Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@marto1, Vergi indirimi kazanılmış bir hak olarak işyeri tarafından uygulanmaya devam eder maaşa ufak bir katkısı olur. Bu çıkacak yasa elde ettiğin vergi indirimini iptal etmiyor sadece yasa çıktıktan sonra emeklilik işlemlerinde bu belge kullanılmayacak, yapılacak emeklilik başvuruları 2008/Ekim sonrası girişi olanlar ile aynı şekilde değerlendirilecek.

Açıklamalarda belirtilen kazanılmış hak durumu yanlış anlaşılıyor gibi. Bu yasa çıkmadan önce vergi indirimi ile emekli olanların aylıkları aynı şekilde ödenmeye devam edecek ve kontrol muayenesi olanlar bu yasa çıktıktan sonra muayene tarihleri geldikleri zaman eski mevzuata göre değerlendirilecek kazanılmış hakları korunacaktır deniliyor.

Beyaz otomobiller köprüden ücretsiz geçer diyorlardı, şimdi geçemez diyorlar. Senin "ama benim arabam beyaz" demen bir şey ifade etmez.

@OturanBoğa Abi bundan daha iyi bir örnekle açıklanamazdı 👏

@OturanBoğa Buradaki yanlış vergi indirmide kazanilmis haktır.Bunu görmezden gelmek cahilce olur bu tasarı eksiklikler ile dolu

Peki 2008 den önce alınan sürekli raporu ve vergi indirimini önemsemiyeceklermi

@OturanBoğa

@BnymnYldz

malesef ikinizde büyük yanılgı içindesiniz çok net şekilde eksik bilgi olduğu halde bu durumu kabul etmiyorsunuz.

o zaman ne diye bizi vergi indirim belgeleriyle yıllarca oyaladılar ne diye o zamna vergi indirim belgesi olmadan emekli etmeyiz dediler benim demek istediğim burda eksik bilgi var ve bu düzenlenmeden yasalaşmaz yargı açık olarak görüyorum burda o kadar insan vergi indirim belgesini alarak emekli olmuş ama ben kanun değişiyor diye sgk nın güdümünde tekrar rapor çıkaracağım bu nasıl olabilir aklınız alabiliyor mu

ben şahsen kendi düşüncem olup burda insanları etkileme ya da manipule etmek değil açıkca eksik bir bilgi var ve gruptada kaos ortamı var bakalım mecliste görüşülsün kanun ben de ulaşabilirsem vekile netleştirebilirsem bilgi geçerim. bu konu hakkında ki son yorumumdur herkese sağlıklı günler

2008 öncesi sigorta olup emeklilik şartları bu kanuna göre dolan kişi ne yapmalı bu durumda yeni rapor mu almalıyız yeni başvurumu yapmalıyız vergi indirimi icin karmakarışık bir durum

Son düzenleme:
@marto1, Sen burda kendi düşüncene göre yorum yapıyorsun bu şekilde olması gerekiyor diyorsun normaldir. Ben ise açıklanan metinlere göre olacakları söylüyorum herhangi bir yorum katmıyorum.

Son olarak şunu ekliyorum kanun teklifi bu şekilde kabul edilirse şu an vergi indirimine sahip olan kişiler eski sistemdeki gibi emekli olamayacak. 2008/Ekim sonrası girişi olanlara uygulanan prosedürler aynı şekilde bu kişilerde de geçerli olacak zaten amaç bu. İyi Günler.

Şurada arkadaşımızın alıntısı çok net. kazanılmış hak denilen şey de elde edilmiş emekliliktir. Gerekçe de madde de %100 net. Böyle yasalaşırsa herkese geçmiş olsun.

Madde 17.
"Engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanarak yaşlılık aylığı bağlananların aylıklarının ödenmesine devam edilir. Bunlar hakkında Kanunun 94 üncü maddesi ile 28 inci maddesinin beşinci fıkrası hükümleri uygulanır."

