Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@marto1,

Bu zamana kadar hep Tayyip Erdoğan'ı destekledim ama bugün bitti benim için ben yıllarca emekli olacağım günü saydım 10yil kaldı 8 yıl kaldı 4 yıl kaldı derken 3 yıl önce hakettim ama maddî durumdan dolayı emekli olmadım şimdi 3 yıl içinde olacaktım borçlarım bitince ama onuda elimden alıyorlar artık tek ümidim EYT kaldı oda çıkmazsa 65 yaşında olacağız ve kalbim buna izin vermez

@BnymnYldz, Çok teşekkürler. Daha önce aynı soruyu açarak sormuştum ama hengamede arada gözden kaçtı sanırım. Sorumu da yazayım da belki birinin işine yarar. O zaman artık bu durumda sadece mamülen emeklilik söz konusu gibi. Eskiden bu oranda bir seçim vardı .

@BnymnYldz, Bir soru sormak istiyorum çok vaktinizi almazsam. Bu sorunun yanıtını çok araştırmama rağmen hiçbir yerde bulamadım. Ben 2008 yılından önce işe girmiştim. Engelli raporu almak için 20 gün önce işlemlerimi başlattım. Uyku apnesi için uyku testi yapıldı ve göğüs hastalıkları doktoru Apne-Hipopne İndeksim 82 olduğu için ( 35 den yüksek olduğu için ) buradan 35 puan alacağımı söyledi. Benim dermatolojik bir rahatsızlığım da mevcut. Rapor için Dermatoloji doktoruna muayene olduğumda da yine bu doktorum hastalığımın orta şiddette olduğunu söyleyerek ( hatta kağıda direkt yazdı) 20 puan verdiğini yazdı. Gündemde olan kanun değişikliğinin kabul edileceğini düşünerek bunların artık bir şey ifade etmeyeceğini biliyorum.

Kanun değişiklik teklifinin kabul edildiğini varsayarsak artık rahatsızlıklarımız çalışma gücü kaybına göre belirlenecek. Yeni tabi olacağımız Ek-1 Hastalılar Listesi'nde uyku apnesi için ;

-
Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar

Uyku apne sendromları

• Obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) veya santral uyku apne sendromu (CSAS) tanılarından birinin varlığı olan olgularda aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması;
  • Apne hipopne indeksi (AHİ) >30 olup uygulanan PAP (Pozitif havayolu basınç) tedavisine yanıt alınamaması (AHİ’nin 5’in altına indirilememesi) veya hastanın bu tedaviyi tolere edememesi (Her iki durumda da son bir yıl içinde alınmış en az 3 aylık cihaz kullanım raporunun ibrazı gereklidir).
demekte. Bana 7 yıl önce Bpap cihazıyla yapılan uyku testine göre cihaz kullanmama rağmen Ahi değerim 6,4 olarak ölçülmüştü. Ben şimdi en az 3 ay makinamı tekrar kullanacağım ve ondan sonra makina kullanmama rağmen Ahi değerimin düşüp/düşmediğinin tespiti için teste gireceğim.

Şimdi varsayalım ben Bpap cihazı kullanmama rağmen Ahi değerim yeterli görülen oran kadar düşmedi ve Ahi düzeyi 5'in üzerinde olduğu için " Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybı " tespiti yapıldı. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumunun 2021 yılında çıkarttığı "
MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ" ne göre "Ağır düzeyde çalışma gücü kaybı: Bu Yönetmeliğe göre çalışma gücünün en az %60’ının kaybedilmesi" şeklide tanımlanmıştır. Bu durumda apneden doğrudan % 60 çalışma gücü tespiti yapılacaktır demektir.

Bu kadar uzun girizgah aslında sadece şunu sormak içindi. Ben bu durumda sadece Malulen mi emekli olabiliyorum acaba ? Engelli emekliliği şansı benim için kalmadı diyebilir miyiz acaba?

@kalua33,

Çoğumuzun 2005-2006-2007 girişliyiz ve emekliliğe 1-2 yıl kalmış ve aradan 17-18 yıl geçmiş ne hikmetse bir anda engelliye iyilik kisvesi altında kanun değişiyor yersen tabi...Hakkımzıı gasp ettiler...

