Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
2015 Evde Bakım Aylığı Miktarları ve Kişi Başına Düşen Aylık Gelir Sınırı belli oldu
@AYAK
evde bakım aylığınızın kesilip kesilmediğini ve kesilme gerekçesini evde bakım aylıgı aldıgınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğünü arayarak öğrenebilirsiniz. gerekçesini öğrenince yazarsınız, yapılabilecek bir şey var mı o zaman degerlendiririz.
evde bakım aylığını eksik aldığınızı ve niçin eksik aldığınızı öğrenmek için evde bakım aylıgı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğünü telefonla arayınız lütfen.
Safir
dediğinize göre anneniz çalışıyormuş. anneniz ne kadar maaş alıyor? anneniz çalıştıgına göre babanız için bakıcı kim olacak? babanızın raporunda ağır özürlü kısmı evet olarak işaretli mi?
Kalem anladım teşekkürler ama bir kaç sorum daha var yardımcı olursanız çok sevinirim.İlk sosyal incelemede zaten 2022 aylığım kesileceğine göre,aralık ayı maaşını alıp öyle kestirsem ve Bakım aylığına tekar başvursam olur sanırım. 2022 maaşını kestirmem için ne yapmam gerekir,nereye başvurucam? Nasıl bir prosedürü var? 2022 maaşı aldığım için yeşil kartlıyım.Maaşı kestirirsem bababmın üzerinden sağlık güvencesinden nasıl yararlanıcam,bunun için ne yapmam gerekiyor?Şimdiden cvbınız için teşekkür ederim.
Kalem abla 20 günlük yattı dediler diğer ay tam yatar dediler şimdi 2 sorum var benim babam 900 tl maaş alıyor ben 1337 tl 3 aylık maaş alıyorum bide bakım maaşı çıktı evde 5 kişiyiz bnim 3 aylık kesilir mi...
Kalem abla Balıkesir ilinde bulunan annemin bakim aylığı ile %95 özürlü raporlu olan kızkardeşimin maaşını bugün sosyal hizmetler müdürlüğünden aranarak kesildiğini bildirmişler. Benim annem ve kardeşim yıllardır bir çatı altında yaşarlar ve kardeşimin ihtiyaçlarını annem karşılamaktadır. Ayrıca annemin üzerine kayıtlı ne bir mal varlığı nede bir aylık bulunmaktadır her ikiside bu özürlü aylığı ve evde bakim aylığı ile geçinmektedirler. Sizden ricam ne gibi yol izlemeliyiz hiçbir gelirimiz yokken bu şekilde iki aylıkta kesilebilir mi ne yapmalıyız lütfen bilen arkadaslardan ve sizden cvp bekliyorum saygılar...
Kalem hanım merhaba
daha önce yapmış oldugumuz evde bakım ücreti talebi reddedilmişdi.Gerekçe beyan edilenle yaşam standardı arasındaki fark denildi.
Şartlar şu şekildeydi.Babam %95 agır özürlü belgesi var.Annem+boşanan kız kardeşim ve 2 çocugu çocuklar 18 yaşından küçük.
Tek gelir 1400 civarı emekli maaşı var.Birde en altta kiracımız vardı 400 tl kira veren fakat resmi sözleşme olmadıgı için yazmamıştık.
Eve kontrole geldiklerinde kiracıyla karşılaşıp ögrenmişler birde babamın üzerine 2015 başında aldıgımız jetta araç (abim kredi çekerek aldı belgeleri mevcut) sıkıntı oldu sanırım.Şimdi kiracıda yok artık orayada kız kardeşimizin eşyalarını koyduk yani tek gelir emekli maaşı ve aracı almamızın üstünden 1 sene geçmiş olacak durum degişikligi ile ilgili yeniden başvuru yapmak istiyoruz .sanırım yeni şartlar bu ay sonu belli olacak.Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor birde bakıcı geçen sefer annemi göstemiştik bu sefer kızkardeşimi göstersek fark edermi? Yeni kriterlere göre belki kardeşim düşük maaşla daha sonra çalışmaya başlayabilir.Şu an gelir 1500 tl gibi.
