Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çalıştığım işyeri benden yeniden rapor çıkarmamı istiyor! Ne yapmalıyım?

jack72 belirttikleriniz doğru ancak arkadaşın bu konuyla ilgili değil sorusu sgk vergi indirimine bakar emekli ederken ancak teftiş sırasında kişinin engelli raporunun olmadığı görūlūrse sistemde kontrol istiyebilir kişiden..

umut2135

merhaba umut bey, öncelikle mesajınız için teşekkür ederim.
engellilik hakları adı altında yalnızca ücretsiz kart kullanımında faydalandım diyebilirirm

diğer haklarımı kullanmaktan ziyade toplum önyargıları nedeni ile yani bundan çekindiğim için mahrum kaldım ....

ama tabi üstte belirttiğim gibi normal statüde halihazırda çalışmaktayım ve muhtemelen böyle devam edecek

bir detay ve ilgili diğer bağlamlar:
ben yurtdışına çıkış yapmayı değerlendiriyorum şu aralar ,çünkü yurtdışından iş teklifi aldım ..halen araştırma halindeyim , sağlık ile ilgili bazı sorularımı konsolosluğa bir mail ile bildirdim ..

daha cevap gelmedi.

tekrar teşekkürler

sgk kontrol isteyebilir ama kontrol genelde şüphe ihbar gibi soruşturma durumlarında hastane teftişten geçerken sgk o zaman isteyebilir.Ama engelli raporu yok diye illa kesin kontrole çağıracak diye bir şey yok. umut2135

polynom yurtdışından da teklif alıyorsanız demek ki kalifiye bir çalışansınız.

Vasıfsız veya fazla vasfı olmayan bir Engelli Personel olsaydınız raporunuzun yenilemesini işyeriniz mutlaka isteyecektir.

Nedeni ise İşyerinizin çalıştırma zorunluluğunda olduğu Engelli Personel kadrosunda yer almanız. ve sizin üzerinizden Asgari ücretin %100'ü üzerinden SGK Prim teşviği alması(2019 Yılı için 525 TL.)

peki iş yeri memnunsa o kişiden eğer o kişi raporunun süresi bittiği için engelli kadrosunda çalışmak istemiyorsa normal kadroya geçip normal kadroda çalışmaya devam edebilir. Rapor alması için zorlayamaz.İşten çıkarırsa kıdem tazminatını vermek zorundadır. Bu konuda hem fikir misiniz benimle ? Netbey

merhabalar yeniden , değerli arkadaslar henüz hala konsolosluktan yanıt alamadım belki yavaş mı oluyor acaba işlemler diye düşünüyorum fakat düşünmek içinde çok zamanım kalmadı sanki..

son bir sorum var : şimdi engelli sağlık kurulu raporumun (rapor tarihi) ön yüzde : 05.12.2017 olarak görünüyor. peki bu tarihten önce rapor çıkarmam mümkün mü? (örneğin önümüzdeki pazartesi yapılacak başvuru geçerli olur mu)

raporu yenilemeye olumlu baktım biraz çünkü hastanenin verdiği bilgiye göre (sosyal hizmetler bölümü,ilgili hastane) şimdi her ülke kendi bünyesinde bulunan farklı milliyetlerdede olsa kendi değerlendirmesini dikkate almakta dolayısıyla oraya gitsem bile orda oraya ait bir engelli raporum var olmadıkça burdaki raporun orda bir geçerliliği yok.

sadece buradaki iş ve işlemler etkilenecek , raporu yenileme isteğim de : atanmaya hala ihtimalimin var olması

varsa bu yazıyı okuyan öğretmen arkadaslardan da bir ricam olacak öğretmen atamasında problem yaşamamak için raporun ne için istendiği kısıma öğretmenlikle alakalı (ilgili cmleyi veya bi kısmını yazmam gerekmekte midir) yoksa bundan hiç bahsetmemek sonraya bırakmak daha mı doğru olur?

@polynom örneğin pazartesi yapacağınız başvuru geçerli olur. yeni yönetmeliğe göre süreli raporu olan engelli bireyin talebi üzerine raporun süresinin bitimine 6 aydan az kaldıysa Rapor yenilenebilir.

