Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 muhtaçlık kriterinin 234 TL'ye yükseltildiği doğru mu?

mehmet abi

Üye
Konular
74
Reaksiyonlar
0
slm arkadaslar bu gün bir yazı okudum 2022 muhtaçlık kriterinde 120 tl kaldırılıp asgari ücretin 3/1 yani 234 tl ye yükseltilmiş doğrumudur ve de aynı zamanda engellinin sosyal güvencesinin olup olmamasıda önemli değilmiş,sadece hanede kişi başı düşen gelirin asgari ücretin 3/1 234 tl den az olması gerekmekteymiş doğrumudur acaba oturan boğa ve bilgisi olanlar cevaplasınlar lutfen teşekkürler saygılar...:confused:

bugün gazetesi yazari sadettin orhan tarafından yazısından okudum sosyal hizmetler sayfasında yazıyor okumanızı öneririm, sosyal güvenlik uzmanı sadettin orhan facebook sayfasındanda paylaşımlardan okunabilir teşekkürler.

2022 aylık tutarları ve 2022 aylıklarında esas alınan muhtaçlık sınırı (2013 ilk altı ay için muhtaçlık sınırı 119,62 Liradır.) 2022 Sayılı Kanun'a göre belirleniyor.
2022 Sayılı Kanun'da bu yönde değişiklik yapılmadı. Dolayısıyla muhtaçlık sınırı 2022 aylıkları için halen 2013 ilk altı ay için 119,62 Liradır.

Gelelim bahsettiğiniz asgari ücretin üçte biri dediğiniz 234 liralık muhtaçlık sınırına.
3294 Sayılı Kanun kapsamında olan yardımlarda bu muhtaçlık sınırı esas alınır. Bu da net asgari ücretin üçte biridir. Yani 2013 ilk altı ay için 3294 Sayılı Kanun kapsamında olan yardımlar için muhtaçlık sınırı net asgari ücretin üçte biri olan 233,20 Liradır.
Eşi vefat etmiş kadınlara yapılan yardım için mesela bu muhtaçlık sınırı baz alınır. Burada da yardım alacak kişinin sosyal güvenlikle bağının olmaması şartı aranır yine. Sadece hanesinde sosyal güvenlikle alakası olanların olması yardım almasına engel değildir. Hanedeki kişi başına düşen aylık gelire bakılır ve muhtaçlık sınırını geçmiorsa yardım yapılır.
3294 Sayılı Kanun kapsamındaki muhtaçlık sınırıyla 2022 sayılı Kanun kapsamındaki muhtaçlık sınırı çok farklı şeylerdir ve birbiriyle alakası yoktur.

Şurada bir soruya cevap verirken bu konuya değinmiştim zaten:http://www.engelliler.biz/forum/2022-engelli-ayligi-ile-vakif-ayligi/109280-2022-ayligi-gelir-119-tlyi-geciyor-diye-kesildi.html#post1284519

Siz, ya bu 3294 Sayılı kanun kapsamındaki muhtaçlık sınırıyla karıştırdınız ya da bir haber okuduysanız bu haber söylentiden ibarettir.
2022 Sayılı Kanun'da değişiklik yapılmadı ve duydugunuz haber şu an asılızdır.
Ha ilerde2022 Sayılı Kanun değişirse o zaman bakarız.

mehmet abi;

EVET BİRADER HABER DOĞRU HATTA AYNEN AKTARIYORUM=2022 sayılı Kanuna göre 65 yaşını aşmış muhtaç vatandaşlarımıza ve muhtaç engellilerimize sosyal yardımlar verilmektedir. Ancak bu kanuna göre kişinin muhtaç olarak kabul edilebilmesi için hane içinde kişi başına düşen gelirinin 119 TL’den az olması gerekmektedir. Bu rakam, ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişme anlamında geldiği nokta dikkate alındığında kabul edilebilir bir rakam değildir.

