Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çalıştığım işyeri benden yeniden rapor çıkarmamı istiyor! Ne yapmalıyım?

jack72
Yine aynı şeyleri tekrar sormaya başladın.
Hayır ben sana tazminat vermiyorum diyemez. Kıdem tazminatı evet garanti, fesih haklı sebebe dayandığından ihbar olmayabilir.
Normal kadroda da evet vergi indiriminden faydalanabilirsiniz, vergi indiriminiz sürekli çünkü ve vergi indiriminin engelli kontenjanında çalışmak diye bir şartı yoktur.

jack72

4857'de haklı fesih arasında böyle bir gerekçe okumadım. Yeniden değerlendirmenizi öneririm. Örneğin siz malül duruma düşseniz ve işten ayrılsanız ve malüliyetin sona erse işveren sizi derhal münhal kadrolara yoksa ilk fırsatta almak zorunda. Aksi halde burada bile tazminat doğar. Öte yandan bir şirkette kadrolar veznedar, muhaberat, insan kaynakları vs. gibi oluşturulur. Bunlardan belirli sayıdakini engellilerden seçer. Dolayısıyla engellilik bir meslek değildir. Ve yine dolayısıyla sizinle engellilik üzerinde süreli iş sözleşmesi yapılması mümkün değildir.

Rapor oranınızın düşmesi sizi işten çıkarmaya yeterli gelmemesi gerekir diye düşünüyorum. İş hukuku konusunda uzman biri ile durumunuzu paylaşmanızı öneririm.

Bana kalırsa sizi işten çıkarırsa:

1- Engelliliğe dayalı ayrımcılı suçu işlemiş olur
2- Kıdem ve ihbar önelini ödemek durumundadır
3- İşe iade davası açabilirsiniz ama öncesinde arabuluculuk kurumuna gidebilirsiniz. İstanbul'da iseniz güvendiğim ve insaflı ücret alan hukukçu dostlarıma yönlendirebilirim. Konuşur, anlaşırsanız devam edersiniz.

hozgul
Burada davalık bir şey yok.
Çoğu işveren uygun raporu olan birini zorunlu engelli kontenjanını doldurmak için alır.
Rapor süreli ise süre bitiminde o çalışan engelli kontenjanında değerlendirilemez. Raporu yenile talimatına karşı çalışan hayır diyorsa işveren boşalan engelli kontenjanını başka bir engelli ile doldurmak zorundadır. Daha fazla işçiye ihtiyacı yoksa ne yapacak, mecburen çıkaracak, bu da geçerli bir sebep.
Yukarıda haklarını vereceğini yazdım zaten, ki ülkemizde tazminatını verdikten sonra işçi çıkarmak için sebep aramaya bile gerek yok. Malesef uygulama bu yönde.

Ufukalp

Size katılmıyorum. Her ne kadar tazminatını veririm ve işten çıkarırım kozu işverende olsa bile işe iade davası ve kötü niyet tazminatı da bunun karşısında var. İşe iade davsının lehe sonuçlanmasına rağmen onun da tazminatı öderim ama işe almam diyebilir, evet. Ama bu bedeli de ödemek zorunda. 4857'de işten çıkarılma koşulları açıkça belirtilmiştir. Burada engel oranının düşmesi çıkarılma sebebi olamaz. Kaldı ki kota meselesinde ceza uygulayan İŞKUR'dur. İŞKUR'a her aldığınız raporu veriyor musunuz ya da hastaneler alınan raporu İŞKUR'a bildiriyor mu? Velev ki yok ama bir an için öyle olsun. En fazla yapabilecekleri:

a) vergi indirimi uygulanmaz
b) erken emekli hakkı olmaz.

Bu arada daha önce kanaatiniz bu minvalde değilmiş. Bkz Bunu ne değiştirdiğini açıklamak ister misiniz?

Memur ya da işçi olun siz girerken güncel engelli raporuyla girmişsiniz, sonradan oranın düşmesi işten çıkarılmaya sebep değildir.

Hozgül Bey işveren diyelim öyle yaptı rapor süreli ve sürekli vergi indirim belgem var benim erken emekli hakkım olmayacak mı ??? hozgul

jack72

Rapor oranınız düşerse vergi indirim ile erken emeklilik hakkınız maalesef olmaz.

