[SIZE=2]Bakın kıymetli arkadaşlar artık ortak alandan yazmayacağım dedim ama yazmadan da olmuyor. Bu konuda buradan ortak alandan yazacağım son bilgilendirme yazısıdır bu.
Ortopedik engelliyim, sol ayakta polio sekeli var, sağ ayak sağlam. Otomatik vitesli araç kullanmakta idim, ehliyetim de H sınıfı ehliyet idi.
Aile doktorum istersem istediğim bir özel hastaneye sevksiz gidebileceğimi, istersem de kendisinin beni devlet hastanesine sevk edilebileceğini belirtti. Ancak göz ve ortopedi servislerine uğramam gerektiğini ifade etti. Bunun yanı sıra kalp ve şeker rahatsızlıklarımdan ötürü kardiyoloji ve dahiliye servislerinde de muayene olmamın zorunlu olduğunu belirtti.
Bunun üzerine devlet hastanesine gitmedim. Direkt olarak Silivri Özel Anadolu hastanesine gidip göz ve ortopedi servislerinde muayene oldum. Ortopedi doktoru muayene edip bazı hareketleri yapıp yapamadığımı kontrol ettikten sonra OTOMATİK VİTESLİ ARAÇ SÜRÜCÜSÜ OLUR şeklinde rapor verdi. Bu arada kardiyoloji ve dahiliye servislerinde de muayene olarak sürücü olabileceğime dair bu bölüm doktorlarından imzalı onaylarını aldım göz doktorunun raporu üzerine.
Raporumu aldıktan sonra nüfus md.nün yolunu tuttum diğer evraklarımla. Nüfus md.deki memur ortopedi doktorunun tek imza ile bana sürücü olur raporu verme yetkisinin bulunmadığını ifade ederek komisyona girmem gerektiğin ifade etti ve bana Yenimahalledeki İst. İl Sağlık Md.nün telefonunu vererek onlarla konuşmamı istedi. Ancak ilk önce Silivri Özel Anadolu hastanesine geri gitmemi ve hastanenin bana vermiş olduğu OTOMATİK VİTESL ARAÇ SÜRÜCÜSÜ OLUR şeklindeki raporu, KOMİSYONA SEVK olarak değiştirmem gerektiğimi bildirdi. Adı geçen hastaneye geri gittim ve ortopedi doktoruna durumu anlattım, hastane bunun üzerine raporu KOMİSYONA SEVK olarak değiştirdi.
Bu iş bittikten sonra nüfus md.deki memurun verdiği Yenimahalledeki İst. İl Sağlık Md.nü aradım. Telefona çıkan Mine isimli hanım sağ olsun bana çok yardımcı oldu ve öncelikle sistemlerinden raporumu kontrol etti, KOMİSYONA SEVK olarak verilen raporumun doğru verildiğini, doğru bir rapor olduğunu teyit ederek bana aynı yerdeki komisyon bölümünün telefonunu verip onları aramamı istedi. Mine Hanımın vermiş olduğu Yenimahalle İl sağlık Md. komisyon bölümünü telefonla aradığımda bu sefer de onlar bana Bakırköy Sadi Konuk Hast. yanındaki Ruh Ve Sinir Hastalıkları kampüsündeki İstanbul 3 nolu başkanık ofisinin numarasını verdi. Başkanlık ofisini aradım ve ilgili memur komisyona girebilmek için dilekçe vermem gerektiğini ve dilekçeyi vermek için de benim oraya gitmem gerektiğini söyledi. Yallah kalkıp Bakıköy.deki 3 nolu başkanlık ofisine gittim ve Özel Tertibatlı Araç Komisyonuna katılmak için yazılı dilekçe verdim ve ekine de Silivri Anadolu Hastanesinden almış olduğum KOMİSYONA SEVK kararı olan rapor fotokopini koydular. Bütün bunlar 2022 yılının Haziran ve Temmuz aylarında oldu, eski değil.
