Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 aylıkları ile ilgili yeni Yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı | 25 Ocak 2013

Kalem abla açıklamaların için sağol. Gerek yoktu yasaya kısaca paranızı keseceğiz para mara yok deselerdi daha iyiydi. Nedir bu hiç bizim lehimize bir madde yok her şey aleyhimize göre düzenlenmiş.

nafaka yükümlülüğü için Türk Medeni Kanunu der ki ; yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşerse alt ve üst soylar nafaka yükümlüsüdür. kardeşlerin de nafaka vermesi için refah içinde bulunması şartı vardır.

Sayin kalem hanim simdi vakfi aradim. Aynen dediginiz gibi yapaxaklarini soyledi maadi kisi sayisina bolup hesaplayacaklarmis

onların aldığı maaşlar esnafın vergiisyle ödeniyor esnaflarda onları denetlesin o zaman evlerine baskın yapsınlar rezil etsinler herkese razılarmı bu nasıl düzenleme bu nasıl kanun yaa 3 kuruşu kesiyorlar .

ilk önce kendimize kızmamız gerek gecen yıl ertelenen engelliler yasasında sesimiz cıkmazsa bu yıl 2022 gelecek yıl evde bakım vb vb keserler alırlar giderler ses cıkarmalıyız engellinin maaşını eve gelen heyetin o günkü psikolojisi belirleyecek evden cıkarken eşiyle yaptığı tartışma size gelmeden önce trafikdeki sinir hepsi size patlayacak bu işlerin böyle olmadığını göstermek gerek bir kac arkadaşında dediği gibi 365 günde bir sefer tüm konu komşu herkeze rezil olacağız kutlamak gerek çok kararlılar aynı kararlılığı 10 yıla yakın zamandan bu yana belediye başkanlarına yaptıramadığı rampalar kaldırımlar otobüsler vs vs ler için neden kullanmadığını sormamız gerek milyonlarca engelliyi binlerce belediye başkanına değişenler bize verdikleri değeri zaten göstermiştir fazla alınacak birşey yok ya herkez hep beraber yola cıkacak yada kurtlarla ineklerin hikayesi gibi sıranın diğerine gelmesini bekleyeceğiz hepsi bu .....

Arkadaşlar avukat arkadaşımla görüştüm. O, TMK ve engelli mevzuatı ile ilişkisi olan diğer mevzuatlarda tam bir uzman.
Ben de 2022 aylıkları ve evde bakım aylıkları olsun ilgili konuların hem mevzuatına hem pratiğine vakıfım (sizler sayesinde tabi. her sorununuzu yazdınız. Bu şekilde neler donuyor ogrendik).

En geç 1-2 hafta içinde ben butun bulguları dökümanları derleyecegim. Zaten bundan önceki de ondan onceki yönetmelik hukumlerini uygulamalarını aksamaları biliorum.

Burada saolsun hepiniz sayesinde, o hastanelerden tutun o kurumları dolaşan adımlarınız ve geri dönüp burada anlatmalarınız sayesinde tum sorunlara vakıfım.
Arkadaşla oturup masaya yatıracagız her konuyu. gerekirse başka avukat arkadaşlarla da çalışacagım.
Zaten her şeyi buradaan paylaşıorum edindiğim her turlu bilgiyi buradan sizlere aktaracagım.

Soru cevaplarken haklarımızı aramak adına ne varsa kaf dagının ardında olsa bulacagız!

