Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Böbrek nakli oldum. Malulen emekli olabilir miyim?

merhaba bende nakil oldum 9 ay önce şimdi burdan okuduklarımdan pek bişey anlayamadım yani nakil olanlar malulen emekli oluyorlar mı olamıyorlar mı? nakilden sonra raporum % 70 tir.

Size red kararını veren (elinize evrak geldiğinde göreceksiniz) kuruma şöylesi bir dilekçe yazıp gönderin:

xxxxxxxx'na

xxx tarihinde xxx sigorta müdürlüğüne yapmış olduğum malulen emeklilik başvurumun "5510 sayılı kanunun 25 maddesinin 1 fıkarısana göre çalışma gücünün %60 ını kaybettiği anlaşılmış olup fakat sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı işyerine maluliyetini gerektiren bu hastalık veya arıza ile girdiğiniz tespit edildiğinden söz konusu maddenin 2 fırasına göre malulük aylığından yararlanmanız mümkün değildir" gerekçesiyle reddedildiği xxx tarihli yazınızla tarafıma bildirilmiştir.

Ne var ki bu red gerekçesinin atıf yapılan 5510 sayılı yasanın 25. maddesine uyar bir tarafı bulunmamaktadır. Zira 25. madde "ilk defa çalışmaya başladığı işyerine maluliyetini gerektiren bu hastalık veya arıza ile giriş yapanlar malul sayılmazlar" dememekte, "ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özrü sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz." denmektedir.

Bir başka deyişle kanun "ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce maluliyete neden olan rahatsızlık bulunmamalıdır" gibi bir şart koşmamakta, "ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını [kaybetmemiş olması gerekir]" demektedir.

Nitekim Yargıtay 10. Hukuk Dairesi'nin de bu yönde açık bir içtihat kararı mevcuttur (2008/9350 E.N - 2009/14801 K.N.)

İş bu yasal dayanak ortadayken; ilk sigortalı olduğumda maluliyet derecesinde işgücü kaybımın bulunmadığı, maluliyetimin zaman içinde ortaya çıktığı usulüne uygun olarak aldığım sağlık kurlu raporumda mevcutken, malulen emeklilik başvurumun reddedilmesinin mevzuat ve hakkaniyetle bağdaşmadığı açıktır.

Bu sebeple malulen emekliik başvurumun kabulünü, malulen emekliliğimin gerçekleştirilmesini, sonucun tarafıma yazılı olarak bildirilmesini arz ve talep ederim.

ad soyad
imza
tc kimlik no
adres
telefon
email

Emeklilik başvurusu için istenen belgeler ve şartlar nelerdir. Yardımcı olursanız sevinirim. Bu süreci başlatmak istiyorum, önce vergi dairesimi yada sgk mı?

bugün unkapanı sigorta müdürlüğüne giderek malulen emekliliğimin red edilmesine istinaden yüksek sağlık kurulunda incelenmesi için itiraz dilekçesi yazdım acaba bu ne kadar sürede cevaplanır sonuç olumlu cevap olarak da dönebilirmi sizin yazmış olduğunuz dilekçe örnegini yazarak başvurumu yaptım inşallah hayırlısıyla sonuçlanır teşekkür ederim

doktorum inşallah bu kez güzel bi cvp alırsında emekli olursun.

şimdi bu konu hakkında bir şey söylemek daha istiyorum benim 2004 10 ayda bakırköy sigorta müdürlüğüne yapmış olduğum malulen emeklilik başvuru sonucunda da ki ozaman aynen şöyle diyordu çalışma gücünün 2/3 kaybetmediğiniz anlaşıldığından malulen emeklilik başvurunuz reddedilmiştir diye bir cevapo gönderilmişti o zaman niye ilk işe girişte maluliyeti gerektiren bu hastalık ve arıza ile girdiğinizde nedeniyle gerekçesi gösterilerek reddedilmedi iki baş vuru sonucunda farklı şeyler yazıyor acaba bu bir yasa geğişikliğinden mi kaynaklanıyor o zaman o sonuç gerçi elimde yok ama bulup göndersem bir etkisi olurmu

herkese iyi akşamlar yüksek sağlık kurulundan hala bir cevap gelmedi daha önce başvuran arkadaşlar varmı ne zaman sonuçlandı paylaşırsanız sevinirim

