığı andaki sigortalılık süresi dikkate alınıyor bittiği zamandaki değil

Evet abiler ablalar gecikme için üzgünüm ancak işten fırsat bulup gidemedim bir türlü, ama daha dün evime gelen yazıyı sizinle paylaşıyorum sanırım ben başvurumu yanlış yaptım, en kısa sürede gidip doğrusunu öğrenmeye çalışacağım. eklemiş olduğum resimde üstteki evime gelen yaz altta ki de benim hastalığımı anlatan engel bilgileri. Saygılarımla. https://hizliresim.com/4w59gcl

@Osman19,
Sana sağlık kurulumuzun ret verilmiş yani şu şekilde yazılıyor.

Maluliyet ve çalışma gücü kaybı tespit işlemleri yönetmeliğinin EK-1 hastalık listesinde belirlenen düzeyde çalışma gücünü kaybetmediğine karar verilmiştir.

Demek istiyor ki sen maluliyet emeklilik başvurusu yaptığı için engel oranı %60 olmadığı için ret kararı verilmiştir. Sen gidip itiraz edeceksin ben 28/5 madde normal engelli emekli olmak istiyorum diyeceksin 170 arayın burada tüm arkadaşları sesleniyorum %90 buradan kaynaklanıyor ve size ret veriliyor yani doktorları bu kararları bilmiyor EK1 hastalık listesi de hiç dikkat ettiniz mi engel oranın %40 - 59 arasında ek1 hastalık listesi gördün mü? (Bakın engel oranında bahsetiyorum.) Arkadaşlar hiç zaman kaybetmeyin ret yersen itiraz edersen en az 3 ay beklemek zorunda kalırsınız ve yine ret gelirse mahkeme vs vs size bulur 1 ile 3 yıl arasında sonuç çıkar. Hiç zaman kaybetmeden SGM veya 170 arayın 28/5 madde de emekli olacağına şöyleyin sürekli baskın yapın devamlı arayın

@Freedomm,

Hocam 170'dekilerin dünyadan haberleri yok. Çok yüzeysel bilgi veriyorlar. Muhtemelen onlar da bizim gördüğümüz dys ekranını görebiliyorlar. Ben ne zaman konuşsam genel şeyleri söyleyip bekleyin diyerek geçiştiriyorlar. Bence imkan varsa tabi başvuru yapılan SGK ya giderek bilgi almak vermek daha iyi gibi.

@DutchvanderLinde,
siz bilirsiniz benden size tavsiye verdim. İster ara ister arama oraya gidip de çok bildikleri yok en önemli konu EMEKLİLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MALULİYET VE SAĞLIK KURULLARI DAİRE BAŞKANLIĞI kulağı gitmesi gerekiyor. Gerisi boş

Bir araştırma yaptım kendi çapımda :) yine bir kaç bilene sordum, abinin birisi bana bir dilekçe yazdırdı, birde böyle dene diye. (işe yarar yaramaz oda bilmiyor) dilekçe örneği altta yer almaktadır.
NOT : Bu dilekçe ile SGK'a gidip olayın aslını astarını henüz öğrenmedim, belki yanlış bilgidir, lütfen sizlerde araştırın.

22.04.2024 tarihli ve süresiz geçerli olan %44 oranındaki engelli sağlık kurulu raporum doğrultusunda, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 28. maddesinin 5. fıkrası kapsamında engelli statüsünde erken emeklilik talebiyle Kurumunuza başvuruda bulundum.

Ancak tarafıma gönderilen red yazısında, başvurumun malulen emeklilik (madde 25) kapsamında değerlendirildiği ve %60 oranında maluliyet şartını sağlamadığım belirtilmiştir. Bu değerlendirme başvuru amacımı ve hukuki dayanağımı yansıtmamaktadır.

Aşağıda belirttiğim bilgiler doğrultusunda, engelli erken emeklilik şartlarını tamamlamış bulunmaktayım:
  • İlk sigortalı işe giriş tarihim: 2005
  • Toplam prim ödeme gün sayım: 6080
  • Engellilik oranım: %44 (Süresiz, Sağlık Bakanlığı onaylı heyet raporu ile)
  • Sigortalılık sürem: 20 yıl

15.01.2025 tarihli ve 32783 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7538 sayılı Kanun ile yapılan son değişikliklere göre, %40–%49 arası çalışma gücü kaybı bulunan sigortalılar, en az 18 yıl sigortalılık süresi ve 4100 gün prim ile yaş şartı aranmaksızın emekli olabilmektedir.