Nitekim diğer sosyal yardımlardan yararlanabilmek için daha önce sosyal güvencesi bulunmamak şartı varken bildiğiniz gibi yine Temmuz ayında yaptığımız değişiklik ile sosyal güvencesi olsun olmasın hane içindeki kişi başı geliri asgari ücretin 1/3’ünden az olan aileleri sosyal yardım kapsamına aldık. Böylece kayıt dışı istihdama da yol açan bu sınırlamayı kaldırmış ve ailenin gelir durumuna göre sosyal yardım alabilme imkanı getirilmiş oldu.Aylıkları kesilen engelli ve yaşlı vatandaşlar sayın Başbakandan çözüm bekliyor...Bu nedenle 2022 sayılı Kanuna göre 65 yaş ve engelli maaşına hak kazanabilme şartını da hane içindeki kişi başı gelirin asgari ücretin 1/3’ü seviyesine yani 234 TL’ye çıkarılıyor............DİYOR..........KAYNAK=http://sgkrehberi.com/haber/12524/.......:cool::cool::cool:HADİ GENE İYİSİNİZ KORKU İMPRATORLUĞU BİTTİ.........MAAŞLAR KESİLMEYECEK....

Okudum haberi:http://sgkrehberi.com/haber/12524/

Bu kadar mı saçmalar haber verirken insan anlamadım!

Birinci paragraf 2022 aylıklarıyla ilgili.
Ama şu bölüm benim yukarıda bahsettiğim 3294 Sayılı Kanun'la ilgilidir:

"Nitekim diğer sosyal yardımlardan yararlanabilmek için daha önce sosyal güvencesi bulunmamak şartı varken bildiğiniz gibi yine Temmuz ayında yaptığımız değişiklik ile sosyal güvencesi olsun olmasın hane içindeki kişi başı geliri asgari ücretin 1/3’ünden az olan aileleri sosyal yardım kapsamına aldık. Böylece kayıt dışı istihdama da yol açan bu sınırlamayı kaldırmış ve ailenin gelir durumuna göre sosyal yardım alabilme imkanı getirilmiş oldu."

Altını çizdiğim değişiklikler evet, 3294 Sayılı Kanun'da değişiklik olarak yapıldı. Bu değişiklik, 2022 aylıkları için değil 3294 Sayılı Kanun kapsamındaki diğer yardımlar için yapıldı zaten. Daha önceden hanede sosyal güvencesi olanlara 3294 Sayılı Kanun kapsamında bu yardımlar yapılmıordu. Bu değişiklikten bahsedilmiş kapsam genişletmesi olarak!
Bu bahsedilen değişikliğin 2022 sayılı Kanun'la alakası yok!

Geçmişler haberde ardından alttaki şu sözleri yazmışlar:

"Bu nedenle 2022 sayılı Kanuna göre 65 yaş ve engelli maaşına hak kazanabilme şartını da hane içindeki kişi başı gelirin asgari ücretin 1/3’ü seviyesine yani 234 TL’ye çıkarılıyor"

3294 Sayılı Kanun kapsamındaki değişiklikler nedeniyle mi? Allahım yarabbim insan bu kadar saçmalar. Ordan almışlar burdan almışlar haberi çarpıtmışlar.
2022 Sayılı Kanun değişti mi? Yok.
Ha değiştiyse soyleyin haberimiz olsun!
İki Kanun'u birbirine karıştırıp salata yapmışlar adına da haber diyorlar. Bilgisizliğin alası işte!

KALEM HANIM SİZDE WALLA ÖKÜZ ALTINDA BUZA ARIYONUZ HA MİLLET Bİ SEVİNSİN İSTEDİK HABERİN İÇİNE ASIL SALATAYI SİZ DOĞRADINIZ..........:cool:;););)

sayın kalem hanım servet halitinde belirttiği gib aynen yazı bu şekildedir acaba yeni bir düzenlememi olcak yazıda 119 tl den 234 tl ye çıktı deniyor doğrumudur acaba ? teşekkür ederim bizi bilgilendirirseniz seviniriz saygılar

Mehmet Abi, haber doğru değil. Çarpıtmışlar cahil cahil yazmışlar. Ben de heveslendim baktım acaba bu soylenti doğru mu diye. Lakin doğru değil. İki Kanun'u birbirine karıştırıp salata yapmışlar ablam.

Asılsız bir haber o.