10 gün içinde yanıt gelir diye düşünüyorum

herkese iyi akşamlar ya arkadaşlar hala ysk dan bir ses çıkmadı bülent beyin dediği süre 1 ay kadardı fakat süre 1 aydan fazla oldu sonuç hakkında bilgi alabileceğimiz bir yer veya tlf bilgisi olan daha önce böyle bir başvuruda bulunan arkadaşlar varsa bilgilerini paylaşabilirlerse çok iyi olacak gecikme neye bağlı olarak olmuş olabilir red gelirse yolumuzu ona göre çizelim dava sürecini başlatmamız bu sürece bağlı bir durum olacak

Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığı evrak takibi: 0312 415 32 03-4-5-6

iyi akşamlar dileyerek ömss nin herkese hayırlı olmasını dilerim şimdi sevgili oturan boğa bir konuda yardımına ihtiyacım var yüksek sağlık kuruluna yapmış olduğum itirazın red gelmesinden sonra neler yapmam gerektiği konusunda bir kaç sorum olacak 1)yüksek sağlık kurulu red kararı eve gönderiliyormu yoksa kurumdan mı alıyoruz kurum bunu elden teslim ediyormu 2)iş mahkemesine davayı kendimiz açabilirmiyiz
bir dilekçe örneği mevcut ise rica etsem gönderirmisin mahkeme açma süresi ile bir bilgi mevcut mu yani red kararından ne kadar süre hakkımız var dava açmak için bunun için ücret yatırma durumu söz konusumu aklıma gelenler kısaca bunlar yardımların için şimdiden teşekkür ederim

1- Red yazısı eve gönderilir. Ama postaya güven olmaz, bir süre sonra gelmemişse sigorta müdürlüğüne gidip elden almaya çalışın.

2- Dava için yukarıdaki dilekçede yer alan argümanları kullanacaksınız zaten. Avukat için İstanbul barosu'na başvuru yapabilirsiniz. Onlar bir avukat ayarlarla diye umuyorum. Orada saaktlara özel bir birim de vardı sanki.
Eğer olmazsa, yukarıdaki dilekçeyi yanınıza lın ve mahkeme önündeki arzuhalcilere gidip bir dilekçe yazmalarını isteyin... En ekonomik yol bu sanırım

oturan baga arakadşım dogrudiyar
benim&76 raborum var iki kez müraacat ettim ret geliyor %60 altındadır diye pamukkale ünvestesi ve egenin en yetkili hastanesi
ben denizliyim raporum izmir den sebeb bobrek fonsikyonu iyi.

merhabalar maluliyet tespit yönetmeliği yasası çalışmaları hakkında bilgisi olan arkadaşlar varmı yasa ne zaman meclis gündemine gelecek çok uzun süre oldu çünkü bu aralar gelebilirmi?

Yasaya dair bir gelişme yok. Herkes beklemede

böbrek nakli maluliyet tespit yönetmeliği

merhabalar yeni maluliyet tespit yönetmeliği açıklamaları yapıldı öğrenmek istediğim bu tespit yönetmeliği ne

zaman yürürlüğe girecek içeriği nelerdir. malulen emeklilik başvurusu yapıpta başvurusu reddedilen arkadaşlar

tekrar başvuru yapabilirmi? benim başvurumun reddedilme gerekçesi maluliyetiniz var fakat ilk sigortalı

olduğunuz tarihte de hastalığınız olduğu gerekçesi ile reddedilmişti. acaba bunlar kaldırıldımı? şartları yerine

getirmiş böbrek nakilli her hasta malulen emekli olablirmi maluliyeti tespit edilmiş olanlarda bu sorunu ortadan

kaldırılmış bulunuyormu analamına geliyor bide bu durumda sigorta girişim 01.10.1998 toplam prpm gün sayım