@jack72 işveren çok memnunsa belki normal kadroya geçişe onay verebilir. ancak süreli raporu olan vasat personel görünen bir engellinin keyfi olarak raporunu yenilemeyip işyerinin engelli kadrosunda açığa neden olması, işverene haklı nedenle iş sözleşmesini tazminatsız fesih hakkı doğurur. İşkur da bu keyfiyet nedeniyle işvereni haklı bulur.
dolayısıyla tazminat veya İşe iade davası açmaya kalkan engelli,işveren tarafından kötü niyet tazminatıyla karşıkarşıyada kalabilir.
Ayrıca İş Mahkemelerinin bu keyfiyete onay vermesini pek mümkün görmüyorum.

ama sonuçta engelli raporuyla işe girerken bir kişinin sonradan biten engelli raporununun yenileyeceğinin garantisi yoktu. o işyerine süreli rapor ile engelli kontenjanından girmiş. Rapor süresi sonunda tekrar engelli raporu alabileceğinizin garantisi yoktu. O halde sizin engelli kontenjanından kabul ederdiniz iş, belirli süreli iş sözleşmesi kapsamına girer. Yani rapor süresi sonunda iş sözleşmesi feshedilir.
bu aşamadan sonra çalışsan ile işveren anlaşırsa engelli kontenjanı dışında normal kadrodan devam edilebilir. Tekrar engelli raporu alarak engelli kontenjanından devam edilebilir.
Veya tekrar rapor alınamadığı durumda, iş sözleşmesi işveren tarafından feshedilebilir. Ancak bu bir tazminatsız fesih sebebi değildir. Katılıyor musunuz bu konuda bana netbey ? Netbey

@jack72 Engelli Bireyin Süreli raporunu keyfiyete dayalı yenilememesi ayrı, Süreli Raporunu yenilemek için Sağlık Kuruluna girip, Engelli Raporu alamaması ayrı bir olay.

Bir önceki yazımda da bahsettiğim gibi Keyfiyete dayalı raporunu yenilemeyen Engellinin hak talebi yersiz karşılanır.

Ancak Raporunu yenilemek için Heyete girip Engelli oranı alamayan çalışanın durumu farklı olur. en kötü ihtimal İşveren, hak edilmiş tazminatları ödeyerek iş akdini fesheder.

kıdem tazminatını alması için illa 40 ın altında rapor alıp göstermesi mi gerek ??? o kişi insan kaynaklarıyla görüşüp ben hastaneye gittim rapor için artık bu hastalıklara yönetmelik değiştiği için rapor alamıyorum bu yüzden mümkünse normal kadroya geçebilir miyim diye sorarsa firma kabul etmez ise o kişiyi işten çıkarttığı için o kişi gene kıdem tazminatı alamaz mı ?? Netbey

jack72 o dediğiniz İşverenin takdirinde kabul ederse ne ala

Çoğu İşveren Kısıtlı Personel bütçesini öne sürer. ancak engelli sevilen ve çalışmasıyla işverene büyük katkı sağlıyorsa tabiki personeli kaybetmek istemez.

kıdem tazminatını alması için illa 40 ın altında rapor alıp göstermesi mi gerek ??? o kişi insan kaynaklarıyla görüşüp ben hastaneye gittim rapor için artık bu hastalıklara yönetmelik değiştiği için rapor alamıyorum derse o kişi gene kıdem tazminatı alamaz mı ?? @Netbey

rapor almadan sözlü söylememi işveren kabul etmez ise illa rapor çıkart derse rapor çıkartmadığım zaman tazminat hakkım var mıdır ??? @Netbey

Merhaba ufuk abi ,

raporun süresi bittikten sonra rapor yenilemeyeceğim için kıdem tazminatını almam için illa firmaya 40 ın altında rapor alıp göstermem mi gerek ??? ben insan kaynaklarıyla görüşüp ben hastaneye gittim rapor için artık bu hastalıklara yönetmelik değiştiği için rapor alamıyorum dersem ben gene kıdem tazminatı alamaz mıyım ?? Ufukalp

Merhaba Ufuk Abi,

rapor yenilediğim diyelim yenilediğim rapor 40 ın altında olursa 1 yıl sonra emeklilik başvurusu yaparken 40 ın altında rapor ve süresiz vergi indirim belgem olmuş olacak bu durumda ssk kontrol şerhi koyarak mı emekli eder yoksa süresiz mi emekli eder ???? Ufukalp

merhaba bedri bey,

benimde raporum süreli vergi indirim belgem süresiz.İş yeri bana dediki rapor süresi bittiği zaman tekrardan rapor alman lazım dedi.ben dedim normal kadroya geçmek istiyorum dedim.o bana dediki 40 altında rapor al bize ver biz seni öyle normal kadroya alırız dedi.NORMAL KADROYA GEÇMEK İÇİN İLLA 40 IN ALTINDA RAPOR MU ALMAM GEREK SİZİN BAŞINIZA BÖYLE BİRŞEY GELDİ Mİ İŞYERİNDE ???