Ne asılsızı beeeeee haber doğru bi tek siz biliyonuz demi doğruyu yanlışı bende okudum o haberi haberde bi yanlışlık yok yanlışlık melek hanım sizde milleti karamsarrlığa umutsuzluğa sürüklemek adetiniz tabi.........şubat ayından beri provakasyon yapıyon takip ediyom sizin yazılarınızı.........yok maaş kessilecek yok şu olacak yok bu olacak

işin ilginç tarafı şuki benim sosyal incelemem geçen ay yapıldı yani eve geldiler. babam emekli 900 küsür maaş alıyor. bu durumda benim maaşım kesilmiş olması gerekirdi ama hala aktif durumda. yönetmeliğe uymayan sydv mi yoksa yönetmeliğin kendisimi?

haber dogru arkadaşım bekleyin görün kimsenin maaşı felan kesilmeyecek

servethalit Kalem ablanın her dediğinin acı tecrübesini herkes yaşadı burda. Yönetmeliğin ilk yayınlandığı gün ilk yorumuda melek abla yapmıştı hepimiz hadi canım sende abartma dedik ama mesele aynende onun dediği gibi oldu. Kalemde yönetmeliği yorumlama ve sentezleme gibi bir yetenek ve bilgi birikimi var. Halen yürürlükde olan yönetmelik değişmemişken kimse o yönetmelikde geçen rakamlarla oynayamaz. Basitçe bunu anlatmaya çalışıyor

MertAta;

yok kardeş korkma sen maaş kesilme felan yok benim babamda emekli eve felanda gelmediler;)

Mertata, bilemiyorum ablam:) Yönetmeliğin ne dediği belli. Ama Vakıf gözden kaçırdıysa ancak seviniriz. Dilerim oyle olur.
Biraz bekleyeim bakalım. Aylık hemen kesilmiyor oyle. Eğer muhtaçlık kararını bu sene için yenilememe kararı aldılarsa mümkün kesilmemesi. Ya da bu değişikliği soylemmeişler kayda almamış da olabilirler bilemiorum:9
Ama muhtaçlık kararını yenileme kararı aldılarsa ve bu durum da kayda geçildiyse hemen aylık kesilmez öyle. Yenilenen karar SYGM'ne iletilir. Bu karra doğrultusunda işlemin yapılır ve ona göre kesilir. Ne iş yapıyorlar nasıl yapıyorlar daha belli değil ki her şey.
bekleyelim, dilerim kesilmez.
Ama gelimleri lütfen hep ilet...

aynurrr;

AYNEN BENDE ÖLE DİYORUM AYNUR HNM AMA BİRİLERİ KORKU İMPARATORLUĞU YARATMAYA ÇALIŞIYOR..............:cool:

Servet halil seçeneklerin:

1. Alo 144'ü arayıp sorun bilgi alın.
2. BİMER aracılıgıyla sorun bilgi alın.
3. ALO 150 BİMER hattını arayın sorun.
4. İkametinizin olduğu vakfa gidin sorun.
5. Aile ve sosyal Politikalar bakanlığını arayın sorun.

2022 aylığı muhtaçlık sınırının 234 liraya çıkarılacagı bilgisinin doğru olup olmadığını sorun yani.
Ayrıca korkuttuğum konularda da bilgi alabilirsiniz.

Bunları arayın sorun sonra gelin burada aktarın. Kolay gelsin.
Sululukla olmuyor bu işler!

peki aynı sayfada bulunan şu yazıyı ne yapacaz
[FONT=Tahoma]Söz konusu Yönetmelik 25.01.2013 tarihli ve 28539 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik ile birlikte 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda belirtilen aylıklardan yararlanabileceklerin başvuru şekli, hak sahipliğinin tespiti, kontrolü ve aylıkların ödenmesine ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlendi. Söz konusu Yönetmelikte yapılan değişiklikler, özellikle hak sahipliğinin belirlenmesinde hane halkı yaklaşımının esas alınması ve gelirin değerlendirmesinde yeni bir hesaplama formülünün devreye girmesi açısından önem taşıyor. Yapılan bu değişikliklerin engelliler ve yaşlılar açısından sonuçları sahada kendini göstermeye başladı ve çok sayıdavatandaşın maaşı kesildi. Hane halkı yaklaşımının ve Yönetmeliğin geçici birinci maddesiyle getirilen yeni gelir hesaplamasının devreye girmesi ile birlikte Sosyal Yardımlaşma Vakıflarınca yapılan denetimler sonucunda geliri yeniden hesaplanan birçok vatandaşın maaşları kesilmeye başlayacak.[/FONT][FONT=Tahoma]Hayati önem taşıyan sorular şunlar: 1- Sayın Bakan imzasıyla yayımlanan bu Yönetmeliğin muhtemel sonuçlarından haberdar mı? 2- Bu yönetmelikten sonra kaç vatandaşın maaşı kesildi? Maaşları kesilen vatandaşların mağduriyetlerini giderecek yeni bir sosyal destek düşünüyor musunuz?[/FONT][FONT=Tahoma]Mevzuat değişikliğinin altı yüz bin kişinin maaşının kesilmesi gibi radikal sonuçlarının olması olacak bir mevzuat değişikliği yapılması ve bu değişikliklerin sonuçlarının 2014 seçimlerinin hemen öncesinde sahaya yansıyacak olması bu soruyu daha kritik bir hale getiriyor. Yapılması gereken Yönetmeliğin bir an önce değiştirilmesi… Sayın Bakan, her fırsatta yanlarında olduğunuzu belirttiğiniz ve aynı karede gülümseyen fotoğraflar çektirdiğiniz engelli ve yaşlı vatandaşlarımız şimdi sizden bu sorunun cevabını bekliyor.[/FONT][FONT=Tahoma]Ya bekleyin ve görün diyeceksiniz ya gereğini yapacaksınız ya da sonuçlar ortaya çıkmaya başlayınca sayın Başbakan bu konuda gereğini yapacaktır.[/FONT]

