Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2015 Evde Bakım Aylığı Miktarları ve Kişi Başına Düşen Aylık Gelir Sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
melek hanım kafam a takılan bir sorum var bana yardımcı olurmusunuz benim oğlumun birtanasi 1 ay önce geçi
ci çalışmaya başladı maşı 980tl fakat biz 170şi aradık 1300 tl bürüt diyor hangisi geçerlidir

melek hanım merhaba.annem dedem için bakım parasına başvurdu.bi evde annem anneannem ve dedem yaşıyor.babamla boşanmadılar ama sorunlar nedeniyle ayrı evde kalıyor.yani ikametgahı yok annemlerin yanında..gelen memurlar babamın ve benim maaş bodromu istemişler.eğer bizimkilerinde maaşı eklenicekse kişi başına düşen rakam artıyo.babamla boşanmadıkları için onun maaşını sorgulamaları normal ama ben sonuçta 18 yaşımı geçmiş bir bireyim.üstelik ayrı evde yaşıyorum..yani sormak istediğim asıl şey 1 hanede kaç kişi yaşıyorsa onların kişi başına düşen rakam baz alınmıyor mu ?

@Kalem;

kaymakamlıktan bize evde bakım aylığı alabilmeniz için babamınız emekli maaşının 1000 tl olması gerekiyor dediler. 1000 tl den fazla ise bağlanmaz dediler. Babamın edevletten maaşı 1100 tl kadar. 115 tl de kesinti yapıyorlar çalışan emekli olduğu için 1000 tl ye geliyor. Babam çalışan emekli katogorisinde. Bu evde bakım aylığının bağlanması açısından önemi var mıdır? Teşekkürler.

Ebrtgn

dedenin evinde ikamet adresi olanların geliri dikkate alınır sadece. dedenin hanesinde sadece annen, deden ve ninenin ikameti varsa hane 3 kişi hesaplanır ve sadece bu 3 kişinin gelirleri dikkate alınır. annen babandan boşanmamış. babanın ikamet adresi ayrı yerdeyse babanın geliri dikkate alınmaz. senin gelirin de dikkate alınmaz. evrak istemeleri ayrı şey. senin ve babanın gelir bilgisine ulaşmak için evrak isteyebilirler. burada sorun yok. ama senin ve babanın gelirini hesaba katarlarsa itiraz edin.
ayrıca şuradaki tüm yazışmaları okuyun lütfen:http://www.engelliler.biz/forum/evd...i-gelir-tespitinde-hanedeki-herkes-dahil.html

assassin_gck
hanede sadece baban ve annen yaşıyorsa yani hanede 2 kişilerse evde bakım aylıgı da 2022 aylıgı da alamazlar maalesef. kira gelirden düşülmez.

Loris
babanın emekli maaşı net ne kadarsa o dikkate alınır. miktarı da önemli değildir. önemli olan hanede kişi başına düşen aylık gelirin 606,95 Tl altında olmasıdır. evde bakım aylıklarına da aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğü bakar.

Kalem hanim çok sagolun etiket yapmayı bilmiyorum peki bizim maasimiz bankaya yatiyor 1500 lira ben sosyal hizmetlere bankadan maasimiz gösteren bi kagir alıp versem olurmu

Merhaba Melek Hanim Kalem,

Öncelikle saglikli ve sihhatli günler dilerim. Kardeşimin çocugu %99 engelli ve özürlü. Kardeşim SSK'li olarak calisiyor. Eşi ise ev hanimi ve Evde Bakim Ayliği aliyor. ÖTV istisnasindan faydanalip bir arac almak istiyorlar ancak Eşinin aldigi Evde Bakim ayligi kesilir diye korkuyorlar. Çünkü bana söylediklerine göre Evde Bakim Ayligi baglatmak icin evrak toplarken Arac Tescilden (üzerlerine arac yoktur yazisi) da isBu konuda bir bilginiz varmı? Varsa lütfen bizimle paylasin. Veya bilgiyi alabilecegimiz bir yere bizi yönlendirin. Cok memnun oluruz.

Tesekkür ederim.
Fatih Karadoruk

@Yük.emel maaş bordrosunu vereceksiniz aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne. evraklar konusunda sizi bilgilendirirler zaten.