Şimdilik sizler Bakanlıktan tutun ilgili, sorumlu kim varsa hangi kurum varsa rahatsız edin!
yazın ne yazıyorsanız yazın rahat olun.
Bu rezaletin farkında oldugumuzu bilmeliler.
Bu konuda zamanla yarışmak zorundayız.

farzdedin ki acil durum ve herkes aklına geleni yapsın. rahatsız etmeli! teller, adresler, uykular onlara da haram olmalı!

valla ben asp twit hesabından bakana sordum engellilerin önünü açmak 2022 maaşlarını almayı zorlaştırmaklamı oluyor birde engellileri gidipte çevrede araştırmak onları küçük düşürmezmi diye yazdım herkes asp e böyle sorular sorarasa yani nekadar çok soru ozaman belki yanlışlıklarını anlarlar hadi asp e mail yağmuru hadi başlatalım bu kampanyayı sayın kalem hanımın da dediği gibi herkes ulaşabildiği yere ulaşşsın

yazılması gereken her yer yazıyorum herkeste yazmalı en azından her şeyin farkında olduğumuzu bilsinler

Engellinin önünde ki engelleri kaldırıp çocuk haklarını güçlendireceğimiz, yoksulluğun azaldığı bir 2013 istiyoruz.

Bunlar Fatma Şahin'in twitter hesabından yaptığı açıklama. 1 saat önce yazmış birde. Sayın bakan engeli kaldırmak değil resmen önümüze dağ koydunuz.

bu nasıl bir yönetmelik ya adres değişikliğinde maaş durduruluyor.üstüne yeni araştırma ve muhtaçlığın onaylanmazsa kesiliyor.ve bir yıl içinde yeni vakfa bildirmessek maaş gene kesiliyor. gider gelirden çıkarılmadan hesap yapılıyor 119 lirayı geçince gene kesiliyor.geliri bölecekler maaş alabiliyor ama yok birde gideri hesaplayalım bakın gider fazla refahı gösterir farkı gelire ekle böl 119 u geçti kesin bu yönetmelik değil kesim hane sanki

melek hanım geçici ikinci maddeyi yorumlar mısın. benim gibi bu durum da olan çok kişi var sanıyorum

GEÇİCİ MADDE 2 – (1) İl veya ilçe idare kurulları tarafından ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaçlık kararı alınmış olmakla birlikte aylık bağlama işlemleri henüz tamamlanmamış olanlar hakkında alınmış muhtaçlık kararlarının geçerli olarak kabul edilmesinde ve aylıklarının bağlanmasında geçici 1 inci maddeye göre tekrar muhtaçlık tespiti yapılması gerekmez ve bu durumda olanların aylık bağlama işlemleri, 22 nci madde ile yürürlükten kaldırılan Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Bakanlık ve Vakıflar tarafından sonuçlandırılır.
burdaki il veya idare kurulları tarafından diyor.burda maliye ve deftardarlıklara başvuru yapan ve işlemi devam edenler mi kart ediliyor. bizler yeni bir gelir testine tabi olacakmıyız. sanki bana bir ihtimal toplu parayı alırız gibi geldi

maaşı kestirmeyi bile düşünüyorum yarın öbür gün birde borç çıkartırlar iyice mahvoluruz.

şu değişen bakanların içinde keşke fatma şahinde olsaydı. biraz içim serinlerdi.

aynen bende maaşı kestirecem yoksa iyi olmayacak bunun sonu

aile ve sosyal politikalar bakanı fatma şahinin facebook sayfasında 2022 maaşı için yapılan yeni değişikliğe bi vatandaş aynen şöyle yazmış

[FONT=lucida grande]değişen ne olmuş anlamadım yine devletin güvensizliği araştırmaymışiçevre araştırmasıymış acaba mit teşkiltıda giriyormu bu araştırmaya yapmayın sayın bakan özürlü insanın zengini fakiri olurmu yaşayında görün bakalım bakıma muhtaç bir özürlü ile yaşam[/FONT][FONT=lucida grande]ak nasılmış ,masrafları ne kadarmış ,Allah sizden bu adaletsizliğinizin hesabını soracaktır sizlere inandık destek olduk ama malasef yine gariban özürlü,zengin özürlü ayrımcılığı var zorluk ve engellilere engeller var Allah sizleri ıslah etsin ne diyelim[/FONT]