tabii maaşlar kesildikten sonra başbakan işe el atsa ne olur atmasa ne olur orasıda ayrı bir sıkıntı

şu linkide tıklayında bi görün gerçekleri vatandaşın maaşı kesildi

işin ilginci o linki tıklayıpta tamamını okuduğunuzda sdyve yetklisi ne diyor bir bakın, senede 1 değerlendirme yapılması lazım ama ankara bu değerlendirmeyi 6 aya indirmek istiyor diyor ben söylemiyorum sdyve yetkisi söylüyor
25 ocaktaki yönetmelik değişmediği sürece herkesin maaşı tehlikede

vatandaşın maaşı kesildi burdan okuyun

bu sitede bazı arkadaşlar varya kimsenin maaşının kesildiği falan yok bizi chpli olmakla suçlayan arkadaşlar provakötor olmakla suçlayan arkadaşlar en başta buradaki kare arkadaşımızın maaşı kesildi yeni rapor aldı abisi ssklı çalışıyor diye maaşını yeniden bağlamadılar bide linkini verdiğim yerden okuyun maaşı kesilen insanları hala insanlar gerçekleri görmek istemiyor seçim zamanı yaklaştığı için ortaya atılan laflar 234 tl olacakmış hadi olsun hepberaber sevinelim hani nerde ücretsiz ulaşım hakkı, hani nerde bakıcı sigortası, hani nerde bir yandan maaşları kesiceksin öbür taraftan yapacağım deyip de yapmadığın şeylerin üstüne yeni şeyler söylüyeceksin veya söyleteceksin

[FONT=Arial]Engellilerin maaşı kesildi
Kamuya ait huzurevlerinde ya da özel bakımevlerinde kalan engelliler, maaşlarının kesilmesine tepki gösterdi. Devlet ise şu formülü ortaya attı: Ya evde kal özürlü maaşı al, ya merkezde kal harçlık al[/FONT]

[FONT=Arial]
fft2mm1699571.jpg
[/FONT]

[FONT=Arial]
Kamuya ait huzurevlerinde ya da özel bakımevlerinde kalan engelliler, maaşlarının kesilmesine tepki göstererek, eylemlere başladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, devlet engelliye "Ya evde kal özürlü maaşı al, ya merkezde kal harçlık al" dedi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, Maliye Bakanlığı ile ortak çalışarak hazırladığı yeni yönetmelik, 25 Ocak 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
ENGELLİ MAAŞI NEYE GÖRE KESİLDİ?

Yönetmelik, 65 yaşını doldurmuş, muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşları ile özürlü ve muhtaç Türk vatandaşlarına aylık bağlanmasını yeniden düzenledi. Yönetmeliğin 7. maddesinin 2. fıkrasının e bendinde yer alan ’kamu ve özel kuruluşlarda iaşe ve ibateleri dahil olmak üzere sürekli bakımı yapılan ve yaptırılanlar aylığa hak kazanamaz’ hükmüne göre engelli maaşı kesildi.
PTT'YE GİTTİKLERİNDE HABERLERİ OLDU

