Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@durasyon, Şu an geçerli olan tablo bu şekilde. Teklif kabul edilirse şöyle olabilir. Engelli kişi emekli olmak isterken SGK tarafından hastaneye sevk edilir. Alacağı rapor SGK Sağlık Kurulu tarafından incelenir ve rapordaki teşhis ve tanılara göre çalışma gücü kaybı oranı belirlenir çıkan sonuca göre emekli edilir. Hangi tabloya göre hangi çalışma yılı ve prim günü kriteri olur yine bu tabloya göre mi olur onu bilemiyorum.

Bu yazdığım sistem zaten şu anda Malulen Emeklilik başvuruları için kullanılıyor. Son 3-6 ay içinde yeni alınmış bir rapor olmadıkça mevcut rapora göre işlem yapılmıyor ve bu şekilde işliyor.

SGK'nın yapmak istediğini de bu gibi düşünüyorum bütün engelli emekli olmak isteyenlerin değerlendirmesini tek tip bu şekilde yapmak istiyor olabilir.

Çalışma gücü tek hastalıktan yüzde 40 arayacaklar balthazart formülü uygulanmayacak bu yüzdende binlerce engelli emekli olamayacak 2008 öncesi balthazart formülü uygulanıyordu bu yasa çıkarsa uygulanmayacak bu yüzden SGK'ya bırakıyorlar bu yüzden vergi indirim belgesi hakkını öldürüyorlar amaç emekli etmemek yazıklar olsun

@hazar01 Bence mevcut alınan vergi indirimleri geçerli olur diye düşünüyorum.alinan hakkı geri almazlar bundan sonraki süreçlerde geçerli olur bence ,mevcuttakileri yok saymamalari gerek

ARKADAŞLAR BİLEN BİRİ CEVAP VERSİN SGK GİRİŞİM 2001 SÜREKLİ VERGİ İNDİRİMİM VAR BU YASA OLURSA BİZ EMEKLİ OLAMIYACAKMIYIZ 19 YIL 4240 ŞARTLARINI DOLDURDUM

@samedo99,
Şuan vergi indirimine başvurmuş kişiler ne olacak bu kişilerin hastane süreci vergi indirim belgesi onaylanma süreci 3 veya 4 ay sürecek emekli olacağı zaman bu yasa uygulanacak SGK yok biz kanun çıkardık diyip 2008 sonrası balthazart formülü uygulanacak derse binlerce kişinin hakkı ölecek ben şimdiki hakkı değil gelecekteki hakkı arıyorum engellilerin hakkı yenilecek.

@hazar01,
Pardon balthazart formülü uygulanmayacak derse ne olacak

@samedo99,
Bence de geçerli olmali, ben bu hakkı elde etmişim sonuçta, ben bu hakkı aldıktan sonra kanun çıkmış,

@samedo99

İnşallah düşündüklerimde yanılirim ama engelli emekliliğini zorlaştıracak lar diye düşünüyorum.

@durasyon,

Mesela ben hastanede rapor almakla uğraşıyorum vergi indirim belgesi almak için benim gibileri ne olacak peki birde böyle düşünün

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
ARKADAŞLAR 2008 ÖNCESİ SİĞORTALI VERGİ İNDİRİMİ SÜRESİZ OLAN KİŞİLERDE BU YASADAN ETKİLENECEKMİ

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
@tb2nhf, Şu haliyle geçerse kanun teklifi zaten sadece o kişiler etkileniyor. Vergi indirimi olup olmadığına bakılmadan çalışma gücüne göre belirlenmek isteniyor.

Kimse ayaklanmazsa çok skintilar çıkar engelliler birlik olamıyor

Zaten tek tip fark vergi indirimini kaldıracak eski sskliyi bu taploya bağlayacak durum aynı degişen bişey yok balzart şimdide uygulanmıyor zaten zaten bu tablo çiktiginda 2008 sonrası SSK bagkur memur malulen veya engelli emekli olucaksa bu tablodan olunuyor tek fark 2008 öncesi sskliyi bu tabloya baliyor
Vergi indirimi alanlar önceden onlar etkilenmicek onlar emekli olabilecek zaten 2008 öncesi memur bagkurda malulen veya engelli emeklilik bu son çikan tabloya bağlı
SGK bünyesindeki emeklilik için alınacak tüm raporlar bu tablo üzerinden olacak
Özürlülük ölçütü tablosuda sadece engelli aylığı evde bakım araba için v.s için değerlendirilecek. Umarım anlatabilmişimdir

@(Gölge) Yani şimdi 2008 öncesi girişi olupta mevcutta süresiz vergi indirimi olan kişi etkilenmyecek mi bu yasadan ?