Eğer resmi gazetede yayınlanmşsa olay bitmiştir geçmiş olsun. Alt kattaki komşuma ve karşı komşuma gitmişlerdi geçen sene. Yeterince rencide edildim zaten ama sonunda maaşım bağlanmıştı ama şimdi daha kötü şeyler olacak maaşım %100 kesilecek çünkü evim kira değil ve babam emekli 830/4 . Kesmelerini geçtim yine evime gelecekler yine komşulara karşı küçük düşürüleceğim. En mantıklısı kendimiz gidip kestirelim. Engellilerin önüne bu kadar engel koyan bu hükümetide protesto ediyorum oy verirsem namusuz şerefsisiz.

bende oy vermiyecem mertata bu oy kaybını onlara hissetirmek lazım belki değiştirirler fikirlerini.onca engellinin maaşını kestikten sonra ne kazanacaklar acaba onuda merak ettim

arkadaşlar oy vermesek ne olurki 2015 e kadar başımızdalar biz gerekli yerlere sesimizi duyuralım gerekiyorsa bir miting yapılsa ben koşarım acaba bu yeni mevzuatı biri yürütmenin durdurması istemiyle mahkemeye taşımazmı nerde mahalefet partileri

Arkadaşlar bu çok önemli Umay arkadaşımın verdiği link hatta konuyla ilgili nereyi biliyorsanız son yönetmeliği protesto edin ve her gün edin ki geri adım attıralım aksi taktirde bu son yönetmelik çok kişinin canını yakacak her gün ve devamlı şekilde eleştirelim Hergün büyüdüğü söylenen ülkemizde bizmi sorun oluyoruz. Bir gecede %65 zammı kendileri için kabul eden millet vekilleri bırakın zammı geçmiş dönemlerde kabul edilen engelli yasasının içini boşaltarak mağdur edilmeye çalışılıyoruz. Bizim gücümüzün farkına varmalarını sağlayalım.

andymion demiş ki:

"Bu hesaplamalari ornek vererek aciklarmisin hanedeki kisi basi gelir nsl hesaplanacak"

tabi açıklayabilirim. örneklerle açıklayalım ki sorunlar daha iyi görülsün ve bu Yönetmeliğin bizlere neler getirdiği bilinsin ve ona göre gerekenleri yapalım sessiz kalmayalım.

Örnek verirken,araç, arsa, tarla, ev, bankadaki paralar vs taşınır ve taşınmaz mallarla ilgili örnek vermeyecegim bile. Bunlar da yönetmelikte belirlediği rayiç bedeller vs uzerinden de belirlenen yönteme göre gelire katılacak. Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelir, aylık, burs vs taşınır taşınmaz mal gelire dahil edilecektir. Sadece 2022 aylıkları ve evde bakım aylıkları dahil edilmeyecektir.
Hane dışında varsa nafaka yukumlusu yakınları onları da örnege dahil etmeyecek örneklendirmeyeceğim. Dolayısıyla sadece haneyi baz alacak ve sadece evde bir çalışanın oldugu duruma dair örnek vereceğim. Evde sadece nafaka yukumlusu yakınların oldugunu hesaplayarak ve vakıfların bu hesaba kardeşelri de dahil edeceği öngörüsünde bulunarak. Böyle yapacaklar çünkü biliorum insanlarımızın mantıgını.

Örnek 1:
hanede 5 kişi yaşıyor. Özürlü birey 18 yaş üstü. Evde tek çalışan var 1 kişi. Bu da aylık 700 lira alıyor. Ev kira. araç yok. gayri menkul vs bir şeyleri yok. Aynı zamanda evde bakım aylıgı alınıyor.