Sessiz sedasız çıkarılan yönetmelikten, maaşlarını çekmek için PTT’ye gittiklerinde haberdar olan engellilerden, huzurevi ve bakımevlerinde kalanlar maaş yerine harçlıkla karşılaştı. Özür derecelerine göre maaş alan, özür oranı yüzde 75 ve üstü olanların 1130 lirayı bulan maaşları devlet tarafından kesildi.
'VERİLEN HAKLAR GERİ ALINAMAZ'

İzmir’in Yeşilyurt Semti’nde hizmet veren Özel Sıcak Yuvam Bakımevi’nde kalan engelliler ayda 1130 lira olan maaşları yerine bu ay, 22 lira 98 kuruş alınca Konak Meydanı Saat Kulesi önünde eylem yaparak, karara tepki gösterdi. ’Engelli maaşı engellenemez’, ’Ayağımda donum, üzerimde elbisem yok. Bunları neyle alacağım’, ’Anayasaya göre verilen haklar geri alınamaz’, ’Sadaka değil hakkımızı istiyoruz’ yazılı pankartlar açtı.
YENİDEN DÜZENLEME YAPILDI

[/FONT]

[FONT=Arial]Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, maaşlar yeniden düzenlendi ve devlet yeni düzenlemeyle kamuya ait huzurevi ve özel bakımevlerindeki engellilerin maaşlarını kesti. Devlet bu engellilere "Ya evinde kal maaş al, bakımevinde ya da huzurevinde kalıyorsan oradaki barınma ve yeme içme giderlerini ben karşıladığım için maaşını kesiyorum" dedi.[/FONT]
[FONT=Arial]Bakanlık yetkilileri, "Huzurevi ve bakımevinde kalan engellilerin maaşları kesildi. Çünkü evinde kalarak bu parayla geçinenler açısından haksızlık oluşmasının önüne geçildi. Huzurevi ve bakımevlerinde kalan bir engellinin bakım maliyeti iki asgari ücrete bedel. Devlet hem bakım için bu bedeli ödeyip hem de engelliye maaş vermekten vazgeçti. Engelliye ’Ya evinde kal maaş al, ya merkezde kal harçlık al’ diyoruz. Harçlığın oranları da her engelli için ayrı hesaplanıyor" dedi.[/FONT]
[FONT=Arial]EVDEKİ ENGELLİNİN DE MAAŞI KESİLDİ
[/FONT]

[FONT=Arial]Öte yandan İzmir’de Altındağ Semti’nde kirada, eş dost desteği ile tek başına yaşayan 55 yaşındaki zihinsel engelli Ramiz Çağlayan da hesabına, 1000 lira olan özürlü maaşı yerine 28 lira yatırıldığını belirterek, araştırdığında sistemde 2010 yılından bu yana maaşının kesik göründüğünü öğrendiğini söyledi. Çağlayan, "O zaman üç yıldır ben bu maaşı nasıl alıyorum" dedi.[/FONT]
[FONT=Arial]Hatay Semti’nde yaşayan sara hastası Fatma Yavaş da özür oranının yüzde 91 olduğunu, her ay 1000 lira maaş aldığını, bu ay ise 28 lira ile karşılaştığını dile getirerek, "250 lira kira veriyorum. Beş aydır da ödeyemiyorum. Kaymakamlığa sordum, maaşım kesilmiş. Ben henüz iyileşmedim ki. Üstelik kanserle mücadele ediyorum, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavim sürüyor" dedi.[/FONT]
[FONT=Arial]DHA[/FONT]

ayşe ceren boş ver ya takma kafana ALLAH BÜYÜK bizim vekilimiz o onun dediği olur ALLAH ADİLDİR

hesabına düşük miktarda para yatanların maaşları bir nevi sgk ve sydv hatasından kaynaklanıyor. yani muhtaçlıkları kalktığı için değil. sgk bu maaşların bütünleşik sisteme aktarırken çoğu sürekli raporu olan engellilerin raporları sistemde tarihi geçmiş zamanı dolmuş rapor olarak göründüğü için kesildi. yatan o 20 tl ise şu bizim 3 ayda bir aldığımız zam farkının hesaba yansıması

yani sistemsel bir hataydı ama yinede engellinin elindeki sürekli raporu hiç sayıp sırf eziyet olsun diye tekrardan rapor istendi. sil baştan yeniden 2022 başvurusu yapıldı ve tabiki hazin son onları bekliyordu. yeni yönetmeliğe göre işlemleri gerçekleştirildi. bir tek buda değil adres değişikliğini sydv lere bildirmek için gidenlere deyim yerindeyse kendin kaşındın sen git şu raporunu bir daha al gel dediler. niye? eziyet olsun diye