Merhaba Hakan Bey,

ben SSK yı aradım saolsun ufukabi de aynı şeyi söyledi.SSK nın ve Ufuk Abinin dediği şu:Emeklilik müracaatında Hastanenin vermiş olduğunu raporun süresi daha önceden bitsin bizim için önemli değil bizim için önemli olan vergi indirim belgesinin süreli mi süresiz mi olup olmadığıdır.SSK VE UFUKABİ DEDİKİ BİZ EMEKLİ MÜRACAATINDA RAPORA DEĞİL VERGİ İNDİRİM BELGESİNE BAKIYORUZ DEDİ.EĞER VERGİ İNDİRİM BELGEN SÜRESİZ İSE EMEKLİLİKDE SÜRESİZ OLUR DEDİ. BİLGİNİZE hozgul Ufukalp

jack72

Rapor oranı düşenlerde emekli olsalar dahi emekliliklerinin iptal edilenleri sıklıkla okuyoruz. Sadece bunu da göz ardı etmemek gerekir.

BEN TEKRAR RAPOR ALMAYACAĞIM.RAPORUN SÜRESİ BİTTİ SADECE SÜRESİZ VERGİ İNDİRİM BELGEM İLE SİZE GÖRE EMEKLİ OLAMAZ MIYIM ? hozgul

@hozgul
Öncelikle şunu belirteyim; forumda birine verdiğim cevaptan yaptığınız alıntıdaki muhatabım bir kamu çalışanı. Biliyorsunuz kamuda kadro dediğimiz iş güvencesi mevcut. Özel sektörde ise maalesef bu patronunun iki dudağı arasında.

Bunu belirttikten sonra konuya dönelim.
Burada asıl konumuz rapor oranı düşme değil, rapor yenilemeyi reddetme.

Hani demişsiniz ya sanki aldığımız raporları İşkur'a mı veriyoruz diye. Evet Hakan Bey, engelli kontenjanında çalışmak söz konusu ise İşkur kaydı şarttır, bu da engelli sağlık kurulu raporu olmadan mümkün değildir. Raporunuz sürekli olduğundan dolayı süreli raporlardaki prosedürü bilmiyor olabilirsiniz. Raporu süreli olanlar, engelli kontenjanında çalışabilmek için rapor suresi bittiğinde yenilemek ve İşkur'a kaydettirmek zorundadırlar.

Biliyorsunuz engelli çalıştıran yerler devletten prim teşviki almaktadırlar. Bu teşvikte denetleyici olan İşkur'dur, ve burada kayıtlı olan geçerli raporlar esas alınır.

Yani işverenin, rapor süresi biten engelli çalışanından raporunu yenilemesini istemesi bu yönden gayet doğaldır.
Ha çalışanın raporu sınırdadır, 40'ın altına düştüğünde kaybedeceği hakları vardır, tekrar rapor almayı reddeder. Ama tabii ki bu durumda engelli kontenjanında değerlendirilemez.

Peki bu durumu işveren açısından değerlendirelim:

İsverenin yeterince çalışanı mevcuttur, engelli çalışanı sadece zorunlu kontenjanını doldurmak maksadıyla çalıştırmaktadır. Bu engelli çalışan süreli raporu bittiğinde rapor yenilemeyi reddederse, engelli kontenjanından çıkmış olan bu çalışan yerine yeni bir engelli çalışan almak zorundadır.

Bu işveren o zaman raporunu yenilemeyi reddeden bu engelli çalışanı neden işyerinde tutsun ki ?

İşe iade davalarına gelirsek:

Çıkarılan işçi haklı bile bulunsa, ülkemizde bu davaların sonuçlanması 1 yılı bulmaktadır.
Bu bir yıl zarfında o işçinin boş boş oturarak dava sonucunu beklediğini herhalde düşünemeyiz.
Dolayısıyla ise iade kararı çıksa bile yeni iş yerinden çıkıp da artık rahat edemeyeceğini bildiği eski işyerine dönmeyecektir.
Dönmeyi kabul edip de işveren tarafından işbaşı yaptırılmayan işçi için işverenin ödeyeceği miktar da 4-5 aylık kadardır.
Rapor yenilemeyi reddederek kendisini her ay yaklaşık 500 TL lik prim teşvikinden mahrum bırakan işçiye 4 - 5 aylık ödeme yapıp, başka bir engelli istihdam ederek her ay 500 TL'lik primden muaf olmak daha karlı gelmektedir.

Kısaca böyle durumlarda işe iade davası bir işe yaramadığı gibi stresten başka bir getirisi olmayacaktır.

Son mesajlara gelirsek:
Yani bir raporda oran düşse bile o rapor vergi dairesi tarafından işlem görmedikçe sürekli olan vergi indirimi geçerlidir, bununla erken emekliliğe başvurulabilir.