Arkadaşlar size bir örnek vereyim 11.112007 bağkur ve 30.04.2008 sgk girişli biri olarak 5266 gün ve %83 sürekli vergi indirimli (behçet, kalp yetmezliği, dilate kardiyomati, osteoporoz ve kamburluk ) (50+55+5+20) olan raporu son 7 yıl kuralına göre çalışma gücünü kaybetmemişin diyerek bol bol (8 defa red yiyerek) tcvz ediliyorum bu tcvzciler hiç kimsenin gözünün yaşına bakmaz para bitti aşk bitti. Vatandaşa kanunun ile tcvz edilecek burası hangi ülke tabiki

@samedo99,

SGK Hastalık Listesi'ne göre tek bir hastalıktan tanı alanların sorunu yok zaten. Fazladan rapor prosedürleri olacak o kadar. Ama birden fazla hastalık nedeniyle ancak emekli olabilecek oranda rapor alabilecek kişiler, işte onlar için emeklilik hayal olacak bu tasarı yasalaşırsa

Emeklılığe son 1 yıl kalmış kafam rahat hayaller kurarken şimdi bu çıkacak yenı yasa ve yonetmelıklere gore benım eskı tarıhlı raporum vergı ındırımım kabul olacakmı yoksa sgk benden yenıden rapor mu ısteyecek ısteyecekse yenı yonetmelıkte benım mevcut rahatsızlığım için aynı oranmı olacak tekrar yıne aynı şekılde rapor alabılcekmıyım dıye düşün bakalım bu arada sgk hastalık lıstesıne baktım hıc bısey anlamadım :/ 8 yaşımda ASD kalp amelıyatı olmam sebebı ıle 2006 yılında % 40 sureklı rapor almıstım ozaman bana mevcut durumumdan dolayı çalışma gucunun % 40 ını kayıp etmıssın engellısın dıyenler bugun baska yenı formul vs ıle elımden mı alacaklar

Son düzenleme:
@OturanBoğa,

Doğum tarihi 1989 7 ay
sigorta başlangıcı 07.07.2005
18 yaş doldurduğum tarih 21.07.2007 2016 yılında alınan İsitme :%52 konusma :20
toplam rapor oranı 62 sürekli geçerli doğuştan olan raporumla
2018 yılında vergi indirimi başvurusu yapıldı onaylandı

Prim 4400 gun oldu

Bu durumda ben yasa çıkmaz ise 2025 Temmuz ayında emekliliğim doluyordu

Bu yasa çıkması ile çıktığı gün başvuru yapabiliyormuyum ?

Arkadaşlar süt ile ekmek ile kiralık dükkan haberinde haberde bir şiir yazmış bulunmaktayım gerçekten devlet çöktü acısını engellilere yüklüyor şirin gözükecek neymiş 2015 yılı öncesini gss borcu silecekler arada bizi de silkecekler

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
@soneracar59,

Maalesef sizinde rahatsızlığınız için SGK nın listesinde bir madde görünmüyor. Benimde 4 ay kalmıştı ancak bu haliyle yasalaşır ise hakkımızı kaybedeğiz. Tasarının yapımcısı Ceyda Bölünmez Çankırı, TBMM ofisini arayıp (Telefon :+90 (312) 420 61 28) şikayetinizi bildiriniz. Ben aradım bildirdim. Tepki verirsek belki faydası olabilir.

• Beğen
@soneracar59

Aynı durumdayım sizinle. 1.5 yıl sonra emekli olurum 2008 yönetmenliğine . 20 yıl 4400 gün . prim doldu yaşı bekliyorum. Şimdi bu yasayı takip ediyorum. Emekli yapmamak için bütün kozları oynuyorlar.

@OturanBoğa, boyle bir durumda olabilmem için neler gerekli oluyor bilmediğim için soruyorum kusura bakmayın değerli zamanınızı aldığım icin

Merhaba 2012 yılında GSS prim çıktı. haberim olmadan bana 8 ay borç yazmışlar. O sırada ailemle çok sorunlarım oldu üstüne yetmemiş işsiz olduğum halde eve tebligat geldi. G-2 den tescillenim bana borç yazmışlar. Herkes ödeyeceksin diye baskı yaptı. yıl oldu 2024 . Ben felsefe olarak ödeyeni silkelesinler diyerek tam 12 yıl boyunca GSS prim borcunu ödemedim :) Ödeyeneler çok pşman oldu.