Şimdiden teşekkürler
Kişi başı üst sınır asgari ücretin 2/3 değilmi ? Bide asgari ücret 1300 olduğunda kişi başı üst sınır 1300 tl nin 3/2 si yani 860 tl mi olacak acil cevap verebilir misiniz? Kalem
Kalem öncelikle kusuru bakma abla herkes sana soruyor kafanı şişirmiş gibi oluyoruz 1 buçuk ay önce #172 numaralı mesaj da sorular sormuştum ve cavap almıştım senden. Nihayet anneme engelli raporu çıkardım oranı %88 ve ağır engelli yazıyor. Şimdi elimde ki bu raporla evde bakım aylığı için hangi kuruma başvurmam gerekiyor hangi yolları izlemem gerekiyor kısaca bilgilendirirsen çok sevinirim. Daha önceki mesajımda yazmıştım yine yazayım, annem ölen babasının 380 tl maaşını alıyor ve babasının sigortasından yararlanıyor. Ben 1000 tl alıyordum çalıştığım yerden ve sigortam yoktu 1 buçuk ay önce söylediğim gibi iştende çıkarıldım. Evde 3 kişiyiz ve şuan evin geliri sadece annemin ölen babasından kalan 380 tl başkada üzerimize araç , ev falan hiçbir şey yok. Bu durumda maaş alabileceksek kısaca raporla nereye başvurmam gerek aydınlatırsan çok makbule geçer şimdiden teşekkür ederim.
Melek hanim evde bakim ayligi icin bakilan evdekiler cocuk buyuk ayni kapsamda kisi miktari olarak tanimlaniyor degil mi? yani 3 yetiskin ve 2 cocuk ayni katagoriye giriyor 5 kisi sayiliyor.
@yolcugenc
babanın aldığı 900 Tl 2022 aylıgı değil emekli aylıgı sanırım. bu durumda 900+ 830 TL aylık gelirle kişi başına düşen aylık gelir muhtaçlık sınırının ustunde. bu şartlarda 2022 aylıgı kesilir tespit edilirse durumun. ama Ocak ayında muhtaçlık sınırı yeniden belirlenecek. o zaman bakalım durumuna derim. zaten aralık aylıgını almışsın. mart'a kadar rahatsın.
@fkula110 annenlerin hanesinde kaç kişi yaşıyor? 2 kişi mi? eger 2 kişi yaşıyorsalar 2022 engelli aylıgının kesilmesi normal. ama bakım aylıgının kesilmesi normal değil. evde bakım aylıgı aldığını aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğünü arayıp kesin bilgi alın lütfen. evde bakım aylıgı kesilmişse kesilme nedenini öğrenin.
bu arada adres değişikliği yapıldı mı?
@berator
aslında beyan ettiğiniz gelirler sadece buysa evde bakım aylıgı baglanmamasına engel durum yoktu. araç ve kiradan bahsetmeyince bir d eyaşam koşullarınıza bakınca başka gelir oldugu kuşkusuyla reddeilmiş. itiraz hakkınızı kullanabilirdiniz. neyse olan olmuş artık. şimdi en kısa sürede gidin evde bakım aylıgı başvurusunu aile ve soayl politikalar il müdürlüğüne yapın. bunda mevcut ne gelir mal mülk varsa belirtiniz. aracı da beyan edin sahip oldugunuz evlerden de bahsedin. gelir durumunuz uygun sizin evde bakım aylıgı baglanacaktır. bakıcı anneniz olsun.
Sevgili kalem ablam verdiğiniz cvplar için çok teşekkür ederim.fakat sorduğum soruya istinaden bana evde annem ve kardeşimle birlikte başka yasayan varmı diye sormuştunuz ; Hanede sadece 2 kişi yasamaktadırlar ve adresi hiç değiştirmemişlerdir fakat 2 kişi yaşıyorsa ve başka bir geliri yoksa bile 2022 engelli aylığı kesilmesi normal demişsiniz ben bunu hiç anlamadım başka bir geliri yokken dahi engelli aylığı neden kesilir 2016 da neye göre tekrara bağlanır biraz daha açıklarmısınız şimdiden teşekkürler
Sayın Melek Hanım engelli ve biz engelli yakınlarını aydınlattığınız için teşekkürler.Benim sizden asgari ücretin 1300-TL olmasıyla ocak ayından itibaren kişi başına düşecek olan gelir miktarının (1300/3=433.33x2=866.66-TL) net bir şekilde yansıtılabilmesi olasılığıdır.Sizce bu miktar kişi başı olarak 866-TL olabilme olasılığı nasıldır?Bu şekilde yansıtırlar mı yoksa yeni bir düzenleme yoluna gidebilirler mi?