Evde bakım aylıgı gelir hesabına dahil edilmeyecek.
Hanenin aylık gelir ortalaması= 700
hanenin aylık harcama ortalaması (
[FONT=Times New Roman] g[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]da, giyim, kira, [/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]s[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]nma, e[/FONT][FONT=Times]ğ[/FONT][FONT=Times New Roman]itim, sa[/FONT][FONT=Times]ğ[/FONT][FONT=Times New Roman]l[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]k, ula[/FONT][FONT=Times]şı[/FONT][FONT=Times New Roman]m, e[/FONT][FONT=Times]ğ[/FONT][FONT=Times New Roman]lence ve benzerlerine yap[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]lan y[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]ll[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]k [/FONT][FONT=Times]ö[/FONT][FONT=Times New Roman]demelerin ayl[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]k ortalamas[/FONT][FONT=Times]ı)= 900 [/FONT]Lira olarak tesbit edildi.
Aylık harcama ortalaması, hanenin aylık gelirini geçiyor.
Bu durumda aylık harcama ortalaması ile aylık gelir ortalaması arasındaki fark aylık gelire eklenir.
ve hanenin toplam geliri= 900 tesbit edilir.
aylık 119 liralık muhtaçlık sınırı geçildiğinden bu kişinin 2022 aylıgı kesilir.

.......................................................................................

Ekrem Kanar demiş ki:
"kalem hn yaptıgınız açıklamalar için teşekürler ( her ne kadar acı olsada bunları bilmek zorundayız ) benim sizden bir konuda ricam olacak eşim kızımdan dolayı evde bakım maaşı alıyor dün kendi durumunda olan bir arkadaşından evde bakım maaşından dolayı çoçugun üzerinden sigortalı oldugu görünüyormuş diye bi duyum almış bu uygulama başladımı saygılar"
Ekrem, evde bakım aylıklarıyla ilgili soruların olursa evde bakım aylıgı forumunda yazarsan sevinirim. Böylece buradaki konular karışmaz hem da orada daha görünür olur sorun.

Evde bakımda bakım hizmetinden dolayı sigorta güvencesi ile ilgili henüz bir düzenleme yapılmadı ve böyle bir şey yok. Başka bir konudur bu. İşin aslını tam ögrenip evde bakım aylıgında bu konuyla ilgili başlık açarsan konu nedir ne değildir bakarız. Evde bakım hizmeti verenlerle ilgili sosyal güvence saglanması çalışmaları halen devam ediyor. lakin bununla ilgili henüz düzenleme yapılmadı. Yapılsın duyurruz buradan.

...................................................................

paranoya demiş ki:

"kalem apla bizim bi tanıdık var kocası bagkurdan emekli eşi bayan saglıktan yararlanıyor tabiki bu eşi bayan aynı durumda engelli .engelli maaşı alabilirmi alırsa saglıktan yararlandıgı için saglık karnesi yine kocası üzerindenmi devam eder yoksa yeşilkartamı geçer bilgi verirseniz sevinirim
not:kocası 700 küsür maaş alıyor toplam evde 5 kişiler"
Ablam, bahsettiğin engelli bayanın eşinin sigortasından yararlanması sorun değil tek başına. Önemli olan muhtaç bulunması. Muhtaç bulundugu takdirde (biz bahsettiğin engellinin muhtaç oldugunu varsayalım) aylık baglanır ve eşinin sigortasından düşürülür. 5510 sayılı yasa 60/1 c(3) kapsamında gss'lı olur (eski yeşil kartlılar bu kapsama alındı zaten şartları uygun olanlar).

Eşler TMK'na göre hem nafaka yukumlusu yakını sayıldıgı hem de bakım borcu oldugu için dikkate alınır. Eşinden dolayı aile mallarına iştirak edeceği miktar ayrıca belirlenmesi gerek. Ama buna bile luzum duyulmasına gerek yok. zaten vakıf çalışanları buna bile luzum duymadan muhtaç olmadıgı kanaatine hane bazlı gelir hesabı yaparak varacaklardır.