VERGİ İNDİRİM BELGE SÜRESİZ İSE SÜRESİZ EMEKLİ OLURSUNUZ.RAPOR SÜRESİ BİTSE BİLE Bedriatak

jack72 her şey olabilir. Emeklilikte kontrol konusunda %40 altında her rapor risktir.
Artık tüm yeni raporlar dijital sistemde bir tık ötede duruyor biliyorsunuz.

işyeri bana dediki sen normal kadroya geçmek istiyorsan önce hastaneden 40 ın altında rapor al dedi .raporun süresi biten kişinin çalıştığı iş yerinde normal kadroya geçmesi için hastaneden yeni rapor için başvuru yapıp bu oranın 40 ın altında olduğuna dair engelli raporu almam mı gerek ??? Prosedür bu şekilde mi işliyor ufuk abi ??? Ufukalp

jack72

Merhaba arkadasım benim de raporum süreliydi ve süresi bitmeden calıştığım işyerinin insan kaynakları raporumun bitmesine 2 kala raporun süresi bitiyor bilgin olsun flan söylüyordu unutma tarzında arada bir hatırlatıp duruyordu benimde korkum vardı rapor oranı %40 altına düşerse işten cıkarılırmıyım veya normal kadroya gecirirlermi diye düşünüp düşünüp duruyordum fakat gidipde rapor ile iglili bişy sormuyordum sonunda hasteneden tekrar randevu aldım heyete girdim bu sefer raporum süresiz olarak %40 oran aldım ve raporumun bir nüshasını gönül rahatlığıyla insan kaynaklarına verdim raporu verirken insan kaynaklarına söyledim raporum oranı %40 altına düşseydi beni iştenmi cıkarırdınız yoksa normal kadroyamı alırdınız bana dedikleri şey tabiki raporu gördükleri için yok canım raporun %40 altına düşşeydi bile seni normal kadroyla gecerirdik calışkan bir insansın vb. şeyler söylediler.bana göre işyerinin durumuna göre 40 altına düşse bile seni normal kadroya alırlar ama ihtiyacları yoksa iştende cıkarabilriler raporun verken seni normal kadroyla almazlar cünkü işlerine gelmez teşvikden yararlanamazlar.

jack72
Saçmalamışlar tamamen.
Süreli raporu olan biri rapor geçerlilik tarihleri arasında engelli sayılır ve rapor tarihi bittiğinde yeni bir raporu yoksa artık engelli değildir.
Rapor süresi bittiğinde yeni bir raporunuz da yoksa istese dahi sizi engelli kontenjanında gösteremez.

bana şey dedi 18574 seni ordan gösteriyoruz seni işkur engelli sisteminden çıkarttığımız zaman bize hastaneden 40 ın altında yeni rapor getirmen lazım dedi bizde prosedür böyle dedi. Benim ne yapmam lazım ufuk abi ??? ufuk abi değerli fikirlerini bekliyorum. @Ufukalp

merhaba bedri bey,

insan kaynakları bana dediki madem normal kadroya geçmek istiyorsun o zaman ssk ya git tekrar engelli raporu al ama bu rapor 40 ın altında olmalı ki seni işkurun sisteminden çıkartım normal kadroya öyle alırım dedi . sana öyle birşey söylediler mi? ben işkuru aradım 40 ın altında rapor almana gerek yok dedi rapor süren bittiği zaman otomatik sistemden çıkıyorsun dedi.o yüzden ben rapor yenilemeyecem .İşten çıkarsınlar o zaman tazminat alabilirim dimi ? @Bedriatak

jack72

kesin ve net bir şekide raporun süresi bittiği için engelli kadrosundan cıkıyorsun işkur otomatik olarak seni sistemden raporun günü gectiği an engellii kadrosundan atıyor ben yeni raporumu işkura verirken işkurdaki memur dedi bana zamanında getirmeseydin eski raporun günü dolduğu an sistemden düşüyor şirketde teşvikden yararlanamıyor bu kesin ve net bilgidir insan kaynaklarıda öyle dedi süresi bittiği an engelli kadrosunda değilsin demişti bu arada neden normal kadroya geciyorsun veya gecmek istiyorsun anlamadım.

jack72 , [FONT=sans-serif]@[/FONT]Ufukalp in dediği gibi Süreli raporun, süresi dolduğunda otomatik olarak devre dışı kalacak..

Bahsettikleri husus, 14857 kanun türü üzerinden seni sigortalı gösteriyor. ve prim teşviği alıyorlar.

