ARKADAŞLAR BUNU Bİ OKUYUN BİLGİSİ OLAN VARSA LĞTFEN BANA BURDAN YAZSIN EGER DOGRUYSA BEN HEMEN GİDİYORUM BURAYA
Omurilik ameliyatında çığır açtı
Ortopedi ve Travmatoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Kamil Çağrı Köse, geliştirdiği teknikle yüksek felç riski taşıyan omurilik ameliyatını gerçekleştirdi. Köse, ağır omurilik eğriliği yaşayan 3 hastanın hem belini hem sırtını aynı anda düzeltmeyi başardı. Tıp tarihinde ilk olan bu ameliyat, uluslararası tıp dergilerinde de yayımlanarak tüm dünyaya duyurulacak.
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Kamil Çağrı Köse, dünyada pek çok hekimin çok cesaret edemediği ameliyatı gerçekleştirdi. Geliştirdiği teknikle ilk kez ‘iki seviyeli omurga kesisi’ yaparak ağır omurilik eğriliği yaşayan 3 hastanın (ankilozan spondilit) hem belini hem sırtını düzeltmeyi başardı. Köse, “ankilozan spondilit” hastalığının, kalça, leğen kemiği, leğen kemiğinin omurga ile ilgili olan eklemini, omurganın kendi içindeki bütün eklemlerini etkileyen romatizmal bir hastalık olduğunu belirterek, bunun omurilik eğriliğine, sırt kamburlarına sebep olduğunu söylüyor. Köse, “Hastalar dayanılmaz ağrılar çekiyor. Önüne bakamıyor. Rahat nefes alamıyor. Kalp ve akciğerlere baskı uyguluyor. Omurilikleri donduğu için örneğin otomobil içinde ani frenlemelerde veya bazen kalça üstüne sert düşme ile bile kafanın ağırlığı sebebiyle boynu kırılan hasta gördüm.” diyor.
Köse, geliştirilen yeni yöntemin, omuriliğin hem arkasından hem önünden omurgayı kemik olarak tamamen çıkartıp uygun bir açıyla, omurgaya vidalar ve çubuklar yerleştirerek düzeltme esasına dayandığını ifade ediyor. Dünyada normal uygulamada omurgayı çepeçevre kesme işlemi omuriliğe temas açısından felç ve büyük damar yaralanması sebebiyle ölüm riski taşıdığı için tek seviyeden yapıldığını hatırlatan Köse, bunun sonucu olarak da bel düzeltilirken sırtta eğrilikler kalabildiğini vurguluyor. Yeni uygulamada, hastada hem sırt hem bel bölgesinden aynı seansta ve bir kerede iki farklı seviyeden bu işlemi gerçekleştirdiklerini dile getiren Köse şu bilgileri veriyor: “Çok ciddi düzeyde eğriliği olup tekli kesi ile omurgası düzeltilemeyecek durumda olan 3 hastayı iki seviyeli omurga kesisi yaparak tedavi ettik. Normal insan omurgasına yakın bir düzelme sağladık. Hastalarımızın hem beli hem de sırtı düzeldi. İki hastayı taburcu ettik, bir hastamızı da taburcu edeceğiz. Yaptığımız literatür taramasında gördük ki şu ana kadar yayınlanmış tıp literatüründe aynı seansta iki seviyeli omurga kesisi yapılarak düzeltilmiş hasta yok.”
Köse, ameliyatın yabancı uluslararası tıp dergilerinde yayınlanmak üzere hazırlığını yaptıklarını belirterek, “Umudumuz o ki yurtdışında da yurtiçinde de omurga cerrahisi ile ilgili uğraşan kişiler bu hastalarda bu tekniği daha rahat uygulayabilirler. Halen birçok merkezde ekip veya teknik yetersizlikten dolayı tek kesili yöntem bile uygulanamamakta. Ankilozan spondilit hastalığının tedavisi ile uğraşan fizik tedavi ve romatoloji uzmanlarının da çoğunun bu tip eğriliklerin düzeltilebileceği ile ilgili bilgi eksiklikleri var. Hastaları bize yönlendirsinler. Bu hastaların çok büyük bir yüzdesi bir cerrahi müdahale ile çok daha konforlu bir yaşam sürebilecek durumdalar. İmkân ve yatak sağlanırsa daha çok hasta ameliyat edebiliriz.” ifadelerini kullanıyor.