şimdi yeni yönetmeliğe gore bu kadının sadece bildirdiğin gelirleri baz alarak muhtaçlığını hesaplayalım:
Eşi aylık olarak diyelim ki 700 lira alıyor. Buna göre bakalım. Tek gelir bu diyelim.
Hanenin aylık gelir ortalaması=700 lira
Hanenin harcama aylık ortalaması (
[FONT=Times New Roman] g[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]da, giyim, kira, [/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]s[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]nma, e[/FONT][FONT=Times]ğ[/FONT][FONT=Times New Roman]itim, sa[/FONT][FONT=Times]ğ[/FONT][FONT=Times New Roman]l[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]k, ula[/FONT][FONT=Times]şı[/FONT][FONT=Times New Roman]m, e[/FONT][FONT=Times]ğ[/FONT][FONT=Times New Roman]lence ve benzerlerine yap[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]lan y[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]ll[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]k [/FONT][FONT=Times]ö[/FONT][FONT=Times New Roman]demelerin ayl[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]k ortalamas[/FONT][FONT=Times]ı) = 600 [/FONT]Lira olarak tesbit edildi (öyle varsıyorum).

Hanenin aylık harcama ortalaması gelirin altında oldugu için gelire dahil edilmeyecek. fakat bu harcamalar/giderler gelirden de hiçbir şekilde düşülmeyecek.
Buna göre;
bu hanenin aylık gelir ortalaması= 700 kabul edilecektir.

hanenin aylık gelir ortalaması kişi başına bölündüğünde muhtaçlık sınırı olan aylık 119 Lirayı geçtiğinden bu engelli kadın 2022 aylıgı alamayacaktır.

Bu hesabı yaparken , vakıf çalışanlarının hanede nafaka yukumlusu yakınlarına kardeşleri de dahil edecegini varsayayarak yapıyorum. keşke şaşırtsalar beni. zaten buna bile gerek yok. saymasalar bile yine bu kadın aylık alamayacak eşinden dolayı.

Arkadaşlar yeni Yönetmelik yayınlanmadan önce yürürlükte olan eski Yönetmelik hükümlerini esas alarak arkadaşların sordugu soruları cevaplamıştım. Yaklaşık 21 soruyu eski yönetmeliğe göre cevaplamıştım devam edecektim dün yeni Yönetmelik yayınlandı biliyorsunuz.

Yeni Yönetmelik yayınlanır yayınlanmaz okumuş sinirden o gece deli olmuştum. daha sonra dün tüm gun boyunca bu durum devam etti. Migrenim de tuttu. yatayım dinleneyim dedim ve oyle yaptım da. gece yarısı uyandım. Halen siniim geçmiyordu ama daha toparlandım.
Durumun vehametini görmeniz açısından burada uzun uzun yazmak yerine o daha önce cevapladığım soruları şimdiki yürürlükte olan yönetmelik hukumlerine göre cevapladım.

yeni Yönetmelik hukumlerine göre cevapladığım şu konuları okuyun örneklerle durumun vehametini görün lütfen:
1) http://www.engelliler.biz/forum/202...faka-alan-birisi-2022-ayligi-alabilir-mi.html

2) http://www.engelliler.biz/forum/202...eliri-olmayan-evli-biri-2022-alabilir-mi.html

3) http://www.engelliler.biz/forum/202...asinin-arttirilmasi-icin-nereye-muracaat.html

4) http://www.engelliler.biz/forum/202...ni-doldurmus-kisi-2022-maasi-alabilir-mi.html

Daha var da şimdilik bunları kopyaladım.

2022 sayılı kanun ilgili Hükmü gereği hesaplanan muhtaçlık sınırı 119 Liradır. kanun hükmü ortadayken bu yeni Yönetmeliğin bu haliyle yürürlüğe girmesi tam bir facia hatta facia ötesi bir caniliktir!

Giderlerin düşülmeden üstelik giderlerin/yapılan harcamaların ([FONT=Times New Roman]g[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]da, giyim, kira, [/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]s[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]nma, e[/FONT][FONT=Times]ğ[/FONT][FONT=Times New Roman]itim, sa[/FONT][FONT=Times]ğ[/FONT][FONT=Times New Roman]l[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]k, ula[/FONT][FONT=Times]şı[/FONT][FONT=Times New Roman]m, e[/FONT][FONT=Times]ğ[/FONT][FONT=Times New Roman]lence ve benzerlerine yap[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]lan y[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]ll[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]k [/FONT][FONT=Times]ö[/FONT][FONT=Times New Roman]demelerin ayl[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]k ortalamas[/FONT][FONT=Times]ı)[/FONT] aylık ortalamasının hanenin aylık gelir ortalamasını geçtiği takdirde aradaki farkın hanenin aylık gelir ortalamasına eklenmesi her halukarda bu muhtaçlık sınırıyla bir caniliktir!
Söyleyecek söz bulamıyorum. Yine sinirlendim!