Vergi indirimi ile emekli olduktan sonra aldığı yeni bir raporla oranı düşenlerin emekliliği iptal edilir diye bir şey yoktur, sadece sistemden bunu tespit eden SGK'nın bu kişiye kontrol muayenesine çağırma ihtimali yükselir.

Kontrol muayenesine çağırılırsa da, düşük oranlı bu rapor esas alınmayıp yeniden hastaneye sevk edilir.
İyi günler.

yaptığınız alıntıdaki muhatabım bir kamu çalışanı. Biliyorsunuz kamuda kadro dediğimiz iş güvencesi mevcut. Özel sektörde ise maalesef bu patronunun iki dudağı arasında.
Ama 4857 sayılı Kanun bir tane... Birbirinden farklı uygulanması nasıl olabilir? İş güvencesi kanunlarla korunur. Kamuda çalıştım, sendikası da vardı. Gözüne kestirdiğini işten attı. İş güvencesi hiç kimse için yok ki?
Özel sektörde ise maalesef bu patronunun iki dudağı arasında.
Doğru ama yargı da bunun için var.
İşkur kaydı şarttır
Yeni alınan her raporu İŞKUR'a mı veriyoruz? Ben hiç vermedim. Sadece ilk kez kayıt yaptırırken.
Burada asıl konumuz rapor oranı düşme değil, rapor yenilemeyi reddetme.
Bunu iddia etmedim. İşten rapor oranı düştü diye çıkaramaz dedim.
Çıkarılan işçi haklı bile bulunsa, ülkemizde bu davaların sonuçlanması 1 yılı bulmaktadır.
Bu bir yıl zarfında o işçinin boş boş oturarak dava sonucunu beklediğini herhalde düşünemeyiz.
Davalar uzun da sürse hak arama yollarını kullanmaya teşvik etmeliyiz. Bugüne kadar yaptığım çalışmalarda hak kaybına uğrayanların %85'i bu yollara başvurmuyor. Teşvik edici olmamız lazım.
Vergi indirimi ile emekli olduktan sonra aldığı yeni bir raporla oranı düşenlerin emekliliği iptal edilir diye bir şey yoktur
Geriye yönelik yapılan taramalarda rapor oranı düşmesi sonucu yeniden muayene isteyebilme ihtimalinden bahsettim. Her gün okuyoruz.

Sonuç: Rapor oranı düşen çalışmaya devam eder. Patron atmak ister mi, isterse karşı hamlelerimiz de olur. Bunu bilmek ve teşvik etmemiz lazım.

Rapor oranı düştü diye 4857'den iş akdi fesh edilen bir kişi duymadım. Duyarsam ilk olacak. Varsa bu durumda olanlar yazarsa öğreniriz.

BEN TEKRAR RAPOR ALMAYACAĞIM.RAPORUN SÜRESİ BİTTİ SADECE SÜRESİZ VERGİ İNDİRİM BELGEM İLE SİZE GÖRE EMEKLİ OLAMAZ MIYIM ? hozgul

jack72

Süresiz ise ve taramalara ilerde takılmayacağınızı düşünüyorsanız olabilir.

jack72

5 yıllık süreniz bitene kadar tekrar rapor istenmiyor diye biliyorum isteyemezler