metehan50*
866 olasılığının olmayacağını rahatlıkla soyleyebilirim. Çünkü evde bakım aylıklarında hanede kişi başına düşen aylık gelirini sınırını hesaplamaak için önce asgari ücretten asgari geçim indirimi düşülüyor. asgari geçim indirimi düşüldükten sonra da kalan miktarın üçte ikisi hesaplanıyor.
biraz daha sabır lütfen. önce asgari ücret tam netleşsin, asgari geçim indirimiyle ilgili durum kesinlik kazansın ondan sonra hesabı yaparız.
bu arada hem evde bakım ve hem de 2022 aylıklarıyla ilgili düzenleme yapılıp yapılmayacagı konusunda da takipteyim zaten. bir düzenleme yok şu an itibariyle.
fkula110
2022 aylıgının kesilmesi normal dedim. çünkü evde bakım aylıgı da gelire dahil ediliyor 2022 aylıklarında. hanede 2 kişi kalıyorlar. evde bakım aylıgı da 830 Tl. ikiye bölünce muhtaçlık sınırı olan 303,48 TL'yi geçiyor. bu durumda 2022 aylıgı kesilir.
ama evde bakım aylıgı için gelir şartınız uygun. evde bakım aylıgının kesildiğinden emin misiniz?
lütfen aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğünü arayıp önce emin olun. eger kesilmişse kesilme nedenini öğrenin. bakıma muhtaçlıktan çıkılmamışsa evde bakım aylıgının kesileceğini sanmıyorum. önce bir durumu netleştirin evde bakım aylıgı için, sonra devam ederiz.
NOT: 2022 aylıgında 2015 yılı ikinci altı ay için muhtaçlık sınırı 303,48 TL olup bu miktar 1 Ocak itibariyle yeniden belirlenecektir.
ahmet71
evde bakım aylıkları asgari ücrete göre belirlenmiyor. memur katsayısı ve gösterge sayısına göre belirleniyor.
asgari ücrete göre sadece hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı belirleniyor.
2016 ilk altı ayı için evde bakım aylıkları 880,69 Tl olacaktır. Ocak ayının ilk haftasında memur katsayısı enflasyona göre yeniden düzenlenecek yalnız. bu durumda bu verdiğim miktar 4-5 tl artacaktır.
ocak ayının ilk haftasında kesinleşmiş verilere göre yeniden hesaplayıp kesinleşmiş miktarları siteden yayınlarım.
Kalem abla,ben şöyle plan yapmıştım;Aralık ayı bakım maaşı alamıyorumya kesildiği için,2022 maaşını bu hafta çektikden sonra vakit kaybetmeden feragat dilekçesi verip kestirip,evde bakım aylığına başvurayım ki ocak ayınada tekrar maaş bağlanıp alabileyim. Şimdi siz söylüyorsunuz ki,feragat dilekçesi versen bile mart ayına kadar maaşın kesilmez.Peki neden başvurdğumuz gibi kısa sürede kesme işlemi gerçekleşmiyor?
Bir sorum daha var; feragat dilekçesi vermeden ocak ayını bekledim diyelim evde bakım aylığı kişi başına düşen aylık gelir sınırını aşmazsa (muhtaçlık sınırı belli olacağı için) ve tekrar bakım aylığı bağlanırsa,yine de 2022 aylığını kestirmeyeyim mi? Çünkü 2022 aylık sınırı normalde aşıyor,inceleme yapılmadığı için kesilmedi.İnceleme yapıldığında sınırı aştığını neden bildirip kestirmedin diye para cezası yemek istemiyorum.Bu durumda ne yapmalıyım sizce?
berfin
ablacım seni bırak devlet bile senin 2022 aylıgını kesmeye kalksa bu aralık dönemi (aralık,ocak,şubat) bitmeden aylıgını kesemez.
mevzuat bu konuda çok açık. feragat dilekçesini şimdi de versen Şubat'ta da versen aylıgın mart ödeme dönemi başında kesilir. bu konuda yapılabilecek bir şey yok.