Şimdilik bu kadar. Biraz dinlenim sonra devam ederiz.

Lütfen herkes aklına ne gelirse, ne yapmak istiyorsa yapsın.
Acil alarmsa evet acil alarm durumu şimdidir!
Bu yönetmeliği hazırlayanlar çıldırmış!
Aylıkları kessinler daha iyi!

Her şeyinizin her harcamanızın didik diidk edilişine mi
özel yaşam alanlarınızın ihlaline mi
çevre ziyaretleri ve hane incelemeleri sırasında insanlık onurunuzun haysiyet ve şerefiniizn çiğnenecek olmasına mı
sayamayacağım onlarca hakkaniyetsiz duruma mı
hangisine yanacağımı şaşırdım!

Ruhsuz, hakkaniyetsiz, adaletsiz, ayrımcı, insan kişilik ve şahsiyetini zedeleyici,
kendini lutfeden goren üstten bakan yeryuzunun tanrıcısı vs gören bu uygulamaları;
Onlarca kategoride etik açıdan değerlendirebileceğim bu çağ dışı, hiçbir kitapta hiçbir törede adette, hiçbir insanlık degerlerinde gorulmeyen bu yeni düzenlemeleri, uygulamaları lanetliyorum ben!

lanet olsun!

kalem hanım Allah razı olsun.emek veriyor çırpınıyorsunuz.internet üzerinden bimer,bakanlık,sivil toplum kuruluşları vs hepsine yazıp bu durumu iletelim.Aslından organize bişey olsa.mesela ortak bir metin hazırlanıp herkes bu metne adını yazıp yollasa daha etkili olabilir.YA da engelli dernekleriyle görüşülüp onların aracılığıyla bakanlık nezdinde görüşme yapılıp basın açıklaması düzenlenebilir.tabi bu benim acizane görüşüm.siz daha iyi bilirsiniz gerçi.çok fena bir durum.Allah hepimize yardım etsin.Yazıklar olsun bunlarada.Ne insanlığa sığar ne müslümanlığa sığar.nasıl hesap verecekler ahirette bunlar.kendileri binlerce lira maaşla yaşarken,çalışamayacak bir engelliye 120 tl parayla yaşayabilirsin diyenlerin insanlığı sorgulanır...durmak yok zulümlere devam

ne saçma bir yönetmeliktir bu.şimdi ben ailemle yaşıyorum evde dört kişiyiz.Ben tek başıma bir evde yaşıyo olsam. hiçbir gelirim yok ev kira olacak geliri ve gideri hesaplayacaklar gekir sıfır gider kira ve faturalarla beraber en az 500 olur.gider gelirden çıkarılmıyor ve fazla olan giderdeki fark gelire ekleniyor otamatik olarak sınırın üstüne çıkılıyor nasıl bir mantık hazırladı bu yönetmeliği.

mrh kalem hanım ben 2022 yasadan faydalanıyorum %50 raporum var bu yeni yönetmenlikte birşey anlayamadım tam olarak yeniden rapora mı başvuracağız nasıl olacak birde bir evde kalabalık bir aile yaşıyorsa onlar nasıl olacak tam bu yönetmenlik nasıl yani