Rapor değiştirmeni sorun etmiyorlarsa, senle hala çalışmayı düşünüyorlarsa;

onların yapması gereken veya oranın İK Yekilisi ben olsam; senden raporunu yenilemek istemediğini ve artık engelli kadrosunda çalışmak istemediğini beyan ettiğini noter aracılığıyla talep ederdim. Noterden yaptığın beyanını ek yapıp, Bir yazıyla İşkura bildirip, raporun bitimine müteakip seni normal kadroda çalıştıracağımızı beyan ederdim.

jack72...hocam senin işyeri ağır saçmalamış gerçekten,zaten senin engelli durumundan teşvik alıyorlar devlet den..yani sana hastahane ye git doktorlara yalvar ne olur bana yüzde 40 altı rapor verin diye demişler resmen komik bir şekilde...gerçi burası Türkiye şaşırmam da..neyse hakkında hayırlısı olsun hocam kolay gelsin..

benim rapor süreli vergi indirim belgem süresiz ben ssk ya sordum hastane raporu önemli değil zaten emeklilik günü geldiğimde hastane raporunun süresi bitmiş olacak bu yüzden ssk bizim için önemli olan vergi indirim belgesi dedi ssk dedi ki vergi indirim belgen süresiz ise emekli olursun dedi. kısmetse ben normal kadrodan kalan yılımı tamamlayacağım yeniden rapor almak istemiyorum çünkü yeniden rapora başvurup 40 ın altına düşerse emekliliğim tehlikeye girer çünkü bütün yeni raporlar artık sistemde gözüküyor ve kurumlar görüyor ya 40 ın altında rapor verirlerse o zaman emeklilik tehlikeye girer bu yüzden normal kadroda çalışmak istiyorum. @Bedriatak

bana dediki bu prosedür dedi. böyle birşey var mı gerçekten ??? birde bana şunu dedi senin rapor süresi bittiği zaman sadece süresiz vergi indirim belgenle emekli müracaatında ssk emekli etmez seni dedi böyle birşey var mı gerçekten ??? @deathless

işveren bana dedikli normal kadroda çalışman bizim için sorun değil dedi sistem seni 14857 nolu kanundan çıkarmam için sen sadece hastaneden 40 ın altında olduğuna dair engelli raporu çıkart dedi. böyle birşey var mı gerçekten ???? işkuru aradım biz raporun süresi bittiği zaman otomatik olarak sistemden çıkıyorsun dedi. tekrardan işyerinin söylediği gibi 40 ın altında rapor almana gerek yok dedi. Sonra ssk yı aradım benim raporum süreli vergi indirim belgem süresiz rapor süresi bittikten sonra sadece süresiz vergi indirim belgemle emekli müracaatımda ssk beni emekli eder mi dedim onlar eder seni ssk emekli eder dedi. HASTANE RAPORU BİTTİ SADECE SÜRESİZ VERGİ İNDİRİM BELGEMLE SSK SİZE GÖRE BENİ EMEKLİ EDER DİMİ ?? İŞYERİ RAPORU ÇIKARMAYACAĞIM İÇİN İŞTEN ÇIKARTIRSA KIDEM TAZMİNATI ALABİLİRİM DİMİ ?? NETBEY bu yazdıklarım için değerli fikirlerinizi bekliyorum netbey ?? @Netbey

jack72
Yukarıda belirttim zaten, işverenin size söyledikleri tamamen dayanaksız iddialar.
Rapor süreniz bittiğinde siz artık engelli değilsiniz, İşkur engelli kontenjanından otomatik olarak çıkarılırsınız, işverenin prim teşviki sona erer.
İşveren bu aşamadan sonra isterse ben sizi engelli kontenjanında değerlendirmek üzere almıştım der, haklarınızı verip çıkarır, isterse normal kadroda çalıştırmaya devam eder. Ancak hiç bir şekilde rapor almaya zorlayamaz. Onların amacı yeni rapor aldırıp prim teşvikinden faydalanmaya devam etmek.
Durum bundan ibaret, lütfen tekrar tekrar sormanıza gerek yok.

jack72 Ufukalp in söylediklerine aynen katılıyorum.

bende bu konuyla ilgili sana gereken cevapları verdim.

artık bu konuyu kapatman gerekir.

Süreli raporlaru olanlardan emekli olurken tekrar rapor istiyorlarmış.Belki sürekli raporu olanlardanda isteyecekler hic belli olmaz.

sgurkan
Arkadaşın süresiz vergi indirimi mevcut.
2008 öncesi sigorta girişi olanların erken emekliliğine esas belge rapor değil vergi indirimidir.
Bu yüzden süresiz vergi indirimi sahiplerinden emeklilik aşamasında rapor istenmez.
Ha emeklilikten sonra %40 altı bir rapor alır, bunu gören SGK da kontrole çağırır o ayrı konu.

Üst Alt