İşin ilginç yanı serkan bayram akp engelli vekili konuyu ben bilmiyorum deyip geçiştirmesi :) istediği aile bakanlığı olmadığı için depresyonda olmalı...
Bugünde son hırs yapmış oturumda sağa sola takışmış sen bir hiçsin sayın vekil...

Diyecek söz bulamıyorum Bu saatten sonra ne konuşulur ne çizilir okumakta gelmiyor içimizden...

Önce yargı yolu varsa açılmalı oradan gelecek red yanıtı avrupa insan haklarına gidebilir ama bunu yapacak babayiğit yok zaten birlikte yok imkansız görüyorum

Yarın veya perşembeye geçer diyorlar tüm engellilere geçmiş olsun.

@Emperor, Hatırladım kusura bakmayın birkaç gün önce kısa bi konuşmuştuk uyku apnesi hakkında.

Çalışma gücü kaybına neden olan göğüs hastalıkları listesinde KOAH ve Astım haricindeki tüm hastalıklar için Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına neden olan durumlar olarak tek kriterde listelenmiş.

Hastalığın teşhisi için cihaz kullanımını gerekli görüyorlar yazılanı öyle anladım. Diğer mesajda yazdığım gibi %60 ve üzeri değerlendirme Ağır Düzey oluyor ve buna malullük deniliyor. Engelli emekliliği olarak başvuru yapınca Orta veya Hafif tanı yani %40-49 %50-59 dan fazla olan herkese malullen emeklidir mi diyecek SGK orasıda muamma. Vergi indirimine başvuru yapsanız yetişir mi şu yasa yürürlüğe girene kadar orasıda belli değil.

@Emperor, Ben geçen sene malulen emeklilik için başvuru yapmıştım sonuç üstte gördüğünüz gibi oldu. 3 kere rapor için sevk edildim ve çalışma gücü kayıp oranım ne düzeyde olduğu bile yazmıyor mesela Orta mı Hafif mi belli değil Ağır Düzeyde değil diye reddedildi. SGK sağlık kurulunun verdiği kararlara itiraz edilebiliyor. Dosya bu seferde Yüksek Sağlık Kurulu denilen birimde inceleniyor. Genelde aynı karar çıkıyor.

Son düzenleme:
@caner111
Yaziniz ve emeginiz ixin tesekkurler,gayet defayli bir yazi olmus..

Mevxut emekli olanlari ve bunlardan kontrole gisecek olanlari etkileyecegini bende dusunmuyorum.. komisyon da bu konu diger arkadaslarin yazdigi gibi sgk muduru tarafindan da ackca dile getirildi.

Hatta agk mudur aciklama akabinde muhalefet vekilleri bu RESMI bir aciklamadir bizim icin siye onergelerini cektiler bu madeye yonelik, kabul ettiler..

Eger ki onaylanan yasa sizin dedigibiz gibi islefilir olursa bu komisyonda yalan beyan ve vekilleri kandirmak olur..muhalefette bunun ustune hukuki olarak gidecektir diye dusunuyorum..nihayetinde komisyonda baska,genel.kurul da baska bir kanun soylenmemeli kanimca.

@BnymnYldz,
Aslında bu tür ret durumlarında Değerlendirmeye Esas Mevzuat ve Ek1 Hastalık Listesine atıf yapılarak neden mülüliyetin kabul edilmediğine dair, ilgili kişinin hastalığıyla ilgili bilgi verilse daha açıklayıcı olur. Mutlaka tüm hastalıkların derecelerinin sayısal bir veriye,değere dönüştürülemediği durumlar mevcuttur ama böyle sadece malül olmadığına karar verilmiştir denince de subjektif bir değerlendirme mi yapıldı acaba diye insanın aklında şüphe oluşur.

Burası türkiye muz cumhuriyetine döndü. Tasarıyı çıkaran kadın. Daha kime süreli kime süresiz verildiğini bilmiyor. SGK başkanı konudan bir haber. Engelli milletvekili başka alemde geziyor. Bizim burada 29 sayfa konuştuğumuzu adamlar konuşmadı. İlk okul mezunu insanların lisans mezunlarını yönettiği bir ülkeden ne beklenir. Hepsi saçmalık. Yapacak birşey yok kaderimize boyun eğmekten başka. Ne dava ne başka birşey geri döndürmez. Millet cukkaları götürürken biz garibanlar uğraşalım duralım. Hakkımı helal etsem ne olur etmesem ne olur. Kendileri paşa çocukları paşa olacak. Biz sürünmeye devam.