[FONT=lucida grande]Vatandaş isyan etti facebook yorumları : [/FONT][FONT=lucida grande]Sayın Bakanım, siz bu yönetmeliği (65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik) yayımladınız ya, yazıklar olsun! Sizi tebrik ediyorum!!! Bu çelmeyi ancak siz atabilirdiniz hem kendinize, hem partinize, hem de masum vatandaşa. Dinamiti 2022 aylığı alan vatandaşların altına yerleştirdiniz ve yönetmeliği yayınladığınız anda da fitili ateşlediniz. Öyle bir tahribat yaptı ki bu, bugüne kadar yapılan bütün iyi şeyleri bir anda yıktı geçti. Bu yönetmeliğin üzerinde kim çalıştı ise onlara da yazıklar olsun. Ya bir yönetmelik bu kadar mı akıldan, izandan yoksun olur? İşi zorlaştırmak ve milleti süründürmek için ne varsa eklenmiş. Daha önce SGK bakıyordu bu işe ve şunu itiraf etmeliyim ki sizden daha insaflı imiş meğerse. Onlar hiç olmazsa ailenin toplam gelirinden giderleri düşüyordu. Hele hele Geçici Madde-1'de "ç) Harcamalar, hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi olarak dikkate alınacak olup birinci fıkranın (a) bendine göre hesaplanacak gelir tutarından hiçbir şekilde çıkarılamaz." diye bir madde koymuşsunuz. Bu bile insanı çıldırtmaya yeter de artar. Bir evde asgari ücretten çalışan baba, çalışmayan eş ve 4 çocuk olmak üzere 6 nüfus. Çocuklardan biri 18 yaşını doldurmuş ve % 70 oranında zihinsel özürlü. Diğer gelirleri geçtik ki zaten yok. Basit bir hesap ile bu baba 800 TL. maaş alsa 800/6=133,33 TL. düşüyor kişi başı. 119 TL.yi geçtiği için bu özürlü 2022 aylığından faydalanamıyor. Bunlar kirada oturuyor. Hadi 400 TL. kira kabul edin, bu ailenin ısınma, gıda, giyim, eğitim, sağlık, ulaşım ... hangi birine yetirecek kalan parayı. Adam yetiremeyip borçlansa bu da gelir hanesine eklenecekmiş! Neymiş efendim borçlanabiliyorsan ben bunu gelirden sayıyorum! Ya 6 kişilik ailede asgari ücretten çalışan bir tek kişi diğerlerine bakacak, nasıl bir hesaplamadır bu? Bir de utanmadan "harcamalar hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi imiş de hesaplanacak gelir tutarından HİÇBİR ŞEKİLDE ÇIKARILAMAZMIŞ!!! Allah'ım çıldıracağım. Hiç mi insafınız yok? Bu iş vitrinde görünmekle, süslü ve yaldızlı sözlerle olmuyor sayım bakanım. Artık işin gerçeğini görün ve bu yanlıştan bir an önce dönün. Allah ile arasında perde olmayan mazlum insanların ahını alırsanız, ne siz, ne partiniz, ne bu yönetmeliği hazırlayanlar iflah olmazsınız. Bugüne kadar özürlüler konusunda yapılan ve takdir ettiğimiz ne kadar iyi şey varsa, bu yönetmelikle birlikte heba oldu gitti. Bu yüzden sizi ALLAH'a havale ediyorum.[/FONT]

Arkadaşlar daha öncede verdim tekrar veriyorum https://twitter.com/FatmaSahin_ASPB BU FATMA ŞAHİN DENEN VİCDANSIZ KADININ TWİTTER HESABIDIR... Lütfen Sesimizi Duyuralım SYDV Memurları Kapımıza Dayandıgında İş İşten Geçmiş Olacak.. Atanamayan Ögretmenler Gibi Sosyal Medyaya Örgütlenelim Herkes Elini Taşın Altına Koysun Lütfen..