2548 rahatsızlıkta böbrek nakli daha sonrasın da geçirdiğim bir rejeksiyon ve böbrek fonksiyon bozukluğu var

bu durum da malulen emekli olma durumu varmı ve bağlanacak maaş durumu ne kadar olur.bilgi verirseniz

sevinirim

maluliyet tespit yönetmeliği

Maluliyet tespiti işlemleri yönetmeliği
3 Ağustos 2013 CUMARTESİ
Resmî Gazete
Sayı : 28727

sevgili bülent bey bu maluliyet tespit yönetmeliği olumlu bir gelişmemidir bizim açımızdan yoksa hala bizleri olumsuz

ymnde etkileyecek durumları varmı örnek olaraka) Ek-1 Hastalık Listesi’nde belirtilen hastalıkların meydana geldiği,

b) Eski ve çalışmaya engel olmayan bir hastalığın, Ek-1 Hastalık Listesi’nde belirtilen seviyelere yükseldiği,

c) Çalışma gücünün en az `’ını kaybetmiş haliyle ilk defa çalışmaya başlayan, ancak daha sonra ortaya çıkan farklı bir hastalık nedeniyle bu Yönetmelik hükümlerine göre çalışma gücünün en az `’ını kaybettiği

bu olumlu bir gelişmemi? ilk işe girişteki malul olma durumu oladığı halde varmış gibi gösterme durumunu ortadan kaldırıyormu

Hayırlı olsun, böbrek nakli olanlar da malul sayılacak artık: maluliyet cetveli:

M. GENİTOÜRİNER SİSTEM HASTALIKLARI
1. Böbrek fonksiyon bozukluğu:
A. Kronik hemodiyaliz veya periton diyalizi
veya
B. Böbrek transplantasyonu
veya
C. En az 3 ay boyunca serum kreatinin düzeyinin sürekli 4 mg/dl (en az 3 kez 3 farklı zamanda) veya üzerinde olması veya kreatinin klirensinin 30 ml/dk veya altında bir değere düşmesi ile beraber aşağıdakilerden en az ikisi;
1. Patolojik kırıklar
2. Kalıcı motor ve duyusal nöropati (EMG ile tespit edilen)
3. Kalıcı aşırı sıvı yüklenmesi sendromu beraberinde:
a. Diastolik kan basıncının 110 mmHg veya üzerinde olduğu diastolik hipertansiyon olması ( ambulatuar kan basıncı monitörizasyonu ile tespit edilen)
veya
b. Tedaviye rağmen devam eden inatçı vasküler konjesyon bulguları (telegrafi, ekokardiografi ve klinik bulgular ile desteklenen)
4. Takip eden 6 aylık süreçte en az 30 günlük ara ile değerlendirme sonrası hesaplanan ve vücut kitle indeksinin 18.0’in altında olması ile tanımlanan kilo kaybının olduğu inatçı anoreksi.

peki benim öğrenmek istediğim konu benim reddedilen bir malulen emeklik başvurum var biliyorsunuz gerekçeside

çalışma gücünü %60 kaybettiğiniz fakat ilk işe girişte de malul olduğunuz gerekçesi ile red kararı verilen bir durum

söz konusu ki benim durumumda olan çok arkadaş vardır merak ettiğim bu durum böbrek nakilli olan hastalarda

kaldırıldımı tekrar başvuruda bulunucam aynı sıkıntıyı yine yaşayıp red kararı gelirmi benim işe girişimde böyle bir

durum söz konusuda değildi cevabınız için şimdiden teşekkür ederim sevgiler

herkese merhabalar iyi bayramlar aklıma takılan bir şey konusunda merak ettiğim bir şeyi sormak istedim

malulen emeklilik başvurusunu tekrar bu pazartesi yapmak istiyorum fakat maluliyet tespit yönetmeliği

yürürlük tarihi 1 eylül 2013 tarihinden itibaren geçerli olacak acaba bunun bir tarih açısından bir sakıncası

olabirimi sgk ya başvurup evrakları hazırladıktan sonra 1 eylül tarihinden sonra içeri teslip edip hastaneye

sevk işlemi yaptırsam değerlendirme yeni yönemeliğe göremi yapılır kurum sevkiyle gönderilen evraklarda

maksimum ne kadar süre sonra randevu verilir yeni başvuru yapan arkadaşlar varsa yazsın lütfen teşekkürler

İlk sigortalı olunan tarihte maluliyeti gerektirecek düzeyde işgücü kaybı bulunmaması şartı halen devam ediyor. Bu konuda bir düzenleme yok benim bildiğim..?

Yönetmelik 1 eylülde yürürlüğe giriyorsa, başvuru için de o tarihi beklemek daha ddoğru.