şimdi benim maaşım baglanmadı babam emekli diye şimdi tek babamın emekli maaşı var 900 lira baska maaş yok benım kararım nolcak bana maaş baglamadılar

234 tl çokmu iyi olsa ne yazar yine geçer engellilerin muhtaçlığı o sınırı

mehmetx şu an bu 234 tl mevzusu resmiyet kazanmış değil. bekleyelim görelim

hani muhtaçlık sınırı yükseltilecek 234 tl olacak diyenler maaşlar kesilmez diyenler hala yapılan haksız uygulamaları görmeyenler bakın memhmex 'in yazısı nekadar anlamlı
şimdi benim maaşım baglanmadı babam emekli diye şimdi tek babamın emekli maaşı var 900 lira baska maaş yok benım kararım nolcak bana maaş baglamadılar

• Devletin vicdanı yüzde yüz engelli
  • Cumali Akkaş
  • [FONT=inherit]
    adana%20vicdan.jpg
    Adana’da Sevdan ailesinin yüzde yüz engelli raporu olan çocukları İlyas’ın engelli aylığı kesildi. Gerekçesi trajikomik: ‘Elektrik faturanızı zamanında ödüyorsunuz. Yıllığı bin 200 lira olan mutfağı, banyosu ve tuvaleti olmayan iki göz evde oturuyorsunuz. İhtiyacınız yok.’ Sara hastası olması nedeniyle çalışmayan baba evlerinin tek gelirinin kâğıt toplayan oğlunun günlük getirdiği 15 lira olduğunu söyledi.[/FONT]
    [FONT=inherit]HAZİN BİR MEMLEKET HİKAYESİ[/FONT]
    [FONT=inherit]Felçli İlyas’ın hayat hikayesini dinledikçe kahrolmamak imkansız! Ailesi ekonomik nedenlerden dolayı Mardin’den Adana’ya göç eden İlyas, doğduğunda geçirdiği havale nedeniyle felç olmuş. O sırada babası çalışmak için yurt dışında olduğu ve aynı zamanda anne ve babasının resmi nikahı olmadığı için İlyas, tedavi olabilmesi için dedesinin nüfusuna yazdırılmış. Dedesinin yeşil kartından faydalanılarak tedavi ettirilmeye çalışılmış. Tedaviye cevap vermeyen İlyas’a yüzde yüz engelli raporu verilmiş. Kayınpederinin daha sonra oğluna engelli maaşı bağladığını, belirten baba Sevdan sonraki sürece şöyle anlatıyor: “Kayınpederim, yaşlandığını ve artık İlyas’ı kendi nüfusumuza almamızı istedi. Biz de bunun üzerine dava açtık. Yaklaşık 3 yıl sürdü. Dava sonrası oğlumu kendi nüfusumuza aldık; ama aldığı engelli maaşı kesildi. Yeniden kurula girmesi gerektiğini söylediler. Ben de bunun üzerine birçok yere başvurdum. Ankara’ya Sağlık Bakanlığı’na dahi müracaat ettim. Her şeyin Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nda bittiğini söylediler. Ben de vakfa 6-7 kez dilekçe verdim. Kaymakamlığa da başvurdum. Her defasında ‘git 20 gün sonra gel’ diyorlardı. En son Gülbin hanımın yanına gittim. Bana dedi ki ‘ayda senin eline 450 TL para geçiyor. Bir evin geçimi günlük 15-20 TL’dir. Sen elektrik ve suyunu düzenli olarak ödüyorsun. Durumunuz iyidir. O nedenle talebi reddediyoruz’ dedi. Şu an ev masrafımızın büyük bölümünü komşularımızın yardımı ile kimi zaman da eşim Seyhan Belediyesi’ne giderek sağlıyor” dedi.[/FONT]
    [FONT=inherit]AİLENİN GELİRİ GÜNDE 15 LİRA[/FONT]
    [FONT=inherit]Ailenin 450 TL aylık geliri gerekçe gösterilerek engelli maaşı kesilmiş. Ama ailenin 450 liralık bir gelir garantisi yok. Çünkü; Sara hastası olan baba Ali Sevdan, sık sık sara nöbeti geçirdiği için çalışamadığını söylüyor. Evlerinin tek gelir kaynağı kağıt toplayıcısı olan oğlu. O oğlun da günlük kazancı sadece 15 lira. Baba Ali Sevdan, komşularının yardımları ile geçinebildiklerini dile getiriyor. Adana Aşkım Tüfekçi Hastanesi Sağlık Kurulu tarafından İlyas’a verilen “yüzde yüz engelli” raporunu gösteriyor. Bu rapora rağmen kurulun bakım parasını kesmesine isyan eden baba, engelli maaşının İlyas’ın bakımı için önemli olduğunu vurguluyor.[/FONT]

