[FONT=sans-serif]@[/FONT]elifgovtepe@hotmail.
Değişik konular altında aynı içerikli yazışmalar oluyor sanıyorum.Ama sorunuzun bu başlık altında yanıtlanması bana daha uygun göründüğünden buradan yanıtlıyorum.
Emekli maaşı hesabı işin içindekiler tarafından bile oldukça zor görülen bir işlem.Dolayısıyla emeklilik aşamasında bu konuların içine girenler tarafından hesap zaten imkansız gibi.Bu açıklamayı yapma sebebim şu; işe giriş tarihim bu, gün sayım bu, yatan primlerin toplamı bu diye verilen bilgiler emeklilik hesabında hiçbir işe yaramıyorlar.Aynı prim gün sayısına sahip iki değişik kişinin hesaplanan emekli maaş rakamları arasında ciddi uçurumlar olmasının normal kabul edildiği bir süreçten bahsediyoruz.
Emekli maaşı hesabında net rakam değil ama bir fikir vermek açısından tek gösterge, yatan primler SSK tavanına yakınsa emekli maaşının yüksek olacağı düşünülebilir, asgari ya da asgariye yakınsa da bu sefer maaşın 1000 tl altı olmasını beklemek mantıklıdır.Ancak bu çok kabaca br tahmindir.Ne alacağınızı değil ne civarda almanız gerektiğini tahmin etmenize yarar.Sonuçta emekli maaşları kişiye özel hesaplanmaktadır demek aslında en doğrusu gibi.
Engellilik oranı sadece emekliliğe hak kazanma tarihinin tespiti açısından önemli olup, emekli maaşının hesabında hiçbir etkisi yoktur.
Peki uzman değilsek emekli maaşımızı devlet eve kağıt göndermeden ya da maaş hesaba yatmadan anlayabilme şansımız olmayacak mı? Tabii ki olacak ve oluyor.Özellikle SGK 4a'lı olanlar için internet bu işlemleri yapabilmemiz için gerekli program/tablolarla dolu.
Bu sitede yine bu konuyla ilgili onlarca konu, yüzlerce belki binlerce mesajla dolu.Ancak hemen hemen her yeni emekli adayı bir şekilde sizin mesaja benzer bir şekilde bir mesajla işleme start vermekte
Öncelikle maaşının ne olacağını doğru bir şekilde görebilmek isteyen herkesin internetten e-devlet kayıtlarına ulaşabiliyor olmaları bir ön şart olarak karşımıza çıkmakta.Bunun yanında kişinin biraz bilgisayarda yazı yazabiliyor ya da kopyala yapıştır bile olsa biraz işlem yapabiliyor olması gerekiyor.Bunu yapamayacak olanlar yakınlarından yardım alarak işlemlere devam edebilirler.
Bu aşamalar tamamsa yapılacak şey basit.Aşağıda iki site linki var.Birinci linkteki siteden bir excel dosyası indirip ilgili satırları dolduruyoruz.Biraz uzun süren bir işlem rakam ancak en doğru sonucu veren işlem bu.Günlerin, rakamların vs istenen formatta düzgün bir şekilde girilmesinin ardından sonuç kuruş farkla doğru bir şekilde karşımıza çıkıyor.Bu tablo bazı arkadaşların gözlerini korkutuyor sanıyorum ama aslında işlem gayet basit.Girilmesi gereken rakamlar e-devlet 4a hizmet detayında zaten belli.Excel çalışmasını indirebileceğiniz site linki aşağıda:
?SGK Emekli Maaş Hesaplaması - Ana Sayfa
Buradan indirilecek excel tablosunu düzgün doldurursanız sonuçlarda neredeyse tamamen ( benim şahsımla ilgili hesabımı yaparken 8 kuruş farklı olarak hesaplama yaptı ) doğru olarak karşınıza çıkıyor.Nasıl bir çalışma olduğunu merak edenler için aşağıdaki linkte ilk sayfasının ekran görüntüsünü paylaşıyorum.Aşağı doğru 3-4 sayfa uzunluğunda bir excel çalışması ve yapan arkadaşlar sağolsunlar datalar düzgün girilirse sonuç açısından çok tatmin edici.
Screenshot by Lightshot
İkinci site ise sizi uzun uzun data girmekle uğraştırmıyor.Bunun yerine iki aşamalı bir sistemle e-devlet sitesinden detaylı hizmet dökümünüzü kopyalayıp ilgili kutuya yapıştırmanız halinde tüm hesabı otomatik yaparak direk bir sonuç sayfası sunarak emekli maaşınızı hesaplıyor:
SGK SSK 4A Emekli Maaşı Hesaplama. Ne kadar emekli maaşı alırım | Ücretsiz SGK SSK 2016 4A Emekli Aylığı Hesabı
Bu site işlemleri otomatik yapıyor.Ancak yukarıda bahsettiğim excel çalışmasına göre hesapların kuruşu kuruşuna yapılmaması gibi bir dezavantajı var.İncelemem sonucunda bu sitenin hatası olarak 2000 öncesi hesaplarda göstergeden gelen bir farklı hesapla rakamların biraz farklılaştığını gördüm.Tabii başka boyutlarda olabilir.Ama sonuçta bir farklılık var.Bahsettiğim sebepten dolayı emekli maaşını düşüklüğüne ve yüksekliğine göre 15-100 tl arası bir fazla hesaplama rakamı sözkonusu.Maaşı düşük olanlar için bu fark cüzi olduğundan gerçeğe ciddi yakın sonuçlar alınmakta.Maaşı yüksek olanlarda fark 80-100 tl gibi rakamlar olabildiğinden sonuç biraz sapmalı ve olması gerektiğinden fazla görünmekte ama yine de esasında bu sitede ciddi bir fikir vermekte.Sadece kuruşu kuruşuna hesap yapmadığından kesin sonuç veriyor diyemiyoruz.
Yeni emekli olacak arkadaşların bu bilgilerden yararlanarak bu sitelerden emekli maaşlarını hesaplatmaya çalışmaları gerekiyor.
Giriş tarihim şu, prim günüm bu, hatta toplam yatan prim rakamım da bu maaşım ne olur gibi sorularla boşa vakit kaybetmeyelim.Bu mesajı okuyan tüm arkadaşların bilmesi gereken şey, bu gibi sorularla kimseden maaş hesabı ile ilgili bir yanıt alamazsınız.Çünkü hesaplanamaz.
@
istikbal
Öncelikle 3 araç değil engelliler açısından iki araç var.Onu belirteyim.SGK'nın sitesinde emeklilik hesabında engellilik boyutu yoktur.O açıdan oradaki hesap engelliler açısından direk yanlış olmalı.
Sizin rakamlara bakınca SGK sitesinde 1700 TL maaş görünüyor olmasını ilginç buldum.Engelli boyutu olmadığına göre maaşı çok daha düşük hesaplamalıydı.Emekli maaş hesabı kişiye özel olduğundan belki size özel öyle bir rakam çıkmıştır? Bende SGK 1900 tl çıkarırken emekli maaş 2800 ve excelde 2710,74 tl çıkarmıştı.Bağlanan da 2710,82 tl olarak gerçekleşmişti.
Emekli-maaş sitesinde de hesaplamalarda fazladan rakamlar geldiğinden en yükseğinin excel değilde emekli-maaş sitesi olması gerekiyordu? Hesaplamalarınızı sizden iyi bilen olamayacağından girilen dataları bir daha gözden geçirmeniz faydalı olabilir. Tahsis talep tarihi, prim gün sayıları ve prim tutarları excel ve emekli-maaş'ta tamamen aynı mı?