Merhaba,
Bu hastalık bende 16 yaşlarımda başladı. Futbol oynarken fark edilen bir aksamadan yola çıkarak hastaneye gittik ve bu konuda bilgisi olan bir ortopedi doktoru belirtmişti. Sağ bacağım aşağı doğru daha inceydi sola göre. 18 yaşımda ise CMT teşhisi konuldu. İki ayağımın kenar kısımlarında çok hafif hissizlik oluşabiliyor. Ama fark edilmiyor. Hangi tipi bilmiyorum ama kalıtsal olarak babadan geçme. Her iki ayağımda da pes cavus deformitesi mevcuttu fakat sağ ayağımda bilek içeri dönmeye başladı 16 yaşımdan itibaren. Ha öyle idare et ha böyle idare et derken hayatımın belki de en güzel dönemleri ve yaklaşık 8 yılı aksayarak geçti. 23 yaşıma geldiğimde, yaklaşık bir yıl araştırma yaptım ve ameliyat olmaya karar verdim. Sağ ayak bileğimin kaslarına dokunduğu için eğrilmiş bileğim. Araştırmalar sonucu 24 yaşımda doktorumun tavsiyesi ile triple artrodez (ayak bileği sabitleme) ameliyatı oldum. Diğer türlü ameliyat olsam, sekonder evresine geçtiği için tekrar nüksedebilirmiş. O sebeple bu yaşta böyle bir ömürlük karara imza attık. Çok şükür yaklaşık 3 ayda ayağa kalktım ve toplam iyileşme sürem fizik tedavi dahil 6 ayı buldu tabi yürüyerek. Şu an 25 yaşındayım ve yaklaşık 1.5 yıl oldu ameliyat olalı. Başlarda alışana hafif aksıyordum ama şu an çok şükür diyorum ve oh be dünya varmış. Kendime güvenim arttı, farklı bir hayat kazandım.
CMT sendromu sanırım bende bayağı yavaş ilerliyor. Pek üzerine de düşmüyorum. Zaten dert edecek bir sürü şey geliyor insanın başına. Bir de bunu dert edersek işimiz iş. Önceki yorumlarda bir arkadaşın dediği gibi, en iyi tedavisi moral ve motivasyon. Strese yer yok. Sigara ve alkol de kullanmamalıyız. Mümkün olan en sağlıklı beslenme ve spor yaparak bir yaşam süreceğiz. Ki bunu her insan yapmalı zaten. Dert edilecek hiçbir şey yok. Hastalığımın fark ettiğim en büyük ilerlemesi bir dönem yaşamış olduğum, özel sıkıntılar sebebiyle oldu. Anladım ki unutup kendi haline bırakacağız. Çok şükür herhangi bir güçsüzlük yok. Bir yürüdüğümde 20 km yürüyorum abartısız tabi arada dinlenerek. Tavsiyem, hastalığı kesinlikle unutun gitsin. Evlilikle alakalı soru soran bir arkadaşa da şunu söylemek isterim. Ben de bekarım ve bu konuyu çok araştırdım. Açıkçası ileride Allah çocuk nasip ederse, olmadan önce alternatif tıpı kullanmak mantıklı geliyor bana. Tabi her şey Allah'tan. Olacağı varsa olur.
Ayak bileğinde böyle soru yaşayan arkadaşlar, mutlaka iyi bir ortopedist bulsun. Bu doktor ayak cerrahi uzmanı olup, CMT gibi hastalıkları da biliyorsa, çareniz ondadır. Diğer türlü güçlenmeleri, fizik tedavi ile kesinlikle kazanırsınız. Öyle kendimizi salmak, bırakmak yok. Bilek ameliyatı sonrası fizik tedavi yaptığımda, esneklik kazandığımı ve enerjimin arttığını fazlasıyla hissettim. Ağır fizik gücü gerektiren işleri ben kişisel araştırmalarım sonucu tavsiye etmiyorum. Ben elektrik mühendisi olduğum için ofis ortamında çalışıyorum. Herkesin hayat şartı bir değil ama CMT sendromu var ise, mümkün olan en az fizik gücünü gerektirecek işlerin önemli olduğunu düşünüyorum. Bir sorunuz olursa ve mesaj atarsanız dönmeye çalışırım. Gereken durumda telefon numaramı da paylaşabilirim. Tanı, Anadolu Sağlık Merkezinde konuldu ve ameliyatı KOÜ Eğitim ve Araştırmada oldum. Sadece bir doktorun demesiyle kalmayın ve sonuna kadar araştırın. Ameliyatlık durumlarda da farklı farklı doktorlardan görüş alın. Saygıdeğer bir büyüğüm sayesinde bu yetkinliği kazandım ve şu an çok şükür iyiyim. Allah yardımcımız olsun ve herkesi daha beterinden korusun.
Sağlıcakla ve saygıyla.