hozgul
İşkur'a süreli rapor ile kaydolunmuş ise süre sonunda rapor yenilemesi şarttır. Çünkü rapor yenilenmediği takdirde engelli kaydı düşer.
Biliyorsunuz Türkiye'de engelli istihdamı ve prim teşviki konusunun denetimi İşkur aracılığıyla yapılmaktadır.
Rapor süresi bitmiş biri raporu yenilemediği takdirde artık engelli sayılmamakta, dolayısıyla engelli kontenjanında istihdam edilememekte, işvereni prim teşvikinden faydalanamamaktadır. Siz sadece ilk kayıtta rapor sunmuş olabilirsiniz, çünkü raporunuz süreklidir.
İş akdinin feshi konusunda olsun, farklı alanlarda olsun engelliler elbette haksızlığa uğradığını düşündüğü her konuda hakkını arasın. Ama örneğin engelli kontenjanında çalışan birinin, "benim raporumun süresi bitti ama yenilemeyeceğim, sen de bana hiç bir şey yapamazsın" demesi haksızlığa uğramak değildir.
İş akdinin isveren tarafından derhal ve bildirimsiz olarak fesih nedenlerine değil de, geçerli fesih nedenlerine bakar mısınız bir. Yani işçinin tüm haklarını vererek işten çıkarılabilecek sebepler. İnanın istediği herhangi birine bağlayabilir. İşyerinin durumu ve ekonomik sıkıntılardan tutun, işçinin tedavisi mümkün olmayan bir rahatsızlığının bulunmasına, (engelli kontenjanı dışında kaldığında bu sorun olur) performans eksikliğine kadar, çok da somut verilere dayanmayan bir sürü sebebe dayandırabilirler. Bunlar bildirimsiz fesih sebebi değil ancak, geçerli sayilan fesih sebepleridir.
İşe iade davalarının da gerek uzun sürmesi, gerekse bundan dolayı işçinin kendine başka bir düzen kurmuş olması sebebiyle, genelde işçiye herhangi bir getirisi bulunmamaktadır. Ülkede düzen böyle maalesef.
Ben burada nokta atışı ile kişiye özel bir cevap verdim. Buradaki arkadaşımız engel oranının düştüğünü değil, engelli kontenjanında olduğu, rapor suresi de bittiği halde rapor yenilemek istemediğini belirtmektedir.
Amacım tabii ki asla polemik değil, bildiklerimi anlattım. Siz karşı iddiada bulununca cevap verme gereği duydum.
Yanlış anlaşılma olmasın yani.
İyi geceler.

Ufukalp

Cevap için teşekkür ederim. elbette doğruyu bulmaya çalışıyoruz. nefis tatmin edecek durumda elbette değiliz, olamayız da. bütün içtihada bakmama rağmen tezinizi destekler bulgu bulamadım. Dolayısıyla kanaatim değişmedi. Bekleyip görelim. Ama tekrar etmekte fayda var; işveren iş ile alakalı bilgi ve belge talep edebilir, hiç kimse ben bunu vermeyeceğim de diyemez.

hozgul
Özellikle onu diyorum zaten.
Çalışanın bu olumsuz tavrı, işverene devlet tarafından verilen prim teşvikinin kesilme sebebi, işveren bundan dolayı aylık 500 TL civarı bir zarara girecek.

mazdand4

sorunuzu forumlarda lütfen yazın. Özel mesajlara kimse yanıt vermemektedir. Zira forumun mantığı ile çelişmektedir.

Merhaba Mesut Bey,

rapor süresi bitene kadar rapor istemiyorlar.Sadece rapor süresi bitince raporu yeniletmeyecem.Çünkü Sürekli vergi indirim belgem var.Ve normal kadroya geçmek istiyorum.Zaten emeklilik başvurusunda rapor süresi çok önceden bitse bile SSK bizlerden sadece sürekli vergi indirim belgen var mı yok mu diye bakıyor.Hastanenin vermiş olduğu rapor bu yüzden önemli değil.Bu yüzden rapor almayacam.İşverenin işine gelmezse tazminatımı alır başka iş bakarım kendime. mesut41

@Ufukalp Yazılanları okudum da anlamadığım bir şey var, vergi indirimi süresiz diye birşey var mı?ilkkez duydum. Vergi indirimi var diye raporu süresiz olan birisi raporu yeniletmezse nasıl emekli olabiliyor ki.Sürekli raporu yoksa emekli olurken tekrar rapor isteyeceklerdir. @jack72 Ben tekrar rapor çıkarmayacağım normal kadroda çalışacağım ama engelli vergi indirimim var vakti gelince emekli olurum kafasıyla düşünüyorsunuz ama bu şekilde sıkıntı kesin yaşarsınız.

Merhaba Sultan Hanım,

rapor süreli bile olsa vergi indirim belgesi içerisinde herhangi bir tarih yani şu tarihe kadar vergi indirimden faydalandırılması gerekmektedir diye bir tarih yoksa vergi indirim belgesi süresizdir.SSK'la konuştum Ufukabi de saolsun aynı şeyi söyledi.Engelli vergi indirimde SSK nın baz aldığı belge vergi indirim belgesi.Hastanenin vermiş olduğu rapora göre SSK emeklilik işlemlerini baz almıyor.SSK vergi indirim belgesini baz alıyor emeklilik başvurularında Hastane raporlarını değil.Vergi indirim belgesi (ANKARA MERKEZ SAĞLIK KURULUNUN VERMİŞ OLDUĞU YAZIDIR. BU YAZI SSK'YI BAĞLAR. BU YÜZDEN VERGİ İNDİRİM BELGESİ SSK İSTİYOR.SSK İÇİN NORMAL KADRODA ÇALIŞIP ÇALIŞMAMIN HİÇBİR ÖNEMİ YOK YIL VE PRİM GÜN SAYISI DOLMUŞSA SÜREKLİ VERGİ İNDİRİM BELGEN VAR İSE EMEKLİ OLURSUN sgurkan

