Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

15 Ocak 2025'den sonra emekliliğe başvuranların adım adım sgk süreci

arkadaşlar kişi engelli ancak prim ve yıl şartları yeterli olduğu için yaşı beklemek şartıyla yaşlılığa bağlı emeklilik başvurusu yapıyor ve artık prim yatırmıyor ancak şartlar itibariyle engeli arttığı için engellilikten emeklilik için (primi ve yılı yeterli ve yaş beklemeden emekli olabilecek durumda ise) önceki yaşlılıa bağlı emeklilik başvurusunu iptal ettirip engellilik nedeniyle başvuru yapabilir mi?

Bir soru sorayım.
Hastalık listesine baktım.Birbcevap buldum pekiştirmek adına size sorayım bunun için konu açmaya gerek yok.
Halgus Valgus(ayak)34 derecede sizce ne kadar rapor oranı verilir. Bu alanda rapor alan oldu ise yada hastalık listesine göre şu kadar olmalı diyenler cevaplarsa sevinirim

@Mako1453,

Arkadaşlar öncelilikle merhaba benim mevcut raporum vardı. Yeni yasaya göre hastaneye sevk edildim sağlık kuruluna girerek tekrardan aynı oranda %52 rapor aldım. 2 hastalığım var (Tıp 1 Diabet) %30, Tek Göz körlük %32 şeklinde raporum çıktı. 2 gün sonra e devletten yeni rapor çıktısını alarak beni sevk eden SGK’ya gittim. Onlarda benim raporumu alıp işleme koydular. SGK’nın kendi kurulu inceleyip size 2 ay içerisinde bildirirler dedi. Hatta iş yoğunluğuna göre daha da erken olabilirmiş. Benim gibi başvurup sonucu SGK kurulundan emekliliği onaylanan arkadaşlar var mı acaba? 170’i aradım ne durumda diye onlarda bana sondan bir önceki aşamada dedi evraklarınız. Bu iş gücü kayıp durumu çok canımı sıkıyor merak ediyorum diğer arkadaşların sonucu nasıl oldu diye yıllarca bekledim şimdi böyle bir durumla karşılaşınca strese girdim. 15 Ocak 2025’ten sonra başvurup sonuçlanan arkadaşlar bana fikir verirse çok sevinirim...

Engelli emekliliği dilekcesi verirken sadece son aldığım engelli raporunu eklesem yeterli olur mu yoksa daha önceki tarihlerde aldığım raporları da eklemeli miyim?

Arkadaşlar son 6 aylık raporunuzu versenizde sizi tekrar başka bir hastaneye sevk edeceklerdir.tanıdığım 2 ay önce devlet hastanesinden rapor aldı verdi geçen hafta başka hastaneye sevk verdiler.

@sosyohasan
Detay istedikleri bir konu var ise yönlendiriyorlar. Ben son 6 aylık rapor verdim bir yere yönlendirmediler. Herkeste aynı süreçler olmuyor.

Benim yüzde 72. Umarım malulen emekli yapmazlar. Çalışmam gerekiyor.

Arkadaşlar son 6 aylık raporunuzda eksik tanı varsa ya da yetersiz kalıyorsa mutlaka sevk ediliyrosunuz(durum bildirir raporu detay tetkit-tanı-labaratuvar test vsvs genelde hastalıkları olan kişilerden istenir) o sebeple rapor çıkaracaksınız mutlaka son çıkan hastalık listesinde ki tanıları bire bir raporunuzun tanı kısmına yazdırın biliyorum bazı doktorlar kazma sapı gibi ruhsuz ama iletişim kurup tanıları yazdırmanız avantajınıza olur...
15 Ocak 2025 ile 21 Mart 2025 tarihleri arası emekli olan grup aşağıda ki listede tespt ettim;

1-Serebial Pleksi 4 kişi
2-El bilek amputasyon 8 kişi
3- Kol amputasyon 14 kişi
4-Bacak amputasyon 6 kişi
5-Göz 1 kişi tam körlük

Benim sosyal medyada tespit ettiklerim bunlar

Red Yiyenler;

Duyma,şeker,koah,tansiyon,kalp,fıtık,platin tam listeyi görsel olarak atacağım sizden ricam eğer engeliniz hastalık listesinde varsa mutlaka yargı yoluna gitmeniz olacak bu olay tamamen sizin iradenizle olur

bana gelen verleri emin olun muhalefet ile paylaşıyorum çoğu vekiller dehsete düşmüş durumda özellikle CHP den Aylin Hanım bizimle ilgilidir bu kadar yargısız infaz olamaz diyorlar çoğu hastalık listesinde olmasına rağmen çoğunluk red yiyor malesef...

Son düzenleme:
@Leylek81, Benim bildiğim de sigorta giriş tarihi 2008' den sonra ise emekli olunca sigortalı bir işte çalışamıyoruz, eğer çalışırsak emekli maaşımız kesiliyor diye biliyorum. Yanlış biliyorsam lütfen arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim..

Emekliligi unutun artık . AKP tam otoriter yönetime geçip kanunları askıya aldı. % 1 ihtimal Anayasa Mahkemesi yasayı iptal etse bile uygulamayacak

@kaiser_soze,

Ama çok saçma bu ya. Malulen emekliliği istesem zaten daha önce SGK ile uğraşmaz emekli olurdum. Erken emeklilik için günümü doldurdum o kadar sabredip. Son engelli raporum %78 idi. Hastaneye sevk oldum şimdi hastane de karar verecek ama bunlar da önceki raporu dikkate alıp SGK'ya %60 üzeri oran bildirirse SGK sorgusuz sualsiz beni malülen emekli mı edecek? Çalışmak zorundayım geçinebilmek için. Çok sinirim bozuldu bu duruma. Doktorlara düşük oran bildirin 60'ı geçmesin diye rica mı etsem. Gerçi ne kadar dinlerler ve sallarlar o da ayrı konu. + @sosyohasan

Emeklilik başvurusu yaparken malulen emekliliği seçtiyseniz emekliliğiniz malulen emeklilik için değerlendirilir. Sizin raporunuz engelli emekliliği için değerlendirilmez.