%77 süresiz raporumla tüm şartlarım emekliliğe uymaktaydı.
Geçen hafta SGK dan %77 oranla emekliliği haketmiştir yazısını aldım cuma işyerim çıkışımı verecek ve emeklilik için başvuracağım.
Sizce muallakta olan bu durum nedeniyle herhangi bir gecikme yaşar mıyım yoksa henüz yasada bir değişiklik olmadığı için emeklilik sürecim başlar mı ? Bu konuda görüşü olan var mıdır?

Yuksrida belirtmiş olduğum şartlarda emekli olabiliyormuyum suan başvuru yapabilirmiyim peki ?

@OturanBoğa,

Benim bildiğim İsitme kaybı ve konuşma tek tip olarak geçiyor yanlis mi söylüyorum acaba

KBB tek tip. Degilmi

@adil12, Prim doldu yaş bekliyorum demişsiniz ama herhangi bir yaş şartı yok engelli emekliliğinde. Çalışma yılı ve prim günü yeterli ise emekli olabilirsiniz herhangi bir yaş sınırına takılmadan.

İşitme kaybının listede göremedim. Acaba koyulmad mı ?İşitme kaybı çalışma gücü olarak sayılmıyor mu?

@BnymnYldz
2006 yılı sigorta iş girişim. 20 yıl geçmesi gerekmiyor mu? 3 derecede engelliyim 20 yıl 4400 gün yazıyor.

zaten amaç bellı Emeklı Etmemek......... Zorluk çıkarmak.... Emeklı etsen bıle tekrar çağırıp türlü bahaneler ıle İptal etmek....geçmiş olsun ŞAYET BU YASA ÇIKAR BENIM 1 YIL SONRAKI EMEKLILIK YALAN OLDUUUU.................

• Beğen
Psikiyatri hastaliklari var işitme kaybı yok mu listede ilginç olması lazım

@soneracar59 Öyle düşünmeyin muhakkak bu yasa böyle kabul edilmeyecektir.İçerik değişecektir.

@İsitmemuhammed, bekleyeceğiz...

@samedo99
@OturanBoğa
@BnymnYldz

D. ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBINA NEDEN OLAN KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARI

1.Komplikasyonlu sağırlık
2. Dil
3. Larenks
4. Ses organları
5. Burun
6. Çene

1 ve 2 numaralı engel durumum d bendinde tek başlık altinda

Tek tip olarak mi geçiyor bu sekilde

Son düzenleme:
Sonuçta burada eyt deki gibi bir durum çıkmıyorumu ortaya, kanun geriye doğru işlemez diye biliyorum bizim sigortalı olduğumuz yıldaki kanunun kapsaması gerekmiyor mu bizi bu şekilde yaptıkları hukuksuz olmuyormu. Eyt lilerle aynı durumu yaşiyoruz sanırım.

Arkadaşlar bilgi rica ediyorum.

Ben 2006 yılında sigortalı olarak işe girdim. 3 derecede engelliyim oranım yüzde %51. Listede çalışma hayatı 20 yıl 4400 gün prim yazıyor. Benim durumum 4286 prim şu an . 3 4 ay sonra primim doluyor. Çalışma hayatı olarak 20 yıl beklemem gerekiyor mu. 2006 + 2026 . Ben 2026 yılında emekli oluyorum diye biliyorum doğru mu. Ne zaman tam olarak emekli olurum.

@soneracar59 Öyle düşünmeyin muhakkak bu yasa böyle kabul edilmeyecektir.İçerik değişecektir.
HİÇ ZANNETMIYORUM AYNEN KABUL OLUR RESMEN HAYALLERIM YIKILDI EN FAZLA BIR KAC YIL DAHA ÇALIŞIR ÇOK BUNALIRSAM VERIRIM EMEKLILIK DILEKÇESINI TAZMINATIMI ALIRIM DIYE HAYAL KURARKEN BAŞIMIZA GELENE BAK.. PEKI BUNDAN SONRA EMEKLILIK İÇİN 60 YAŞ,INI MI BEKLEYECEGIM O NASIL OLUYOR TAM OLARAK :)

• Beğen
@Sevgitt Hayır sigorta girisn değişmiyor ama prim günü ve sigorta süresi degisiyor yani daha geriye çekiliyor bu yönden iyi

@soneracar59 Hayır bu sekilde kabul edilirse sigorta süresi kısalacak prim süresi kisalacak giriş 2008 öncesi ise bize yarayacak en az 40 alsak bile emekli olabililecegiz

Üst Alt