Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

15 Ocak 2025'den sonra emekliliğe başvuranların adım adım sgk süreci

Eğerki tek hastalığa bakılıyorsa SGK şunu demek zorunda değilmi tek hastalıktan %40 altında olanlar boşuna başvurmasınlar. O zaman biz niye o kadar rapor için uğraşıp didiniyoruz ki. 2 hastalıktan %52 aldım ben. 10 martta SGK evraklarımı işleme aldı hala sonuç bekliyorum.

Sağlık kurulu raporuna göre, yönetmeliğin ekli hastalık listesinin G4, C1, A10 hükümleri gereğince çalışma gücünü kaybetmediğine karar verilmiştir. Bu şekilde cevaptı

@seus,
Bu hükümleri ve detayları nedir biliyormuşunuz baglantisi ne olabilir ki hastalığınız ile çalışma gücü kaybında oldugu halde mi boyle bir red geldi ?

@Mako1453,
Hayırlı olsun emeklilik bende sevk aldım randevu hastane alınacak bakalım

@gannicus,
Aynen tek hastalık 40 olacak maalesef

@Manemm,
Herkes şimdi emeklilik için uğraşıyor devlet herkese vermeyecek

@seus,
Hastalık calışır demek istemiş

@Kaçkar0834,
Hayırlı olsun tek hastalık tan 40 alanlar yıl sart dolunca emeklilik olabiliyor yani hastaneye saten evrakta calışma olmasa 30 verirdi calışır şimdi cok insan sağlam öne gecilmesi aynı raporu veriyorlar

Moderatör tarafında düzenlendi:
@gece_mazlumu,

Ortopedide tek hastalık oranı %44 hafif iş gücü kaybına bile dahil etmediler malesef. G/4 te kalça protezi ibaresi var tek ayak için. Benim 2 kalçada da olmasına rağmen red geldi.

@seus, isgucu kaybı listesinde bu hastalığın açıkça tanısı varmi varsa sartlari varmi onu biliyormusunuz ? Bilmediğim için soruyorum. SGK hastalık listesine gozatmismiydiniz?

@gece_mazlumu, Ben anlatamadım herhalde ben tek göz körlükten %32, Tıp 1 Diabetten ise %30 aldım. Raporda geçerli olan orana %52 yazmışlar. Benim canımı sıkan şimdi ben tek hastalıktan %40 alamadım diye emeklilik şansımı kaybedecekmiyim?

@Kaçkar0834, artık en yüksek tek hastalik baz alınıyor SGK amacı çalışabilecek durumda tüm engellileri emekli etmemek zaten onun için 15 ocak'ta degisiklik yapıldı.ayrica emekli olmuş çoğu engellilerin bir kaç hastalik toplami oranından engelli olan emekliler SGK bunun önüne geçmek için böyle bir uygulama yaptı hükümet değişikliği olmadan bir şey değişeceğini sanmıyorum Allah herkesin yardımcısı olsun diyelim

Arkadaşlar olayı yanlış anlamışsınız
1 emeklilik için önce %40 ve üzeri raporunuz olucak.
2 2008 öncesi girişli ve uygun yılları biliyorsunuz.
3 rapor 6 aydan önce ise hastaneye sevk yok 6 aydan fazlaysa hastane sevk edilip hastalıklarınız tekrar sisteme (medula ) yüklenecek ve SGK kurulu ek1 göre iş gücü kaybınız varmı yokmu varsa az,orta, ağır olarak değerlendirip olabilir olamaz diyor SGK da oran verilmiyor iş gücü kaybı inceleniyor.
Örnek bende ağır osas %35 ve hiper tansiyon vardı %42 rapor verildi SGK başvurdum osas pulmoner arter hiper tansiyona neden olsaydı emekli olabilirdin dedi ve etmedi .
Buradaki sıkıntı emekliliğime aylar kala kanun değişti ve madur oldum kanun bundan sonrasi için geçerli olur geçmişi kapsamamali ben bütün planımı bu doğrultuda yaptım ayrıca devlet memuru ve magkurlu burda bu durumdan muaf tutulmus bunlar bu ülkenin vatandaşı SGK degilmi

@mehmet-41, Zehir zıkkım olsun engelli arkadaşların hakkını yiyenlerin ne diyim anlaşılan mezarda emekli olurum. Türkiye bitmiş... diyecek söz yok...

@seus,
Gerekli itirazları yapın. Gerekirse yasal haklarınızı da arayın. Tekrar inceleme yapılmalı. Olmazsa dava açın. Tabi bir avukatla görüşerek.

@dmndmn,
şehir hastanesinden alsak olur mu?

@Manemm,
Doğrudur ama sgk da bağlı olduğum yetkiliyle görüştüm. Eğitim araştırmadan rapor yenileme yaparsanız sorun yaşamazsınız dedi. Örneğin bu yasadan önce raporunu yenileyen bu şekilde 6 aylık geçerlilik süresi dahi olsa sevk isteniyor dedi. Ama yasadan sonra yenilediğin için sorun olmaz dedi. Ama düz devlet hastanesinde yenilersen sevk istenebiliyor dedi. Direk eğitim araştırmadan yenile gel şeklinde bilgi verdi.

@mehmet-41,
Ama vergi indirimindeyken böyle birsey yokmuş arkadaşım aralıkta başvuru yaptı önce hakediş belgesini alman lazım dedi. Çünkü emeklilik başvurusu yapabilmen için önce işveren giriş çıkış yapması lazım dedi.

Ölüme yakın olanları emekli etme kararı almışlar ölmek üzereysen iş gücü kaybı şartlarını yerine getirmiş oluyorsun çalıştığın her prim sayısı kadar onların gözünde sağlıklısın

@Dertli58, evet eskiden vergi indirimi varken durum böyleydi ancak şimdi yıl ve primde olduğu zaman sigortaya başvuruyorsunuz iş gücü tespit yapılacak ve emeklilikten onay SGK verir ise o zaman emekli olabilir yazısı alabilir iş yerine verir çıkış yapabilir tekrardan SGK'ya emeklilik için başvuru yapabilirsiniz şu anki prosedür bu SGK durumunuzu inceleyecek emekliliği hak kazanacak iseniz onaylayacak ve sonrasında iş yerine çıkış yapacaksınız

@mehmet-41,@Dertli58, örnek 59 yaşında sağır dilsiz ablam için yaklaşık 3 aydır uğraşıyoruz sigorta prim yılı her şey tamam sigorta işi yokuşa koşuyor son zamanlarda emekli olanları hiç duymadım ancak Red olan birçok engelli var geçenlerde tek hastalıktan rahatsızlığı olan ve diyalize giren bir arkadaş Red almış gerisini siz düşünün

@Dertli58, SGK'dan sevk almalısınız e-devlet'ten olmuyor yada kendiniz emeklilik için başvuracaksanız son 6 ay içinde raporunuz varsa SGK emeklilik için bunu kabul ediyor veya kendiniz heyet randevusu oluşturup bir araştırma hastanesinden rapor alıp o şekilde de başvurabilirsiniz

@mehmet-41,

Kartal lütfi kırdar şehir hastanesinde de randevu alsak olur mu? Orası daha önce eğitim araştırmaydı ismi değişip şehir hastanesi olmuş.

@Dertli58, olur
Heyet raporusu aldıktan sonra SGK'ya başvuracağınız zaman elinizde hastalığınızla ilgili diğer belgeler raporlar varsa bunları da dosyanıza eklesinler sonradan tekrar bir şey çıkmasın buna dikkat edin

@mehmet-41,
Benim hastalığımın tanısı serebral palsi-serebrovasküler bir önceki %40 süresiz heyet raporumla yeni alacağım raporu sgk ya vermem bu durumda yeterli olacaktır Diye düşünüyorum.

@Dertli58, biz başvuru yaparken bize başka raporlarınız falan var mı diye sormuştu yoksa onları da verecektik ancak hastalikla ilgili ölçüm değerlendirme rapor haricinde başka bir şey varsa verin sonradan SGK emeklilik aşamasında Ara karar çıkartıp tekrardan rapor isteyebiliyor elinizde ne varsa verin bir sorun çıkmasın

Yasa sadece 2008 4a ile çalışanlar için yeni.

Oysaki 2008 sonrası 4a ile çalışanlar, tüm 4b ile çalışanlar ve tüm 4c ile çalışanlar için yasa 2021 den beri var.

-------------------------

Yani yeni yasa ile emekli olan var mı?
2021 den beri engelli emeklisi olan 4b ve 4c liler ile 2008 sonrası 4a lılar bu yasa ile emekli olabilmekte.

ayrıca devlet memuru ve magkurlu burda bu durumdan muaf tutulmus
muaf tutulma sebepleri onlara yasanın 2021 den beri uygulanıyor oluşu. düşünülenin aksine diğer engellilerin hakkı 2021 den beri yenmekte.

Üst Alt