ocak ayını bekle diyorum. diyelim ki evde bakım aylıgı için gelir şartların uygun çıktı tekrar başvurursun evde bakım aylıgına. 2022 aylıgını da onların kesmesini beklersin. yersiz ödeme iddiasıyla borç çıkartamazlar sana merak etme
yersiz ödeme konusu olmana da sistem izin vermez zaten. diyelim ki sigortalı oldun. sistem ödeme dönemi öncesi bunu fark eder ve aylıgın fesh edilir zaten.
hanede kişi başına düşen aylık gelirin fazla çıkması yersiz ödeme konusu değildir. yersiz ödeme konusu sigorta kaydının olması, nafaka alman, sgk kurumlarından bir gelir ve aylık almanla mümkün. bu durumda aylık almaya devam etmene de sistem izin vermez zaten.
kalem abla ben hem bakım aylıgı hemde 2022 alıyorum gecenlerde 2022 den evrak geldi tamam layın getirin diye ben eşim ve kızım la beraber evde 3 kişiyiz eşim engelli ve hasta oldugu için bakım aylıgını ondan alıp anneme verdiler biz babamın evinde oturuyoruz 2kat altta biz üste babam annem ve kardeşim var şimdi benim sorum onlarıda hesaba eklerlermi annem bakım aylıgı aldıgı için yoksa sadece bizmi hesaba gireriz babam emekli oldugu için 2022 kesilebilir mi
[FONT=helvetica]şte 2016 – 2017 Evde Bakım Maaşı Miktarları[/FONT] [FONT=helvetica]- 2016 yılı ilk altı ayı için: 880.69 tl[/FONT] [FONT=helvetica]- 2016 yılı ikinci altı ayı için: 924.73 tl[/FONT] [FONT=helvetica]- 2017 yılı için ilk altı ay için: 952.47 tl
- 2017 yılı ikinci altı ayı için: 990.57 tl olmuştur.
[/FONT]
öngörülen enflasyon oranının aşılması durumunda enflasyon farkına göre maliye memur katsayılarını yeniden düzenler. o yüzden verdiğin miktarlar değişebilir kesinliği yok. 2016 ilk altı ayı için evde bakım aylığı yazdığın gibi 880,69 TL. lakin memur katsayısını maliye yeniden düzenlerse bu miktar en fazla 4-5 Tl tutarında değişecektir. memur katsayısı yeniden düzenlenmezse 880, 69 TL'de kalır ve kesinleşir ancak.
2017 senesine gelince. 2017 senesi memur katsayıları belirlendi evet. ama aynı şey bu katsayılar için de geçerli. ustelik2017 senesi için gösterge sayısının da değişmesi gerekir. gösterge sayısı kesinleşmeden 2017 miktarlarını şimdiden hesaplamak yersiz.
evde bakım aylıgı gösterge sayısı zaten şubat 2014'ten beri aynı. 2017'de büyük olasılıkla değişecektir.
kesinleşmiş memur katsayısı ilan edildiğinde 2016 ilk altı ayı evde bakım aylık miktarlarını buradan yayınlayacagım. 2016 ikinci altı ay evde bakım aylık miktarlarını ise en geç Temmuzun ilk haftasında yayınlarım.
2017 evde bakım aylık miktarlarını ise 2017 gösterge sayısında değişiklik umdugumdan yayınlamayacagım yeni gösterge sayısını bekleyeceğim. dolayısıyla 2017 ocak ayını bekleyeceğim. gösterge sayısını 4. yıl da aynı tutmak insafsızlık olur.
evde bakım aylıgı için hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı asgari ücrete göre belirleniyor. 2016 yılı asgari ücreti ve asgari geçim indirimi kesinlik kazanmadan gelir sınırı hesaplanamaz. kesinleşsin yayınlarız.
Yakın bir tarihte babam vefat etti.Sorum beraber yaşadığım annem ve yeni durumumuzla ilgili. Annem hem hasta bakıcı aylığını hemde ölmüş babamdan kalan emekli aylığını alabilir mi?
Gelir durumumuz ikisi aylığı almaya müsaade edecek seviyede olarak düşünün.Yani kişi başı aylık gelir sınırını aşmıyoruz olarak hesap ettiğimizde, annemin hem bakıcı aylığını hemde babamdan kalan maaşı çekmesinde mevzuata göre bir engel var mı?