sgurkan
Ankara Maliye Merkez Sağlık Kurulu raporunuzu incelemiş ve bu rapora istinaden süresiz bir vergi indirimi hakkı tanımış ise raporunuzun süresi bitse dahi SGK sürekli olan vergi indirimi ile emekli eder. Emekli olduktan sonra da %40 ın altında bir rapor alıp SGK'nın ilgisini çekmedikten sonra hiç bir sorun yaşanmaz.
Bence %40 ın altına düşme ihtimali olanlar emekli olduktan sonra bir daha rapor işine girişmesinler.
Raporu süreli olsun, sürekli olsun fark etmeksizin SGK kontrol muayenesi için adeta bahane arıyor. Sistemde düşük oranlı bir rapor görünce de buna mal bulmuş mağribi gibi dört elle sarılıyorlar.

Merhaba Ufuk Abi,

Sözleşmenin süresi bitince iş yeri sözleşmenin süresi bitti deyip tazminat vermeyebilir mi ? Ufukalp

jack72 Merhaba.
Belirli süreli iş sözleşmesi kapsamında çalışıyorsanız sözleşme süresi bittiğinde iş akdi sina erer, ancak kesinlikle kıdem tazminatı ödenir. İşverenin tazminatı ödememe gibi bir seçeneği yoktur.

Çalışıyorum. Süreli raporumu yenileyip yenilememe konusunda kararsızım!?

merhabalar,
halihazırda tam zamanlı ve normal olarak çalışmaktayım. kasım ayı sonunda raporumun süresi bitecektir.
raporun yenilenip yenilenmemesi hususunda biraz kararsız kaldım fakat karar aşamasındayım.

peki eğer raporu yenilemezsem ne olur??

engellilik durumu ortadan kalkar diyebilir miyiz? kendimi gayet iyi hissediyorum
elbetteki özel sektör koşulları pek iyi değil ancak raporu almamak hususunda bazı önemli gerekçelerimin bulunduğuna inanıyorum.

polynom mrb:
Rapor sūreniz bitiminde engelli haklarınızda sona erecektir
Eğer raporunuzu yenilemez iseniz sistemde engellik durumunuzda kalkar ancak bu rahatsızlığınız ortadan kalkmış ve iyleşmiş anlamına gelmez bunun değerlendirmesini doktorlar yapacaktır
Bunun kararını siz vereceksiniz eğer kesin cevap istiyorsanız engellilik durumumuzun tekrar değerlendirmesi isteyerek bulabilirsiniz
Ne durumda olduğunuzu...

Merhaba

eğer vergi indirim belgeniz süresiz ise tekrar rapor almayın bence.İşkur arıyor insan kaynaklarını rapor süresi bitti diye firmada sizden rapor yenilemenizi istiyor. Ama rapor oranları düştü.Vergi indirim belgeniz süresiz ise tekrar rapor işine girmeyin yoksa düşük oranlı rapor alırsanız SSK daha sonra yüksek ihtimal konrole çağırır. İş yeri sizden memnunsa konuşun insan kaynaklarıyla sizi normal kadroya geçmenizi talep edin. polynom

Merhaba umut bey,

raporu yenilemezse işyerinde engelli kadrosunda çalışamaz ama engelli hakları sadece (otobüs su indirimi kaybeder ama süresiz vergi indirim belgesi varsa emekli hakkı kaybolmaz bakidir) ama eğer arkadaşın süresiz vergi indirim belgesi varsa kendisi normal kadroda çalışıp gün ve yıl tamamladıktan emeklilik başvurusunda bulunur ve ssk tekrar rapor istemeden kendisini süresiz emekli eder. Katılıyor musunuz bu konuda bana umut bey ? umut2135

jack72 mrb sanırım mesajı dikkatli okumadınız
polynom arkadaşımız vergi indirimi hakkaında bilgi almak istemiyor sūreli engelli raporunun olduğu ve normal stadūde çalıştığını belirtmiş sadece engellilik durumunun kalktığını belirterek bu konu hakkında görūş belirtmemizi istemiş bu yöndede tafsiyemi nacizane yukarıda belirttim.

Üst Alt