Bilahare, yaklaşık 15-20 gün sonra, telefonuma komisyona katılım için davet mesajı geldi. Belirtilen tarihte Bahçelievler Devlet Hastanesindeki komisyon toplantısına katıldım. Komisyon başkanı doktor hanım gaz/fren pedalına basma hareketlerin yapmamı istedi ve akabinde de şifahen yine aynı şekilde araç kullanabileceğimi söyledi. Ertesi gün e-devletten B Engelli sınıfı sürücü raporumu alıp nüfus md.ne tekrar gittim ve ehliyetim bu son müracaattan 5 gün sonra (15 ağustos 2022 tarihinde) elime ulaştı.
Komisyon toplantısına erken saatte gidin zira komisyon ayda bir toplandığından çok kalabalık oluyor, ne kadar erken gidip ön sıralarda isminizi yazdırırsanız komisyona daha erken girersiniz. Benim komisyon muayenem birkaç dakika gibi çok kısa sürüdü ancak biraz daha ağır durumda olan arkadaşlar içeride daha uzun süre kaldılar.
Benim rahatsızlığımdan ötürü yaşadığım tüm süreçleri teker teker buraya aynen yazdım. Hastalıklar farklı olunca süreç de farklı olabilir. Mesela kulakları duymayan birisinin süreci benden farklı olabileceği gibi, tek ayağı değil de iki ayağı rahatsız olan kişilerin yaşadıkları süreç de farklı olabilir. Bu nedenle insanları burada yanlış veya eksik bilgi vermekle itham etmek doğru değildir. Benim durumunda olanlar aynen benim yaşadıklarımı yaşayacaklar. Bilgileri olsun.
Bilgi için aşağıda bazı telefon numaralarını veriyorum belki lazım olabilir.
212.6383399 - İstanbul İl Sağlık Md. Yenimahalle
212.4092363 - İstanbul İl Sağlık Md. Yenimahalle, Komisyon bölümü
212.4091600 - 3 nolu başkanlık ofisi
Bu arada bazı arkadaşlara cevaplarım olacak:
1-Özel hastane ortopedik rahatsızlık için rapor veremez deniliyor ancak yukarıdaki rahatsızlığımla ilgili olarak ben aldım ve o rapor ile işlerimi başlattım. Yalnız özel hastaneler ORTOPEDİK RAHATSIZLIK lafını duyunca ++biz vermiyoruz devlet hastanesine gitmeniz gerek++ diyorlar. Ben onca özel hastaneyi telefonla aradım ancak sadece yukarıda adını verdiğim Silivri Özel Anadolu Hastanesi ortopedik rahatsızlığı olanlara da sürücü raporu veriyoruz dedi. Sürücü raporu da KOMİSYONA Sevk şeklinde olmalı ki komisyona girebilelim. Direkt otomatik vitesli araç sürücüsü olur şeklindeki rapor, yukarıda yazdım, kabul edilmedi nüfus md.nce.
2-Nüfus müd.nün sevk yetkisi yok deniliyor. Evet ben sanırım sevk kelimesin hatalı kullandım. Nüfus md.lüğü resmi bir şekilde sevk işlemi yapmıyor ancak tek imzalı raporu kabul etmediğinden komisyona gidilmesi gerektiğini size söylüyor ve komisyon raporu olmadan işinizi yapmıyor. Sanırım sevk kelimesi üzerinde takılıp kalanlara bu izahat kafi gelmiştir.
3-Ehliyetini ilk kez alacaklar komisyon raporunu nüfus md.ne değil sürücü kursuna veriyorlar.
4-Özel hastane rapor için resim istemiyor, kimlikle müracaat yeterli. Başka belgeye gerek yok, ancak e-devletten sağlık bilgi formunun doldurulup doldurulmadığını kontrol ediyorlar.
5-Bence üstteki bilgi formunu doldururken hastalıklarınızı gizlemeyin. Belki bugün hastalığınızı saklayarak işinizi halledersiniz ancak daha sonra bunlar ortaya çıktığında ehliyetinizin başına iş gelebilir.
Hepinizin işi rast gider umarım.
Selametle[/SIZE]