kalem hanım şunu izah edebilirmisiniz lütfen yeni yayınlanan yönetmelikte bakın ne diyor d) Hanenin tespit/beyan edilen harcamalarının birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarından fazla olması durumunda harcama ve gelir arasındaki fark gelire eklenir.e) Birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarının beyan/tespit edilen harcama düzeyinin üzerinde olması durumunda harcamalar gelire eklenmez. d ve e bentleri birbiriyle çakışmıyormu yoksa başka şeylerdenmi bahsediyor

ama de ve e bentleri alt alta

12) 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri ve 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak üzere sürekli ve düzenli olarak alınanşartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî sosyal yardımların aylık ortalaması,
13) Aynı hanede ikamet etmemesine rağmen nafaka yükümlüleri tarafından sağlanan destek tutarı,
14) Tarımsal destek geliri tutarı,
15) Uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışanların gelirleri,
16) Diğer gelirlerin toplamının aylık ortalaması,
dahil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.
b) Birinci fıkranın (a) bendinin alt bentlerinde yer alan taşınır ve taşınmazların tespit edilen rayiç bedellerine ilişkin değerlendirmeyi Mütevelli Heyeti yapar.
c) Hanenin harcama durumu; gıda, giyim, kira, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence ve benzerlerine yapılan yıllık ödemelerin aylık ortalaması dâhil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.
ç) Harcamalar, hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi olarak dikkate alınacak olup birinci fıkranın (a) bendine göre hesaplanacak gelir tutarından hiçbir şekilde çıkarılamaz.
d) Hanenin tespit/beyan edilen harcamalarının birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarından fazla olması durumunda harcama ve gelir arasındaki fark gelire eklenir.
e) Birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarının beyan/tespit edilen harcama düzeyinin üzerinde olması durumunda harcamalar gelire eklenmez. buradaki de ve e ikisi farlımı yada biz yanlışmı anlıyoruz

Bir eve giren gelir seviyesi 0 olsa dahi yapılan harcamalar gelir düzeyini yaznsıtacağı için hepimiz ayda zaten 600 tl gelir elde etmiş olacağız bu yeni yönetmeliğe göre. bu kanun matematik kurallarına bile aykırı.800 -600= 800. Allahınız varsa allahınızdan bulun...

Giderler gelirlerden çoksa 800-1100 =1100 tl...

Ya Walera, yönetmelik yayımlandığından bu yana öyle kızgınım ki halen. Sorunu gördüm bir öfkeyle de bunu cevaplıyayım. Kalem hanıma sormuşsun ama ben de fikrimi paylaşayım. Şu bahsettiğiniz (d) ve (e) bendler varya, onlar hepten saçmalığın, alay etmenin daniskası.
d) Hanenin tespit/beyan edilen harcamalarının birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarından fazla olması durumunda harcama ve gelir arasındaki fark gelire eklenir.
Bu ne demek biliyor musunuz? Şu (a) bendinde geçen bütün gelir hesaplamalarından sonra; diyelim ki hane gelirlerinin toplamı 800 TL. olsun. Fakat sizin gerek bu para yetmediği için borçlanarak, gerekse yettiği halde fazladan yapmış olduğunuz masrafınız 1000 TL. olmuş olsun. İşte bu aradaki 200 TL.lik farkı size gelir olarak kabul ediyor. Yani 800 TL.nin üzerine bir 200 TL. daha ekliyor ve sizin gelirinizi 1000 TL. olarak kabul ediyor. Diyor ki, fazladan harcama yapabildiğine göre bunu karşılayacak bir gelirin var ben bunu tahmin ediyorum, benden kaçmaz diyor.
Gelelim (e) bendine, e) Birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarının beyan/tespit edilen harcama düzeyinin üzerinde olması durumunda harcamalar gelire eklenmez.
Burada demek istediği de şu : Hani hane geliri 800 TL. olarak kabul etmiştik ya, diyelim ki ayda 800 TL.yi harcaya harcaya bitiremediniz. 600 TL.sini harcadınız ama elinizde 200 TL. kaldı. Bunun için lütfedip, senin elinde kalan 200 TL.yi gelirden saymıyorum ve 800 TL.nin üstüne eklemiyorum diyor. Yani senin 800 TL.beyan ettiğin veya bizim tespit ettiğimiz gelirin üzerine çıkmamışsın! Alay ediyorlar resmen.

Üst Alt