Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@samedo99

Mevcut hak korunacak. Eğer süreli rapor ile emeklilik var ise, süre sonunda yeni kanuna göre emeklilik koşullarına tabii olacak. Süresiz raporu olanlar raporlarını yenilemez ise emeklilikleri aynen devam edecek

@Ary3ho Demek istediğim suresiz rapor ve vergi indirimi var bu yıl içinde alınmış Mayıs'ta sigortalilik süresi doluyor benim.5 ay var emekli olurken bunlar dikkate alınmayacak mı yani?

@Ary3ho,

Peki mevcut 2008 öncesi sigortalı olup vergi indirimi raporu süresiz olup henüz emekli olmamışların durumu ne olacak

Bence bu 6 ay sonra yürürlüğe girer pat diye yıl başında baslatmazlar diye umuyorum :)

@BnymnYldz,

Çalışma gücü kaybına göre emekli olmaya kalktigimiz zaman balthazar formülüyle emekli olunmuyor en yüksek oran dikkate alınıyor onunda 40 yada 60 ve ek 1 hastalık listesinde olması gerekiyor o zaman biz emekli olamıyoruz oranım 79 en büyüğü 22 o zaman ben eski yasaya göre oluyorum yeniye Göre olamıyorum sanirim

@tb2nhf,

Bunu da kazanılmış hak kapsamında ele almaları gerekir. Ben emeklilik hakkını elde etmişim sonuçta. Kullanmamış olabilirim ama hakkı elde etmişim. Umarım böyle olur.

@durasyon,

Umarım öyle olur sgk ların icinde koskaca tabela var engellilik derecelerini emeklilik yıllarını gösteren inşallah hice saymazlar

31/12/2008 (dâhil) tarihinden önce başlayan 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasımn (a) bendi kapsamındaki sigortalılardan çalışma gücü kayıp oranı;

%40 ila %49 arasında olanların 18 yıl sigortalılık süresi ve 4100 gün prim ödemeleri,

%50 ila %59 arasında olanların ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3700 gün prim ödemeleri

şartıyla yaşlılık aylığından yararlanmaları amaçlanmaktadır.

(%60 ve üzeri için bir kriter belirlenmemiş gibi)

@samedo99, Eğer yukarıdaki gibi bir düzenleme olursa 2025 Mayıs ayını beklemeden emekli olabilecek gibisin. Şu kanun mu neyse bi iyyce belli olsun yasalaşsın netleşir durumun. Başvuru yaparsın en azından %50-59 aralığında değerlendirirse SGK çalışma yılın ve prim günün tutuyor.

kazanılmış hak falan yazanlar var da,

ülkede adalet, hak, hukuk kaldı da mı kazanılmış hakkınız olsun.

saraylar kazanılmış haktır, lüks makam araçları kazanılmış haktır, ballı maaşlar kazanılmış haktır.

kim takar engelliyi, kim takar emekliyi.

hak umarım korunur. Ama ben bu uygulamadan zaten amacın emekliliğin önüne geçmek olduğunu düşünüyorum. O yüzden bir şey soylemek için erken sayılır.
Çalışma gücü oranında oran yok diyebiliyorum. Yani % 40 şartı yok ağır engelli hafif engelli gibi terimler var doğru değil mi ?
Hafif engelli grubuna giren % 35 ile de emekli olabiliryosun

@AHMET FATİH ERYILMAZ,
benim emekli hakkım 3 yıl süreli vergi indirim var emekli olabiliyorum özel banka sandigi benim durumum ne olacak 2027 de ne yapcam o tarihte hastalık cetveline göre mi oluşturacak o zaman risk değil mi bu şimdi o tarihte bana eğir engelli demicek lenfomada hemen başvuru yapsam 3 yıl sonra yine iptal olabilir

@BnymnYldz, ]
peki benim vergi indirimi süreli 3 yıl hakkım doğdu yaslasmadan özel banka sandığıma versem 3 yıl sonra sandığım raporu yenile dicek SGK kurallarına tabiyiz ama maaşımi özel sandigimiz ödeniyor 3 yıl sonra ben çalışma gücü kaybına göre mi değerlendirilecek yani emekliliğin iptal olabilecek mi lenfoma yüzde 40 ama sonuç ne olcak bu kadar yaklaştıktan sonra bu çok üzücü

@Ary3ho,
yani yasa çikmadan emekli olan raporu 3 yıl olan , sonra emekli olduğu tarihteki tıbbi mevzuta bağlı kalması gerekmez mi nerden bilebilirdik bole olcagini buda hak kaybı değil mi

Moderatör tarafında düzenlendi:
@Aliemin,

Kanun yürürlüğe girmeden alınan tüm belgeler ve bu belgelerin tanidigi haklar geçerli olmalı. Bunlar kazanılmış hak kapsamında değerlendirilmeli. Yok olmaz ise zaten dava açılacaktır.

Ben CIMER'e başvuruda bulundum. Bu durum resmen kazanılmış bir hakkı iptal ediyor. Benimde vergi indirimim var, 20 yılı doldurmak için nisan ayını bekliyordum. Yasa geçerse emeklilik hakkını kaybetmiş olacağım.