Bir günde bu geçici madde 10 u insanların hayatından çıkarıyorlar... Gerçekten inanması güç.....

Hali hazırda vergi indirimiyle emekli olanlarda buna tabidir, istersem çağırırım diyor. Geçmiş olsun herkese....

@undefined, helal olsun hepsine katılıyorum ama ben 3 saattir 400 milletvekiline mail attım şahsi adreslerine.
instagramdan sayısız paylaşım yaptım. x'te sayısız paylaşım yaptım. herkeze her yere duyurmaya çalıştım... oturup kabullenmek yerine savaşarak kaybetmeyi tercih ederim..

@ozzykarakus

Konu ile ilgili Cimer'e yazdım. herkes de çalışma ve sosyal bakanlığını seçerek yazsın bu platforma yazmayla bu iş iptal olmayacak zaman kaybına gerek yok

@kalua33
aynen ayağım bandajla son seçimde ağrı seçerek bir oy bir oydur diye gittim. Yalan yok engelliler iş vs konusunda 2000 sonrası değerli hale geldi aksi takdirde kurumlara para cezası uygulanmak. Durumunuz ile ilgili cimere yazın daha doğrusu herkes bu durum ile ilgili çalışma ve sosyal bakanlığını seçerek dilekçe olarak başvuru yapsın allah sonumuzu hayır etsin

@logos
Ekim 2008’den önce sigortalı olan engelliler için vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışma gücü kaybına göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın SGK tarafından yürütülmesi sağlanıyor. Bu ibare ile belki de vergi indirim yazıları kabul edilecek. Ucu açık bir ibare her tarafa çekilebilir. Ki şuan her yerde öyle

Moderatör tarafında düzenlendi:

ENGELLİ EMEKLİLİK KRİTERLERİNDE ÖNGÖRÜLEN EŞİTLEME

2008 yılı Ekim ayı öncesi işçi statüsünde sigortalı olanlar Gelir Vergisi Kanunu kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığınca tespit olunan vergi indirimine esas "engellilik derecelerine” göre yaş şartı olmaksızın emekli olabilmekte iken, kamu görevlileri ve esnaflar ile 2008 yılı Ekim ayından sonra ilk kez işçi statüsünde sigortalı olanlar 5510 Sayılı Kanuna göre SGK sağlık kurulları tarafından tespit edilecek "çalışma gücü kaybı oranlarına” göre emekli olmaktadır.

“Torba Kanun” kapsamında, emeklilik haklarının sağlanmasında sigortacılık ilkelerinin dikkate alınması ve sigortalılar arasında norm ve standart birliği sağlanarak, 2008 yılı Ekim ayından önce sigortalı olan engelliler için vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin, 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışma gücü kaybına göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın SGK tarafından yürütülmesi hususlarında eşitleme öngörülmektedir.

EYT ile 40 yaşında ki insanlar bile koşulsuz bir şekilde emekli edilirken bunun acısını engelli insanların emekliliğinden çıkarmak pek de adaletli görünmüyor sanırım.

@zenes,
aynen öyle seçim kazanmak oy almak için eyt'lileri emekli yaptı. ekonomi acısını engellierlerin almış olduğu haklara göz dikiyor

Bugun de meclis gundeminde yok gibi..insallah haftaya sarkar, ne kadar gec o kadar iyi.