@KaraFatih
araç almaktan dolayı evde bakım aylıgı kesilmez. önemli olan gelir kriterlerine uygun olup olmamalarıdır. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 606,95 TL'yi geçmiyorsa ve bu mevcut gelirle araç alabiliyorlarsa sorun çıkmaz.
sorun şurada çıkar. hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırın altında. beyan edilen ve tespit edilen gelir ortada. araç fiyatı da belli. ama bu alınan araç mevcut gelirle alınamayacak miktarda. bu durumda yaşam koşulları ile beyan edilen/tespit edilen gelir arasındaki fark göze çarpar ve arada beyan edilmeyen ya da tespit edilmeyen bir gelir mi var ki diye gelir yeniden didik didik edilir. sonuçta aradaki fark ortaya çıkarılır. yapılan yeni gelir degerlendirmesinde hanede kişi başına düşen aylık gelirin sınırı geçtiği tespit edilirse evde bakım aylıgı kesilir. aksi durumda aylıga devam. olay budur.

yoksa sırf araç almaktan dolayı evde bakım aylıgı kesilmez. evde bakım aylıklarında evde bakım aylıgı hariç, her ne ad altında olursa olsun resmi ya da gayri resmi her gelir, hane gelir hesabına dahildir. buna göre hanedeki herkesin geliri toplanacak. hanede kişi başına düşen aylık gelir, sınırın altındaysa ve mevcut gelirle aracın parası karşılanabiliyorsa sorun çıkmaz.
aracı aldıktan sonra aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne bildirmek zorundasınız. onlar araç fiyatına bakar. hanenin gelirine bakar. hanedeki kişi başına düşen aylık gelir, sınırı aşmıyorsa sorun çıkartmazlar.

Merhaba abla. Bizim evde 6 kisi yasiyoruz. Ben annem babam kardesim anneannem kuzenim'de bizle kaliyor ikametkahi bizim evde yani. Anneannemin %97 engeli raporu var. Eve sadece babamin emekli maasi giriyor. oda 922 tl. Ben 21 yasindasin kuzenim erkek 19 yasinda. Ev kendi evimiz araba veya arsa filan yok ustumuze. Bize 2022 ayligi cikar mi cikarsa ne kadar aylik alabiliriz. Ne kadar surecti sonuclanir islemler birde. Simiden tesekkurler

Kalem hanım asgari ücret 1300 tl olunca kişi başına düşen gelir miktarı degısecekmıdır. Son kişi başına düşen gelir sınırı kaç olur bılgı verebılırmısınız.

Emree123
anneannen için 2022 engelli aylıgını soruyorsun galiba. anneannenin % 97 engelli sağlık kurulu raporu varmış. o raporla birlikte vakfa (SYDV) gidip 2022 bakıma muhtaç engelli aylıgına başvursun. hane geliriniz anlattıklarına göre uygun görünüyor. bu durumda anneannene 2022 bakıma muhtaç engelli aylıgı baglanacaktır.
2022 aylık miktarları için bkz:http://www.engelliler.biz/forum/202...iktarlari-ve-muhtaclik-siniri-belli-oldu.html

anneannenin raporunda agır özürlü ibaresi var mı? ağır özürlü raporunu varsa ve sürekli olarak başkasının bakımına muhtaç olacak şekilde hastalıgı varsa evde bakım aylıgına da başvurabilir.

mrtgbn
asgari ücret değişince tabi ki hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı da değişecektir. yalnız bu hesap yapılırken asgari ücretten asgari geçim indirimi çıkartılıyor. hele her şey netleşsin o zaman hesaplarım. ocak ayının ilk haftasında en geç, asgari ücretler belirlenmiş olur zaten. o zaman hesaplar siteden duyurrum. şimdiden varsayımlar üzerinden hesap yapmayalım:)

askari ücret 1300 olursa kişi başına düsen gelir artarmı tesekkürler

Arıkan
yukarıda bu soruya cevap verdim ama yine cevaplayım. evet, artar:)

Gidip gerekli yerlere basvurduk.Aile ve sosyal politikalar mudurlugune. Bize,ustumuze ait arac,tapu,maas varmi diye belge toplattilar hepsini aldim teslim edecem. Sadece ev hanesinden babamim 922 tl geliri çıkti. Sadece merak ettim bakima muhtac özürlu maasi alabilirmiyiz? Raporda yuzde 97 özurlu yaziyor çünku. Maasi annem alacak anneannemi evde baktigi icin. Yardiminiz icin tesekkurler

Kalem;

Abla biz evde bakım aylığı evraklarını tamamladık çok şükür. Eve geldiler baktılar 1 ay oluyor. Aşağı yukarı ne zaman bağlanır. Ne zaman ziraat bankasından hesap açtırın derler. Ya da evde bakım aylığı durumumuz ne aşamada onu nasıl öğrenebiliriz? Herhangi bir telefon var mı?