@erolbayrak,

süresiz vergi indirimi değil mi?ben 3 yıl vergi indirim aldım şu an hakkım var sizce olmalıyım kontrol muayenesinde yeni hükümler geçerse ek 1 e uymuyor

@Aliemin,
Evet benim süresiz vergi indirimim var. Ama 20 yıl çalışma şartını Nisanda sağlayacağım o yüzden başvuramıyorum. Şu anda hakkınız var ise bence başvurmalısınız.

yasa ile ilgili olarak yuksek ihtimal ile yürürlüğe girdikten sonraki yani süreli yada süresiz vergi indiriminden emekli olmuş yada süresiz yada süreli ( henüz bitmemiş ) rapor ile emekli olanların yada emeklilige hak kazananların ,hakları bence eski yönetmeliğe göre devam edecektir kanısındayım

yok bir de kendilerini o kadar zeki sanıyorlar ki binlerce kişiye müjde milyarlarca lira borç sildik kanunu çıkarıyoruz diyerek diğer taraftan binlerce kişinin emekliliğini iptal edecek kanununu çıkarıyorlar müjde gibi

ben 1 yıl süre ile vergi indirimi ile emekli oldum raporu tekrar yeniledim en iyi ihtimal 1 yıl daha emekli olmaya devam edip daha sonra iptal olacak

@erolbayrak,
hocam basvurayim da 3 yıl rapor ve vergi indirim.3 yıl sonra ne olcak

@AHMET FATİH ERYILMAZ,
ağbi nasıl risk alcaz süreli ve zira ek 1 de hastalık nuks olmalı diyor 3 yıl sonra bunlar bana emekli oldugum tarihile göre mi rapor vercekler acaba bu sanırım meclisten geçecek Ahmet bey bile daha kısa prim diyor ek 1 den bahsetmiyor baltazr iptal bahsetmiyor

Moderatör tarafında düzenlendi:
2006 GİRİŞLİYİM 2007 RAPOR VE VERGI INRIMIM VAR ANLADIĞIM KADARI İLE BU YENI ÇIKACAK OLAN YASAYA GÖRE 2026 YILINDA EMEKLI OLMAK ISTEDEĞİMDE SGK RAPORUN ESKI DEYIP BENI TEKRAR HASTANEYE SEVK EDECEK 2014 YILINDA RAPOR HESAPLAMA ORANLARI DEĞİŞTİ ONDAN SONRA YINE DEĞİŞTİ DIYE BILIYORUM NE GUZEL KAFAM RAHAT EMEKLILIĞİME SON 1 YILIM KALDI DIYORDUM ŞİMDİ BU ÇIKACAK OLAN YONETMELIK YASA VS ILE NE OLACAK BELLI DEĞİL AYRICA SGK SON ZAMANLADA SAÇMA NEDENLERDEN DOLAYI EMEKLI OLANLARI KONTROL MUAYNESINE ÇAĞIRIP EMEKLILIKLERI IPTAL EDIYOR :/

2008 ekim ayından önce çalışmaya başlayıp da vergi indirim belgesi almış olan engellilerin emeklilik işlemleri yeni düzenlemeye göre yapılacak. Daha önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananların mevcut aylıklarının ödenmesine devam edilecek. Bunlardan kontrol muayenesine tabi tutulanların yeni sağlık kurulu raporlarına göre çalışma gücü kayıp oranlarının, SGK sağlık kurullarınca aylık bağlanmasına esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuat dikkate alınarak değerlendirilerek kazanılmış haklar korunacak.

@Aliemin, Süreli rapor ile bu kanundan önce emekli olma durumunda @AHMET FATİH ERYILMAZ, arkadaşımızın dediği gibi bir hak kaybı olmayacak gibi görünüyor.

Burada son kısımda söylediği gibi kontrol muayenesi günü geldiğinde alınacak yeni raporlar, aylık bağlanırken aldığın rapor tarihindeki mevzuata göre değerlendirilecek.

Son düzenleme:
Sesimizi duyurmamız gerekiyor. Yoksa çok büyük mağduriyet yaşayacağız. Ben bu kanun tasarını hazırlayan 3 vekil olan Hakan Aksu, Ceyda Bölünmez Çankırı ve Zeki Korkutata 'ya sosyal medya hesaplarından yazdım. Sizlerde durumunuzu belirtirseniz belki faydası olabilir.

burada bu şekilde tartışmanız size ne kazandıracak ?
bence tüm engelliler olarak meydanlara çıkıp hakkımızı savunmak gerekiyor.
sesimizi yüksek tonda çıkarmadıkça meydanlara çıkmadıkça daha çoook hakkımızı yerler.

AKP vekile ulaşın bu kadın çıkartmış kanun teklifini

Adres:Ana Bina 2.Kat 31
Telefon:+90 (312) 420 65 04 +90 (312) 420 65 05
Faks:+90 (312) 420 22 21
E-Posta:leyla.sahinusta@tbmm.gov.tr

ben aradım asistanı net bilgi vermedi ya da bildiğine eminim ama kesin konuşmuyor kazanılmış haklar ne olacak o kadar vergi indirim belgesi aldık sürndük mahvolduk şimdi gel gelelim 90+5 te gol ü yiyecez nolacak

@Aliemin, Şu an benim bulunduğum durum tam sizin endişe ettiğiniz konu ile ilgili. 2 yıl süreli rapor ve 2 yıl süreli vergi indirimi ile yeni emekli oldum. 2026 yılında kontrol muayenesi var benim. O gün geldiğinde bakacağız artık inşallah yazılanlar gibi olur hakkımızda hayırlısı olsun.

Üst Alt