Daha önceki sınavlarda çıkmış sorularla karşılaştırırsanız, açıkca formatın değiştirildiği ve zorlaştırıldığı görülebilir. bazı sorular aşırı kasıntı sorulardı. istediğiniz kadar çalışın ösym, hayatınızda hiç duymadığınız bir şeyi karşınıza çıkarabiliyor. bu durum sınavı şans oyununa çeviriyor. daha az insanın yüksek puan alması amaçlanmış, şöyle ki; eskisi kadar memur alımı yapılmıyor, eğer çok sayıda yüksek puan alan aday olsaydı, bunların bir kısmı boşta kalacaktı ve 80-90 aldım atanamadım diye isyan edecekti. seçici bir sınavda, yüksek puan alanlar elbette olacak fakat bir önceki kolay sınavlar gibi bunların sayısı fazla olmayacak, geçen sınavda 80 alan bu sınavda 70 alacak ve 80 puanla atanamadım diye kimseyi suçlayamayacak, düşük puan aldım diye kendini suçlayacak. bu da işin psikolojik tarafı. alın daha önceki çıkmış sınav sorularıyla karşılaştırın, bunun mantıklı bir açıklaması yok.
sonuca gelirsek,
kpss-ekpss arasındaki avantaj her sınavda biraz daha kayboluyor.
yeterli atama olursa, genel anlamda 80li puanlar atanabilir. çünkü geçen sınavların kolaylığına binaen bazı arkadaşlar 90 üstü zor atanır diye ezbere konuşuyorlardı. geçen sınavda 90 üstü çok aday vardı, bu sınavda az olacaktır. sıralama daha düşük puanları üste taşıyabilir fakat kilit nokta "yeterli" atama sayısı olacaktır. geçen sınavlara girip o sınavın puanlarıyla tercih yapacak olanların şansı da artmıştır.
üzüldüğüm tek nokta, gecesini gündüzünü unutup sınava ciddi emek verenlerdir. sürpriz sorular bu insanları yıpratır. iki yıl, bir sonraki sınavı beklemek, çok uzun bir süre. bu sınav her yıl yapılmalı, engelli kontenjanı artırılmalı.
(genel olarak lisans için konuştum, yukarıda verdiğim sayıları birçok şey etkilediğinden, kimseye umutsuzluk veya gereksiz umut vermek istemem)