Merhaba Melek hanım,

Forumda değerli paylaşımlarda bulunmuşsunuz, çoğunu okudum ama tam emin olamadığım için bizim durumumuzu da sormak istedim, evlenip ayrıldıktan sonra evde annem, babam ve ağabeyim kaldı. Ağabeyim 37 yasında %85 engelli raporu var. Annem parkinson hastası halen ilaç tedavisine devam ediyor ancak son kontrollerde hastalığın ileriliğinden dolayı beyin pili takılabilmesi için bazı tetkiklerin yapılabileceği söylendi ancak herhangibir %... engeli raporu mevcut değil / başvurmadık. Ağabeyimin bakıma muhtaç durumundan dolayı bu beyin pili operasyonunu da bir süre ertelemek düşüncesindeyiz.
Maddi duruma gelirsek. Annem ve babam ikiside emekli. yaklasık toplam (1100+1400)2500 tl maaşları var. Ağabeyimin durumu doğuştan ve ilerleyen bir süreci olduğundan hiç çalışmadı. (Bankada çok değil az bir miktar para ve bunun faiz geliri var acaba bu gelirden sayılıyor mu onuda sormak istedim.)

Bu durumda devletten ağabeyim ve/veya annem için herhangibir maddi veya evde bakım hizmet desteği alabilirmiyiz. Annemin rahatsızlığını %... engeli şeklinde rapora dökülmesi durumu değiştirir mi.

Annemin ameliyatı ve sonrasındaki iyileşme sürecinde ağabeyim için evde bakım hizmeti almamız mümkün olur mu.

İlginiz için teşekkürler,
Basri

Emree123

Bence 2022 den önce evde bakım maaşı için başvurun. Evde bakım ücretinden yararlanabilmek için hastanelerden alınacak sağlık kurulu heyet raporlarında özür oranı % 50 ve üzeri ağır engelli EVET- HAYIR bölümünde EVET ibaresi olması gerekmektedir.Evde bakım maaşı bağlanınca 2022 ye başvurun.
Geliriniz 922 tl + evde bakımı da alırsanız 830,84 tl de o. 922+830,84 :1752,84 yapar.
2022 için muhtaçlık sınırı 303,47tl evde 6 kişisiniz.
6x303,47 :1820,82 yapar.Babanızın maaşı ve evde bakım maaşı ile birlikte gelirniz 1752,84 tl
1820,82 -1752,82 : 68 tl sınırdan 68 tl aşağıda olduğunuz için bu durumda 2022 maaşını da alırsınız.

melek hanım sağolun ama babamın gelirini de dahil etmişler memurlar biz belgeleri teslim ettik.boşanmadığı için ailene bakmakla yükümlüdür demişler. bu yüzden maaşı dahil etmişler. bu itirazı nasıl gerçekleştirebilirim peki

@Loris
başvuru yaptığın ilin aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğünü telefonla arayarak öğrenebilirsin ablam.
İl Müdürlükleri Web Site Adresleri

@basri81

şu durumda gelir kriterleriniz uygun olmadıgından evde bakım aylığı baglanmaz. hanede kişi başına düşen aylık gelir, öngörülen aylık gelir sınırını (2015 yılı 2. altı ay için bu miktar 606,95 TL'dir. 1 Ocak 2016 itibariyle yeniden belirlenecektir.) aşıyor çünkü.
abinizin raporunda ağır özürlü kısmı "evet" olarak işaretliyse ve bir başkasının bakımına sürekli olarak ihtiyaç duyuyorsa, 1 Ocak 2016'dan sonra bana tekrar yazın ki, durumunuzu yeniden değerlendireyim.
bu arada tedaviden sonra anneniz iyileşmez ve başkasının bakımına ihtiyaç duyarsa, onun için de engelli sağlık kurulu raporu çıkartın.
anneniz emekli oldugundan dolayı rapor alsanız da 2022 aylığı baglanmaz. ama ağır özürlü raporu olup bakıma muhtaç durumdaysa evde bakım açısından degerlendiririz durumunu. başka da alabileceği aylık yok.

anneniz için acil şifa diliyorum.
1 Ocak 2016'dan sonra görüşmek üzere:)

@Emree123
anneannene annen baktıgı için aile ve sosyal politakalar bakanlığı il müdürlüğüne başvurdugunuzu soylemişsin. bu durumda evde bakım aylığı için başvurmuşsunuz zaten. demek ki raporunda agır özürlü kısmı da evet olarak işaretli başvurunuz alındığına göre.
evde bakım aylıgı açısından geliriniz uygun. anneannen bir başkasının bakımına muhtaç durumdaysa evde bakım aylıgı baglanacaktır.
bakıma muhtaçlık kriterleri için şurayı incele ablası:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
Eger sayılan A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam veya en az ikisinde kısmen bir başkasının bakımına sürekli olarak ihtiyaç duyuyorsa bakıma muhtaç sayılacaktır.
bir de eger başvurmadıysanız henüz, kaymakamlıkta bulunan vakfa (SYDV) gidin ve 2022 bakıma muhtaç engelli aylığı için başvurun. bu aylık 3 yda bir ödenir ve evde bakım aylıgından farklıdır evde bakım aylığıyla karıştırmayın.
gelir kriterleriniz evde bakım aylıgı açısından da 2022 bakıma muhtaç engelli aylığı açısından da uygun.

