Derneklere eskiden cemiyet denirdi...Cem toplanmadan gelir...Bir dava uğruna yada bir çıkar
birliği adına toplanmak demektir...Toplanılıp konuşulan, tartışılan, fikir birliğine varılınca da
eyleme geçilen yerlerdir.
-12 Eylül'den sonra (1980) dernekler o kadar tu-kaka oldular ki...Artık bir daha toplanma,
örgütlenme yeri olamadılar. Oysa toplum yaşamında, birey yaşamında, hatta tarihte o kadar
çok öneme sahiptir ki dernekler...Daha doğrusu toplanmalar (cemler)... Hangi düşünceye, hangi
akıma bakarsanız bakın, hatta dinlerin gelişimine, devletlerin kuruluşuna, sanat akımlarının
yayılmasına, bu toplanmaların, bu cemlerin etkisi ve katkısı olmuştur...
-Ben derneklere soğuk bakarım.(!) (Tamam bak, seni bağlar, ne diyelim..)
-Ben oralara gitmem (!).( Tamam gitme, sen bilirsin...)
-Dernekler haklarımızı yeterince savunmuyor(!)
-Dernek Yöneticilerinin alayı hırsız.(!)
Sen toplanma, gitme, boş bırak, hayatında bir kere birisiyle konuş sonrada beni dinlemiyorlar
diye bas bas bağır..Sen dernek kur.. ''Yok olmaz, akçeli işler bunlar, banada bulaşır..''
-Derneklerin günümüzde, halkımızın kafasındaki yeri budur...Hadi diyelim kabahatin yarısı
dernek yöneticilerinin...Hiç mi kabahati yok, örgütlenmenin gerekliliğine inanmayan kafaların?
Hiç mi kabahati yok, örgütsüz bir toplum yaratmak isteyen toplum mühendislerinin kucağına
düşenlerin?
Ne diyeyim dernekler haklarımızı savunmuyor mu diye soran kafalara bilmem ki? Orda kimse
yok, diyeyim mi? Orası boşaltıldı diyeyim mi? Orada senin olman lazımdı değil mi, diyeyim mi?
Sen kendine dön de sor bu soruyu,diyeyim mi? Yani ben kendi haklarımı biliyor muyum, onları
savunuyor muyum diye kendine sor, diyeyim mi? Sen sadece hesap sor, çünkü onlar senin eşşeğin,
senin uşşşağın nasıl olsa, diyeyim mi? Sen kendine soramadığın soruları, veremediğin cevapları
başkalarından nasıl istersin? Senin orada olmaman için milyon tane nedenin olabilir...Saygı
duyarım...Ama orada olanın da seni eleştirmek içinde milyon tane nedeni olacaktır...Sense
tam tersini yapıp, arsızlık yapıp onu eleştiriyorsun...Hem orada ne işin var diye? Hem de haklarımızı
yeterince savunamıyorsunuz diye? Bu nankörlüktür...Saygı beyler, saygı gösterin...Yada buyrun
siz öne geçin...Örgütlenmenin önü,önemi en azından kafalarda açılmalıdır…
Sanal alemin alternatifi değildir dernekler...Derneklerin de alternatifi sanal alem değildir..İş çıkışı
tanıdığın, çıplaklık derecesinde bildiğin insanlarla bir çayın tadı başka olur...Onlardan mutlaka
birinin, birilerinin olacağı yer derneklerdir...En kötüsü bu işe yarar...