2018 sonrasında vergi indirim şartı yoktu. Çalışma gücü kaybına göre emekli olunuyordu diye biliyorum. Bu değişiklik standart getiriyoruz adı altında bazı hakların gitmesi anlamına gelir.
Önceden alınan raporlar geçersiz olma sa tekrar istenir. Bu durumda birçok kişinin oranı düşer.
Birde bu yönetmelikte balatzar sistemi sanki işlemiyordu. Bilgisi olan arkadaşlar yazarsa iyi olur

@(Gölge),
etkilenir bence yasa değişiyor sonuçta

ŞABAN ın kendini kaymakam sanması gibi bence.

Kısa ve öz binlerce kişinin hakkı elinden alınacak amaç emekli etmemek zaman herşeyin ilacıdır şuan 2008 önce sigortalı olanlar balthazart formülü uygulanıyordu bu yasa ile 2008 öncesi olanlara uygulanmayacak tek hastalıktan yüzde 40 arayacaklar bu demek ki binlerce kişinin hakkı ölecek demek.

işte balatzar formülü olmaz ise işler çok zor olur arkadaşlar.

binlerce kişi hak kaybına ugrar

Çalışma gücü kaybında balthazart formülü kullanılmıyor.

Arkadaşlar inşallah vergi indirimiyle emeklilik tarihe karışmaz

@BnymnYldz,
Yani şu haliyle gecerse 2008 sonrasımı etkileniyor demek istediniz

benim anladığım şu. Bir standart getirmekten bahsediyorlar. 2018 öncesi ve sonrası aynı olsun diyorlar.

2018 sonrasında vergi indirimine bakılmıyor. Rapor tarihine de bakılmıyor. Balatzar formülüne de bakılmıyor. Hastalıklar hafif-orta-ağır olarak belirlenmiş.Hastalığınızın derecesine göre en az hafif sınıfa girmeniz lazım.
Orta ya da Ağır sınıfa girerseniz emekli olma seneniz düşüyor.

Bana sorarsanız çok fazla hak kaybı olacaktır. Ama umarım bir hakkaniyet sağlanır gece gece çok morelim bozuldu

MADDE 16- 506 sayılı Kanunun geçici 87 nci maddesinin yürürlükten kaldırılmasına
yönelik değişiklik ve 5510 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinde yapılan değişiklikler ile 1/10/2008 tarihinden önce sigortalılığı başlayanlara aylık bağlanmasında çalışma gücündeki kayıp oranlarının esas alınması öngörüldüğünden, madde ile bu değişikliklere uyum sağlanarak sigortalılığı 31/12/2008 (dâhil) tarihinden önce başlayan 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasımn (a) bendi kapsamındaki sigortalılardan çalışma gücü kayıp oranı; %40 ila %49 arasında olanların 18 yıl sigortalılık süresi ve 4100 gün prim ödemeleri, %50 ila %59 arasında olanların ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3700 gün prim ödemeleri şartıyla yaşlılık aylığından yararlanmaları amaçlanmaktadır.

MADDE 17- Düzenlemeyle 2008 yılı Ekim ayından önce sigortalı olan engelliler için de vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin, 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışma gücü kaybına göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın SGK tarafından yürütülmesi amaçlanmaktadır. Aynca, yürürlük tarihinden önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananların mevcut aylıklarının ödenmesine devam edilmesi, bunlardan kontrol muayenesine tabi tutulanların yeni sağlık kurulu raporlarına göre çalışma gücü kayıp oranlarının. Gelir İdaresi Başkanlığı merkez sağlık kurulu yerine SGK sağlık kurullarmca aylık bağlanmasma esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuat da dikkate alınarak değerlendirilmesi suretiyle kazanılmış haklarının korunması amaçlanmaktadır

Madde 16 ve 17 çok net
- yeni hesaplamada en yüksek hastalığın oranı baz alınacak. Malulen emeklik gibi balthazar hesaplaması olmayacak
- Bu durum %40’a yakın olup birkaç hastalık ile birlikte bu oranı tutturan kişileri olumsuz etkileyecek ve emekli etmeyecek
- Süresiz vergi indirimi ile emekli olanın hakkı korunacak
- Süreli raporu olanlar süre bitiminde yeni kanuna göre değerlendirilecek

Yani tek hastalıktan %40 alamayan emekli olamayacak. Bu durum 2008 öncesi sigortalı olanlar için bür hak kaybıdır

@Ary3ho Yani ne demek bu 2008 oncesi girisliler mevcut vergi indirimi hakkı korunacak demek mi ? 2024 yılında alınan süresiz vergi indirimleri devam edecek mi yani hak acisindan

Üst Alt