Arkadaşlar Millet vekili Kayıhan PALA bu durumu tekrar dile getirdi X hesabında var onun altına yorum Hastang Vb. şekilde yazalım bahse konu olan yasadaki maddeleri belirterek yani 2008 ekin öncesi sigorta girişi olan vergi indirimi ile engelli emeklilik için bekleyenler bunu yoruma boğmalı durumu emekli olanlar için değil olmamış bekleyenler için olduğunu açık açık belirterek link bırakıyorum

@BnymnYldz,

malul emeklilik sıkıntı her ıl sgk kontrole çağırıyor yeni rapor istiyor o süreçte de maaş kesiliyor

@BnymnYldz,

dostum geçmiş olsun skolyoz kifoz var bende yüksek derece buna bağlı nefes darlığı için oksijen konsantratörü bibap cihazı ve nebülatör kullanıyorum devamlı ömür boyu kullanıcam yedikuleden cihazraporlarım var zaten cihazsız uyku uyuyamıyorum ağır iş gücü kaybı sayılırmı

@grafakir, Geçmiş olsun listedeki hastalık teşhisi için kriterler sağlandığı takdirde bu tanının koyulması için bir engel yok ama SGK bu nasıl değerlendirir onu bilemiyorum.

yorum yapamasak da alıntılayın beğenin paylaşın lütfen arkadaşlar karınca misali safımızı belli edelim.

SGK Emekli Mevzuat Şube Müdürü Nergis Şimşek, bugün köşe yazısında , EN DETAYLI şekilde , görüşülen kanunun kimleri nasıl etkileyeceğini açıklamış.

Bu kanun teklifi ile ilgili benim gördüğüm en detaylı açıklamayı yapmış. Kanun teklifi görüşüldükçe yazmaya devam edeceğini belirtmiş.

Ve twitterda cumhurbaşkanlığı,Erdoğan,vedat ışıkhan,sgk,özgür özel,HAK-İŞ,TÜRK-İŞ gibi sendikaları dahi etiketleyerek yazısının linkini paylaşmış

Konuyla ilgili herkesin okuması faydasına olacaktır.

Arkadaslar burada ne kadar aglasanizda sizlasanizda kimse sizi dinlemez.Olan biten hersey twitterde.Butun bakanlar burokratlar orayi takip ediyor.Oradan yazilan herseye cevap vermeselerde emin olun okuyorlar.Ben bir haftadir onlarca twit attim komisyonda bu kanunu gorusen vekilleri etiketledim.Sonuc itibariyle birazda olsa sesimizi duymuşlar.Sayın milletvekili Kayıhan Pala bey bunu dile getirdiler.2008 oncesi girisi olupta rapor alanlarin raporlari yeni kanun cikana kadar alınanlar yok sayilmamali diye.Bunu toplantida tekrar dile getirecegini soyledi.Sizden ricam twitter kullananlar tekrar tekrar bunu dile getirin milletvekillerini etiketleyerek durumu anlatın.Yeni kanun yururluge girmeden once alinan raporlar yok sayilmamali diye soyleyin.Bu kanunu komisyona sunan @ceyda Bölünmez Cankırı ,diğer uyeler @dr. Aylin Yaman @Kayıhan Pala ,komisyon baskanı @vedat Bilgin
Bunlar benim gordugum isimler.Ne kadar kamuoyu oluşturursak o kadar sesimiz duyulur.✋

Şu yazıyı mutlaka etiketleyin ve tüm parti milletvekilleri akp chp diğerleri cumhurbaşkanı ne kadar kişi kurum varsa paylaşın kanunlaşana kadar herkes için bence bu bir görevdir.
bu tweet olayı baştan sona etkileri ile değerlendiren ve engellilere yapılacak haksızlıkları anlatan en detaylı yazıdır.

@feromon,

Vergi indirimiyle engelli emekliliğine hak kazananlar yaşlılık aylığı mi alıyorlar?12500 TL değil mi yani?Google yaşlılık aylığı 4700 TL civarı diyor?

Bende engelli emeklisiyim yüzde 69 ile ve 2 yıl süreli idi raporum. 2 kez yeniledim..

Az önce özlem gürses ile karşılaştım moderator ayaküstü sohbet ettik.. kendisine durumu aktarması için ricada bulundum.

Fatih portakal a denk gelirsem ona da diyeceğim. Biranda mevcut kanunu kafasına göre kimse değiştiremez. Bizim kazanılmış haklarımız mevcut bu olayı da yeni bir eyt olayına donusturecekler.

Susmayın sakin susarsanız Beydaği soğuk maden suyu içmek zorunda kalırız hemde hep birlikte

Üst Alt