[FONT=inherit]TEKERLEKLİ SANDALYE BİLE YOK![/FONT]
    [FONT=inherit]İLYAS’ın bakımını diğer çocukları ile birlikte gerçekleştiren anne Türkiye Sevdan büyük bir maddi sıkıntı çektiklerini belirttiyor. İlyas’ın maaşının, İlyas’ı nüfuslarına almalarının ardından kesildiğini aktaran anne Sevdan, 15 yaşında olan İlyas’ın bakımının her geçen gün zorlaştığını dile getiriyor. İlyas’ın tekerlekli sandalyesi dahi olmadığını ve sırtında taşıdığını ifade eden Sevdan, sadece oğlunun hakkını istediğini söylüyor. ‘Yüzde yüz engelli raporu olmasına rağmen neden oğlumun hakkını vermiyorlar?’ diye soruyor. (Adana/EVRENSEL)[/FONT]

Şu 234 tl meselesi gerçek olmuş olsa dahi hiç birşey ifade etmez 18 yaş üstü engellilerin kendi geliri üzerinden hesaplanmadıkça başkalarına muhtaç kalır.
Hükümet sıkışltığı için her fırsatta yok bedava yolculuk yok şehit ailelerine maaş yok efendim askere giden kişilerin yoksul ailelerine maaş gibi halkı oyalamaya çalışıyor onlarda tepkinin fazlasıyla farkındalar.
Henüz küçük bir azınlığın 2022 maaşları kesildiği için konuya dair haberler azınlıkta fakat hergün yenileri eklenecektir ve baskı artacaktır.
Son yönetmeliğin değişmemesi yani değiştirilip resmi gazatede yayınlanmadığı sürece tüm haber ler sadece yatıştırma ve oyalama taktiğinden başka hiç bir şey ifade etmez.

septik40 aynen katılıyorum

144 'ü az önce aradım muhtaçlık sınırında herhangi bir değişiklik olmadığını 234 tl olma konusu ile alakalı kendilerine böyle bir bilgi gelmediğini ilettiler ilgilenenlere duyrulur

sonuç itibariyle 4 kişilik aile emekli maaşı ile geçiniyorsa ki genelde böyle değişen bişey yok yine sadaka durumu

[FONT=Helvetica Neue] [/FONT]Anayasa Mahkemesi 662 Sayılı KHK ile 2022 Sayılı Kanun’da yapılan bazı değişiklikleri anayasaya aykırı olduğu gerekçesi ile iptal etmişti. Konuyla ilgili Sosyal Yardımlar Genel Müdür Vekili M. Cengiz Yücedal imzalı bir duyuru yayınlandı.Yapılan duyuruda Anayasa Mahkemesi tarafından verilen karara atıf yapılarak kararın 9 ay sonra yürürlüğe gireceği, bu 9 aylık süre zarfında 2022 maaşlarının yine SYDV’ler tarafından bağlanacağı ve tüm işlemlerinin SYDV’lerce yerine getirileceği, iptal edilen KHK maddelerinin yetki kanununa aykırı olarak şekil yönünden iptal edildiği, 2022 maaşı işlemlerinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yürütülmesinin önünde hiç bir kanunsal engel bulunmadığı, geçecek olan 9 aylık süre zarfında 2022 maaşları ile ilgili ve 2022 maaşlarının SYDV’ler tarafından yürütülmesine olanak sağlayan kanun çalışması yapılacağı bildirilmiştir.

şu paragraf ilginç: 2022 maaşları ile ilgili ve 2022 maaşlarının SYDV’ler tarafından yürütülmesine olanak sağlayan kanun çalışması yapılacağı bildirilmiştir. ille kanun yapıp bu işi sdyvelere bırakacaz diyorlar

Üst Alt