Bu nedenle; emeklilik başvurumun malulen emeklilik kapsamında değil, engelli statüsünde erken emeklilik kapsamında tekrar değerlendirilerek işleme alınmasını, engelli erken emeklilik hakkımın tarafıma tanınmasını arz ederim.
Gereğini bilgilerinize sunarım.

Kaynak bakmak isterseniz arkadaşlar :

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun Geçici 6. maddesinin 7. fıkrası şu şekilde düzenlenmiştir:
"28 inci maddenin beşinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen 4680 günlük süre ilk defa;
1) (Değişik: 9/1/2025-7538/14 md.) 31/12/2008 (dahil) tarihinden önce sigortalı sayılanlar için 4100 gün olarak,
2) 1/1/2009 tarihinden itibaren sigortalı sayılanlar için ise her takvim yılı başında 4100 güne 100 gün eklenmek suretiyle 4680 günü geçmemek üzere uygulanır."

Kaynak: [1.5.5510.pdf dosyası, Geçici Madde 6 – 7. Fıkra]

@Freedomm,
şimdi gördüm yazılanları. Ben yanlış başvuru yapmışım veya onlar yanlış değerlendirme yapmış,

@Osman19, aslında başvurun yanlis degil yeni yönetmelikten sonra SGK ne yapacağını bilemedigi icin aralarında işlemin son aşaması SGK sağlık kurulu oldugu icin her engelli emeklilik başvurusunu mecburi olarak maluliuet başvurusu olarak alıyor son aşamada ya bu adam malul başvurusu yapmış diyen SGK sağlık kurulu ile karşılaşıyor halbuki yeni düzenlemede ilk aşamada SGK sağlık kuruluna gidecek işlem bu yöntemden geçtiği icin boyle yapılıyor artık butun engellilerin emeklilik başvurusunu bu sekilde alıyoruz diyen biri çıkmıyor birbirinden habersiz kopup SGK sistemi var

İlk başvuruyu alırken maluliuet adı altında almasını bilen memur ile son aşamadaki SGK sağlık kurulunun bu maluliyet başvurusu yapmış deyip yeni düzenlemeden ve başvuruların nasıl alındığını bilmeyen birimin arasındaki bilinmezlikten engelliler mağdur oluyor beni ararlarsa bunu dillendireceğim son aşamadayım

@Manemm,
Aynen öyle bu yüzden size defalarca şöylüyorum yine de yazıyorum bizim hatamız yok en büyük üst kurulu hatası yeni çıkan kanunları o kadar karışık ki anlatamam sgk şefleri bile ne yapacakları bilemedi karmakarışık yapılmış kanun ek1 hastalık listesi is gücü başka 28/5 madde engelli emeklilik başka

@Mehmet005, üstad acaba engelli emekliliğinde tek hastalık %40 üzeri şeklinde mi oldu yoksa birden çok hastalığınızın toplamı %40 şeklinde mi emekliliğe esas alındı. bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederiz. emekliliğiniz hayırlı olsun ve güzel engelsiz günleriniz olsun...

@Freedomm,

Cozum basit ilk basvuru esnasında dilekçe yazdırılıp çalışma gücü kaybımın 28/5 maddeden engelli emeklilik başvuruma istinaden şevkimi talep ederim diye başvuruyu açıkça belirtmek yoksa çalışma gücü kaybı deyince ek 1 de var 28/5 te
SGK sağlık kurulu bakıyor simdi 28/5 olsa neden malul başvurdu diyecek cunku bilmiyor) en iyisi dilekçe ile beyan etmek

Arkadaşlar ben şubat ayında SGK'dan sevk alıp yeni kanuna göre raporumu yenileyip SGK'ya hatta kendim götürdüm e-Devlet'ten çıkışını alıp. Sürekli DYS ekranından takip ediyorum 1 aydır tık yok. 170'i arıyorum doğru dürüst bir cevap veren yok hep klişe aynı laflar. Benim raporum %52 Tıp 1 Diabet (19 yıldır insülin kullanıyorum-Sağ göz tam körlük) Tıp 1 Diabete: %30 oran Sağ göz tam körlüğe ise: %32 oran verildi. Totalde:%52 olarak raporum çıktı. Konuya hakim olan arkadaşlar acaba DYS ekran görüntüsünü atıyorum bu konu hakkında ne aşamadayım bana fikir verebilirler mi acaba? https://hizliresim.com/dkqmm9p

Son düzenleme:
Üst Alt