MADDE 9 – (1) Sigortalıların çalışma gücünün en az % 60’ını kaybedip kaybetmediklerinin tespitinde Ek-1 Hastalık Listesi esas alınır.
(2) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların, sigortalılık süresi içinde;
a) Ek-1 Hastalık Listesi’nde belirtilen hastalıkların meydana geldiği,
b) Eski ve çalışmaya engel olmayan bir hastalığın, Ek-1 Hastalık Listesi’nde belirtilen seviyelere yükseldiği,

c) Çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmiş haliyle ilk defa çalışmaya başlayan, ancak daha sonra ortaya çıkan farklı bir hastalık nedeniyle bu Yönetmelik hükümlerine göre çalışma gücünün en az % 60’ını kaybettiği,
ç) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60’ını kaybettiği,
Kurum sağlık kurulunca tespit edilen sigortalı malul sayılır.

bu eklenen madde bir şeyi değiştirmezmi benimkinde maluliyetiniz kabul edilmiş fakat ilk sigortalı olduğunuz iş yerine maluliyeti gerektirecek bu hastalıkla

başlamışsınız diye bir ifade kullanılmıştır böyle bir hastalıkla başlamış olsam bile bu hastalık çalışmama engel değildi daha sonradan artış göstererek

diyalize daha sonrada böbrek nakline kadar gitti şimdi böbrek fonksiyonlarıda bozuk olduğu gerekçesi vede bu maddeki ifadelerden anlaşıldığı kadarıyla

bunu mümkün olması gerekmektedir diye düşünüyorum yine bir değerlendirme yaparsan sevinirim bülent bey kolay gelsin

Evet, eğer ilk sigortalı olunan tarihte aşağıdaki şartlar yoksa ve/fakat bugün bu şartlar mevcutsa, yukarıda alıntıladığınız 9. maddenin 2-b fıkrasına göre bugün malulen emekli olabilirsiniz

Merhaba.

Ben 2007 yılında böbrek nakli oldum. Sigorta başlangıç tarihim 1994 1.000 gün sigortam var. Askerlik 540 gün kalan 260 günü ve askerlik borçlanmamı toplu olarak ödeyip emekli olabilirmiyim?

Saygılar.

Cemil Yıldız.

Maalesef, bizde o kimlik kartı neredeyse süs amaçlı...

böbrek nakli emeklilik başvurusu

[FONT=arial]herkese iyi akşamlar selamlar şimdi öğrenmek istediğim bir şey var yarın ben malulen emeklilik için şişli etfal eğitim ve araştırma hastanesinde heyete girecem burda organ nakilli hastalar

için bir şart aranmayacağını söylüyor bu sadece arkadaşın dediği gibi bir durum ise o zaman şimdi böyle bir durum var: [/FONT][FONT=Times New Roman][FONT=arial]MADDE 9[/FONT][/FONT][FONT=Times New Roman][FONT=arial]

ilk işe girişte eski çalışmaya engel olmayan bir böbrek hastalığı var ama daha sonra aradan geçen süre zarfında sigorta girişinden sonrada nakil olmuşsa bu kişi malulen emekli olamazmı o zaman bu maddeyi niye koydular

herkese selamlar[/FONT][/FONT]

[FONT=arial]
[/FONT]

buna göre yanlış anlamadıysam tekrar bi rapor düzenlemsimi isteniyor?

yeni bir rapor zaten maluliyet için oluşacak fakat oran yazmıyacak sadece karar verilecek oldun veya red ama inşallah değerlendirmeleri bu maddelere göre yaparlar yoksa aksi taktirde

çoğu kişinin red gelme olasılığı cok fazla olabilir

tekrar bir rapor düzenlenecek zaten heyet tarafından fakat bir oran yazmaz sadece malulen emekli oldun veya red diye karar bildirilir ama inşallah değerlendirmeyi madde 9 dokuza göre yaparlar

yolsa aksi taktirde çoğu kişinin red gelme olasılığı çok fazla olabilir. buda organ nakilli hastalar için yine üzüntülü sonuçların çıkmasına neden olur çünkü çoğu böbrek hastalarının çoğunun hastalığı

ilk sigorta girişinden önce var olan bir durum inşallah böyle bir durumla karşı karşıya kalmayız

Üst Alt