@Ebrtgn
babanızın ikametgahı bakıma muhtaç engelliyle aynı hanede olmadıgından hane gelirine dahil edilmez.
şu Genelge'yi gösterin onlara: http://eyh.aile.gov.tr/mevzuat/ulus...cin-verilen-sosyal-yardimlar-hakkinda-genelge

ısrar ederlerse babanızı bakıma muhtaç engellinin hane gelir hesabına hangi yasal dayanaga göre dahil ettiklerini yazılı olarak size vermelerini isteyin.
gelişmelerden de haberdar edin. kanun değişikliği oldu ama yönetmelik değişikliği olmayınca bu sorunlar hep çıkıyor çünkü.

Kalem abla asgari ücret 1300 net olursa,evde bakım maası için kişi basına düşen gelir kaç olur

İyi dilekleriniz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Görüşmek üzere.

Cevaplarin için teşekkürler Kalem :) Bugun aile ve sosyal politikalardan aradin. Evde bakim ayligi bağlanmis hayirlisi ile. Gidip hesap acacagiz sadece yardiminiz için tekrar tesekkurler. Şu babsettiginiz 2022 bakima muhtaç engelli ayliğı SYDV'den alinan. Biz o ayligi alinca. Yani o aylik eve gelince gelirimiz degisecegi icin ? Aile ve sosyal politikalardan gelen evde bakim ayligimizi kesmezlermii

merhaba engellinin belirli bir süre fizik tedavi için hastanede yatması bakıcının aldığı evde bakım maaşını kesintiye uğratır mı bilgi verirseniz teşk ederim..

@Emree123
ablam öncelikle hayırlı olsun evde bakım aylıgınız baglanmış:)
evde 6 kişisiniz. babanın emekli aylıgı ve evde bakım aylıgı alıyorsunuz. bu durumda 2022 bakıma muhtaç engelli aylıgına da başvurun yukarıda yazdıgım gibi. 2022 bakıma muhtaç engelli aylıgı baglandıktan sonra da evde bakım aylıgı aldıgınız aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne bu durumu bildirin. evde bakım aylıgı kesilmez rahat olun 2022 aylıgı bağlanınca da geliriniz uygun:)

@lm_lm
kesintiye uğratmaz. ama siz aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğünü telefonla arayıp bu durumu anlatın net bilgi alın.

Merhaba Arkadaşlar ve Kalem hanım biz 7-8 ay önce basvurmuştuk bakım aylığına ve bugün 609 tl 27 krş yatmış Konya ili Ereğli ilçesi raporum %96 ve ağır engelli 830 tl beklerken 609 tl yatıyor yanlışlık mı var sizce

Merhaba kalem hanim eve sosyal hizmetlerden geldiler gelen bayan sadece maas bordrosunu kaşeli imzalı getirin ve sizin adınıza ziraat bankasından hesap açın dedi birde bi kağıt daha var burayida eşiniz imzalasin dedi kağıtta tapu araç arazi is kur yesil kart ve bir suru şey yaziyo onlarla ilgili bisey demedi şimdi ne yapmam gerekiyo annem tek tek gitnen gerekiyor diyo birde bizim araba var 17binlik sorun olurmu ve maas alabilirsek ne kadar sürede yatar birde kızıma bez için başvurdum rapor alicam medicalcilerle görüştüm 2aylik 240 yerine 5numara alicam için 160 bez veriyo böyle bi hakkı varmi ben kendim evraklari hazirlayip almak istesem bezleri nasil bi yol izlicem

Loris;

Merhaba benimde otizmli kizim var eve geldiler baktılar ve hemen no anda hesap acin dedi hesap acin denilmediyse uygun görmediler demekki öyle oluyormuş ocaginnson haftası maas yatacak dediler

Merhabalar,

Babam felç geçirdi ve %99 engelli raporu var, 1100 liraya yakın emekli maaşı alıyor. Babam, kardeşim ve ben aynı evde oturuyoruz, fakat annem çalıştığı yere yakın olmak zorunda olduğu için bizimle oturmuyor (yine de bizimle ikamet ediyor görünüyor), bu yüzden babamın maaşı dışında herhangi bir gelirimiz yok. Bu durumda emekli bakım aylığı almamız mümkün mü?

İlginize teşekkürler.

Merhabalar. Benim bu ay evde bakim maasim kesildi. Kimse aramadi evede kimse gelmedi nedendir araca? Nerden ogrenebilirim? Ne yapmam gerekir?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt