Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

logos

Yeni Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
3
merhaba,
yeni kanun teklifindeki bir madde şu şekilde;

Engelli vatandaşların emekliliği

Engelli vatandaşların emekliliği yeniden düzenleniyor. Ekim 2008’den önce sigortalı olan engelliler için vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışma gücü kaybına göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın SGK tarafından yürütülmesi sağlanıyor.

400 bin kişinin GSS borçları faiziyle siliniyor
Genel Sağlık Sigortası borçları düzenleniyor. Daha önceki yapılandırma kanunlarından yararlanamayan ya da yararlanmalarına karşın 1 Ocak 2015 öncesine zorunlu sağlık sigortası prim borçlarının tamamı siliniyor. Yaklaşık 400 bin kişinin yararlanacağı düzenlemeyle sağlık hizmetlerine erişim kolaylaşacak.

Engelli vatandaşların emekliliği
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifiyle, Sosyal Sigortalar Kanunu'nda değişiklik yapılıyor. Buna göre, emeklilik haklarının sağlanmasında sigortacılık ilkelerinin dikkate alınması ve sigortalılar arasında norm ve standart birliği sağlanarak 2008 yılı ekim ayından önce sigortalı olan engelliler için vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemleri, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında çalışma gücü kaybına göre belirlenecek ve tüm uygulama Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülecek.

@OturanBoğa Bülent Abi sanırım 2008/Ekim öncesi girişi olanlar ile 2008/Ekim sonrası girişi olanlar artık tek bir yöntemle emekli olabilecek.

Madde içeriği ile ilgili detaylı bir bilgi olmadığı için çalışma yılı veya prim günlerinde bir değişiklik yapılıp yapılamayacağı da belli değil.

Bu açıklamaya göre kabul edilirse bu teklif engelli kişinin giriş tarihine bakılmaksızın emeklilik başvurusu yapılınca hastane sevki yapılacak ve alınan rapor incelenip SGK kurumu tarafından karara bağlanacak.

Son düzenleme:
detayları bellı degıl heralde 2026 ocak.da emeklılıği hak edıyorudum umarım son dakıka suprız yaşamayız :/ eğer yetkı tamamıyle sgk verılıyorsa vergı ındrımımız olmasına rağmen emeklılık zamanı yenıden rapor falan ıstenecekse bu işin sonu pek hayırlı görünmuyor gıbı :/

Eee hani verilen haklar süresiz rapor vergi indirimi var bunları pas geçeceklerini sanmıyorum @OturanBoğa

1mayis emeklilik hak ediyordum bu yasa cikana kadar emekli oluruz inşallah

Son düzenleme:
2008 sonrası girişli memur maaşlari 12500 TL 2008 öncesi 18 bin bunu düzeltsinler SSK bagkurla memuru aynı yapti

2008' den sonra olanlar içinde bir değişiklik olur mu? acaba :unsure:

6 ayım kaldı acaba bununla ilgili bir sıkıntı olur mu?

@456 Benimde 5 ay var 2008 öncesi vergi indirimi herşey var sigorta yılı süresini bekliyorum.

• Beğen
Reaksiyonlar: 456
Alınan vergi indirimini hiçe saymak demek emekliliği zorlastirdik demek manasına gelir,zaten raporu zor alıyoruz.Umarim böyle bir hataya düşmezler

Kısmet İse Gelir Hint'ten Yemen'den, Kısmet Değilse Ne Gelir Elden

DİYECEK BAŞKA BİRŞEY ⛔YOK SANIRIM.

Yasa tasarısının özetine aşağıda ulaşabilirsiniz. Detay yok. Benim anladığım vergi indirimi belgesi ile emeklilik prosedürü Maliye sağlık kurulu kanaatinden SGK sağlık kurulu kararına devredilecek. Bu durum iyi mi kötü mü bilemedim. Detaylar belli olduğunda incelemek gerekir

Teklif ile; 2008 yılı Ekim ayından önce sigortalı olan engelliler için vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin, 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışma gücü kaybına göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülmesi..

2025 yılında sgk tek derdi çalışma gücü olacak gibi...
Asıl mesele şu Bünyamin kardeşim..Sakın kızma ve yanlış anlama..Sgk planında olan asıl mesele süreli raporla alınmış olan süreli vergi indirimi ile emekli olma yolunda şart koşan maddeler getirecekler.. Kısaca sgk süreli rapor ve süreli vergi indirimine hep bahane aramaya başladı ve yılbaşı bekleniyor. Sgk 2008 öncesi yada 2008 sonrası sigorta girişi olanları 2025 yılından itibaren süreli raporu olanlar ve süreli vergi indirimi olanları dilekçe vermeden önce hastane sevk yaparak çalışma gücü durumunu öğrenmek isteyecek. Sgk Planı bu şekilde. İnşallah bu plan devreye girmez ve kimse mağdur duruma düşmez..

@deasn12 Nasıl yani şimdi bizim sürekli rapor ile sürekli vergi indirmi var bunları hiçe saymazlar mi acaba ?Emekli başvuru yaparken senin vergi indirimin artık işe yaramaz yeni rapor alacaksın derlerse yandık

Ayrıca raporda vergi indirmide yeni 2024 tarihli

@deasn12, Bu kanun teklifi yasalaşırsa zaten o tarihten sonra herkes Çalışma Gücü Kaybı Yönetmeliğine göre değerlendirilecek. Vergi indirimi belgen varmış yokmuş ona bakılmayacak öyle görünüyor durum. TBMM ye bugün sunulmuş teklif içeriğini okudum ekliyorum.

Kanun teklifinin 1. Maddesine direk bu konuyu koymuşlar içerik bu şekilde @OturanBoğa

@BnymnYldz,
İnşallah kardeşim İnşallah. 2025 ve sonrası vergi indirimi ile emekli olmak isteyenler için yazık olacak gibi..

Mevcut raporlar iptal mi olmuş olacak bu durumda

Engellisine tcvz eden ülke bu ülke 3 yıldır %83 Engelli vergi indirimi olduğu halde çalışma gücünü kaybetmemiş biri olarak yazıyorum Hitler kemik erimesi hastalığımı gizleyerek çalışma gücünü saklıyorlar Suriye ye gitmenin zamanı geldi yazık o kadar pirim ödedim insan ı yaşatki devlet yaşasın. engellisine tcvz eden ne ne denir?

Teklifi veren AKP, bu demektir ki 15 20 gün içinde yasalaşacak, kesin yani, mesele şu ki teklifi okuyunca ne olacak anlaşılmıyor? Ben süresiz engelli raporumu aylar önce aldım, süresiz vergi indirimim var, emekliligi hakettim yani bugün emekli olabilirim, bu yasa beni de kapsayacak mi? Okuyunca anlaşılmıyor.

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
@durasyon,
bu yasa şu anlama geliyor meselan yürürlüğe ne zaman girecek diyelim ki 10 Aralık 2024 tarihi ve sonrası emeklilik için başvuru yapanları kapsayacak sizin şartlar tutuyor yasalastiktan sonra başvuru yaptınız o zaman sizde bu yasaya göre emeklilik durumunuz oluşacak,vakit kaybetmeden yasa cikmadan başvurunuzu yapın bence

Böyle bir saçmalık adaletsizlik olmaz ya emekli etneyecekler insanlari senin raporun varmış vergi indirmin varmış umurlarinda olmayacak anlaşılan

Bu demek oluyor ki sistemden herşeyi goruyorlar 2025 de engelliler vergi indirmi ile emekli olacaklardı bu sayı çok fazla sanırım bu sayı o yüzden bu yasayı cikariyorlr emekli etmemek için

• Beğen
Yazıklar olsun artık engelliyede emeklilik haram oldu bu yasa geçerse sgk elinden geleni yapıyor emekli etmemek için ekonomiyi batirdilar acısını engelliden çıkaracaklar.

BU yasa onaylanacak ve kimse ayaklanmayacak dimi her zaman ki gibi

• Beğen
2008/Ekim öncesi ve sonrası için engelli emekli değerlendirmesi aynı yönteme göre yapılacaksa aşağıdaki tablonunda bir şekilde güncellenmesi gerekmektedir.

Örnek olarak %60 derecesi ile emeklilik isteyen iki engelli düşünürsek tabloya göre 3 yıllık farklar var. Madem farklılık olmasın isteniyor tek tip değerlendirme yapmak isteniyor o zaman çalışma yılını ve prim günü şartları da tek tip olarak belirlenmelidir.

2008 Eylül girişi ile 18 Yıl 4000 Gün
2008 Aralık girişi ile 15 Yıl 3700 Gün

Şu an teklif aşamasında ileriki günlerde içerik daha da netleşebilir. Kimleri nasıl etkileyeceği belirsiz. Hayırlısı olsun inşallah daha zor bir hale getirmezler bu durumu.

Üst Alt