Emeklilik başvurusu yaparken engelli emekliliği seçtiyseniz emekliliğiniz erken emeklilik için değerlendirilir. Sizin raporunuz malulen emeklilik için değerlendirilmez.

Emeklilik için başvururken form dolduruyorsunuz, doldurduğunuz formda siz neyi seçtiyseniz ona göre değerlendirilir.

@ucuncubahar,

E tamam ama diğer arkadaşlar da sevk sonucu 60 ve üzeri verirlerse malulen emeklilik yaparlar diyor. Hangisi doğru kafam karıştı vallahi.

@DutchvanderLinde

Sen başvurunu nasıl yaptın mesela;

SGK il / ilçe müdürlüğüne gidip form doldurduysan hastaneye sevk için orda seçimi zaten sen yapıyorsun formda ;

- Malulen emeklilik için : Çalışma gücümü en az %60 oranında kaybettiğimi (5510/25. mad)

- Engelli Emekliliği için : Çalışma gücü kaybımın tespiti (5510/28-5. fıkra)

seçimi sen yapıyorsun.

Oldu ya elinde rapor var. Dilekçe ile başvuracaksın.

Yukarıdaki iki madde den (5510/ 25. madde mi / 5510/28-5) hangisini tercih ettiğini dilekçende belirtiyorsun seçim yine senin.

--------

Geriye tek olasılık kalıyor, SGK ya gittin ben emekli olmak istiyorum dedin, tercih belirtmedin işlemi yapan memur da sana belki sordu belki sormadı
işte böyle bir durumda yine tek olasılık var memur seni hangi maddeden sevk ederse inceleme sadece o yönde olur.

-------

@ucuncubahar,

İnşallah sizin dediğiniz gibidir. Diğer türlüsü bana da saçma geldi ama iki arkadaş da aynısını yazınca bir endişelendim. Teşekkürler.

@DutchvanderLinde, bakın ben yorum değil yaşanan bilgiyi söylüyorum.yakınım 79 oranla engelli başvurusunda bulundu.ısrarla engelli diye belirtmesine rağmen memur ona 60ın üstü malülen olur engelli olmaz deyip malülü işaretlemiş.googleada yazınca malullük 60dan sonra diyor.

@bihakonline, bende başvurdum hastaneye sevk edilsim sağlık kuruluna çıktım dosya beklemekde daha SGK sağlık kurulunda. 2 ay oldu

@Chucky859,

Raporunuz yeni değilse neyiniz varsa yollayın veya verin ben ilk de vermedim2 aysonra ara karar verip eksik evrak dediler sonra verdim şimdi yeniden bekliyorum

@radol03, benim 5 yıldır tedavi görüyoryum bipolar tanısıyla hastanede heyet başkanı yanındaki yazıcıya kısmen diye bir terim kullandı

60 üzeri her engeli normalde agir olmaz eski engelli raporlarının birinde normalde 80 raporu olan kişiler bile agir engelli olmuyor kendi eski raporum 62 oran ama agir engelli işareti işaretlenmemiş normal görünüyor çalışma gucu kaybında malul engelli agir engelli ayrımı yokmu yanı agir engelli ise malul olma sartlari farklı herhangi birisi %65 tek hastalıktan raporu çıkacak malul kapsamıyor ama agir engelli olarak malul mu değerlendirilecek veya agir engelliden emekli olursa çalışamayacakmı cunku malul emekli çalışamıyor onun sartlari 10 yil 1800 gündü buradaki ayrimi kim çözecek anlatacak bilen varmi

Normalde yeni heyet raporum 62 ye tekabül ediyor sevk ile alınan SGK bildirilecek peki bu durumun icergine bakıyorum çalışma gücü kaybında İsitme 52 konuşma 20 verilmiş birisi 62 hesaplıyor şartlar malul ve agir engelli içeriğini kapsamıyor mevzuatın icinde bu durumda SGK 62 oran ile orta tanıdan mi emekli edecek agir tanıdan mi agir tanıdan emekli etmesi durumunda calisabiliyormuyuz cunku malul şartlarını karşılamıyor bu oran veriliyor mevzuatta agir degil çalışma gücü kaybından verilen tanı orta tanı oranım İsitme ve konuşma bozukluğu orta tanıya girmiyor 60 üstü çıkıyor konuşma bozukluğu ile

@BnymnYldz @OturanBoğa

Son düzenleme:
Ben %62 oran ile, ortopedik (her iki kalçada total kalça protezi var ve ileri derecede hareket kısıtlılığı mevcut. Ayıca slolyoz rahatsızlığm da bulunuyor), bel fıtığı ve gözden rahatlığım nedeni ile emeklilik için başvuru yaptım. Neticede tek tek maddeleri yazarak red kararı verdiler. Ve hangi oranlarda değerlendirildiği detaylı yazmıyor. Göz neyse de, kalça hareketlerindeki kısıtlılık ve bel rahatlığım aynı anda günlük aktivitelerimi kısıtlarken Sgk dan gelen red kararı sonucu kurumum aracılığı ile Anlara İl Sağlık Kurulu'na dilekçe ile itiraz ettim. Onda da red gelirse sonuç benim için kesinleşmiş oluyormuş... Olumsuz durumda yasal yollardan hakkımı arayacağım.

Üst Alt